| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Czarny Papież | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 354 |
|
Napewno słyszeliście określenie ostatniego papieża jaki ma zostac wybrany.
Na początku ma być aniołem, a później ma zniszczyć chrześcijaństwo.
|
|
|
Fragment 3 księgi proroctw Michaldy
To miasto będzie ozdobą tej ziemi, albowiem będzie w nim stolica królestwa na wiele lat, ale dla pychy ludzkiej ześle Bóg wielką pomstę jak na Sodomę i Gomorę i kary boskiej ludzie nie ujdą, później zaś da im Pan Bóg króla, który ich do wiary Mesjaszowej powróci, ale po niejakim czasie znów tego króla im odbierze i da innego, z cudzego narodu, który lud prześladować będzie, który ich obcego języka uczyć każe. Naród ten nareszcie przyjdzie pod moc cesarza rzymskiego wiele lat. Wtenczas ludzie zbytecznie żyć poczną i wiedzieć nie będą w co mają wierzyć. Do tej ziemi dostaną się inne narody i wiele ze sobą złego przyniosą. W tych cudzoziemcach ujrzą krajowcy różne mody i takowe naśladować będą. I to nie tylko możne stany ale i prosty lud nosić będą pyszne stroje. Gdyby wtenczas stary krajowiec z grobu powstał, nie poznałby swego rodaka ani by nie rzekł, że to jego potomek. Białogłowy będą niepoczciwe w swych czynach. Za pannę będzie się wydawać tą, która już dawno panieństwo utraciła. Młodzieniec nosić będzie w rękach latorośl, która już dawno zwiędła. Także między samym stanem małżeńskim panować będzie niezgoda. Wielu mężów nie będzie żyć ze swoimi małżonkami a małżonki z mężami. Ale oko Boskie patrzeć będzie na złe czyny aż wreszcie ześle im Bóg królów, którzy ich trapić będą robotami egipskimi tak, że tygodniowo panu cztery dni robić będą. "Po niejakim czasie otrzyma naród ten króla, ten będzie wielkim, mądrym i przypodoba się ludowi, wyda narodowi ustawę nową, którą tylko lud pospolity pochwali. On wiele rozpocznie ale mało dokona. Król ten nie będzie miłośnikiem duchowieństwa, za jego panowania wiele kościołów upadnie i sława duchowieństwa wiele ucierpi. Król temu ludowi przychylny, zaopatrzy grunta miedzami, aby ograniczać mogły, wszystkie grunta przemierzyć każe i wtenczas prostemu ludowi ulgę dozwoli w robotach. Ale gdy ten król takie czyny rozpocznie, patrz, przyjdzie na niego śmierć i umrze na łożu swoim, a nie w wojnie, ale śmierć będzie ludziom dziwna, martwym za żywego otrzymanym będzie." Po nim otrzyma naród innego króla i podczas niego ustawy zmienione będą i naród różne kontrybucje płacić będzie musiał, ale ten król długo panować nie będzie, po nim otrzyma naród młodego króla. Za niego powstaną wielkie wojny, tak że prosty lud wszystko za darmo będzie musiał oddawać, ludzie będą na wojnę brani, tak że będzie w tej ziemi pięciorakie wojsko, każde pod innym wodzem dla pospolitego udręczenia.
Zastanawiam się, który fragment odnosi się do Jana Pawła II.
Dla mnie bardziej wiarygodny wydaje się tekst zaznaczony przeze mnie cudzysłowem - jednak zastanawiają mnie słowa "Król ten nie będzie miłośnikiem duchowieństwa, za jego panowania wiele kościołów upadnie i sława duchowieństwa wiele ucierpi"
|
|
|
Zamiast czytać i szukac przepowiedni może zajrzycie do najbardziej wiarygodnego źródła jakim jest Pismo Święte a w szczególnośco 13-ej księgi Apokalipsy czyli Objawienia sw. Jana - jest tam cała prawda o ..... sami przeczytajcie , włos jeży się na głowie .....
|
|
|
Taaaa...a co trzyma cie w przekonaniu ze to najbardziej wiarygodne zrodlo? Tak tylko pytam.....
|
|
|
Wiara, wiara trzyma mnie w przekonaniu że Pismo Święte jest pismem natchnionym i jemu tylko wierzę, pozostałe proroctwa: Malachiasza, Sybilli, Nostradamusa i inne bzdury można o kant dupy ....
|
|
|
Ach taaakk? No jesli ci z ta wiara dobrze to okej.....twoj wybor...kazdy ma wolna wole...
Pozdrawiam
|
|
|
Chciałbym mieć tak mocną wiarę, żeby nie wierzyć w absolutnie żadne przepowiednie.
|
|
|
Nie rób niczego na pokaz bo Bóg wie jakim każdy był i jest człowikiem. i ne zmienisz teraz tego chodząc pokazowo raz na tydzień do koscioła
|
|
|
ogolnie przepowiednie przepowiedniami ale to czy koniec swiata bedzie czy go nie bedzie tak naprawde zalezy od ludzi ---- nas wiec poprostu peace love understanding ludzie a bedzie dobrze
|
|
|
chcialbam sie dowiedziec ilu było czarnych papieży dwoch czy jeden ?
|
|
|
Bylo ich dokladnie dwoch.
Sw. Wiktor I - panowal w latach 189-199.
Sw. Gelazjusz I - panowal w latach 492-496.
Warto tez wiedziec, ze papiezy bylo do tej pory 264. W wielu publikacjach poczet papiezy liczy juz 265. Wynika to z faktu, ze wybrany na papieza w 752 roku Stefan II zmarl po trzech dniach, zanim nastapila jego oficjalna konsekracja na papieza. W swietle prawa koscielnego, nie byl wiec on papiezem, a jedynie elektem.
|
|
|
uwolniles mi umysl :0) a poz tym wygrałem zakład, dziekowa!
|
|
|
O boshe!!! Ja nie słyszałam... ale mnie nastraszyłeś... :/
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 354 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |