| zbyszek123: |
| W dużej mierze są
tylko hiuston mamy problem
bo to nie ich wina
wzrastali w/g pewnego schematu/wzorca |
Zacytowalam tylko czesc Twojej wypowiedzi Zbyszku ale pod caloscia sie podpisuje. To jest to co chcialam przekazac choc w inny " gorszy sposob ". Slowa takie ogledne, nie razace nikogo nie zawsze sa skuteczne. Czasem ostre jedno slowko a potrafi obnarzyc uczucia czlowieka i jego mysli.
| zbyszek123: |
| a my w przerażającej większości nawet nie widzimy że gramy w dziwnej lidze
nam by trzeba pokazać wzorce byśmy tą zgnilizną nie byli, uczyć, premiować i oczekiwać innego, bliższego prawdy i ideału |
Tez tak mysle, dlatego prowokacyjna slowo zgnilizna nie mialo za zadanie wykazac najgorszcych cech czlowieka lecz skupic sie nad ich przyczynami.
Latwo jest nazwac zgnilym jajem, bardzo latwo nas nawozem zgnilym ale to jest takie wytlumaczalne :) Za to , to co obserwujemy wokol siebie, w jakim systemie tkwimy , znikoma czesc ludzi zastanawia.
Gdy powiemy o czlowieku alkoholik ( i z reguly jestesmy pewni swojej opinii ) widzimy tylko skutki i konsekwencje ale nie zaglebiamy sie w przyczyny. Gdy powiem o ludziach zgnilizna to w wiekszosci baty na glowe i obrazalstwo. Od kilku miesiecy nie mam internetu, choc oplacony jest bo sie przeprowadzilam i nie ma profesjonalisty, by w tym profesjonalnym raju ziemskich w dobie XXI wieku odpowiedni ludzik, ponoc znajacy sie na rzeczy zrobil to za co mu sie placi.
Ale to tak poza nawiasem.
| wendol: |
| Orinoko jest za ostra (trochę ją poniosło podczas wyrażania swoich poglądów - kwestia formy), ale Ty nie pozostałaś jej "dłużna" :) |
Masz racje i w tym przypadku sprawdza sie powiedzenie " jaki pan taki kram "....no i oczywiscie musze nad tym popracowac , a robie to juz od dawna aby z tego panskiego systemu sie uwolnic. Nie jest to jednak takie proste, chyba tylko na bezludnej wyspie :)
Jestem pojetna uczennica , i od panow tego swiata ucze sie dosc szybko. Wszak wedlug nich jestesmy bydlem i to pewnie juz sporo nadgnilym :)
Ciekawe, ze ta miloscia blizniego kocha sie to co sie zna, czego sie nie zna masie stosunek zimniejszy, obojetny a czasem nienawistny. Sporo przykladow mozna by tu podac.
| wendol: |
| Jak kobiety załatwiają takie sprawy? - Też idą na piwo? :) |
To zalezy :)
Wracajac do meritum wypowiedzi- czasem siade sobie na lawce w samym centrum miasta i lubie obserwowac ludzi, zawsze szukam czegos pozytywnego, milego, sympatycznego a widze spiacych i chodzacych w amoku biedakow, ktorzy nie za bardzo jarza kim sa i po co sa i dlaczego tak zyja a nie inaczej. Czy my rzeczywiscie nie potrafimy wyjsc spoza schematy tego systemu? nie mamy sil ani wiedzy jak sie temu przeciwstawic. Ja marze o innym zyciu - gdzie bede miala czas na prace, ktora kocham i ktora wykonuje jak najlepiej bo do moje hobby. Marze o czasie wolnym dla siebie, o wypoczynku, o zwiedzaniu dalekich odleglych krajow. Marze by nie skupiac calych swych sil, zycia na egzystencji - zarobic, zaplacic, kupic koryto by nie pasc z glodu i tak w kolko. Marze by czuc , ze zyje tak jak ja chce czuc, jak mi jest potrzeba, spotykac ludzi i poznawac ich, uczyc sie od nich i dzielic moja wiedza.Marze wyjsc wieczorem z domu bez leku, ze ktos za moimi plecami sie czai, trzymac portfel scisniety w dloni, by ktos nie ukradl ciezko zarobionych pieniedzy. Mam jeszcze wiele innych marzen, ot chocby to by gdy spotykam czlowieka nie lekac sie , ze mnie zawiedzie, zdradzi- spotykac takich , ktorym moge ufac, kto ceni Przyjazn.
Czasem jestem za ostra, jak juz mi rece opadaja na zadawalanie sie ludzi byle czym.
Lece posprawdzac poczte, bo mam tylko godzine.....
Pozdrawiam
ps. Dzieki Zbyszku za te slowa lepiej bym ich nie ujela :)