Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Bug a UFO
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 102

Mam temat "trochę" kontrowejsyjny a mianowicie uważam że Bug i UFO to to samo. Czemu? Skąd wiecie że np. Jezus nie był przedstawicielem obcej cywilizacji, wkońcu uzdrawiał ludzi, lewitował i pozornie zmartwychstał pozornie bo mugł być to tylko np. chologram można też w drugą strone pojazdy kosmiczne mogą być okazywane niektórym dzięki woli Boga który wten sposób przyzwyczaja nas na swojego wielkiego zejscie (sąd ostateczny) na ziemie. Nie zdziwie się jeżeli ktoś zachwile zapyta się mnie czy się dobże czuje, ale chociaż przez zastanuwcie się nad tym

gościu szkoda m słow na ciebie ale widze że ten chora cześć tego świata zaczyna padac ci na mózg -ale ja wiem podświadomość koduje to w czym sie znajdujesz-ale mówiąc brukowym językiem jestes kretynem

widzieliscie moze obrazki na ktorych widnieje ufo (daleko[mala kropka]) kolo WTC? mysle ze w tedy wykorzystali sytuacje - nikt nie myslal o takich sprawach. a po 2 - tam momentalnie ruch w powietrzu byl zamkniety. ja sam nie wiem co o tym myslec... ale bardziej przychylnie patrze na ufolkow z odleglej galaktyki.

No, no, no.... Widzę, że sporo przegapiłem, a tu taka ciekawa dyskusja...! Aż mi żal, że pisząc parę słów od siebie będę niejako zmuszał Was do cofania się i odszukiwania stosownych ustępów w Waszych tekstach - rzecz jasna tyczy się to tych z Was, którzy chcą mnie poczytać. :) - "Pan" Bóg i "Pan" Jezus (jak kto woli: Jezus Pan) - tłumaczone w j. angielskim jako "Lord" jest zwykłym błędem transkrypcji. Szczególnie w odniesieniu do Jezusa nie ma to sensu. Bliższe byłoby właśnie to, co ktoś sugerował - Pan Kowalski. Częśc naukowców zgadza się z tym, że owe "pan" byłoby raczej odpowiednikiem angielskiego "sir". Czyli zwykły zwrot grzecznościowy. - liczba mnoga bogów - kolejny błąd biblistów. Oczywiste jest, że w pierwszych "wydaniach" Biblii w jęz. aramejskim brzmiało to "elohim" co znaczy dokładnie - "Bogowie". Nie wiedzieć czemu w usta Jezusa wkłada się słowa "Eli lama sabachtani" (BOŻE, czemuś mnie opuścił), ale niektórzy z badaczu sugerują totalny błąd, a co za tym idzie - Jezus konając na krzyżu powiedział coś zupełnie innego - nie wiadomo co. - Sew, zdaje się coś pisałeś o mitologii Chin, gdzie była mowa o kataklizmach typu potom i zmiana biegunów Ziemi - słuszna uwaga, że wiąże się to z przelotem w pobliżu wielkiej planety (o dużej masie). Popieram tę teorię z całych sił, zwłaszcza że coraz więcej faktów za tym przemawia. - "ograniczenia" mózgu - to "niewykorzystywanie całego mózgu" czy też Wasze rozmowy na temat faktu, że "100% wykorzystany mózg musiałby żyć bez ciała" są bardzo słuszne - szczególnie to drugie stwierdzenie. Ma to głęboko naukowe i fizjologiczne uzasadnienie. Primo, wiele komórek nerwowych odpowiada za odbieranie i przetwarzanie (w obie strony) sygnałów nerwowych z całego ciała. Można powiedzieć, że to je "zajmuje". :) I, wbrew pozorom, OGROMNY obszar mózgu jest odpowiedzialny właśnie za kontakt tegoż mózgu ze zmysłami i z ciałem. tak naprawdę, to tylko 2cm kory mózgowej zajmuje się "duperelami" - czyli MYSLENIEM i PAMIĘTANIEM. :) Secundo, mnóstwo połączeń nerwowych jest zwielokrotnionych - GDYBY to nie było potrzebne (stabilność połączeń) wtedy nasze możliwości intelektualne i - przede wszystkim ! - pamięciowe, ogromnie by wzrosły. No cóż, to na razie tyle, ciekaw jestem, jak się sytuacja dalej potoczy, a nie chcę, żebyście nabrali do mnie niechęci... :) [%sig%]

pięknie napisane:)

tzn. częściowo zgadzam się z twoją teorią, lecz tylko częściowo. Już to wyjaśniam: Więc Bóg jest jeden tylko jeden- Jest on całym wszechświatem któremu wszyscy są podporządkowani!!! Lecz jak się domyślasz stworzył on masę cywilizacji rozumnych, którym chciał w jakis sposób sie przedstawic. Jest Stwórcą i dobrem więc nikomu nie ujawnił się jako mara czy zjawa, po prostu nie chciał nikogo straszyć. Na Ziemię wysłał Jezusa Chrystusa, postać stworzoną na nasze podobieństwo, po prostu byśmy go mogli lepiej zrozumieć, na inna planety napewno wysyłał inne postaci gdyż musiały one być takie same jak tamci mieszkańcy. A UFO co to jest ufo, to po prostu jesteśmy my, my z przyszłości, lub nasi przyjaciele, którzy niegdyś zamieszkiwali Ziemię. Istnieje jeszcze ok 10000000000000000*99 inteligentnych cywilizacji moim zdaniem lub nawet więcej, lecz to co widzimy od lat to po prostu albo my sami, albo dawni nasi mieszkańcy. Może i my kiedyś opuścimy tę planete i bedziemy ja odwiedzać po miliardach lat( jeżeli jeszcze przetrwa????)

No dobra zgadzam sie z wami ale postawię jedno pytanie: po co UFO miałoby tworzyć Boga wśród ludzi??? Leto a Ty znów... Mózg nie jest wykorzystany i jest tak skomplikowany że przez najblizszy tysiąc lat nic z tym nie zrobimy a poza tym dwa tysiące lat temu jezus się narodził i poza tym od tego czasu nikt sie nie nauczył jak wykorzystywac mózg???... O teorii Planety czy UFO tworzącego wielki kataklizm można szerzej przeczytać w innych tematach... tylko znów jedno pytanie PO CO NIBY UFO "STWORZYŁO" POTOP??? A co do Pana, to nie rozumiem o co się kłócić. Tak sie przyjęło i już... Jest to okazanie czci i już... więc po co dysputy? Chcecie na podstawie jednego słowa unieważnić Boskość Jezusa??? No mnie to nie przekonuje O tych Bogach nie miałem okazji słyszeć, ale z równą łatwością mogę stwierdzićm, że jest to błąd w odczytywaniu tego zapisu. Niewielu ludzi zna biegle starohebrajski... Zresztą jest to jeden z mniej poznanych języków. Tak samo moge powiedzieć że na Azteckiej światyni napisany jest coroczny rytuał dojenia krowy przez arcykapłana i króla bo napisane jestz wielkiej a nie z małej litery. jwest to typowo nieistotne. A tak wogóle to biblia była spisana bez "spacji" może ta literka niechcący wyskoczyła przy kopiowaniu czy "gniciu tudziez niszczeniu papieru"??? a o totalnym błędzie Pana Jezusa nic nie rozumiem... proszę o oświecenie :) Pozdrawiam

Brat, przede wszystkim, pisząc o "totalnym błedzie", miałem na myśli błąd naukowców, a nie Jezusa !! :)) To nie on popełnić miałby ten błąd, tylko oni, badacze. Jak mówisz - aramejski jest mało poznany, to fakt. Chodzi tu o to, że tłumacze uznali, że Jezus właśnie TO powiedział - a być może powieedział coś zupełnie innego. Zresztą, Biblia była redagowana i cenzurowana tyle razy, że w chwili obecnej można ją traktować wyłącznie jako ciekawostkę, a nie jako źródło historyczne... :( UFO mogło stworzyć potop po to, by ludzie uznali jego boskość. Po prostu.

od końca : a po co mieliby "tworzyć" Boga??? UFO chciało urozmaicić ich ZOO??? Biblia nie przechopdziła przez cenzurę, a jej najstarsze kopie są do dzisiaj zachowane... Nie jest ciekawostką historyczną, bo przekazuje wiele informacji historycznych potwierdzonych przez historyków, archeologów, geohistoryków itp. Jeśli zaś chodzi o Stary Testament to masz po części rację... jest na pewno zmieniony - no bo jakim cudem przez pare tysięcy lat by nie był? Ale nadal jest bardzo ważnym źródłem informacji, a poza tym my mówimy o Jezusie czyli Nowym Testamencie więc się Stary "nie liczy" w naszej rozmowie... . Pozdrawiam:) Miłego dnia:)

BZDURA !!!!!!!! O ile mnie pamięć nie myli, na Soborze Nicejskim w 325 roku dokonano bodaj największych cięć w Biblii celem wyodrębnienia "czystego" kościoła Katolickiego i tym samym postawienia wszystkich inncyh sekt i odłamów w stan zagrożenia piętnując je jako "heretyckie". Potem (i przedtem) było wiele innych redakcji Biblii, dopasowaywania jej do własnych potrzeb... A ni nie zapominajmy o fakcie błędów translatorskich ! Wszak Biblia, którą my uzywamy, wywodzi się z przekładu greckiego, czyli tzw. septuagintą. A wystarczy wziąć byle którą książkę i jej oryginał, by porównując, nieźle się ubawić... Albo lepiej - kilka różnych tłumaczeń tej samej książki ! Szczególnie, jeśli tłumaczona była poezja - a nie zapominajmy, że Biblia to w wielu miejscach utwór poetycki...

A czy ja mówię że w kościele nie było rozłamów i czego jeszcze. Ale biblia pozostała niezmieniona i jest to potwierdzone przez watykan. Jest dokładnie taka jaka była - wylaczając oczywiście Apokryfy, które faktycznie zaszkodziłyby kościołowi a nie pomogły... A co do tłumaczeń to błędów nie da się uniknąć i co z tego... ważne aby sens był ten sam a nie sadzę, zebyś miał okazją czytać biblię w języku starohebrajskim... Jeśli miałeś to możesz cokolwiek podważać jeśli nie to nie morzesz i kropka pozdrawiam:)

Nie, no przyjacielu, TERAZ to mnie rozłożyłeś....!!!! jakie znaczenie ma to, co powiedział Watykan na temat Biblii ???? Wysoki sądzie, ja wcale nie zabiłem tej dziewczyny - najlepszy na to do wód jest taki, że jej nie ma (i nie może mi zaprzeczyć), zaś ja, jako najbardziej zorientowany w temacie, mówię, że jej nie zabiłem !! Buchachachachacha !

Cieszę się że Cię "rozkładam" bo wydajesz się trudnym przeciwnikiem. Tak Watykan posiada stary tekst biblii i udostępnia go badaxzom i Ci badacze też go tłumaczą... Biblia jest w nizmienionej formie - przynajmniej NT a ST to chyba nic dziwnego że coś sie zmieniło - różnice językowe itp Pozdrawiam:)

Miło mi, że właśnie TY uznałeś mnie za trudnego przeciwnika.... Tym bardziej postaram się, żeby mój oręż nie zardzewiał, choć w naszych zmaganiach, to raczej grozi mu wyszczerbienie. ;) Ale mam znajomego kowala co w mig przywróci mu dawną świetność ! ;) Nigdy w życiu nie zgodzę się, że Watykan udostępnia coś, co mogłoby mu zaszkodzić. Pogódź się z myślą, że jakkolwiek Katolicyzm w swych ogólnych zasadach jest wspaniałą religią, to Watykan (w domyśle - Kościół Katolicki) to instytucja, i to instytucja lepsza od mafii, bo sięga mackami nawet tam, gdzie Cosa Nostra nie sięga. Przez długie, ciemne Wieki Średnie - nota bene wywołane bezpośrednio przez tę szacowną instytucję - Kościół dążył do objęcia nie tylko władzy całkowitej nad umysłami ciemnego ludu, ale także nad ich ciałami. Nie, nie bezpośrednio, choć ilość podatków nakładanych przez opactwa na okoliczne wsie była po prostu godna Kołodki i Balcerowicza razem wziętych, ale pośrednio, za pomocą wpływania na wybór cesarza. O ile mnie pamięć nie myli, w jakimś XII wieku czy coś koło tego doprowadziło to do bardzo niesympatycznej sytuacji, gdzie książęta wybrali jednego gościa na to stanowisko, a jego świątobliwość papież - innego. I biedni poddani nie wiedzieli, co mają robić - z tej strony poddaństwo wobec wasala, a z drugiej - klątwa kościelna. Wstyd i hańba, ale woleli niezadowolenie swego pana, niż krzywe oko księdza. Możliwe, że odbiegłem od tematu, ale chciałem tylko ukazać, jakimi motywami kierował się - i kieruje nadal - Kościół Katolicki i dlaczego NIE WIERZĘ, żeby podcinał gałąź, na której siedzi. A zatem, uzywając mojej ulubionej brzytwy Ockhama - NAWET jeśli Watykan udostępnia badaczom "oryginalną" Biblię, to tylko dlatego, że: a) zawiera ona dokładnie to, co Kościół CHCE, żeby zawierała, b) niepożądane elementy zostały usunięte i trzymane są po prostu w głębszych lochah. Wiem, że Cię nie przekonałem, ale może ci, co nasze potyczki słowne śledzą, wytężą swe umysły i spojrzą na te sprawy z dwóch różnych perspektyw...

Co mogłoby mu zaszkodzić!!! a myślisz że skąd biorą się Apokryfy?????????? Z Watykanu!! Bo to nie szkodzi kościołowi tylko mu pomaga. Wyobraź sobie opisy w których Jezus "czaruje" i wyczarowywuje latające dywany, potwory itp. Kto by Ci na taki kanon wiaery poszedł??????????? Ja jakbym był w watykanie wogóle bym Apokryfów nie udostępniał !!! Leto jak niby ze starożytnych ksiąg mają kartki wyrywac i coś dopisywać!!!!!!!!!!!!!?????????????? A czy ja mówię że kościół < zauważ przez małe "k" bo są dwa rodzaje kościoła> ne popełniał błędów!!!??? Cały zcas mówuię że popełniał i z pewnością nadal poepełnia... tylko że się do tamtych bł.edów przyznał i teraz ich nie powtarza!! A za to co było przepraszał nie wiem już ile razy!! A kośiół miał władzę to prawda, było to złe, ale już się zmieniło!! czlowiek uczy się na błędach!! A my nie żyjemy w średniowieczu tylko w XXI w. co znaczy, że tych błędów już nie będzie !!!!!!!!!!! Biblia jest niezmieniona.... Musiałem się chyba czwarty raz powtórzyć:) Pozdrawiam:)

Kościół przez małe "k" to budowla, która ma nieszczęście być wykorzystywana do idiotycznych ceremonii, a Kościół przez "k" wielkie, to instytucja, która narobiła w dziejach naszej biednej planety znacznie więcej zła, niż najazdy tureckie, podboje Aleksandra wielkiego i hordy Hunów... Zresztą, co tylko sobie wybierzesz, może poza trzęsieniami ziemi, będzie wynikiem polityki Kościoła. Nawet zarazy w Średniowieczu były bezpośrednim następstwem szerzenia "cnót" chrześcijańskich. Jeśli bedziemy żyć za kilkaset lat, te same błędy nadal będą popełniane, chyba że jakiś reformator wreszcie wytnie ten wrzód, jakim jest Kościół Katolicki !

Pod ostatnią , genialną wypowiedzią Leto znowu się podpisuję ! Myślimy tak samo ,przyjacielu !

Większość zinstytucjonalizowanych religii tak kończy. Katolicyzm jest tylko najbardziej jaskrawym przykładem...

Leto niestety masz całkiem błędne informacje. najpierw je poprzyj i dopiero potem gadaj. kościół - instytucja i budynek też Kościół - wspólnota wierzących < wszyscy Cjhrześcijanie, którzy są na równych prawach - nie ważne w Kościele czy jesteś Biskupem, papieżem czy szarym człowiekiem w Kościele masz takie same prawa i obowiązki określane jasno przez dekalog > Tertaz Leto, kiedy już uzupełniłem Twoją wiedzę możey rozmawiać... "idiotyczne ceremonie" - bardziej idiotyczne są słowa które użyłeś "instytucja, która narobiła w dziejach naszej biednej planety znacznie więcej zła, niż najazdy tureckie, podboje Aleksandra wielkiego i hordy Hunów..." - i co to niby ma być??? kościół owszem spustoszył europę ale nie powiem ile razy ją wspomagał... rachunek jest prosty - kościół zrobił bardzo wiele zła, za to zło wciąż pokutuje takimi jak te wyzwiskami, ale prawdą jest że swoje zbrodnie nadrobił jużw całości i jeszcze przewyższył kilkakrotnie... "średniowieczne zarazy" na które kościół miał nieiwelki wpływ były przez kościół leczone. chodzi Ci o ascetyzm?? Czy Ty na serio myślisz że istnieli ludzie, którzy biczowali się przez cała drogę z Krakowa do rzymu??? _ byli tacuy ale w ekstremalnych i iście sporadycznych wypadkach. Znów kościół pomógł tyle samo co zaszkodził... "wrzodem" nazwać mogę ludzi, którzy starają się obalić coś co przynosi ratunek i wspomożenie naszemu światu. Hmmm można tak powiedzieć o politykach ;) ale niestety nie tylko... ze smutkiem czytając i odpisujac na to bredzenie pozdrawiam wszytskich, a szczególnie myślących ludzi dobrezj woli...

Miej wzgląd na to, że mam podwyższone ciśnienie i pomimo całej mojej flegmy może mnie wreszcie trafić apopleksja i będziesz miał mnie na sumieniu. Chyba zaraz dojdzie do ostrzejszych starć, bo widzę, że inaczej, jak ładując do głowy łopatą, to argumentacji nie przyjmiesz. - idiotyczne ceremonie. Chyba normalnym ludziom nie muszę uzmysławiać, jak wyglądają te pierdoły odprawiane przy ołtarzu. Ofiary całopalne miały przynajmniej jakiś wyraz. - to, co napisałeś: "...kościół owszem spustoszył europę ale nie powiem ile razy ją wspomagał..." można odczytać następująco: tak, panie doktorze, jedna rana jest stanowczo śmiertelna, ale inne dadzą się wyleczyć... - niezupełnie mnie zrozumiałeś. Kler rozpowszechniał ideę "boskiego brudu"; bogobojność była utożsamiana z ciemnotą, co skutecznie niweczyło rozwój, szczególnie medycyny i higieny. Zaś akuszerki, pomagające kobietom przy porodach, były nierzadko ścigane jako czarownice. Wtedt to Arabowie stali na znacznie wyższym poziomie i odrazę w nich wzbudzało to, co działo się w Europie. - przypominam Ci, że opium i morfina TEŻ przynosi ratunek. I podobne ma efekty uboczne.

Leto... Ja jestem spokojny pomimo obraz jakich doznaje tu maoja wiara. Więc ty się też nie denerwuj tym bardziej, że aj twojej staram się nie obrażać... Aha więc uważasz te ceremonie za idiotyczne... Masz takie prawo i co mi do tego... Ale nie próbuj mnie nawet przekonywać do tego, że są one idiotyczne bo idiotyczne to jest gadanie o tym, że UFO stworzyło ludzi... A te ceremonie są głębokie i terściwe ale jeśli chce się obaczyć coś innego < bezstronność panie Leto, bezstronność się kłania . to się je widzi tak jak się widzi. podobnia ja mogę uznać ceremonię wieczornego biegania, czy jedenia wspólnej rodzinnej kolacji, czy czytania przed snem za idiotyczne i pozbawione sensu dokładnie na takich samych zasadch jak ty uznajesz idiotyczność obrządków kultu... Pełny niewyczepranego spokoju i cierpliwości pozdrawiam:)
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 102
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.