Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
A więc wojna zaczyna się kończyć
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 949
Poprzednia strona | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | .. | 47 | 48 | Następna strona

O godz. 4 nastąpił atak Rosji na Ukrainę - w kilku miejscach na raz. Putin tym samym został zbrodniarzem wojennym - ma i będzie miał jeszcze więcej istnień ludzkich na sumieniu. W głowie się nie mieści. To ile za głowę Putina? Ten debil chyba zwariował. Mam nadzieję, że kiedyś go dorwą.

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

Amerykański generał ocenił drony Ukraińców. Ta opinia pójdzie w świat

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

wendol 2 dni temu o 21:46 Szkoda, że w tym wszystkim chodzi zazwyczaj o biznes. Życie ludzkie widać niewiele warte. Co za dziadostwo. Pozdrawiam Igor :zdziwiony:

Niech Moc Będzie z Tobą

Zawsze mniej lub bardziej bezpośrednio chodzi o pieniądze. Ukraińcy bez dronów nie mieliby szans z Rosją. Teraz dzięki reklamie tego Amerykanina zarobią i pokryją część strat spowodowanych wojną. Chodzi też o rozwój technologiczny. Za pierwsze drony można uznać niemieckie V-1, a pocisk V-2 był pierwszą rakietą balistyczną. Pod koniec wojny Niemcy mieli już samoloty odrzutowe, a po wojnie był wyścig pomiędzy USA i ZSRR kto przejmie więcej niemieckich naukowców i technologii. Będzie porozumienie z Ukrainą dotyczące m.in. dronów

Oby twoje optymistyczne prognozy się sprawdziły. Ale jakoś w to wszystko coraz mniej wierzę. Nie czuję przy tym powiewu optymizmu jak o tym niekiedy myślę. Pozdrawiam Igor

Niech Moc Będzie z Tobą

Ukraina powinna oddać ziemie Rosji? Ekspert nie ma wątpliwości Też nie mam wątpliwości, że Ruscy powinni się wycofać, wypłacić odszkodowania i zbrodnie wojenne powinny zostać rozliczone. Tylko, że Ruscy mają... (to w du...) wątpliwości delikatnie mówiąc.

Nagły zwrot w sprawie rosyjskich dronów nad Polską. Rosną wątpliwości Gdzie drzewo rąbią, tam wióry lecą. "Ukraina to najlepszy poligon". Wojna zmienia się na naszych oczach Czyli w USA jest wielka biurokracja i miliardy dolarów przelewają się z marnym skutkiem, a Ukraińcy robią takie rzeczy dużo szybciej i taniej. Tak to jest jak ktoś ma silną motywację, czyli "nóż na gardle".

Kolego niestety czar prysnął i wylało się wszystko dookoła. Pozdrawiam Igor

Niech Moc Będzie z Tobą

Słyszałem to w Radio Zet. Z tymi dronami to jest kwestia skali, ilości. Zełenski niestety powiedział prawdę, a tu wielkie oburzenie, że straszy, psuje nam morale, a może nawet kpi z Polski. Tych dronów nad Polską było koło dwudziestu, a strąciliśmy kilka. Lepiej nie myśleć co by było, gdyby było ich kilkaset - takimi ilościami Ruscy atakują Ukrainę. Ukraińcy z czasem nabrali doświadczenia w zwalczaniu dronów i nie ma co się obrażać na Zełenskiego, tylko trzeba to przyjąć jako ostrzeżenie byśmy się lepiej przygotowali. Z tego, co wiem Ukraińcy są chętni, by szkolić Polaków :) Teoretycznie Ruscy nie będą nas atakowali, bo jesteśmy w NATO i nie będą chcieli wojny, skoro z Ukrainą nie mogą dać sobie rady, ale Polska powinna umieć radzić sobie z dronami, bo właśnie zobaczyliśmy jak jesteśmy słabo przygotowani, gdy coś zboczy z kursu. Dobrze, że nie były uzbrojone - Ruscy zawsze przy atakach wysyłają mnóstwo wabików, bo są jeszcze tańsze niż te z ładunkami.

Coś jeszcze dodam na temat wypowiedzi Zełenskiego - tam był też przekaz do Ukraińców i świata, by się pochwalić, że Ukraina sobie radzi z setkami dronów, a Polacy w takiej sytuacji nie mieliby szans - podziwiajcie ludziska Ukraińców. Trudno się dziwić, że Zełenski skorzystał z okazji i podniósł morale Ukraińców, bo są w naprawdę ciężkiej sytuacji. Wystarczy to zrozumieć i nie ma co się obrażać, a już komentarze w stylu, że Zełenski sprzyja Ruskim, bo nas nimi straszy, byśmy się bali i byli przez to słabsi, to świadczą o jakiejś schizofrenii lub przynajmniej o gadaniu bzdur, by odwrócić uwagę od tego, że Polska naprawdę jest słabo przygotowana na takie zdarzenia. Tak więc zamiast bić pianę, to trzeba zacząć coś robić. Ja bym nie słuchał komentarzy polityków, tylko specjalistów.

Problemy z obroną wschodniej flanki. "System zamówień NATO tkwi nadal w latach 80." Ja tam "obronne systemy latarkowe" zamawiam bardzo szybko :) Wracając jeszcze do tych dronów nad Polską, to specjaliści twierdzą, że jak Ruscy wysłali na Ukrainę 800 dronów, a Ukraińcy dość skutecznie je zagłuszają, to część z nich mogła się pogubić. To raczej nie było "testowanie polskiej obrony", ale dzięki temu i tak została przetestowana i powinniśmy wyciągnąć wnioski na przyszłość, bo atak, czy pomyłka mogą mieć podobne skutki. Jego firma tworzy system antydronowy. Zdradza cenę ochrony granicy Zaawansowany latarkowy system obronny jest bezcenny ;) Chroni nie tylko przed brakiem oświetlenia, ale i przed ewentualnymi agresorami :) Niedawno w nocy w lesie spotkałem stado dzików - latarka daje radę i z dzikami, i z dzikimi ludźmi :) Latarka taktyczna.

wendol 2 dni temu o 20:22 Tylko widzi kolega, nie chodzi o to czy Prezydent Zelemski powiedział prawdę, tylko w jaki sposób u nas traktowano osoby wygłaszające podobne poglądy.Bo jak słusznie zauważyłeś zmuszeni sytuacją Ukraińcy nabrali większych kompetencji praktycznych w tej dziedzinie. Mało tego ludzie za podobne wypowiedzi byli krytykowani, stygmatyzowani czy najnormalniej niszczeni. W tym problem. Nie można żyć w rozszczepieniu jaźni. Albo coś jest ok albo nie jest. Sprawa druga jak Polak mówi to źle jak mówi ktoś inny jest OK. Pozdrawiam Igor

Niech Moc Będzie z Tobą

Osa-AKM-P1 "Żądło" gwiazdą internetów. Ukraińcy nie mogą się nachwalić Czyli systemy są, nawet polskiej produkcji, tylko trzeba je kupić i rozmieścić. Ukraińcy mają większą motywację. Tak ukraińska armia zastępuje ludzi na froncie. Te roboty przewiozą nawet 200 kg ładunku "Roboty na kołach, pomalowane na maskujące kolory, są wszechstronne - przewożą zaopatrzenie, usuwają miny, są też w stanie ewakuować rannych z linii frontu" Nie tylko... Ukraińcy użyli specjalnego robota. Maszyna otworzyła ogień do Rosjan
Joł joł - ale muzyczka :) Ruskich biją dziewczynki ;)

Ktoś kiedyś powiedział, że to tylko kwestia czasu i tak będzie. Prorok jaki, czy co? ;) Takie przewidywania skojarzyły mi się z cyklem SF "Fundacja" Isaaca Asimova. Czytając nawet jego książki SF, czuło się że to geniusz. Ten cykl "Fundacja" to głębokie studium socjologiczne, psychologiczne i politologiczne na temat społeczeństw - tło może się zmieniać, ale mechanizmy pozostają te same. "W serii pojawia się fikcyjna nauka, psychohistoria, pozwalająca na przewidzenie przyszłości wielkich populacji." Nie taka fikcyjna moim zdaniem - autor tłumaczy, że postępowanie pojedynczego człowieka dość trudno przewidzieć (zwłaszcza, jak niewiele o nim wiemy), natomiast dużo łatwiej jest się domyślić, jak ogólnie zachowają się większe masy. Jak kogoś interesuje naprawdę poważna literatura SF, to powiem szczerze, że z tak głębokimi i rozwijającymi dziełami nie spotkałem się u innych autorów. Cykl "Fundacja" Isaaca Asimova to prawdziwa uczta intelektualna - byłem zachwycony. Takie rzeczy czytałem, zamiast się bawić jak inne dzieci.

Ci dwaj oligarchowie wyglądają na dużo inteligentniejszych i sympatyczniejszych od Putina, a tamta kobieta dosadnie go podsumowała. Teraz zwróciłem też uwagę na tekst na tym ukraińskim godle z sową i mieczem. Sapiens Dominabitur Astris

wendol Wczoraj o 22:44 W mojej ocenie nie należy w to wszystko wierzyć i za bardzo przykładać do tego wielkiej uwagi. Jak na razie okazało się to wszystko zbiorem pobożnych życzeń. Oligarchowie jak oligarchowie - byli, są i będą zależni od władzy politycznej na Kremlu - czy im się to podoba czy nie. Wątpię też biorąc pod uwagę o czym mówi kierownictwo polityczne szeroko rozumianych służb rosyjskich - by świadomie dopuścili do procesów prywatyzacyjnych państwa w stopniu oczekiwanym przez kapitał zagranicznych. Przyczyna jest prosta - jak się zgodzą z czego będą żyć, kto im emerytury wypłaci i z czego itd... Pozdrawiam Kolegę Serdecznie Igor ps. Ostatnim który się tym wszystkim bardzo emocjonował był śp. generał Waldemar S. Wniosek z tego płynie jasny - emocjonować się nie warto. Bo inny komentator, niejaki Leon jest bardziej spokojny i jak widać lepiej na tym wychodzi ;)

Niech Moc Będzie z Tobą

A moim zdaniem takie wypowiedzi oligarchów (i nie tylko) świadczą o bardzo istotnej zmianie. Jeśli w państwie represyjnym jakim jest Rosja, ludzie którzy mają naprawdę dużo do stracenia mówią takie rzeczy, to znaczy, że jest naprawdę źle. Komuna niszczyła inteligentnych ludzi i bardzo źle się to dla niej skończyło. Oczywiście takich oligarchów można zastąpić bardziej posłusznymi, ale wtedy gospodarka będzie się jeszcze szybciej staczała na dno. Oni o tym wiedzą i dlatego sobie "pozwalają". Kwestia skali buntu - żadne państwo tego nie udźwignie na dłuższą metę. Natomiast jak by się nie buntowali, to Rosja straci możliwość zapewniania warunków dla rozwoju biznesu na szerszą skalę. Oczywiście jakiejś garstce wybranych zawsze będzie dobrze, ale oligarchom nie chodzi o to, by została ich tylko garstka. Przestrzeń do działania się kurczy i w szerszym aspekcie tych oligarchów można nazwać patriotami, bo bez nich wszystkim w Rosji będzie się pogarszało i motywacja do zmiany władzy i to na taką, która nie będzie popełniała takich błędów będzie coraz większa. Putin może się otaczać klakierami i niszczyć konkurencję, ale wtedy państwo będzie coraz mniej wydajne. Tak jest z dyktaturami i właśnie dlatego Rosja zaatakowała Ukrainę - bo Putin usłyszał od swoich doradców to, co chciał usłyszeć - bali się mu przeciwstawić... i moim zdaniem Rosja wyciągnęła już z tego wnioski. Putin coraz szerzej jest uznawany za szkodnika i może skończyć jak Ceausescu. Kilka razy przejeżdżałem przez Rumunię w drodze do Bułgarii i na granicy rumuńscy wojskowi mówili: "Ceausescu banditen". Nosił wilk razy kilka, ponieśli i wilka.

To co piszesz o tych oligarchach, czyli rosyjskich kapitalistach to w teorii powinno tak być w teorii, że powinno mówienie o patologiach zrobić na kimś wrażenie. W praktyce jednak nigdy nikomu nie zależało na silnej Rosji i na prawidłowych przemianach w tym kraju, rozumieli to już kapitaliści ponad 100 lat temu, bojąc się, że dobrze zarządzana Rosja stanie się potęgą gospodarczą z którą oni sobie nie poradzą. Tak jak i dziś nikt do końca nie chce, aby ten system tam padł. Miłego słuchania ;) Można się przynajmniej pośmiać.
Pozdrawiam Igor

Niech Moc Będzie z Tobą

Oj robi wrażenie i to duże, bo za pisanie czegoś w internecie można pójść do więzienia na dłużej niż za zabójstwo, a niektórzy "sami wyskakują" przez okno. Od krytyki się zaczyna, a później ktoś może mieć powód, by rozwiązać problem. W Rosji krytykowanie władzy jest bardzo niebezpieczne, z czego zdają sobie sprawę i rządzący, i obywatele, i jeśli się na to decydują, to musi być bardzo źle. W kraju opartym na propagandzie mówienie dobrze lub źle o władzy ma duże znaczenie, a ludzie decydują się na to dopiero "tuż przed wybuchem" (gdy już mają niewiele do stracenia) i dlatego to jest dla władzy "papierek lakmusowy" i muszą to mocno zwalczać. W komunistycznej Polsce władza też się tego bała. Natomiast wizja silnej gospodarczo Rosji, stanowiącej zagrożenie dla Zachodu jest dziś bardzo odległa - Rosja stanowi zagrożenie, ale militarne i jest bardzo niestabilna (kraje, w których jest dobrze nie napadają na innych), a jak w przyszłości się ustabilizuje, to będzie stanowiła duży rynek zbytu dla produktów z Zachodu, ale najpierw sytuacja społeczeństwa musi się poprawić, by mieli większą siłę nabywczą.

wendol Wczoraj o 22:55 Co do Rosji to niestety nie mają tam krytycy lekko - skoro dochodziło do zabójstw na prezent urodzinowy. Gdzie indziej cię nie zabiją, ale pójść siedzieć za niepoprawną wypowiedź możesz już w Wielkiej Brytanii zatem do Rosji jechać nie trzeba. Udasz się za kanał i tam masz już jak w banku ;) Wizja silnej Rosji to był scenariusz na kiedyś - teraz ci co myśleli wtedy o problemie widzą problem w silnych Chinach związanych sojuszem z Rosją. Jest jeszcze jeden kandydat przebrany za "gołąbka pokoju" to Indie z agresywną polityką premiera Modiego. https://www.rp.pl/polityka/art39136001-morderstwo-sikhijskiego-separatysty-cios-w-reputacje-indii-i-modiego Pozdrawiam Igor ps. zatem sam kolega widzi lekko niema nigdzie i nikt nawet w takich Indiach.

Niech Moc Będzie z Tobą
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 949
Poprzednia strona | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | .. | 47 | 48 | Następna strona
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.