| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Inkwizycja - herezja kościoła? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 124 |
|
Wyraźcie swoje zdanie i podajcie jakieś ciekawe linki na ten temat.
|
|
|
Widze że rzuciłem pomiędzy Was kość niezgody niemałych rozmiarów.Znam sie na tym temacie tyle co nic (znam niewilele konkretnych faktów) i dlatego prosiłem linki z treścią która jest prawdziwa.Heniuś Ty mi tu wyglądasz na oświeconego.Mógłbym prosić o jakieś strony? Duderus jesteś maniakiem religijnym a nie głęboko wierzący.Masz urojenia religijne :P (no i na dodatek widze że musisz mieć bardzo bliski kontakt z Bogiem skoro znasz Jego zamiary co do Haghi .))))) Zrobiłem kiedyś błędy w postach na temacie : "Religia czy tradycja?". Zamiast takiej emotikony tekstowej: .)) użyłem zwykłego uśmiechu: :)). A to spowodowało że treść postu została odebrana jako obrażanie osoby Jezusa.Tego nie miałem zamiaru robić.
|
|
|
Nie nie nie nie nie nie Wy wogole nie cyztacie co ja pisze jestescie slepi i tyle. Nie bronilem inkwizycji ani nawet kosciola co zaznaczylem wiele razy, chodzilo mi jedynie o prawde historyczna. Ale wy jak zwykle swoje...
[%sig%]
|
|
|
I Leto jesteś jednym z nielicznych, którzy jeszcze coś esnsownie piszą Otóż zgodze się z Tobą.
A odpowisz mi jeszcze na jedno tylko pytanie: dlaczego tak obszernie krytykuje się Kościół ( który zbłądził wieki temu, poprawił się, pomógł milionom ) a nie Stalina albo Hitlera którzy miliony skazywali na śmierć? I nigdy nie przyznali się do błędu?
Eksrterminacja dysydentów to też prawda, oczywiście robiona pod przykrywką wchodzenia do raju. A wojny może na prawdę kiedykolwiek walczyły bez "przykrywki"?
Haghi, powiedziałem zebyś Ty może zglębił nieco wiedzy zanim zaczniesz cokolwiek pisać w temacie w którym nie wkładasz nic merytorycznego ale jedynie banalne hasła? W dodatku mijające się z prawdą?
Tak - Kościół wydawał wyroki, można powiedzieć że zabijał. Ponawiam jednak moje pytanie - czy inni nie robili dokładnie tak sam a nawet gorzej!?
Haghi - moze Ci się to wydać dziwnym, ale do Kościoła mam "ale" baaardzo wiele. Jednak z tą różnicą że nie patrzę tylko na to co mi się nie podoba i nie widze tylko tego co jest dla mnie wygodne. Ale też czasami popatrzę nieco głębiej... a kościół nie poupada - to ludzie podupadają.
Haghi skąd wiesz czym jest Islam? Czytałeś może Koran? Znasz się na ich religi? Czy karmiony papką telewizyjną mówisz to co widzisz w TV? Wiesz wiele o Islamie? Gdybyś widział cokolwiek nie mówiłbyś tak jak mówisz.
Haghi nikt nikogo nie nawraca na wiarę. Zaczynam się obawiać że coponiektórych trzebaby zawrócić do szkoły po trochę "oleum" jak to Pan Zagłoba ładnie nazywał... nie mówię do Ciebie ale tak ogólnie.
Jeśli ktoś ma wiedzę - można z nim porozmawiać choćby o pogodzie i będzie to niezapomniana rozmowa... a jeśli ktoś chce mówić o rzeczach, które wybrał z własnej pychy a nie z przemyśleń to niestety - nic poza ogromnym wstrząsem nie jest w stanie go wyleczyć... smutne... ale tak już jest skonstruwany nasz świat.
Pax vobiscum :)
[%sig%]
|
|
|
Cześć brat. Widzę, że faktycznie, tylko - i jak zwykle - my uczestniczymy w tej w miarę sensownej wymianie zdań.. Dlatego też ograniczę się do odpowiedzi tylko tobie:
Cytat: "A odpowisz mi jeszcze na jedno tylko pytanie: dlaczego tak obszernie krytykuje się Kościół ( który zbłądził wieki temu, poprawił się, pomógł milionom ) a nie Stalina albo Hitlera którzy miliony skazywali na śmierć? I nigdy nie przyznali się do błędu?"
Pierwsze pirmo: Bo oni nigdy nie twierdzili, że działają w imię wyższej istoty, wybaczającej, miłosiernej, promującej miłość bliźniego i inne tym podobne pierdoły.
Drugie primo: Ich też się krytykuje i błotem obrzuca, ale w związku z poprzednim, jest to zbyt oczywiste i nie zauważalne. Nie ma tej koszmarnej hipokryzji, jaka jest udziałem kościoła katolskiego.
Trzecie primo: Tak naprawdę, to krytykuje się tę włąśnie hipokryzję w przypadku kościoła. Niech głosi szerzenie wiary ogniem i mieczem, jak za dawnych czasów, niech się przyzna, że Jahve w gniewie potrafił wyrżnąć kilkaset tysięcy swoich owieczek, niech otwarcie mówią o tym, że biblia to jest kronika nie tyle wojen, co wręcz masakr... Wtedy nikt nie będzie kościołowi niczego zarzucał. A kto wie, może popularność jego wzrośnie..?
[%sig%]
|
|
|
Brat od kiedy zgrywasz takiego filozofa?
O islamie wiem b duzo. mam Koran- nie martw sie, a telewizyjna papke polecam tobie.
Banalne hasla? Za to twoje sa b przemyslane i b dobre. Dostaniesz Nobla, czuje to.
I uwierz mo Brat ze islam jest religia oparta na fanatyzmie, bo jest wiele odniesien do tego, by zwalczac niewiernych itp. Wg Koranu mozesz zabijaac w imie wiary. Dlatego mam taki uraz do wszystkich religii, bo nie znajduje w zadnej tego czego szukam. Skoro ty jestes taki inteligentny to napisz mi czym sie mam kierowac w ierze, by czuc, ze jest to dla mnie cos dobrego. Masz jakas recepte? Tylko nie pisz, ze to zalezy ode mnie, bo tyle to kazdy wie. Chce Brat, bys ty sie wypowiedzial na ten temat tajk, jak czujesz i co robisz.
A Kosciol przeprosil za inkwizycje? Nie zaczowal sie przypadkiem jak Piłat? Dla kazdego wiara i religia oznacza co innego. Widze ze na tym forum sami swoi a nowych nie chetnie przyjmujecie wiec spadam stad. Pozdrawiam, szczegolnie ciebie Brat i Dudersa:-)
|
|
|
DLA CZEGO ZAPRZECZA ISTNIENU UFO SAM BOG POWIEDZIAL ZE STWOZYL WIELE SWIATOW CZY MOZE CHODZI OTO ZE MY LUDZIE NIE MOZEMY SIE POGODZIC ZE SA LEPSZE RASY CZY TO TAIEMNICA WATYKANU DLACZEGO NIEMA DOSTEPU DO ARCHIWUM WATYKANU TE ZBIORY SA WIELKIM DROSKAZEM
|
|
|
AAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!! Ludzie co wy mowicie.. Nie zabierajcie glosu jezeli nie macie wyczerpujacej wiedzy!!! Jakie swiaty jakie ufo? AAAAAAAAAA!!!
[%sig%]
|
|
|
Leto :)
Oni twierdzili że działają w imię wyższej idei jaka był komunizm i kult państwa. Co w pewnym sensie pokrywa się z tym, że działali dla "idei", wykorzystując przecież ( a jakże ) prawa, które przecież nie zezwalały na mordowanie. A wręcz przeciwnie.
Jakiejż hipokryzji? Że zabijał, jak w każdej wojnie, dla własnego bezpieczeństwa? Wskaż mi wojnę, w której nie ma ofiar. Do tego wskaż mi wojnę która może być dobra. I wskaż mi jesczze naród, który tak wiele rzy bił się w piersi i tak wiele uczynił dobrego jak Kościół Katolicki.
Natomiast "trzecie primo" jest dziwne. W Biblii są opisywane fakty historyczne, w postaci wojen. Ale zauważ że największą wartość dydaktyczą posiadją niektóre księgi Biblijne. A każda ma w sobie coś wyjątkowego. Kościół nie posługuje się hipokryzją. Dlaczego? Bo mówi prawdę, za którą został skrytykowany już nieraz. Jak więc obecna krytyka ma omóc?
Haghi dziękuję, żywię się nią na codzień jeśli nie zauważyłeś :P Cieszę się że posiadasz Koran, może teraz jednak wskażesz mi miejsce Koranu na podstawie którego wywnioskowałeś że Islam to religia terrou? Mówisz o Koranie czy Sunnie? pamiętaj, że w Biblii też jest zdanie "Oko za oko ząb za ząb" - pytałeś jakiegoś Muzułmanina o jego pogląd na te sprawy?
Wiesz, nie wypisuję przynajmniej modnych sloganów... bez uprzedniego ich wytłumaczenia...
Czym się masz kierować w wierze by czuć że jest to dla Ciebie coś dobrego? Mogę odpowiedzieć na to pytanie: pokorą. Brak pokory wbija automatycznie w pychę. A ta zaślepia nam wszytko stawiając nas ponad wszystkim. A jak na to patrzę pisałem od zawsze: Bóg stworzył mnie katolikiem i dlatego nim jestem. Choć możemy odkryć wszystkie prawa fizyczne, chemiczne i matematyczne nigdy nie będziemy potrafili odpowiedzieć na to skąd się wzięły. Dlatego wierzę w "Nadczynnik". A skoro ten "Nadczynnik" kazał mi żyć tutaj to żyję tutaj - staram się nie robić mądrzejszym od Boga.
Tak, Kościół wielokrotnie przepraszał za wszytkie złe rzeczy, które uczynił.
Pax vobiscum :) Pozdrowienia :)
[%sig%]
|
|
|
Haghi, widzisz... rzucone słowo... nie dopatruję się w nim ironii ale niemego pytania, na które chyba nie znasz odpowiedzi... co mnie dziwi, przecież powinieneś wiedzieć skoro jesteś żywo zainteresowany taką sprawą jak inkwizycja czy błędy Kościoła.
Oto dwa linki:
http://www.piusx.org.pl/zw/28/28pjp2p.html w którym w sumie obiektywny sposób przedsatwiona jest najnowsza historia "mea culpa" Kościoła.
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,357 i tak uwielbiany przez niektórych racjonalista, który wiadomo w jakim świetle przedsawił to co przedstawił. Co nie zmienia faktu, że Kościół przepraszał i przeprasza nadal. Heh... skoro racjonaliści nie wiedzą nawet co w ich portalu stoi to nie wiem... nie komentuję. Tekst jest stronniczy i wręcz głupi w niektórych miejscach. Ale przynajmniej podaje stronniczo zinterpretowane FAKTY...
Pax vobiscum
[%sig%]
|
|
|
Determinizm naturalny czy kosmiiczny to jest to co wyznacza człowiekowi nowe kierunki rozwoju, czy człowiek chce czy nie.
Musi się z tym pogodzić - Byt kreuje świadomość ale to nie my stworzyliśmy Byt, wiec i my nie ukierunkowaliśmy świadomości choś sie nam tak wydaje.
Ale to dobrze lepiej się czujemy.
Bóg nam to wybaczy.
Pozdrawiam
Igor
|
|
|
Bracie
ja wiem czy ciekawe?
Dla mnie smutne jak się nad tym głebiej zastanawiam.
Tak dochodzę po nim do wniosku , że od nas to zalezy tylko tyle gdzie sobie
pójdziemy zrobić siku.
Pozdrawiam
Igor
|
|
|
:) Nie prawda. Od nas zależy jak wykorzystamy wolnośc - czy sami się nią zniewolimy czy zaczniemy współpracować?
[%sig%]
|
|
|
Jeśli chodzi o siku, to to też nie zależy od nas, tylko od procesów chemicznych w naszym organiźmie. A jak bardzo się chcesz przeciwstawić, powiedzieć NIE i się nie wysikać - to umrzesz na uremię. Tyle o wolnej woli w kwestii oddawania moczu...
[%sig%]
|
|
|
Leto,
nie chodziło mi o to czy my kontrolujemy proces wytwarzania moczu ale ewentualnie
o to gdzie mozemy go oddawać.
O formie nie dyskutuję sople nie przejdą ;;))))))
Pozdrawiam
Igor
|
|
|
Cóż jak pamietam kolega Leto zawsze był inspirujący.
:))))))))))))))
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 124 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |