Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Co jest potrzebne -BYŚ Uwierzył??
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 236
Poprzednia strona | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | .. | 11 | 12 | Następna strona

Witam w pierwszym moim temacie i chce zapytać Forumowiczów Co jest potrzebne by uwierzyć. Czego potrzeba by człowiek uwierzył? : Czy Pokazania Faktu? Czy Pokazania Nieœcisłoœci? Czy Pokazania Obłudy? Czy Pokazania Nieprawdy? Czy Ktoœ kto jest sceptykiem tak zwanym Niewiernym Tomaszem potrzebuje tylko dotknšć? Czy Ktoœ kto zobaczy Uwierzy Od razu? Czy Potrzeba Wielu Przykładów? Czy Wiare bierzemy od Rodziców ? Czy Bierzemy jš z otoczenia? Czy Bierzemy jš z nauki?-Własnej-Przekazanej-Wpojonej-Narzuconej? A Co z ludzmi którzy: Widzš Wiedzš Znajš Rozumiš A jednak niedajš się przekonać! Czy potrzebne jest : Logiczny wywód? Logiczne tłumaczenie? Logiczne zobrazowanie? Pokazanie zdięcia? Pokazanie pisma? Pokazanie różnic? Co WAS Jest w stanie przekonać? [%sig%]

http://aurell.fm.interia.pl/Fotki/aa.JPG Dla Ciebie Przyjacielu;) Œwiatełko wiary w obraz wyimaginowany projekcji wiary œwiata i nas Oooo Jeaaaaaa

Aurell-Dziękujemy za obraz. Ale niewiem jak TY bo mnie i paru osobom wklejenie tak dużego obrazka utrudnia czytanie postów:((dlatego że trzeba myszkš co chwile przesówać obraz aby doczytać do końca linijke tekstu .Co przeszkadza w skupieniu się nad zrozumieniem tego co się czyta,a to baaaardzo ważne.Jeszcze raz Dziękuje ale na drugi raz prosił bym o mniejszy format, [%sig%]

Aurell-A może Archanioł jak zapewne byœ chciał?!! Wpierw zapytam czy byłeœ w wojsku?Jak tak Chodz sšdze że nie.Ale poinformuje cię że jest coœ takiego jak DEZINFORMACJA!!! A polega ona na tym że podaje się częœć informacji jak najbardziej prawdziwych,aby zaskarbić sobie zaufanie poczym podaje się informacje które sš PRWADO_PODOBNE!! Lub fałszywe ale tak sprytnie skompilowane jak słowa w Bibli,że po przeczytaniu ktoœ kto niema zmysłu dedukcji nie jest w stanie odrużnić co jest Fałszem a co Prawdš. Dam przykład z bibli jeżeli w jednym miejscu jest napisane że Henoch chodził z bogiem a w innym miejscu że jest niewidzialny?(mowa o Bogu) to jak takš informację odczytać?? Albo następny przykład gdy w raju Bóg pyta Adamie GDZIE? JESTEŒ?? Czy ktoœ wszech wiedzšcy zadaje takie pytania?? Jak już wczeœniej pisałem ja informacje otym iż Biblia pisama była dla MALUCZKICH tz dla prostych ludzi nie Mędrców .(dlanich były księgi tajemne które nie weszły do kanonu)!! Zostały tak zwanymi apokryfami.Dowiedziałem się od Katechety który mnie nauczał 40 lat temu!! TY zaœ jako wiedzšcy mogłeœ to znšć nawet nie z Apokryfów,w których to wtedy nie Œw.lecz jeszcze Tomasz opisuje to doœć jasno. A więc zostaje kwestia do rozstrzygnięcia .Czy TEN Kto pytał Adama BYŁ WSZECHWIEDZĽCYM?? I czy TEN kto chodził z Henochem TO TEŻ TEN SAM? I czemu po buncie bogów którzy to zgrzeszyli na ziemi nie interweniował bóg będšcy na ziemi tylko słano BŁAGANIA za poœrednictwem Henocha aby przebłagać Wszechmocnego do nieba????.A ten Przez Gadajšce pudełka (czy kryształy)odpowiadał Henochowi?? TOBIE tego nie musze tłumaczyć TY wiesz ja to mówie innym aby mogli to rozważyć. TY jesteœ informowany na bieżšco jak sugerujesz ale nie WIESZ!! Lecz WIERZYSZ!! a to jest różnica. Ale dla jasnoœci pozostałym coœ wytłumacze lub może TYLKO poinformuje ,że; Podczas swojej bytnoœci na ziemi jak pisze w bibli Jezus przekonywał wielu bo wielu ich było i byli rużni .Jedni Wierzyli na SŁOWO i moim zdaniem wœrud nich najwięcej się zawsze daje nabrać!! Ale byli i tacy którzy musieli POMACAĆ jak œw,TOMASZ .Jezus wiedział otym i BÓG WSZECHMOGĽCY TYM BARDZIEJ WIE!! dlatego kazano mu dotknšć bo i taka opcia jest możliwa -by poznać jak widzisz.Ja właœnie do takich ludzi należe.Więc nie tłumacz więcej DEZINFORMUJĽC innych że tylko przez wiare można dojœć do poznania.(i ciekawe czemu pism jak najbardziej autentycznych czego nie zaprzeczajš najwyżsi uczeni w pismach nie włšczono do kanonu wiary czyli BIBLI?? a mowa właœnie o tak zwanej EWANGELI ŒW TOMASZA??) Ja popieram przekazywanie miłoœci tak zwanej czystej i BEZ INTERESOWNEJ i nikomu tego nie bronie!!Ale nie popieram mšcenia w umysłach ludzi chwiejnych których miliony dało się zwieœć słowom pokrętnym lub pismom w których pomieszano prawde z fałszem.Teraz jak wiesz minoł okres panowania RYBY tak zwany czas dany Wężowi,lecz to nie okreœla końca tego by nie mšcił dalej w głowach SAM lub przez swoich FANATYKÓW, którzy zresztš po której kolwiek ze stron sš ,sš takim samym zagrożeniem dla wszystkich.Bo taki człowiek nigdy nie będzie dobrym SĘDZIĽ gdzyż ma klapki wœciekłoœci na oczach i jego ocena zawsze jest stronnicza,Gdyż nie uznaje czegoœ takiego jak usprawiedliwienie czegoœ -bšdz sytuacjš bšdz okolicznoœciami. I Piszesz że łamiesz konewnanse niby zakłamane na temat wiary??Hmm Ja łamie zakłamane konwenanse na temat POZNANIA PRAWDY!!! I WIEDZY NA TEMAT WIARY!! Na rezie dziękuje. [%sig%]

Archaniele?-CZY TO NIE TWOJE SŁOWA ?? wyjęte z tematu -2012r CYTUJE!! Nie obrazajcie ludzi za cos, czego nie robia... bo dajecie swiadectwo o sobie:) No jak teraz Wyglšdasz??Piewco wiary?? Czyż nie OBRAZIŁEŒ MNIE ZATO CZEGO NIE ROBIE?? Chodz jak pisałem nie obrażam się na takich ludzi,którzy nie zastanawiajš się nad tym co czytajš bo wiedzš wszystko z GÓRY(lub IM się tak wydaje) A może ja mam wycišgnšć z ARCHIWUM GG Końcówke rozmowy której TY nie wkleiłeœ?? do swojego POSTU??.Tam jest czysta MIŁOŒĆ(:X)którš pałasz do bliżniego. [%sig%]

Ciekawe jak mocno boli pycha, gdy przychodzi jš odpracować... hmm... http://www.fantasy.dmkhost.net/galeria/39394/img_18.jpg

Racja Przepraszam Edwardzie ! Przyjmuje Baty , wolę być głupi , biedny i słaby idę się wieszać . Do Miłego zobaczenia kiedyœ papapapapapapappapapapapapapapapappapapapapapapapappa

Hmm kto się powiesi Aurell- czy Azazel???OTO JEST PYTANIE. [%sig%]

Desiderata (tekst znaleziony w starym koœciele w Baltimore, USA, około 1692 r.) "Krocz spokojnie wœród zgiełku i poœpiechu, pamiętaj jaki pokój może być w ciszy. Tak dalece jak to możliwe, nie wyrzekajšc się siebie, BĽD W DOBRYCH STOSUNKACH Z INNYMI LUDŻMI PRAWDĘ SWĽ GLOŒ SPOKOJNIE I JASNO, SŁUCHAJAC TEŻ TEGO CO MÓWIĽ INNI: NAWET GŁUPCY I IGNORANCI...ONI TEŻ MAJĽ SWĽ OPOWIEŒĆ. Jeżeli porównujesz się z innymi możesz stać się próżny lub zgorzkniały, albowiem zawsze będš lepsi i gorsi od ciebie. Ciesz się zarówno swymi osišgnięciami jak i planami. Wykonuj z sercem swš pracę, jakkolwiek by była skromna. Jest ona trwałš wartoœciš w zmiennych kolejach losu. Zachowaj ostrożnoœć w swych przedsięwzięciach - œwiat bowiem pełen jest oszustwa. Lecz niech ci to nie przesłania prawdziwej cnoty; wielu ludzi dšży do wzniosłych ideałów i wszędzie życie jest pełne heroizmu. BšdŸ sobš, a zwłaszcza nie zwalczaj uczuć; nie bšdŸ cyniczny wobec miłoœci, albowiem w obliczu wszelkiej oschłoœci i rozczarowań jest ona wieczna jak trawa. Przyjmuj pogodnie to, co lata niosš, bez goryczy wyrzekajšc się przymiotów młodoœci. Rozwijaj siłę ducha, by w nagłym nieszczęœciu mogła być tarczš dla ciebie. Lecz nie dręcz się tworami wyobraŸni. Wiele obaw rodzi się ze znużenia i samotnoœci. Obok zdrowej dyscypliny bšdŸ łagodny dla siebie. Jesteœ dzieckiem wszechœwiata: nie mniej niż gwiazdy i drzewa masz prawo być tutaj i czy to jest dla ciebie jasne czy nie, nie wštp, że wszechœwiat jest taki jaki być powinien. Tak więc bšdŸ w pokoju z Bogiem, cokolwiek myœlisz o Jego istnieniu i czymkolwiek się zajmujesz i jakiekolwiek sš twe pragnienia; w zgiełku ulicznym, zamęcie życia, zachowaj pokój ze swš duszš. Z całym swym zakłamaniem, znojem i rozwianymi marzeniami cišgle jeszcze ten œwiat jest piękny... BšdŸ uważny, staraj się być szczęœliwy." ----------------------------------------------- Czy to temat: Co jest potrzebne byœ uwierzył?.. Jeœli tak...to co jest potrzebne by obydwaj zwasnieni Panowie uwierzyli, zaprzestali, zrozumieli, wiedzieli, otrzšsneli się?? Problemu nawet nie bylo...tylko ego nie chce popuœcić...i brnie... (Zapracowany czlowiek, ktory chcial odsapnšć przy "lekturze forum"... a tu masz...brrrr :)

Słusznie! Bo "tragedia trwa tylko chwilę, reszta cierpienia to już Twoje dzieło". Pozdrawiam.

Dostrzeglem tu negatywne dzialanie energi pomiedzy dwoma bytami. Mam prosbe, przeczytajcie co napisaliscie, bo racja lezy miedzy wami, tuz przed waszymi oczami. Jeden z was przytoczyl slowa moje, ktore odnosily sie jako przestroga do wszystkich, a nie jako wskaznik na dana osobe, zawierajacy oskarzenie. Mala ta sprawa, by brat z bratem mogl walczyc slowem o nia! Milosc! Gdzie milosc do brata? Nie kazdy widzi, nie kazdy slyszy, lecz kazdemu bedzie to dane lub zostalo, on sam wybierze - tym ktorzy widzieli pozostaje poprzez milosc pokazac to tym, ktorzy przegapili - o to droga do wiecznosci! Pomoc blizniemu! Nie sprzeczajcie sie, bo prawda jest miedzy wami bracia!

hmm..... coż my tu mamy pan edłardo :] pewnie za dużo seriali brazylijskich sie naogladał ale coż nie wnikam, z tego co mniemam nastepny przemšdrzały głupiec myslšcy że jest mšdrzejszy poœród inych głupców, no ale oczywiœcie jakby nie patrzeć ma gorzej bo mysli ze uwaza słusznie i wie więcej a jest odwrotnie bo głupiec nawet nie zastanawia sie że nie wie o tym że mało wie itd zakręcone z poplštanym podobnie jak cały temat pana edłardo ( brazylijski boy). jak ja to mówie pan edłardo próbuje przysłowiowo z gówna bat ukręcić, bo najwyrazniej nie ma co z czasem robic i zapewne życie tez bije po plecach w końcu jak można być normalnym naparzajšc 12 godzin dzienni w klawiature, a może to objaw epileptyczny palców i trzeba znalezc im zajecie ?? :D . Moralizujesz chłopie jak jakiœ zaćpany mustafa co odkrył sens stworzenia wszechswiata w muszli klozetowej... taki mšdry taki wspaniały chce wymiany słow, punktu widzenia ludzi i co pana edłardo g... obchodzi czyjeœ podejscie w koncu on wie najlepiej, pan edłardo zaprzeczy no ale cóz w koncu swiadomosc lubi sie bronic przed swoim błedem. za duzo ksišzek panie edłardo ładnie juz widze czerembaj zršbalo czytanie poezji i filozofi dalekiego wschodu gadac kazdy moze co to on ma za wartosći... postawilbym cie w opcji miedzy twoim dobrem a czyims gdzie wóz albo przewóz to bys sie osrał i ratował swojš d.... nie ma sie co okłamywać misiu jestesmy tylko ludzmi z wbudowanymi wzorcami zachowan gdzie mozemy je naginac wzgledem doswiadczenia co czasami jest bardzo trudne tak wiec przejdz sie na swierze powietrze i sie obudz ze snu stagnacji bo juz pewnie kilka dyszek zycia poszly w pieprzenie 3 para pietnascie a nic na powaznie tworczego nie zrobiles , zrobiles cos? .. pewnie z trudem wyniosles smieci i poszedłes po zakupy co dało ci poczucie spełnienia oczywiscie pan edłardo pomysli ... co za prymityw do tego jeszcze słownictwo... tak na marginesie misiek przewaznie najwieksze egoistycznie swinie uzywajš demagogi i fatyczne a do tego majš garniturki :D czyzby to swiadczy o człowieku? uwierzyć znaczy zaakceptowac mędrzec ukrywa swe swiatlo.....

Lodowe oczy -:X Ale za post dziękuje.:) [%sig%]

nie ma za co, lubie jak ktos przyjmuje truth z uœmiechem :)

"O wiele wieksze znaczenie od tego, jak zostala odebrana wiadomosc, ma to , jak zostala nadana" filtrujac informacje poprzez wlasne doswiadczenie i wszechwiedzace Ego czesto zle odbieramy lub interpretujemy slowa innych..stad masa niepotrzebnych scysji slownych.. ---- w kwestii tematu co mnie przekonuje bym uwierzyla.. przede wszystkim zaufanie... ale poparte znajomoscia kogos na roznych plaszczyznach..przez dluzszy czas mowienie prawdy..nawet bolesnej - doceniam ja bo jest budujaca - ale w sposob taktowny i delikatny prawdy w kazdej zyciowej sytuacji.. jezeli przylapie kogos na klamstwie..zwlaszcza glupim lub niepotrzebnym moje zaufanie w sprawach powaznych bedzie mocno lub na zawsze nadgryzione logika wypowiedzi, stabilnosc emocjonalna, rownowaga kazdej ze sfer zycia..bez wyjatku... cechy takiej osoby sa w stanie sprawic , ze jej zaufam a w nastepstwie uwierze.. + moje wlasne intuicyjne przekonanie o slusznosci..czucie.. doswiadczanie Suma sumarum..na ogol jestem ostrozna i sceptyczna…a wierze gdy mój swiatopoglad ma wspolny mianownik z osoba która mnie przekonuje i ta ma „zrownowazona przeszłoœć i doœwiadczenia”.. Inaczej jednak patrzac…podobno wszyscy jesteœmy polaczeni ze Ÿródłem wiedzy i kazda nasza mysl i tak nie jest nasza tylko z tegoz Ÿródła zycia i wiedzy..wiec ..hmmm przekonywanie do racji jakby zbędne ..temat ciekawy..bardzo dyskusyjny.. bo w istnienie wielu rzeczy wierzymy po prostu ..co do innych ..potrzebujemy chyba dowodow.. jestesmy z natury ostrozni..i nie chcemy wyjsc na glupcow:) a w glebi i tak jesteœmy przekonani o swojej wyjštkowoœci..i o tym czy to czasem wlasnie nie my jedynie mamy ten rzadki dar posiadania racji;) …wiec sceptycznie odnosimy się do przekonan innych ;) ..mozna sie zapetlic... I chyba mi sie udalo jesli kogos zmeczylam tymi wywodami I jest to chaotyczne..to z gory przepraszam..nie umiem znaleŸć jednoznacznej odpowiedzi..krotkiej i treœciwej..stad to powyżej nie mniej jednak mialam prawo popróbować;) Pozdrawiam Beata

Beata- Dziękuje za post w moim temacie i za polemike.Musze przyznać że nie wiem czemu ale po pierwszym moim poœcie miałem podobne odczucia (z powodu odpowiedzi AdamS ,bo właœnie w jego temacie zamieœciłem pierwszy post na tym Forum) acz może sie myle co do odczuć Beaty.A chodzi o obawe że zadłużo napisaliœmy w jednym poœcie,Hmm. Moje zdanie na ten temat jest takie : Forum jak sama nazwa wskazuje jest miejscem wygłaszania swoich przemyœleń wypowiadania poglšdów,więc jest to raczej niedoœć że logiczne ale i można tak powiedzieć wskazane aby wywód czyli post był obszerny nie krutki który nie jest raczej Polemikš którš w tym miejscu każdy szuka lecz czasem tylko zaprzeczeniem lub zgodš lecz niczym więcej ,bo niedokładajšc tej polemiki nie tłumaczymy naszego podejœcia do sprawy czy to negujšc czy aprodujšc czyjœ wywód a tylko stwierdzamy bez podania przykładu (polemiki) np zaprzeczenie typu [nie bo nie ] znane nam chyba wszystkim i denerwujšce nieraz bo nie podajšce przyczyn zaprzeczenia (a nie samego zaprzeczenia) Więc namawiam w tym miejscu do nieobawiania się że zostaniemy żle przyjęci za długi post. Dziękuje. [%sig%]

Napisałeœ: Gdy po kataklizmie Enlil i Enki spotkali się aby obejrzeć zniszczenia, Enki przed Enlilem oszczędzenie Babili uznał za boski omen. -Supremacja jest Mardukowi przeznaczona,co potwierdza oszczędzenie Babili!-tak powiedział Enki do Enlila. -Zapewne to wola Stwórcy Wszechrzeczy!-Enlil rzekł do Enki. Po czym Enlil wyjawił mu sen - wizję i proroctwo Galzu. -Jeœli o tym wiedziałeœ, dlaczego nie zapobiegłeœ użyciu broni zastraszenia?-zapytał go Enki. Stworzenie ziemian było największym zwycięstwem, I żródłem niezliczonych wypatrzeń i niechcianych obrotów rzeczy. Kiedy zgłębiłeœ cykle niebiańskie i oznaczyłeœ gwiazdozbiory, Któż mógł wyczytać w nich , co jest nam przeznaczone? Któż mógł odróżnić los przez nas wybrany, od nieuchronnego przeznaczenia? Kto ogłaszał fałszywe wróżby,kto prawdziwe proroctwa wygłaszał? Dlatego postanowiłem zachować słowa Galzu dla siebie. Czy on był prawdziwym posłańcem STWÓRCY WSZECHRZECZY,czy moim urojeniem? Cokolwiek ma się wydażyć,niech się zdaży! Tak powiedziałem do siebie. Wyjaœniam ci kto tu jest kim: Stwórca Wszechrzeczy to jest Bóg Ojciec Galzu to jest Syn Boży, ten sam co został ukrzyżowany - (Anunnaki Go wczeœniej nie znali, dopiero poznali Go jak się zaczęły dzieje człowieka) Wszyscy inni to mieszkańcy Nibiru stworzeni przez Boga Ojca Poczštku Zecharia Sitchin mówi prawdę, i podaje PRAWDZIWE imiona Osób Boskich i mieszkańców Nibiru. Chrzeœcijanie, zacznijcie je stosować, odrzućcie grekę i łacinę i przejdŸcie na język sumerski - najstarszy język w Niebie (Nibiru) i Ziemi (Ki) Po co wam przezywać Galzu 'Jezusem Chrystusem?' Przecież On jest DIN.GIR z Nibiru, a nie żadnym grekiem? Czyœcie oszaleli ?! Mieszać tu mitologię greckš z Bożym Objawieniem? A bo jak to wyglšda, Syna Bożego upodabniać do bożków greckich nadajšc Mu imię rymujšce się z Zeusem czy Iesousem? To nie przejdzie... NIBIRU PONAD WSZYSTKO! Ono nigdy nie upadnie! Chwała Stwórcy Wszechrzeczy i Synowi Jego - GALZU!

Zapomniałem dodać, że sumerski to język sprzed pomieszania. Inne jako że sš pomieszane, sš gorsze i bardzo poplštane i najlepiej je porzucić. Zalecam powrót do języka sumerskiego aby odwrócić pomieszanie języków. Język sumerski na najniższym poziomie składa się z głosek o okreœlonych znaczeniach: znaki podaję według IPA (to samo co alfabet fonetyczny w słowniku ang-pol) (skopiuj i wklej do worda ten post, a potem wybierz Arial Unicode - wtedy zobaczysz właœciwe znaki IPA) i - ŸyŸń y - czuch ɯ - stroń u - spół e - przód ø - gór a - twór ɶ - ruch p - pyt b - przek t - sił d - czyn k - wnštrz g - skróœ m̥ - byt m̬ - lud n̥ - bóg n̬ - myœl ɲ̊ - rzecz ɲ̌ - kršg r̥ - œwit r̬ - Ÿwięk θ - grań ð - nosz s - strzeć z - czas ʃ - częœć ʒ - ów χ - wiel ʁ - rów l˚ - jak lĄ - stój Składasz je w sylaby - co daje na przykład: gal.zu - skróœtwórjak.czasspół (w przybliŸeniu przenikajšcy wytworzony wysokiej jakoœci cały czas społem - w jeszcze większym przybliżeniu syn ojca będšcy zawsze z nami) an - twórbóg (zgadza się z niebem, bo to w przybliżeniu utwór z bogami) en.lil - przódbóg.jakŸyŸńjak (w przybliŸeniu przodownik czegoœ żywego, wiatru) en.ki - przódbóg.wnštrzżyŸń ( w przybliŸeniu przodownik wnętrza z życiem, czyli ziemi) ni.bi.ru - bógŸyŸń.przekŸyŸń.œwitspół (w przybliżeniu miejsce gdzie żyjš bogowie idšce w poprzek orbit planet gwiazdy dajšcej œwit - słońca) din.gir - czynŸyŸńbóg.skróœŸyŸńœwit - w przybliŸeniu bóg czynišcy Ÿywy ruch (lot) w wyrzutniku żywego œwiatła wskroœ dyszy) i tak dalej - tak można tłumaczyć cały sumerski na polski. W ten sposób w tłumaczeniu na polski uzyskujesz nowotwory językowe, ale za to o 100% identycznym znaczeniu jak sumerski oryginał Życzę powodzenia w powrocie do Boga na Nibiru - zwłaszcza chrzeœcijanom! Zapewniam, że mogš się tam spodziewać przywrócenia imion sumerskich i języka sumerskiego dla nich samych. - Niech Galzu będzie z wami!

Sumer -DZIEKI ZA post.Małe sprostowanie mnie akurat nie trzeba przekonywać ja to prubuje propagować .Ale wpierw trzeba mieć pojęcie a potem dyskusja. Więc podyskutuje z Tobš jeœli można.Bo mnie troszke zastanawia to jak przedstawiłeœ w poœcie porównanie Greckich wierzeń .Chciałbym nadmienić że oni opisali to też prawidłowo tyle że językiem Greckim i tak jak w Bibli też znalazł się taki który to pomieszał (a może właœnie tam możemy odczytać właœnie to czego brajue w pojęciu dlaczego to takie nielogiczne)ale był tez i taki który to prostował.Przytocze tu urywek z Hieroi Logi w tłumaczeniu i opisie naukowca pana Włodzimierza Langauera który w pewnym punkcie swego studium pisze- W ten sposób dochodzimy do pewnego obrazu literatury religijnej okresu archaicznego: pieœni kultowe, przepowiednie, kosmogonie i teogonie poetyckie, często nowe wersje mitów. Wolno sšdzić, że wszystko to były teksty spisane, a nie tylko przekazywane drogš ustnš, choć co do autorstwa można było, już wówczas, mieć wštpliwoœci. To właœnie tę literaturę ma na myœli Platon, gdy mówi o „stosie ksišg”, jakimi rozporzšdzajš zwolennicy nauk Muzajosa i Orfeusza. Utwory te należš tak do literatury, jak i do religii a były znane i komentowane przede wszystkim, choć nie tylko w kręgu wtajemniczonych. Wszystkie te utwory poetyckie to właœnie logoi czy œciœlej logoi peri theon lub hieroi logoi, teksty zawierajšce prawdę o bogach. i niżej- Pod imieniem Alkidamasa (retor i sofista, uczeń Gorgiasza, rywal Isokratesa, żył w I połowie IV w. p.n.e.) mamy przekazanš mowę Oskarżenie Palamedesa o zdradę przez Odysa. Prawie z całš pewnoœciš możemy dziœ powiedzieć, że jest to tekst autorstwa kogoœ innego. Nieznanego autora okreœla się dziœ w nauce z reguły mianem Pseudo-Alkidamasa. Mowa pochodzi jednak z IV w., zdaniem specjalistów – z poczštku stulecia, reprezentuje doœć wówczas typowy i popularny gatunek traktatów czy rozprawek sofistyczno-retorycznych pisanych w formie mów sšdowych. Dla nas interesujšcy jest tu epigram przytoczony przez autora na poparcie twierdzenia, że wynalazcš pisma był Orfeusz (10). Tak zdaniem Pseudo-Alkidamasa, jak i anonimowego autora cytowanego przez niego epigramu, Orfeusz wynalazł „pismo i poezję” (grammata kai sophien). Termin tu użyty, sophie, może znaczyć „mšdroœć” czy „wiedza”, ale w tym miejscu oznacza po prostu poezję. Już Ksenofanes pisał o sophia poetów, a całe znaczenie Homera dla kultury greckiej brało się przecież właœnie z utożsamienia poezji z mšdroœciš. W tradycji, którš reprezentuje omawiany epigram, u poczštków tej poetyckiej mšdroœci stoi Orfeusz Te wybrane fragmęty dowodzš że i Grecy mieli wiedze czystš o bogach tyle że napisanš po grecku ale częœć dzieł która nie zachowała się w przekazie Babilońskim można właœnie znaleœć w Grece a co jeszcze bardziej zastanawiajšce ,to to że można tam wyczytać to że właœnie w pismach starszych ktoœ kiedyœ mieszał dla uzyskania swoich kożyœci ,czego akurat narazie w pismach Babilońskich niedało się odszukać a tylko porównaie zapisków Babilońskich z Bibliš baje nam mgliste podstawy twierdzić że coœ tu jest pokręcone.W pismach Greckich można wyczytać też coœ takiego- 23. Znów trzeba w tym miejscu postawić pytanie o zwišzek kosmogonii Empedoklesa z jego poglšdami na duszę ludzkš i naturę człowieka. Pani Cypru to Afrodyta, czyli bogini miłoœci, znana dobrze uczniom Empedoklesa z poematu Peri Physeos, gdzie występowała jako Philotes czy Gethosyne (por. Frg. 17 DK). Z tego miejsca Katharmoi dowiadujemy się, że w czasach panowania Pani Cypru (czyli Miłoœci) ludzie nie znali zabijania i wojny. W kosmogonii Empedoklesa epoka Miłoœci w œwiecie oznacza czas doskonałej jednoœci bytu, wydaje się jednak, że nie było wówczas ludzi. Tu więc ma on raczej na myœli ten okres przemian kosmosu, gdy jeszcze pod panowaniem Miłoœci pojawia się w nim Nienawiœć (Neikos), bo tylko ta ostatnia umożliwia œmierć, a ludzie przecież, najbardziej nawet czyœci i pobożni, muszš umierać.-- Dziwne to a zarazem logiczne i dajšce do myœlenia nad tym co w pismach jest opisem dziejów ludzi a co bogów a raczej moim zdaniem Anunaki tz przybyszów z Nibiru lecz jeszcze nie bogów gdyż jak wiemy oni też byli œmiertelni.i nie tacy doskonali jak czytamy onich w Bibli.A pod spodem zamieszczam jeszcze jeden przykład że w pismach i traktatach greckich tez można ciekawe rzeczy wyczytać czytamy tam - Poemat Empedoklesa zawiera wykład doktryny, którš zdaniem uczonych współczesnych można wišzać tak z orfizmem, jak i z pitagoreizmem. Nauka Empedoklesa zawierała przede wszystkim teorię nieœmiertelnoœci duszy i reinkarnacji wziętš z pitagoreizmu. Autor Katharmoi, który przebył już różne wcielenia, zachował jednak pamięć całoœci losów swej duszy i przedstawia także jej wędrówkę po œwiecie zmarłych. Empedokles uważa, że osišgnšł już stan końcowy wędrówki, więcej wcieleń nie będzie, nie wróci już też do Hadesu, jest teraz „wolny od ludzkich trosk, niezniszczalny”. W œwiecie podziemnym dusza Empedoklesa słyszała słowa władczyni podziemi, Persefony, obecnie więc autor zwraca się do uczniów, słuchaczy czy czytelników bogaty w doœwiadczenia bezpoœredniego kontaktu z podziemnym bóstwem. Persefona według Empedoklesa wysyła ze œwiata podziemnego dusze do œwiata żywych na dalszš wędrówkę w kolejnym wcieleniu, jest więc nie tylko Paniš Œmierci lecz także Paniš Życia. Niezwykłe doœwiadczenia Empedoklesa uczyniły z niego cudotwórcę, o którego czynach pisze Diogenes Laertios. Zwraca tu uwagę, że Empedokles potrafił jakoby powstrzymywać wiatry. Czynił to rozmieszczajšc na pagórkach worki z oœlich skór. Jest to wyraŸnie œlad praktyk magicznych, znanych i stosowanych w Grecji przy obrzędach magii pogody, to znaczy zaklinania żywiołów i zjawisk atmosferycznych. W wypadku Empedoklesa występuje więc połšczenie różnych praktyk i doœwiadczeń. I natym zakończe chętnych do poczytania zapraszam podajšc linki do opisów. http://www.wlnp.pl/2,%20Lengauer.htm http://www.wlnp.pl/6,%20Lengauer,%20Empedokles.htm Dziękuje i pozdrawiam. [%sig%]

Na greckie, rzymskie i inne podróbki które do pięt Sumerowi nie dorastajš szkoda życia. Wolę zajmować się Sumerem i Nibiru, bo to ORYGINAŁ. Dla mnie greka i inne pomieszane języki i kultury majš się do Sumeru i Nibiru tak jak piraty do oryginałów. A ja nie cierpię jak piractwo i hakerstwo włazi na boży teren. (Piraci lepiej podrabiajcie warezy a nie Słowo Boże!) Jeden rozdział z 'Zapomnianej księgi Enki' Sitchina jest więcej wart od iliady, odysei i całej kultury hellenistycznej spod znaku xxx razem wziętej.

To Sumerowie a nie grecy byli pierwsi. To oni pierwsi wymyslili wszystko, nawet twierdzenie o przeciwprostokštnej i prawo wyporu, które póżniej spiracili dwaj warezowcy - pitagoras i archimedes. Co za bezczelnoœć! Wzišć stuff, dodać własne intro, pozmieniać nazwy z sumerskich na greckie a na końcu puœcić w œwiat jako własny release. A pismo obrazkowe powstało najpierw w Sumerze, aby przekształcić się w pismo klinowe, z którego z kolei powstał alfabet z Ugarit. To z czego grecy najbardziej słynš to przekręcanie sumerskich i akadyjskich imion i dodawanie do nich końcówki -os. Partacze. A powinno się imiona sumerskie i nibirskie podawać tak jak u Sitchina, bez zmian.
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 236
Poprzednia strona | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | .. | 11 | 12 | Następna strona
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.