| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Coś co chcecie pokazać | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 7307 |
|
Witam wszystkich. Otóż pomyślałem sobie, że można by założyć temat specjalnie przeznaczony na...właśnie, co?
Wszystko czym chcielibyście się pochwalić, pokazać innym, lub rozreklamować. Można tu wrzucać linki, filmiki, muzykę, obrazki itp.
Czym to się różni od innych tematów? Niczym. Ale żeby nie doprowadzać do sytuacji offtopikowania, przerywania dyskusji, wszystko, co chcecie można tu wrzucić. Co o tym myślicie? Jeżeli, pomysł Wam nie odpowiada, nie piszcie, temat odejdzie w zapomnienie.
Czyńmy dobro! ]:
|
|
|
Przekonałeś mnie Nicze.
Po co ma być zniszczona Polska i strumyki.
Trzeba wyjść z tej wyimaginowanej wspólnoty.
Pusty dolar, puste euro.
Jakaś Unia, jakieś NATO.
Tylko do wojny doprowadzają, a my będziemy mięsem armatnim.
Z Ukrainą jest problem, bo tam są już silne wpływy europejskie i amerykańskie.
Powinniśmy się dogadać z Rosją i oni od wschodu, a Polska od zachodu Ukraińców uspokoić, bo inaczej Zachód ich rozkradnie jak nas.
W 1989 Polska straciła niepodległość - kapitaliści rozwalili i rozkradli coś, co dobrze funkcjonowało.
Możesz przekazać Putinowi, Łukaszence i Maciakowi, że jestem po ich stronie i popieram pokój i spokój.
Gdyby Europa się zjednoczyła, to Ameryka nic nam nie zrobi, bo są daleko.
Trzeba powołać komisję do badania wpływów amerykańskich i europejskich.
Tak! Nowa Europa zjednoczona ze Wschodem i wreszcie pokój zamiast tych wojen wywoływanych przez USA i ich popleczników.
Rosjanie chcieli pokojowo przyłączyć Ukrainę, tak jak wcześniej Białoruś, ale Amerykanie rozpętali wojnę, na której Polska traci i jak tak dalej pójdzie, to Rosjanie mogą wreszcie stracić cierpliwość i, i nam się oberwie.
Wreszcie zrozumiałem - dzięki Nicze.
Ale ja głupi byłem.
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
|||
|
Ty Nicze teraz nawet dość mądrze gadasz.
Konkurencja słaba na Wschodzie była i oligarchia. Jakieś plany wieloletnie, bo władza o wszystko dbała, a ludzie mieli "nie szumieć".
Na Zachodzie dużo myślących, pracowitych, bogatych ludzi jest i po "otwarciu kurtyny" nie mieliśmy szans z ich dużymi i doświadczonymi rynkowo firmami.
Na Wschodzie ludzie nie mieli szans się nauczyć takich rzeczy, bo myślenie i własna inicjatywa były tępione - wszystko miało być państwowe.
Dlatego teraz chcemy się wykazać w myśleniu i tak się wymądrzamy :)
Za komuny "wszyscy kradli" i dlatego wszędzie to widzimy.
A w Ameryce Panie to takie możliwości były, że... od pucybuta do prezydenta :)
Coś w tym jest, tzn. było.
Teraz rynek jest bardzo nasycony.
Ukraince w Biedronce na mięsnym powiedziałem, że Ukrainiec na kasie w Ukrainie pracował w sklepie komputerowym - tzn. on i właściciel, i zarabiał tam tyle, co tu w Biedronce. Zagadałem z nim wcześniej (innego dnia), bo miał koszulkę z napisem "AMD Ryzen". Ucieszył się, powiedział że ludzie nie wiedzą o co chodzi, więc mu zaproponowałem, że razem w Polsce taki biznes otworzymy.
Jak Ukraince opowiadałem o tym, to zapytała "i co?".
Odpowiedziałem jej, że tu już wszystko jest, rynek nasycony.
Dodałem, że w Ukrainie będzie co robić po wygonieniu Ruskich.
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
|||
|
We wpisie rozpoczynającym temat "A więc wojna zaczyna się kończyć" (wcześniej miał tytuł "A więc wojna!") 24 lutego 2022 napisałem:
"O godz. 4 nastąpił atak Rosji na Ukrainę - w kilku miejscach na raz.
Putin tym samym został zbrodniarzem wojennym - ma i będzie miał jeszcze więcej istnień ludzkich na sumieniu."
Jakiś czas temu został formalnie uznany zbrodniarzem wojennym przez międzynarodowy sąd.
Ostatnio każdej nocy Ruscy wystrzeliwują po kilkadziesiąt pocisków rakietowych i dronów w stronę Kijowa i innych ukraińskich miast.
Od początku tej wojny Ruscy zniszczyli wiele miejscowości na terenie Ukrainy.
O "obozach filtracyjnych" słyszałeś?
O torturach i rzeziach?
Bucza, Irpień, Borodzianka, Hostomel... - mówi Ci to coś?
Czytasz, oglądasz coś poza mediami rosyjskimi?
To jest wojna Nicze, bardzo poważna, krwawa - mnóstwo ludzi, żołnierzy zginęło, a Ty sobie dywagujesz o jakichś stosunkach pomiędzy ludnością cywilną i językach.
Nawet wielu Rosjanom jest wstyd za to, co wymyślił Putin.
Coraz więcej Rosjan wstępuje w szeregi "Rosyjskiego Korpusu Ochotniczego" i Legionu "Wolność Rosji", bo chcą wyzwolić Rosję od "putinowców".
|
|||||
|
|||
|
Ukraina szykowała sie dopoważnego wtargnięcia w tereny separatystyczne
i Putin zrobił tylko ruch wyprzedzający
w podtekście jest tylko problem gazu ropy z okolic Krymu czy węgla z Donbasu Ługańska
Tylko o kasiorkę chodzi.
|
|
|
Kasiorkę którą nikt się nie podzieli z prostym i głupim narodem
czy na Ukrainie w Polsce Francji Angli Niemczech
dowcip polega na tym że jak pracujesz i coś wytwarzasz to stajesz się bogatszy
a absolutnie nie polega na tym że państwo tobie da
ono może tylko pomóc albo zszkodzić w osiągnięci przez ciebie rezultatu.
Używanie słwa "wypędić"
jest podstawą tego że ktoś ma podwójne standardy do oceny rzeczywistości.
|
|
|
Moja córka była w Estonii i bardzo jej się tam podobało.
Mówiła, że Ruskich "trzymają tam krótko".
Dużo ich się tam ostatnio najechało i to w większości "ludność pijacka".
Ja też Ruskich nie lubię - za komunę w Polsce i takie Putiny nadal tam jeszcze są.
Tak, tak Nicze - Putin powinien przyłączyć Estonię do Rosji, by "ratować" Rosjan, którzy tam przed nim uciekli :))
Estonia jest w Unii i w NATO - taki drobny szczegół :)
Widzę, że cały czas powtarzasz teksty z mediów putinowskich i boisz się atomu - już tłumaczyłem.
I naprawdę poczytaj wreszcie coś poza mediami rosyjskimi.
Sporo materiałów tu wrzucałem od dawna, byś mógł już dawno wyrwać się, obudzić.
Już Ci kiedyś tłumaczyłem sprawy "kasiorki" i różnicę w stylach na przykładzie "kiepskich" vs pała w łeb i konkretny rozbój w stylu rosyjskim.
Ciężka sprawa, bo nic Ci w głowie nie zostaje poza Putinem.
|
|
|
Tak - trzeba wypędzić wojska rosyjskie z Ukrainy.
|
|
|
W Rosji jest sto kilkadziesiąt narodów i nikt nikogo nie wypędza czy prześladuje
Można mówić w swoich językach co oczywiście urzędowy dla zrozumienia jest rosyjski chyba że urzędnik tej samej nacji to dogada się w swoim
w takim w którym się strony zrozumieją.
A te "trzymanie za twarz" "wypedzanie"
czy jak to było na Wołyniu mordowanie sąsiadów
to wypisz wymaluj faszystowski nacjonalizm
i jak ktoś jest takim nacjonalistom
to dyskusja z nim jest jak ze ślepym o kolorach.
Ktoś tu raczy nie zauważąć że rządzący Ukrainą mówią że jak zajmą te terem to fizycznie pozbędą się problemu rosyjskiego
czyli chyba Wołyń nie jest zamkniętą kartą historii.
Ktoś mówiąć o wolności jednych zapomina o wolności drugich.Widzi jedną stronę medalu
jest oburzony że odkrywają jego prawdziwą naturę "banderowca"
Rosja została utopiona we krwi przez bolszewików i komuchów zostały wycięte elity
i oczywiście współczesny Rosjanin to czlowiek wyrwany z plebsu
nie bardzo umie być bogaty bez wypaczeń tego statusu
tak
ale to jest margines tego że oni jednak nie prześladują innych.
I tam gdzie są pieniądze tam rodzą się problemy.
|
|
|
Chylę czoło i podziwiam Ukraińców, że tak dzielnie walczą z najeźdźcą i okupantem rosyjskim, i wybijają zęby Putinowi.
Ukraina będzie w NATO, a następnie w Unii Europejskiej.
Polska i inne byłe tzw. KDL już dawno się wyzwoliły spod okupacji sowieckiej.
Litwa, Łotwa i Estonia niedawno.
A taki Nicze nadal tkwi swoją mentalnością w Związku Radzieckim.
![]() |
|
|
Akcja "wisła" rozkwaterowała ludność ukraińską z terenów Bieszczad
po całej Polsce
i ktoś tu teraz po prostu przyznaje się do tych korzeni
w wypowiedziach nie ma żadnej troski o to że pomoc jest niewspółmierna
do sytuacji
jedną rzeczą jest pomagać ludziom rzeczywiście pokrzywdzonym
po jednej i nteż po drugiej stronie
a inną rzecza jest aktywne wspieranie zabijania się niestety nawzajem
Ktoś nie będąc Polakiem pokazuje że w nosie ma jakąś tam przyszłość Kolegi
młodego kolegi Strumyka
i wszystkich innych myślących o pokojowym rozwiązaniu sytuacji
gdzie niestety strony muszą sobie ustąpić
żeby doszło do ugody
Przy czym ugoda ma być ugodą a nie zbieraniem sił do kolejnego wtargnięcia na tereny które nie koniecznie były czyjeś ale ktoś będąc
narodowości danej podarował je ziomkom.
i tak na drodze logiki doszliśmy do ostatecznej konkluzji że ktoś tu jest zakamuflownym obywatelem pochodzenia ukraińskiego
czyli piątą kolumną na trzeźwej ocenie sytuacji przez naród polski.
Może ktoś by z stąd pojechał i walczył tam na pierwszej linni jak to całkiem sporo osób z pochodzeniem ukraińskim zrobiło.
Byłby spokój
żeby noże bojowe dawać
przecież to chore jest
żeby ktoś komuś gardło podrzynał
czub totalny.
|
|
|
Tak Nicze - dałem im dwa noże, saperkę (też bardzo niebezpieczne narzędzie), duży ogrzewacz naftowy (5 l), skaner częstotliwości radiowych, gaz pieprzowy, tabletki do uzdatniania wody, plastry opatrunkowe, płyn do dezynfekcji ran, koce termoizolacyjne, impregnat do tkanin, jakieś ubrania, plecak, laptop, dwa tablety, dwa czytniki e-booków, telefon komórkowy, głośnik przenośny i inne drobiazgi, a nawet latarkę.
Cały świat im pomaga, nawet Rosjanie - każdy daje co może..., a Tobie nie wstyd?
Tą wojnę bardzo łatwo zakończyć - wystarczy, że rosyjskie siły okupacyjne przestaną atakować, wycofają się, Rosja zapłaci odszkodowania, a poza tym oczywiście trzeba złapać Putina.
|
|
|
|
|
|
Ogólna filozofia w świecie jest taka
"jak my ukraść to dobrze, jak nam ukraść to źle"
z oczywistością tego nie ma się co spierać
I jest problem
problem nie polega na tym że ktoś ma takie a nie inne pochodzenie
to nie jest jakiś grzech
Natomiast każdy jednak jest właścicielem swoich poglądów i jest
za nie odpowiedzialny.
Problem nie leży w tym czy ktos jest Rosjaninem Ukraincem żydem et cetera.
Natomiast jeżeli głosi poglądy faszystowskie terrorystyczne nacjonalistyczne nawołujące do ludobójstwa
to nie nie jest ładnie
czyli bardzo brzydko
I co post to zal sciska cztery litery.
Choćby Cichanouska organizatorka terroryzmu na Białorusi
Rosjanie sami sobie wysadzili zaporę gorzko tego pożałują
A co nie przemyśleli
a bo chcą rzeby wojska Ukraińskie przeszły Dniepr powyżej wysadzonej zapory
będzie powód do kolejnej rzezi jednych i drugich.
Wątpliwa retoryka nastawiona na tworzenie kolejnych konfliktów
wsadzanie do głowy głupot że ktoś ma się wycofać i zapłacić jakieś odszkodowanie.
A CIEKAWE KOMU PÓJDZIE TA kASIORKA
bo jak Izrael
na ten przykład wydłubywał odszkodowania to raczej na większości państwo położyło łapkę
Czyli można zadać pytanie o jaką sprawiedliwość finansową zadbamy w ramach tych odszkodowań
a pominąwszy jeszcze kto za co jest winny.
Pomysły z tych czterech liter wzięte
A w ogóle to nakręcanie spiralę konfrontacji
banderyzacja poglądów otoczenia.
jak szybko zapomnieliśmy że nie chcemy aby Strumyk miał ambitne zajęcie odbudowywanie kraju po konfrontacji wojennej.
W rosji sto parę narodów jakoś z sobą egzystuje
a w Kijowie jak jakiś grajek z Oddesy przyjechał to miał zjeby że dialek oddeski jest niemile widziany.
tak to bardzo tolerancyjny naród
tak jak i tutaj ktoś domagający się jak najwięcej ofiar
nie dość że pochodzenie ukraińskie to poglądy banderowskie
majteczki zostały zdjęte i pokazana została prawda
chłopczy czy dziewczynka
|
|
|
Ktoś naśmiewa się z tego że w ramach tak zwanej zmiany ustrojowej rozkradziono nasz majatek
Tak to smieszne jest
to takie samo śmiecszne jaet jak to że Ruscy coś Ukraińcom zabrali
Albo bierzemy się za uczciwe rozliczanie wszystkich niesprawiedliwości
albo nie ma to sensu
to jest robienie z ludzi idiotów
Tak tylko trzeba ich zapędzić do konfliktu
Strumyk w kamasze, jeśli wróci z wojenki to ambitna odbudowa zajęcie na pół życia
a tak naprawdę to jeszcze Drugiej Wojny XX wieku nie rozliczyli
a kto kasiorki natrzepał to też był wielki przekręt.
Pełna tragedia na całej lini
brak dążenia do pokoju i wmawianie że jest się za specyficznie rozumianą demokracją.
Odciąganie uwagi od tego
co ma rację bytu w tej sytuacji i prowadzi do jakiegoś rozwiązania
|
|
|
A tak w ogóle mamy też inne nasze poważne problemy https://www.youtube.com/watch?v=KkSWYSc9PJA
|
|
|
Ciekawe słówko
Deluzja - fałszywe przekonanie na temat otoczenia zewnętrznego albo własnego stanu. Takim przekonaniom towarzyszy mocne poczucie realności przeżywanych fikcji.
Więcej na: https://frazesy.pl/co-znaczy-deluzja/
na marginesie Zbyszka Stonogi
https://www.youtube.com/watch?v=c6NLWwGRp48
właśnie a co nam tam żę ktoś coś na Ukrainie ukradł
jak tu nas się goli na vipowskie noclegi dla ochrony dziadziusia.
Co jest fałszywym urojeniem
czy dziadziusiowi trzeba więcej ochrony
czy tym że na ten przykład poszła jakaś ściemaz tym wysadzeniem tamy
bo jedni i drudzy pilnowali
właśnie komu to pasowało bo prostym ludziom po jednej o po drugiej stronie na pewno nie.
|
|
|
Tak pewnie hiszpańscy nurkowie na gościnnych występach
świat jest bardzo wesoły
gdyby ta wesołość nie była przez łzy.
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 7307 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |