Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Dojenie owieczek przez Kościół Katolicki. Przesądy KK
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 1666
Poprzednia strona | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | .. | 83 | 84 | Następna strona

Rozpoczęło się to od momentu, w którym podałem opracowania dotyczące przesądów w Kościele Katolickim http://www.tajne.org/forum/read.php?f=1&t=2186&p=2 Właśnie dostrzegłem, że nie dopowiedziałem Bratu na ostatni post, który w tamtym wątku zamieścił. Czynię to obecnie:
Brat:
Masz w pewnym sensie rację Old. Też mnie to złości jeśli chodzi o Kościół. Z drugiej strony dostrzegam również pozytywne dzieła Kościoła i nie patrze jedynie na "przepych na plebaniach". Mam nadzieję że i Ty czynisz pdobnie.
Żeby to jedynie chodziło o przepych na plebaniach... Ok. - Wypisz proszę to co wg Ciebie pozytywne w Kościele, a ja pozwolę sobie do tego wszystkiego ustosunkować.
Brat:
Kościół to plebanie dopiero na drugim miejscu. Na pierwszym miejscu w kościele są ludzie, a oni nieraz wspanialsi potrafią być od "pereł" :D ;)
Tiaaa. Tym wspanialsi im więcej na tacę wrzucą. Tym wspanialsi im bardziej nieświadomi, im mniej poinformowani, im bardziej cierpliwi. Wtedy można doić i doić... Jestem ciekaw dlaczego Ty wciąż tkwisz w tej instytucji? Pozdrawiam

zbyszek123:
wystarczy tylko chcieć/ to wymiar myśli, chęci i pragnień będący zródłem motywacji i promotorem czynów
Mądrze powiedziane Zbyszku123, chyba nie trzeba nic dodawać. Sami kierujemy swym życiem i jeśli na naszej drodze staje ktoś, kto nadaje mu kształt, powinniśmy się na to otworzyć... Nie mówię wprost na co powinniśmy być otwarci, bo czytając poszczególne posty niektóre sprawy prznikają się nawzajem i nie można jednoznacznie ich oddzielić od siebie. Czasami poprostu jedno jest zależne od drugiego, gorzej jak tym drugim jest jemioła...

Łzy Watykanu

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

http://wiadomosci.onet.pl/wideo/rozdzial-panstwa-i-kosciola,7625204,1,klip.html

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

http://tygodnik.onet.pl/32,0,53294,religijne_fantasy,artykul.html W polsce powstaje nowa sekta
tekst:
Religijne fantasy Na naszych oczach powstaje schizmatycki ruch parareligijny o licznych cechach sekty, z celami wykraczającymi poza aspiracje religijne. Czyżby powtórka z Lefebvre’a – tym razem po polsku?
dla niezorientowanych to Ci co
tekst:
19 września przemaszerowali z transparentami, w widowiskowych czerwonych kapach przez Krakowskie Przedmieście w Warszawie. Miejsce i czas zostały dobrze wybrane – dzisiaj trudno o bardziej medialny skrawek chodnika. Ale to nie jedyna ich akcja: oprócz marszów (podobny odbył się w maju w Krakowie), prowadzą działalność wydawniczą, organizują spotkania formacyjne oraz inicjują akcje społeczne. A wszystko to spaja i napędza egzotyczna idea ogłoszenia Jezusa Chrystusa Królem Polski.
ale jazda :-)

Życie to sen, z którego każdy z nas się kiedyś obudzi...

Jest też spora grupa o sporym poparciu, która chce ogłosić Yodę (tego z "Gwiezdnych Wojen") królem Polski :) Chcą pokazać absurd określonych działań. Jezus jest cool, ale w wydaniu kościółkowym jest nie do przyjęcia - tylko patos, umartwianie się i wieczne poczucie winy. Polecam film "Dogma" - świetna komedia :) http://www.dogma-movie.com/pics/church/images/buddygramp.jpg

http://www.konservat.pl/index.php?sp=art&art=0995&path=arty2010#nc
tekst:
Dwa oblicza strachu We Francji wybuchła afera wokół amatorskiego filmiku zamieszczonego przez 30-letniego blogera na You Tube, wobec którego prokuratura wszczęła śledztwo, zarzucając jego autorowi podżeganie do nienawiści rasowej i obrazę uczuć religijnych. Zidentyfikowanemu szybko przez organy ścigania blogerowi grozi do 5 lat więzienie, o ile wcześniej nie dopadną go właściciele "obrażonych uczuć", którzy już zdążyli spalić mu samochód. Ten ostatni fakt, rozwiać powinien ostatnie wątpliwości, o jaką grupę religijną chodzi.
ciekawy post z racjonalnym punktem widzenia:
To co obserwujemy teraz w UE to subtelnie zakamuflowana walka z Chrześcijaństwem. Tylko ze oni obrali zupełnie inna taktykę niż ta która była stosowana w ZSRR. Tam żydokomuna od początku zaraz po Rewolucji Październikowej rozpoczęła walkę z Chrześcijaństwem wysadzając cerkwie bądź zamieniając ja na magazyny, mordując duchowieństwo i prześladując Chrześcijan. Z Kolei w EU odbywa się to bardziej subtelniej, poprzez promowanie na sile tzw "tolerancji" do rożnych dewiacji i zboczeń. Poprzez próby oderwania dzieci od rodziców i wychowania młodego pokolenia przez państwo (dzieci należą już do państwa a nie do rodziców), poprzez organizowania i reklamowania w me(r)diach rożnego rodzaju brudnych i śmierdzących prowokacji ośmieszających Chrześcijaństwo, Krzyż, Wartości Naszej Cywilizacji czy Rodziny jako takiej. I żaden z tych prowokatorów nie został za to ukarany a to o czymś świadczy. Zwrocie uwagę jak zdeprawowane jest młode pokolenie - narkotyki, rozwiązłość seksualna, niski poziom nauczania. Tak przed 20 laty "wypromowano" w mediach tolerancje do Homoseksualizmu a teraz już rożne "autorytety"jednym chórem bronią pedofilów. Jak widać "Błękitna Władza z Brukseli" dba o swoich wyborców. Po za tym na sile Islamizuje się Europy, to także stara bolszewicka metoda sprawowania władzy - Stalin także potrafił napuścić jednych na drugich w swoim Sowieckim Imperium Zla (Przykład Azerbejdżanu i Armenii gdzie konflikt nie został rozwiązany do dnia dzisiejszego) To wszystko toczy się stopniowo, powoli i wielotorowo. Ktoś kiedyś napisał ze taka sytuacje można porównać do żaby w garnku. Jeżeli żabę wrzucimy do gorącej wody to ona natychmiast z niej wyskoczy - Ale jeżeli włożymy żabę do garnka z zimna woda i zaczniemy powoli podgrzewać te wodę to żaba się w niej ugotuje. Tak to dziś moim zdaniem wygląda.

Chrześcijaństwo jak zwykle jest ofiarą i musi się bronić :) Niektórzy tak boją się homoseksualistów, że można ten strach wykorzystać. Może sami boją się, że są zbyt "serdeczni" w stosunku do kolegów? Oj chłopcy :)) Promocja homoseksualizmu? I w ten sposób można się zarazić? Ktoś chyba sam sobie nie ufa - niech się nad tym zastanowi :) Proponuję terapię na wyzbycie się strachów - kto się do mnie przytuli? Homoseksualistą nie jestem, ale może mogę się nim okazać? :)) Kto broni pedofilów? Chyba Kościół :) Artykuł dla idiotów - bazuje na najniższych emocjach. A ten pierwszy kawałek to o islamie? Mi kiedyś na forum taki jeden groził śmiercią, jak z niego zażartowałem. Siostra ze Szwecji mi później wytłumaczyła, że oni nie rozumieją żartów - dużo tam tych fanatyków mają i lepiej nie... bo krzywdę mogą zrobić - zdarzało się nieraz. Dla rządów zachodnich jedyna szansa to ich nie drażnić, tylko czekać, że kiedyś się zasymilują - część z nich na pewno i fanatyków będzie mniej - nawet w krajach, z których pochodzą. W Polsce mamy "garstkę" fanatyków, a ile zamieszania potrafią choćby z krzyżem narobić. Trzeba się z nimi cackać, bo na razie jest ich i tak za dużo, a jak by zostali "męczennikami", to zdobyli by większe poparcie "niezdecydowanych". Miałem iść dziś wcześniej spać, a siedzę na tym forum i tłumaczę oczywiste rzeczy. Chyba rzucę tą "robotę", bo ludziska sami nie myślą, a jak im się tłumaczy, to i tak nie dociera - za dużo energii trzeba tu wkładać.

tekst:
Po za tym na sile Islamizuje się Europy, to także stara bolszewicka metoda sprawowania władzy - Stalin także potrafił napuścić jednych na drugich w swoim Sowieckim Imperium Zla (Przykład Azerbejdżanu i Armenii gdzie konflikt nie został rozwiązany do dnia dzisiejszego) To wszystko toczy się stopniowo, powoli i wielotorowo.
w sumie zwróciłem głównie na to uwage bo to bardzo sprytne- chodziło o niby niemoc rządów wobec prostackiego problemu islamu i zagrożenia terroryzmem- co przy tym punkcie widzenia potwierdza sztucznie utrzymywaną chorobę dla wiecznej walki z wiatrakami Darku- się tak nie wyprowadzaj z równowagi i nie wypruwaj z energii to tylko słowa :-) a emocje szkodzą :-) pozdrawiam

zbyszek123:
w sumie zwróciłem głównie na to uwage bo to bardzo sprytne- chodziło o niby niemoc rządów wobec prostackiego problemu islamu i zagrożenia terroryzmem
Zależy o jakim "rządzie" mówimy - o jakiej jego warstwie i stopniu wtajemniczenia. Jednym terroryzm jest na rękę, innym nie - są też prawdziwe ataki terrorystyczne fanatyków, oraz "operacje pod fałszywą flagą". To wszystko nie jest jednorodne. A może Ty Zbyszku masz jakiś genialny sposób na załatwienie "prostackiego problemu islamu"?

wendol:
A może Ty Zbyszku masz jakiś genialny sposób na załatwienie "prostackiego problemu islamu"?
delegalizacja instytucji religijnych państwo prawa

OK - w ONZ już od wielu lat leży taki projekt i czeka na "lepsze czasy" :) Trzeba jeszcze poczekać, aż spadnie poparcie dla instytucji religijnych, bo na razie próba delegalizacji miałaby odwrotny skutek - wzmocniłaby fanatyków, poparcie dla nich.

widzisz- trzeba by było rozpocząć dyskusje publicznie na temat duchowości religi celu życia człowieka itd... ale czego tu wymagać od ludzi kiedy Ci ciemni najgłośniej krzyczą- a Ci co coraz więcej wiedzą- milczą dałem kiedyś propozycje założenia parti ( czemu też jestem przeciwny- lecz by coś móc trzeba wejść i rozwalić to od środka ) by mieć realną siłę głosu i przebicia i móc coś w tym kierunku zrobić dla dobra ludzi nikt nieodpisał nawet jednego słowa- wszyscy mają to gdzieś prosze nie traktować tego jako atak- to podsumowanie, dowód na to że ludzie dochodzą do pewnej równowagi wewnętrznej- znajdując miejsce dla własnej osoby i uciekając od wszelkiej patologi mogącej uczynić gwałt na psychice nie lubimy zła ale jeszcze bardziej zmian- lepiej wierzyć że się samo zmieni i tak to jedzie dziesięcioloecia- czysta psychologia i przewidywalność ludzkiej kreatywności system jest jak jemioła a my dopuki na głowę nie spadnie nam osobiście- nie pozbędziemy się nawet jednej i ważna żecz przy przebudzeniu- czysto z natury- każdy twór będzie się rozrastał- i jemioła i ideologia i wirus komputerowy do momentu uniemożliwiającego nam funkcjonowanie tylko proste przejrzyste prawo- może ograniczyć ciemnogród kiedyś za kradzież ucinano ręke- ale brutalne było dziś za zdradę się kamieniuje- i jest ok bo w imie allacha to czas skończyć, Boga mieć w sercu a nie w krzyżach, kamieniach i tym straszyć

Dlaczego rzad wtraca sie do religii ?

Wrona:
A dlaczego religia wtrąca się do rządzenia?

The truth is constantly changing. Are you able to follow it? http://truthism.com/

Wrona:
bo jest nie potrzebna ludzie przez to baranieją :-) zupełnie odbiegając od wizualności problemu- jakby sobie radziły organizmy mając dwie głowy- do tego próbując się bronic przed trzecią co szuka miejsca na tułowiu

zbyszek123:
dałem kiedyś propozycje założenia parti ( czemu też jestem przeciwny- lecz by coś móc trzeba wejść i rozwalić to od środka ) by mieć realną siłę głosu i przebicia i móc coś w tym kierunku zrobić dla dobra ludzi
Bym powiedział, co mi kiedyś napisał założyciel SM, ale powiedział, bym nikomu nie mówił i skasował maila :) A wracając do "promocji homoseksualizmu", powiem, że takie "demonstracje" są potrzebne w celu zdenerwowania fanatyków, którzy wtedy zaczynają wykonywać bardzo nerwowe i śmieszne ruchy - dzięki temu tracą poparcie społeczeństwa. "Obrońcy krzyża" też odwalili kawał dobrej roboty i religijność w narodzie spadła. A, że mieli inny cel... Ale głupi są jak cholera - mentalność średniowieczna wg której siłą zdobywa się wyznawców, poparcie... Jakby nie zauważyli, że nie mają już takiej siły oddziaływania. Fanatyków będzie coraz mniej, ale coraz głośniej będą krzyczeć i umacniać się w swoim coraz węższym gronie. Jak ktoś głupi, to aż miło :)

zbyszek123 szybko zmieniles odpowiedz. Nie zapominaj, ze rzad chodzi do kosciola, Krolowa Anglii jest nawet glowa kosciola !

By się ludziskom (przynajmniej niektórym) przypodobać - poza tym tam nie ma takich przegięć. No właśnie - jest głową Kościoła, jak u Ruskich, gdzie ponad Alieksjejem, czy Mikołajem jest prezydent Rosji. Porównaj to sobie z sytuacją w Polsce. Zacznij Gosiu wreszcie myśleć.

Istnieją dwie wielkie, najbardziej wynaturzone, wojujące (w tym ze sobą) religie: Islam i... Katolicyzm. Pozostałe (w tym inne odłamy chrześcijaństwa: Protestantyzm i Prawosławie) są dużo spokojniejsze.

Wrona:
zbyszek123 szybko zmieniles odpowiedz. Nie zapominaj, ze rzad chodzi do kosciola, Krolowa Anglii jest nawet glowa kosciola !
nie zmieniałem- nie ma edycji chyba dalej a wcześniej tylko cytowałem czyjeś słowa- Darek troche zle mnie zrozumiał zreszto Ty też- nie jestem wrogiem kościoła- widze tylko to zupełnie inaczej posłannictwo i powołanie powinno się wiązać z życiem odosobnionym poświęconym Bogu, kościółek skromny, odizolowany i niezależny bez jakichś zasad ideologicznych i zapędów- bardziej należało by studiować słowo Boże i radośnie podchodzić a nie z obowiązku, bo ksiądz nie ochrzci dziecka albo jeszcze jakieś inne cherezje... a co do królowej angli- każdy kto chce dojść do czego kolwiek- siada na pierwszej ławce- wtedy ma posłuch i ludzie go poważają jeśli się czujesz mały trzymasz się gdzieś w kącie- wtedy dajesz znać innym że masz niską range jak w stadzie wilków, na każdej płaszczyznie to funkcjonuje nie tylko w kościele każda gwiazda powie- nie ważne co mówią- ważne aby mówili my się śmiejemy, uwielbiamy a częściej i obrażamy- a oni zgarniają miliony- przeliczane na naszą prace i usługi- czyniąc nas jako usługodawców- choć pełnych dumy w/g hipotez zbysia popko-energia którą obdarzają Ci z tyłu tych z przodu- nie ważne czy uwielbienie czy zawiśc i zazdrość sprawi że ich cele będą się realizować z fizyki można by powiedzieć że sa śmietaną na wierzchu- kosztem odchudzenia mleka/plebsu pod spodem to proste jak drut patrzymy widząc tylko powłokie, stąd popadanie w jakieś dziwne stany- tymczasem dla prawidłowej analizy trzeba zrobić przekrój warstwowy i przebadać reakcje pod kątem właściwości we wszystkich powiedzmy częstotliwościach, wibracjach bo rzeczywistość jest dużo inna niż to co widzimy

Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 1666
Poprzednia strona | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | .. | 83 | 84 | Następna strona
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.