Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Coś co chcecie pokazać
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 7307

Witam wszystkich. Otóż pomyślałem sobie, że można by założyć temat specjalnie przeznaczony na...właśnie, co? Wszystko czym chcielibyście się pochwalić, pokazać innym, lub rozreklamować. Można tu wrzucać linki, filmiki, muzykę, obrazki itp. Czym to się różni od innych tematów? Niczym. Ale żeby nie doprowadzać do sytuacji offtopikowania, przerywania dyskusji, wszystko, co chcecie można tu wrzucić. Co o tym myślicie? Jeżeli, pomysł Wam nie odpowiada, nie piszcie, temat odejdzie w zapomnienie. Czyńmy dobro! ]:

Za ile kolego chcesz się tego pozbyć? Pozdrawiam Cię Serdecznie Igor

Niech Moc Będzie z Tobą

W związku z tym, że na niebieską będzie promocja -35%, a po 23.09 -20%, to mogę sprzedać za tyle, ile będzie ta niebieska kosztowała. Mi się podoba bardziej niebieska, a Tobie zapewne wersja MAO (jest droższa), więc wszyscy będą zadowoleni :) Im szybciej się zdecydujesz, tym mniej zapłacisz :) Na razie sprawdziłem tylko tryby świecenia i z nią spałem ;), ale nawet jej nie rozbieram z futerału (jakiś dobrałem) :)

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

wendol Wczoraj o 21:40 Ale konkretnie ile, bo mam już dwie latarki i wypadłoby wiedzieć , czy ta trzecia w zakupie mi się opłaci ;) Pozdrawiam Igor

Niech Moc Będzie z Tobą

Już liczę... Jeśli zdążę na promocję 35%, to: 127,99 - 44,80 = 83,19 $ Czyli jakieś 300 zł. Ta trzecia zje te dwie na śniadanie ;)

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

Szanowny Kolego za 300 mam pięć latarek. Niestety tyle na latarkę nie wydam. Pozdrawiam Igor ps. mieszkanie w Krakowie zobowiązuje, zobowiązuje do oszczędności :zdziwiony:

Niech Moc Będzie z Tobą

No tak: Szkoci, Krakusy itp. ;) Kiepskie latarki już dawno mi padły, a ta wygląda na solidną i jak z filmu SF - nawet bardziej niż niebieska. Zadowolę się tą MAO :) I tak mnie podnieca ;) Pozdrawiam i Życzę większych dochodów :) Jest jakiś sposób, by wyczarować pieniądze? ;)

Potężna skala marnotrawstwa. UE wprowadza nowe przepisy. Będą trudności No tak - warto oszczędzać. Bo kiepskie latarki lądują na śmietniku. Ja już fajansu nie kupuję, ale jak kupiłem buty sportowe Nike, to bardzo szybko mi się podeszwa rozkleiła i to w kilku miejscach - jakaś łączona. Skleiłem ją i na razie się trzyma, ale z markowymi butami tak nie powinno być - powinni tego zabronić. Jak produkują fajans, to trudno się dziwić, że szybko ląduje na śmietniku. Jakiś przedstawiciel producenta elektroniki tłumaczył, że ludzie chcą, żeby po pierwsze było tanio, a jak sprzęt się zepsuje, to dobrze, bo chcą zmieniać na nowy.

Tylko, że istnieje coś takiego, jak "celowe postarzanie produktów". Kiedyś kupiłem ojcu kosiarkę i od kilku lat działa dobrze, ale jak poczytałem recenzje, to się dowiedziałem, że jakąś zębatkę dali plastikową, zamiast metalową i podobno wszyscy tak robią - klientów w bambuko.

Napisałem, że już nie kupuję fajansu, ale chyba skłamałem ;) Nie mogłem się powstrzymać: https://najf.pl/wojskowe-i-taktyczne/576-noz-taktyczny-bsh-adventure-n-281a.html https://najf.pl/reczne/1982-ostrzalka-dwustronna-do-nozy-bsh-adventure-t-003.html Cena czyni cuda - dewiza firmy CCC :)

W tej ostrzałce pomylili napisy Ceramic - Carbide. Jest odwrotnie.

wendol 9 godzin temu Pracuje się nad takimi sposobami cały czas, tutaj masz materiał rzuć okiem w wolnym czasie: Jakich ludzi szukają Pozdrawiam Igor Tutaj przetłumaczony fragment ============================= Rola Percepcji Pozazmysłowej (ESP) w podejmowaniu decyzji menedżerskich Rakshit Negi School of Commerce, Addis Ababa University, Etiopia Streszczenie Sukces każdej organizacji biznesowej w dużej mierze zależy od jej menedżerów, którzy podejmują skuteczne decyzje, aby osiągnąć cele firmy na czas i przy minimalnych kosztach. Jednakże, kładąc główny nacisk na techniki racjonalne (systematyczne odnoszenie konsekwencji do celów), menedżerowie w praktyce korzystają również z dwóch innych procedur: intuicji, dzięki której mogą działać bez pełnego zrozumienia, oraz tradycji i wiary, które wskazują, że coś robi się w określony sposób, bo „tak się to robi”. Artykuł ten analizuje skuteczność podejmowania decyzji przez kadrę kierowniczą w warunkach nieprogramowych i niejasno zdefiniowanych sytuacji w kontekście Etiopii, badając związek percepcji pozazmysłowej (ESP) z różnymi czynnikami decyzyjnymi, takimi jak kreatywność, poprawność i klarowność. Przeprowadzono testy mierzące ESP („Envelop Test”) oraz potencjał kreatywności (Test Kreatywności). Menedżerowie o wyższej skuteczności decyzyjnej osiągali również wyższe wyniki ESP. Ponadto 28% respondentów miało najniższy poziom kreatywności, co częściowo wiązało się z ESP. Wprowadzenie Menedżerowie nieustannie podejmują decyzje, a w pewnym sensie wszystkie są ważne. Decyzja to wybór kierunku działania spośród dwóch lub więcej alternatyw, a proces podejmowania decyzji to sekwencja kroków prowadzących do tego wyboru. Łącznie decyzje wyznaczają kierunek, skuteczność i efektywność organizacji. Według Haynesa i Massiego (1971) decyzja to świadomie wybrany kierunek działania z dostępnych opcji, aby osiągnąć pożądany rezultat. Wybór najlepszego rozwiązania wymaga rozważenia zalet i wad każdej opcji oraz stopnia ryzyka. Decyzje dotyczące przyszłości wiążą się z niewiadomymi – ich poprawność i klarowność są kluczowe. Często nadmierne poleganie na doświadczeniu z przeszłości ogranicza innowacyjność. Badania wykazały również, że w procesie decyzyjnym istotne znaczenie mają takie cechy jak intuicja, ESP czy osobowość. Laureat Nagrody Nobla Douglas Dean (1974) w książce Executive ESP wskazał na silny związek między ESP a sukcesem menedżerskim. Intuicyjne podejmowanie decyzji Intuicja jest sposobem łączenia normalnego przetwarzania informacji z elementami pozaracjonalnymi, co pozwala podejmować decyzje przy niepełnych danych. Badania DeGroota (1965) pokazały, że wiele umiejętności decyzyjnych zależy od intuicyjnego doświadczenia, które daje pewność przy braku wiedzy. W sytuacjach kryzysowych – stres, presja czasu, zagrożenie kluczowych celów – decyzje są często intuicyjne. Polegają na doświadczeniu, szybkim przetwarzaniu oraz emocjach. Intuicja jest coraz bardziej ceniona w świecie nadmiaru informacji i ograniczonego czasu na analizę. Weihrich i Koontz (1988) twierdzili, że najbardziej skuteczni menedżerowie to ci, którzy potrafią najlepiej „zgadywać”. ESP i podejmowanie decyzji W parapsychologii zjawiska takie jak prekognicja (zdolność przewidywania przyszłości) mieszczą się w zakresie ESP. Termin „ESP” oznacza pozyskiwanie informacji innymi drogami niż pięć tradycyjnych zmysłów. Najczęściej wyróżnia się: telepatię – komunikacja umysł–umysł, jasnowidzenie – percepcja pozazmysłowa na odległość, prekognicję – wiedzę o przyszłości. Mihalasky (1969) definiował ESP jako świadomość zdarzeń niewyjaśnionych znanymi zmysłami. Badania sugerują, że każdy człowiek rodzi się z pewnym potencjałem ESP, choć nie wszyscy w równym stopniu go rozwijają. Metodologia Badania przeprowadzono w latach 2007–2008 wśród menedżerów średniego szczebla w sektorze prywatnym Etiopii. Oceniano ich skuteczność decyzyjną w oparciu o takie kryteria jak: szybkość, niezależność, poprawność, oryginalność, akceptowalność, pewność, ekonomiczność, jasność i zrozumienie. Dodatkowo przeprowadzono: Test ESP (Envelop Test) – klasyczny test parapsychologiczny, Test kreatywności – oceniający płynność, elastyczność i oryginalność. W badaniu wzięło udział 90 menedżerów, głównie mężczyzn o wykształceniu technicznym. Wyniki 46% respondentów osiągnęło wynik ESP powyżej średniej. 28% znalazło się w najniższej kategorii kreatywności, 26% w najwyższej. Menedżerowie o wyższych wynikach w podejmowaniu decyzji mieli również wyższe wyniki ESP. Nie stwierdzono istotnego statystycznie związku między ESP a poprawnością decyzji, ale zaobserwowano słabą korelację z klarownością oraz kreatywnością. Dyskusja i wnioski Brak silnego związku między ESP a czynnikami decyzyjnymi jest zaskakujący i sprzeczny z wcześniejszymi badaniami. Możliwe przyczyny to mała próba oraz ograniczone doświadczenie respondentów. Badania parapsychologiczne wskazują, że ESP może być rozwijane poprzez praktyki takie jak medytacja. Niektóre tradycje duchowe (np. joga) traktują zdolności paranormalne jako efekt uboczny rozwoju duchowego. Choć nauka głównego nurtu pozostaje sceptyczna wobec ESP, wyniki sugerują, że może ono wspierać intuicyjne podejmowanie decyzji, szczególnie w warunkach niepewności i braku danych. Wniosek końcowy: Mimo kontrowersji wokół ESP, intuicja i potencjalne zdolności pozazmysłowe mogą stanowić wartościowe wsparcie w procesie decyzyjnym menedżerów. Firmy, obok analizy danych, powinny doceniać także doświadczenie i intuicję kadry kierowniczej.

Niech Moc Będzie z Tobą

"Nie stwierdzono istotnego statystycznie związku między ESP a poprawnością decyzji" "Niektóre tradycje duchowe (np. joga) traktują zdolności paranormalne jako efekt uboczny rozwoju duchowego." Często o tym pisałem. Nie wiedziałem, że jestem "joginem" ;) Rozmawiałem z pewnym buddystą i powiedział mi, że takie zdolności się ma lub nie i nie można ich wymusić. Żeby osiągnąć sukces w biznesie to przede wszystkim trzeba mieć pieniądze (pieniądz robi pieniądz), a dopiero później zastanawiać się w co zainwestować, ale próg wejścia jest coraz wyższy. Natomiast rozmowy o biznesach między ludźmi, którzy pieniędzy nie mają, to jakbym oglądał serial "Świat według Kiepskich". Ja nie mam tyle pieniędzy, żeby "inwestować" (i się denerwować) - starcza mi na spokojne życie, bez zwracania uwagi ile co kosztuje w sklepie spożywczym i czy jakaś latarka jest droga, czy nie. Oszczędności mam mniej więcej na stałym poziomie - jakieś 10 000 i wg mojego ojca to oznacza, że mam "poczucie bezpieczeństwa". On dysponuje dużo większymi pieniędzmi i ciągle musi je "ratować", żeby nie tracić. Kiedyś zainwestował w jakieś akcje i stracił, więc teraz kupuje tylko obligacje, czyli pożycza Państwu. Ma znajomą biznesmenkę i śmieje się z jej motta - otóż wg niej najlepiej inwestować pieniądze nie swoje, tylko cudze :) To chyba jakieś doradztwo inwestycyjne - jak się uda, to jest zysk dla obu, a jak nie, to koszty ponosi inwestor.

wendol 8 godzin temu Kiedyś wytłumaczy mi to w prosty sposób pewien makler z Londynu. A kiedy miałem poważny problem finansowy powiedział mi tak: - nie martw się mamy ten sam problem, kiedy wyraziłem sceptycyzm co do jego wniosków odrzekł tak: - ty nic nie masz i nie wiesz co zrobić a ja mam do zainwestowania (i tutaj wymienił dość dużą kwotę), ty chcesz zarobić i ja chcę zarobić, w dodatku mój problem polega na tym, że ci których te pieniądze są oczekują, że nie będzie strat - ty tego problemu nie masz. Od tego jesteś wolny. Po latach zrozumiałem, że miał rację. Problem nie polegał na wysokości kapitału do zainwestowania tylko w sposobie inwestowania. Bo w gruncie rzeczy wystarczą 2 złote lub trzy kaucjowane butelki po piwie jako materialne aktywa, które można spieniężyć by je zainwestować. Pozdrawiam Igor ps. trzeba tylko otrzymać odpowiedź na pytanie - Jak i w co?

Niech Moc Będzie z Tobą

Tysiąckrotnie lepsza wydajność energetyczna w AI. Nowy procesor CN101 łamie wszelkie bariery "Pojawienie się tej technologii nie jest przypadkowe. Przemysł AI zbliża się do barier energetycznych i obliczeniowych, a plany skalowania na nadchodzące dekady wymagają niewyobrażalnego wzrostu mocy." Humanoidalny robot dostaje kopniaki. Jego reakcja jest niesamowita Myślę, że ludziom też może dać kopniaki.

Dziękuję - Robot znakomity, niektóre elementy z jego zachowań pokazał już swego czasu Boston Dynamic. Ale u tego modelu widać zachowanie bardziej zbliżone do człowieka.
Architektura układów scalonych też temat ciekawy. Zainteresował mnie zwłaszcza ten ostatni wniosek: "Firma nie poprzestaje na CN101, planując już kolejne generacje. Na 2026 rok zapowiedziano model CN201 zoptymalizowany dla wyższej rozdzielczości w modelach dyfuzyjnych, a na przełom 2027/2028 roku – CN301 dla zaawansowanych systemów wideo. Wizja obejmuje heterogeniczne systemy, gdzie tradycyjne CPU i GPU współpracowałyby z układami ASIC opartymi na fizyce, każdy specjalizujący się w innych typach obliczeń." Oraz wnioski jakie z tego płyną. 1. Specjalizacja sprzętowa: Układy skrojone na miarę Rozwinięcie: Tradycyjnie komputery opierały się na uniwersalnych procesorach (CPU), które potrafiły wykonywać szeroki zakres zadań. Jednak wraz z pojawieniem się i rozwojem sztucznej inteligencji, zwłaszcza uczenia głębokiego, okazało się, że pewne typy obliczeń są wykonywane wielokrotnie i bardzo intensywnie (np. mnożenie macierzy, konwolucje). Dla tych specyficznych zadań znacznie bardziej wydajne okazują się układy zaprojektowane od podstaw pod ich kątem. Dlaczego to ważne? Wzrost wydajności: Wyspecjalizowany układ (np. CN201 dla modeli dyfuzyjnych) może zawierać tysiące, a nawet miliony jednostek obliczeniowych zoptymalizowanych pod kątem operacji typowych dla tych modeli. Dzięki temu wykonują je znacznie szybciej niż ogólny CPU czy nawet GPU. Niższe zużycie energii: Specjalizowane układy często są również znacznie bardziej efektywne energetycznie, ponieważ nie marnują energii na obsługę funkcji, które nie są potrzebne dla ich konkretnego zadania. To kluczowe zarówno dla centrów danych, jak i dla urządzeń brzegowych (edge devices). Dostosowanie do algorytmów: Ewolucja algorytmów AI jest bardzo dynamiczna. Tworzenie układów ASIC (Application-Specific Integrated Circuit) pozwala na implementację najnowszych optymalizacji sprzętowych, które idealnie pasują do aktualnie dominujących modeli (np. architektury transformerów, modeli dyfuzyjnych). Przykład: Modele dyfuzyjne, takie jak DALL-E czy Stable Diffusion, intensywnie wykorzystują operacje generowania szumu i denoisingu, które wymagają powtarzalnych obliczeń na dużych tensorach. Układ CN201 byłby prawdopodobnie zoptymalizowany pod kątem tych właśnie operacji, oferując znacznie wyższą przepustowość i niższe opóźnienia niż obecne rozwiązania. 2. Architektury heterogeniczne: Siła w różnorodności Rozwinięcie: Idea architektury heterogenicznej polega na łączeniu różnych typów procesorów w jednym systemie, tak aby każdy z nich wykonywał zadania, do których najlepiej się nadaje. Zamiast jednego uniwersalnego procesora, mamy orkiestrę specjalistów. Składniki heterogenicznej orkiestry: CPU (Central Processing Unit): Nadal niezastąpione do zarządzania systemem operacyjnym, wykonywania logiki aplikacji, obsługi wejścia/wyjścia i ogólnych, sekwencyjnych zadań, które nie są łatwe do zrównoleglenia. Są "mózgiem" systemu, koordynującym pracę pozostałych jednostek. GPU (Graphics Processing Unit): Początkowo stworzone do renderowania grafiki, okazały się niezwykle efektywne w równoległych obliczeniach macierzowych, które są podstawą uczenia maszynowego. Doskonale sprawdzają się w trenowaniu i wnioskowaniu wielu modeli AI. ASIC (Application-Specific Integrated Circuit): To właśnie te specjalizowane układy, o których mówiliśmy w punkcie pierwszym. Są projektowane pod kątem konkretnego algorytmu lub rodziny algorytmów (np. TPU od Google dla TensorFlow, NPU dla sieci neuronowych w smartfonach). Oferują najwyższą efektywność dla ich docelowego zastosowania. Układy oparte na fizyce (np. obliczenia optyczne, kwantowe, analogowe): To najbardziej futurystyczny element wizji. Obliczenia optyczne: Wykorzystują światło zamiast elektronów do przetwarzania informacji. Mogą oferować niespotykane prędkości i ekstremalnie niskie zużycie energii dla niektórych typów operacji (np. mnożenie macierzy). Obliczenia kwantowe: Wykorzystują zasady mechaniki kwantowej do rozwiązywania problemów, które są niemożliwe lub niepraktyczne dla klasycznych komputerów. W kontekście AI mogą przyspieszyć np. optymalizację czy próbkowanie. Obliczenia analogowe/memrystory: Mogą symulować działanie synaps w mózgu, co jest obiecujące dla neuro-morficznych układów AI, które uczą się i przetwarzają dane w sposób bardziej zbliżony do biologicznych systemów. Dlaczego to ważne? Pozwala na osiągnięcie maksymalnej wydajności i efektywności energetycznej dla całego systemu. Każdy "silnik" pracuje nad tym, do czego jest najlepiej przystosowany, minimalizując marnotrawstwo zasobów. 3. Wizja długoterminowa: Inwestycja w przyszłość Rozwinięcie: Planowanie na lata 2026-2028 i dalsze, w szybko zmieniającym się świecie technologii, świadczy o dojrzałym i strategicznym podejściu. Rozwój nowego sprzętu komputerowego, zwłaszcza na poziomie projektowania układów scalonych (chipów), jest niezwykle złożony, kosztowny i czasochłonny. Etapy rozwoju sprzętu: Badania i rozwój (R&D): Koncepcja, symulacje, weryfikacja teoretyczna (może trwać latami). Projektowanie: Tworzenie architektury, układów logicznych, fizycznego rozkładu na krzemie (kilka lat). Produkcja (fabrykacja): Proces wytwarzania chipów w zaawansowanych fabrykach (miesiące do roku). Testowanie i walidacja: Sprawdzanie poprawności działania i wydajności. Integracja: Wprowadzenie chipów do gotowych produktów i systemów. Dlaczego to ważne? Długoterminowa wizja pozwala firmie: Alokować zasoby: Planować budżety, zespoły inżynierskie i współpracę z producentami (np. TSMC, Samsung). Wyznaczać kierunki badań: Skupiać wysiłki R&D na konkretnych celach i technologiach. Budować ekosystem: Zapewnić, że oprogramowanie i narzędzia będą gotowe do wykorzystania nowego sprzętu, gdy ten się pojawi. Zachować konkurencyjność: W branży, gdzie innowacje są kluczowe, ciągłe inwestowanie w przyszłe generacje jest koniecznością. 4. Znaczenie modeli dyfuzyjnych i wideo: Kluczowe obszary AI Rozwinięcie: Wyróżnienie CN201 dla modeli dyfuzyjnych i CN301 dla zaawansowanych systemów wideo nie jest przypadkowe. Te dwie dziedziny stanowią jedne z najbardziej dynamicznie rozwijających się i transformujących obszarów sztucznej inteligencji. Modele dyfuzyjne (Generowanie treści): Co to jest? Algorytmy zdolne do generowania realistycznych obrazów, grafiki, a nawet krótkich filmów na podstawie tekstowych opisów. Są podstawą takich narzędzi jak DALL-E, Midjourney, Stable Diffusion. Zastosowania: Kreatywny przemysł: Projektowanie graficzne, tworzenie sztuki, generowanie assetsów do gier i filmów. Marketing i reklama: Szybkie tworzenie wizualizacji produktów i kampanii. Medycyna: Generowanie syntetycznych danych obrazowych do celów badawczych i treningowych. Symulacje: Tworzenie realistycznych środowisk do trenowania AI w robotyce czy autonomicznej jeździe. Wyzwania: Obliczenia w modelach dyfuzyjnych są bardzo intensywne i czasochłonne, zwłaszcza przy wysokich rozdzielczościach, stąd potrzeba specjalizowanego sprzętu. Zaawansowane systemy wideo (Analiza i przetwarzanie): Co to jest? Algorytmy do rozumienia, analizowania, edytowania i generowania treści wideo. Zastosowania: Monitoring i bezpieczeństwo: Rozpoznawanie twarzy, detekcja anomalii, śledzenie obiektów. Autonomiczne pojazdy: Analiza otoczenia w czasie rzeczywistym. Rozrywka: Ulepszanie jakości wideo (upscaling), generowanie efektów specjalnych, personalizacja treści. Wirtualna/Rozszerzona Rzeczywistość (VR/AR): Renderowanie i przetwarzanie realistycznych scen w czasie rzeczywistym. Medycyna: Analiza nagrań medycznych, wsparcie diagnostyki. Wyzwania: Wideo to ogromne ilości danych, które muszą być przetwarzane w czasie rzeczywistym. Wymaga to nie tylko ogromnej mocy obliczeniowej, ale też wysokiej przepustowości pamięci. 5. 5. Efektywność energetyczna: Niewidzialny, ale kluczowy aspekt Rozwinięcie: Chociaż oryginalny tekst o tym nie wspomina, niemal każda nowa generacja sprzętu komputerowego ma na celu nie tylko zwiększenie wydajności, ale także poprawę efektywności energetycznej (czyli wykonanie większej liczby obliczeń przy mniejszym zużyciu energii). Dlaczego efektywność jest tak ważna? Koszty operacyjne: Centra danych AI zużywają ogromne ilości energii elektrycznej. Zwiększenie efektywności bezpośrednio przekłada się na niższe rachunki za prąd. Ograniczenia termiczne: Większa efektywność oznacza mniej ciepła generowanego przez układy. To z kolei upraszcza systemy chłodzenia i pozwala na budowanie gęstszych systemów (więcej mocy obliczeniowej na mniejszej przestrzeni). Zrównoważony rozwój: Rosnące zużycie energii przez AI jest globalnym problemem środowiskowym. Lepsza efektywność jest kluczowa dla zmniejszenia śladu węglowego technologii. Urządzenia brzegowe (Edge AI): W przypadku smartfonów, dronów, samochodów czy innych urządzeń, które działają na baterii, efektywność energetyczna jest absolutnie krytyczna. Specjalizowane, niskoenergetyczne ASIC-i są tu niezastąpione. Jak specjalizacja i heterogeniczność pomagają? ASIC-i: Są projektowane tak, aby wykonywać konkretne operacje z minimalnym zużyciem energii. Brak zbędnych obwodów i optymalizacja pod kątem jednego zadania sprawiają, że są najbardziej efektywne energetycznie w swojej niszy. Optymalne wykorzystanie zasobów: W architekturze heterogenicznej, gdy każde zadanie jest przekazywane do jednostki, która najlepiej potrafi je wykonać, ogólne zużycie energii przez system jest niższe, niż gdyby jedno, uniwersalne CPU próbowało wykonać wszystko. Podsumowując, wizja firmy jest spójna z aktualnymi trendami i wyzwaniami w dziedzinie AI i wskazuje na przyszłość, w której sprzęt będzie coraz bardziej dostosowany do wymagań algorytmów, co pozwoli na osiągnięcie niespotykanej dotąd wydajności i efektywności. :odlecial: :neutralny: :zdziwiony:

Niech Moc Będzie z Tobą

Trzeba przyznać, że AI wyciąga bardzo sensowne wnioski i pisze ładne teksty.

wendol Wczoraj o 13:29 Jest bardzo pomocne i szybkie w wielowątkowej analizie problemów. Np. jeśli czytam na jakiś temat w którym nie jestem expertem mogę szybciej to zrozumieć. Pozdrawiam Igor

Niech Moc Będzie z Tobą

Księga Dzyan jako źródło Tajnej Nauki Heleny Bławatskiej Pozdrawiam Igor :zdziwiony:

Niech Moc Będzie z Tobą

Pozdrawiam Igor

Niech Moc Będzie z Tobą

Pełnia Księżyca w Baranie, która przypada 29 września 2025 roku o godzinie 11:58, to wyjątkowy moment astrologiczny, znany również jako Pełnia Księżyca Plonów (czyli Księżyc Żniwny). Oto, co warto o niej wiedzieć: Energia Barana: impuls do działania Baran to pierwszy znak zodiaku, rządzony przez Marsa – planetę energii, odwagi i inicjatywy. Pełnia w tym znaku przynosi przypływ siły, chęć działania i podejmowania ryzyka. To czas, kiedy emocje są intensywne, a ludzie mogą być bardziej impulsywni, asertywni i niecierpliwi. Księżyc Żniwny: czas obfitości i refleksji Pełnia ta wypada najbliżej równonocy jesiennej, co nadaje jej dodatkowe znaczenie – przypomina o równowadze między światłem a ciemnością, dniem a nocą. W tradycji rolniczej była to chwila zbierania plonów i wdzięczności za obfitość lata. Astrologicznie to moment kulminacji – czas podsumowań, zakończeń i przygotowań do nowych początków. Jak wykorzystać tę pełnię? Świetny czas na realizację krótkoterminowych celów, szczególnie w obszarach twórczości i aktywności fizycznej. Warto unikać pośpiechu i impulsywnych decyzji – energia Barana może prowokować do nieprzemyślanych działań. Idealny moment na manifestację marzeń i wdzięczność za to, co już osiągnęliśmy. Pozdrawiam Igor

Niech Moc Będzie z Tobą
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 7307
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.