Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Coś co chcecie pokazać
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 7307

Witam wszystkich. Otóż pomyślałem sobie, że można by założyć temat specjalnie przeznaczony na...właśnie, co? Wszystko czym chcielibyście się pochwalić, pokazać innym, lub rozreklamować. Można tu wrzucać linki, filmiki, muzykę, obrazki itp. Czym to się różni od innych tematów? Niczym. Ale żeby nie doprowadzać do sytuacji offtopikowania, przerywania dyskusji, wszystko, co chcecie można tu wrzucić. Co o tym myślicie? Jeżeli, pomysł Wam nie odpowiada, nie piszcie, temat odejdzie w zapomnienie. Czyńmy dobro! ]:

Najlepsz rzecza jaka jest i ja lubie jest pralka i zmywarka z ustawieniem czasowym. Mozna isc spac i nastawic zeby sie zalaczyla np. o 6 rano. Dzieki temu jak wstaje juz jest wyprane. Lubie tez prognozy pogodowe bo je bardzo studije, sprawdzam o ktorej godzinie bedzie lalo i wywieszam pranie, wiem tez o ktorej sciagnac :))) Wiec Panowie musicie zakupic takowe pralki. Innych kuchnowych gadzetow nie preferuje. Kawe pije od lat z cafetieres po latach jak rozbilam kilka kupilam sobie metalowa. Nie mam zamiaru kupowac expresu. A inne fikusne gadzety mi nie potrzebne tylko miejsce zajmuja. Oprocz nutribullet.

Igor:
nie muszę myśleć a komputer sam poprawia błędy
Z całym szacunkiem Igor, ale nie wszystko Ci poprawia... :) Pzdr

...Poza tym mnie nie chodzi o to by nie mieć w tekście błędów, bo "coś" mi je wyeliminowało, tylko: ja ich nie chcę robić. Rękę mam wyćwiczoną do prawidłowej ortografii i faktycznie nie zastanawiam się zbytnio (chociaż ostatnio to się trochę popsuło- brak treningu)... Na klawiaturze tak nie umiem i tyle. Co do poprawy pisowni- w poczcie np nie mam tej opcji uruchomionej. Sam chcę się nauczyć wyłapywać błędy. Jak będzie to za mnie robił program, to wątpliwe jest, że się nauczę...

yohanna22:
Mam do Ciebie tWendol powiedz mi co to jest. Zaczelo mi sie pojawiac na kompuerze zawiesza sie zamraz, zamulony caly czas
Zdarzają się problemy ze skryptami na różnych stronach - bywają źle napisane. Warto zaktualizować Javę do najnowszej wersji, a także zastąpić McAfee jakimś "lżejszym" antywirusem.

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

79277 2 godziny temu Będę z tobą szczery mam to w d... nie żyję w nerwicy natręctw ;) Pozdrawiam Igor ps. dla mnie istotny jest sens

Niech Moc Będzie z Tobą

wendol 4 minuty temu Jeszcze to by wypadało aby gwiazda przeczytała ;) http://next.gazeta.pl/next/7,151243,21312574,byly-inzynier-mozilli-przestancie-uzywac-pakietow-antywirusowych.html#MTstream Pozdrawiam Igor

Niech Moc Będzie z Tobą

Gwiazda nie jestem ;)i juz czytalam dzisiaj o tym. Tego antywirusa nie usowalam bo kupilam nowy komputer i nie chce zeby mi krecili nosem jakbym reklamowala ze cos narobilam. :))))

Wracając do kwestii "Homo Technicus"... Technologia jest po to, by ułatwiać życie, a nie być celem samym w sobie. W komunikacji miejskiej jest sporo ludzi, którzy swoje "komórki" trzymają cały czas w ręku - to chyba właśnie ta nerwica natręctw ;) Czasem się dziwię i patrzę, co tam robią - często to samo, co w TV - przewijają w górę i w dół te same newsy i widać, jak się przy tym nudzą, jak ich to męczy, ale podobnie jak z TV nie wyłączą, nie schowają tego "ustrojstwa". Ja już wolę "nic nie robić" (myśleć, odpoczywać) lub czytać książkę.

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

usonelam antywirusa i smiga ze hej, a z ta Java to mam sciagnac i zainstalowac czy jak to sie robi. Jeszcze polowe rzeczy bym usunela bo jak kupilam to te badziewia juz wgrane byly. Czyli antywirusa nie potrzebuje tak ?

yohanna22:
Tego antywirusa nie usowalam bo kupilam nowy komputer i nie chce zeby mi krecili nosem jakbym reklamowala ze cos narobilam.
Komputer jest po to, by go "personalizować" - dostosowywać do własnych potrzeb, preferencji. Jak go kupiłaś, to jest twój, a nie producenta, czy sprzedawcy, więc możesz na nim instalować (i odinstalowywać) co chcesz.

yohanna22:
usonelam antywirusa i smiga ze hej, a z ta Java to mam sciagnac i zainstalowac czy jak to sie robi.
https://www.java.com/pl/download/ Tylko podczas instalacji odznacz ten toolbar Amazon, czy co tam wciskają.
yohanna22:
Czyli antywirusa nie potrzebuje tak ?
Tu zdania są podzielone - powiedzmy, że Windows 10 ma już w sobie antywirusa, ale średniego. Ja jednak używam tego: http://antivirus.baidu.com/en/

Z java juz zrobilam. Wielkie dzieki Wendol chodzi jak nowy.

Książkę "Świadomość wielowymiarowa w świetle badań naukowych" już przeczytałem i pożyczyłem ją dwóm moim kolegom (mam jej 3 egzemplarze), dla których jest wielkim odkryciem :) Jeden powiedział, że kupi wszystkie książki tej autorki :) Teraz czytam książkę pt. "Światłopodobny", która jest jeszcze bardziej "zaawansowana" od tamtej - kładzie nacisk na aspekt praktyczny, mówi też o najbliższej przyszłości Ziemi i o tym, co tu się aktualnie właściwie odbywa. Jej "mottem przewodnim" jest taki oto tekst: "Prawdziwym i jedynym sensem istnienia jest doświadczanie, będące ciągłym wykraczaniem poza życie, które już znamy." Trudno się z tym nie zgodzić, gdyż motorem ludzkich działań jest/powinno być odkrywanie ciągle czegoś nowego, zdobywanie informacji i doświadczeń.

wendol godzinę temu Dodałem tę książkę do pozycji polecanych na głównej stronie, swoją drogą w wolnym czasie sam przeczytam. Pozdrawiam Igor

Niech Moc Będzie z Tobą

Nie wiedziałem, że masz taki spis książek :) http://www.wieszcz.eu/category/ksiazki/ Warto wiedzieć :) Pozdrawiam :)

wendol 35 minut temu Tak po woli zacząłem dokładać tytuły, bo ludzie pisze a tak wysyłam linka i już jest ;) Pozdrawiam Igor ps. ale twoje pozycje też wpisuję ;-)

Niech Moc Będzie z Tobą

Igor:
nie żyję w nerwicy natręctw ;)
Będę się czepiał dalej, bo tu nie chodzi o żadną nerwicę natręctw. Chodzi o to, że dzięki prawidłowej pisowni (i nie chodzi tylko o ortografię, ale także stosowanie znaków interpunkcyjnych), czytelnik łatwiej i szybciej, a przede wszystkim prawidłowo interpretuje dany tekst. Sam napisałeś:
Igor:
dla mnie istotny jest sens
Żeby był sens- nie może być dwuznaczności. Może rzeczywiście szukam dziury w całym... Dam Ci przykład (to Twój ostatni wpis):
Igor:
Tak po woli zacząłem dokładać tytuły, bo ludzie pisze a tak wysyłam linka i już jest ;)
Jeśli prawidłowo interpretuję to po słowie "Tak" powinna być kropka. Potem to: "po woli". Rozumiem, że chodzi Ci o "nie szybko", o "powoli"... "Po woli" mógłbym zinterpretować różnie, np. "zgodnie z (moją) wolą". Dalej jest zwykła literówka, więc nad nią nie będę rozprawiał, bo to się może zdarzyć nawet Miodkowi, ale po: "bo ludzie pisze", a przed "a tak wysyłam linka" powinien być moim zdaniem przecinek. Nie żyję w nerwicy natręctw- jak to określiłeś- ale naprawdę teksty napisane z poprawną gramatyką dużo łatwiej się czyta. Są "przejrzyste". Po to właśnie zostały ustalone pewne zasady, żeby nie było dwuznaczności w tekście. Między innymi po to. Nie tylko dlatego, że tak ładnie wygląda... Czasami też piszesz: "koleżanką i kolegą"... Owszem- możesz na przykład "pochwalić się czymś PRZED koleżanką i kolegą", ale "polecić coś", "życzyć czegoś" lub "pokazać coś" można "koleżankom i kolegom". Nie bierz tego za złośliwość- nie bawię się w żadnego "Miodka- narodka". Trochę mnie sprowokowałeś do napisania takiego tekstu. Ja uważam, że gramatyka jest ważna, bo pozwala szybciej i prawidłowo przyswajać SENS czytanego tekstu. Rozumiem, że wielu ludzi ma problem z zapamiętaniem, a co ważne- stosowaniem tych kilku prostych zasad. Nie zgadzam się jednak z tym, że "mentor" taki jak Ty wygłasza opinie, że jest to zupełnie nieistotne i można to olać. Poszukaj takich wpadek w tekstach pisanych przez Wendola- raczej nie znajdziesz. Ja nigdy nie dopatrzyłem się żadnych, przez co jego teksty- mimo, że przeważnie dłuższe- czyta się szybciej i są w pełni zrozumiałe. Niezrozumiałe może być sama treść, bo można nie mieć odpowiedniej wiedzy, żeby to wszystko zrozumieć, ale gramatycznie wszystko jest prawidłowo skonstruowane, dlatego jest czytelne. Jestem dokładnym facetem. Po prostu. Też walę byki- mogę sobie na nie pozwolić gdy piszę do kogoś prywatnie i wiem, że tylko ta osoba to będzie czytać. Często specjalnie używam jakichś nieprawidłowości, bo wiem, że takim "językiem" ta osoba się posługuje, przez co łatwiej mnie zrozumie. Na forum natomiast tekst nie jest kierowany do jednej osoby, lecz (można śmiało stwierdzić) do całego świata. Tekstu nieprawidłowego (np. to Twoje "po woli") nie zrozumie np. obcokrajowiec tłumaczący sobie treść ze słownikiem w ręku... Może za daleko poszedłem, ale upieram się, że prawidłowa gramatyka jest bardzo ważna i nie uważam tego za żadną "nerwicę". A teraz zrzućcie na mnie te swoje gromy krytyki- proszę bardzo. Już się nie odzywam- napisałem co myślę i teraz jak zwykle będzie źle... Pozdrawiam PS. "Koleżanką i kolegą" komputer Ci nie podkreśla, bo rzeczywiście jest to prawidłowe, ale nie w tym kontekście... Dlatego ja mam powyłączane to "podkreślanie", bo nie chcę zapominać i nie chcę nabierać "złych" nawyków. Wiem że nikt się ze mną nie zgodzi, bo teraz 99% treści pisanych w internecie jest gramatycznie niepoprawna. Dla jednych jest to wygoda, dla innych... bełkot.

79277 3 minuty temu tak to wszystko jest prawda co piszesz i te rzeczy są potrzebne na początkowym etapie rozwoju umysłowego. Wynika to z pewnego stopnia skomplikowania działania naszego mózgu. Tutaj nawet jak znajdziesz czas to przeczytaj, to takie moje własne gdybanie na ten temat ;-) Język a wydajnośc umysłowa Jednak jest kilka ale: - na wczesnych etapach rozwoju uczymy się dość skomplikowanych struktur właśnie po to by nasz Umysł mógł się dostatecznie (w miarę naszych możliwości) rozwinąć. - jednak na etapie późniejszym system kodowania jest redukowany do niezbędnego minimum - redukowany jest gdyż inaczej system by nie mógł przyspieszyć W efekcie najwyższą efektywność posiada pismo obrazkowe - gdyż w trakcie jego czytania informacje przesyłane są od razu w całych pakietach, podczas gdy czytając zapis literowy dane wprowadzane są strumieniem. Jaką wartość ma jeden obraz to mniej więcej wiadomo 1000 słów, natomiast symbol np. logo ma zawierać w sobie 1000 obrazów oczywiście mówimy o idealnej/czystej teorii ;) No i sprawa ostatnia z tą nerwicą natręctw, czy jak ktoś woli z lepszym samopoczuciem w ramach fałszywej samooceny. Dla Umysłu działającego w Mózgu niema tak naprawdę znaczenia to do czego większość przykłada uwagę gdyż w momencie deszyfracji zapisu literowego Umysł sprawdza sumę kontrolną treści poprzez wartość pierwszej i ostatnie litery oraz ilości znaków w wyrazie. W związku z czym jeśli uwolnisz świadomość od obciążeń z wiązanych z samą formą zapisu bez problemu przeczytasz ten tekst: http://www.wieszcz.eu/wp-content/uploads/2017/02/tekst.jpg Pozdrawiam Igor

Niech Moc Będzie z Tobą

Ja juz sprawdzam w 2 slownikach mam na internecie. Wpisuje slowo i mi sie pojawia po angielsku i po polasku. Juz tak zle ze mna. Najbardziej mnie wkurza jak ktos uzywa wyszukanego slownictwa, jak chce sie cos komus przekazac w sposob prosty powinno byc czysto i zrozumiale, prostym przejzystym slownictwem. Po co uzywac slow skomplikowanych. Skomplikowanie to mozna sobie przeczytac jakies prace badawcze, referaty, raporty itp.itd. I tyle mysle ze niktore to jest belkot i tylko stwarza zamieszanie i utrudnia ludzia zycie i nauke.

yohanna22 3 minuty temu Ludzie używają słów o stopniu skomplikowania wprost proporcjonalnie do stopnia własnego rozwoju, niema co mieć pretensji. Ale to moim zdaniem ;) Pozdrawiam Igor

Niech Moc Będzie z Tobą
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 7307
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.