| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Czy człowiek posiada duszę? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 205 |
|
Przyrodnicy doszli do wniosku, że życie powstało na Ziemi w wyniku naturalnych procesów fizykochemicznych, około 4 miliardy lat temu.
Z prostych związków nieorganicznych ukształtowały się bardziej skomplikowane cząsteczki budujące żywe komórki, które uważa się, za kolebkę życia na Ziemi.
Zakładając, że prawo ewolucji Darwina jest prawdziwe, wszystkie organizmy żyjące na ziemi mają jednego, wspólnego, nieorganicznego przodka.
Pewne jest, że związki nieorganiczne nie mają duszy. Dlaczego więc miałby posiadać ją człowiek? Czy dusza może powstać w wyniku naturalnych procesów?
|
|
|
|||||||||
|
Wiem też, że z niektórymi nie można być zbyt szczerym, bo mogą pewne rzeczy źle zrozumieć. Do pewnych spraw każdy musi sam dojść, bo droga na skróty niczego go nie nauczy, a może nawet wypaczyć jego spojrzenie.
Po prostu pewnych rzeczy nie da się wytłumaczyć (nie zrozumieją) ludziom, którzy nie osiągnęli określonego poziomu świadomości. A jeśli już go osiągną, to niczego im nie trzeba tłumaczyć :)
Bardzo lubię czytać różne "mądre" książki, bo cieszę się, że inni też dochodzą do tego, co ja doszedłem.
Każdy niezależnie, z czasem dochodzi do tego samego - jeśli nie w bieżącym wcieleniu, to w którymś kolejnym.
Żeby nie było niedomówień - ja ludźmi nie manipuluję (to nie to) i czynię dobro.
Kiedyś działałem bezpośrednio siłą umysłu na ludzi, ale zrozumiałem, że nie tędy droga - ludzi nie można do niczego zmuszać, można ich co najwyżej lekko stymulować.
Etap wpływania bezpośredniego i manipulacji mam już za sobą - wyrosłem z tego, zmądrzałem. Teraz dbam o to, by ludzie byli zadowoleni, szczęśliwi, ale niczego nie robię na siłę.
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Istnieje wiele technik służących zręcznemu wynoszeniu siebie w dyskusji na pozycje "ja-autorytet". Inwencji w tym wzgledzie jest wiele, cel jeden - doprowadzić, byś uznał intelektualną wyższość przeciwnika i w konsekwencji zaakceptował jego punkt widzenia.
Ale jeśli to nie taktyka , to jest to czlowiek o szczerym, dobrym i pelnym milości sercu dla ludzi:)
|
|
|
Hmm, zawsze się zastanawiałem jak Ty to robisz Darku mając tyle cierpliwości by zrozumieć się z ludzikami?
Ja wciąż bym jeszcze pakował do puszek i sprzedawał po 2,50 ^^
|
|
|
|||
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
|||
|
|||||||
|
Twoje reakcje i brak zrozumienia są charakterystyczne dla ludzi, których wolę unikać - łatwo ich urazić swoim sposobem bycia - a gdy ich kochasz, to nie podoba się im, że oni nie potrafią tak kochać.
Przecież każdy może być dobry - takich jak ja (podobnych) jest wielu.
Chyba, że wiara zmusza was, by być wiecznymi "grzesznikami"? :)
Koniecznie chcecie każdego utopić w błocie?
Oczyść swoje negatywne emocje Virgin - ładny nick :)
Bądź lekka i czysta.
Anielską cierpliwość mam już od dziecka - czytaj uważnie.
Tak - dużo przeszedłem.
Posłuchaj Virgin tego i spróbuj zrozumieć:
http://media.putfile.com/Sam-na-linie
http://media.putfile.com/Walking-in-my-shoes-77
Smutno mi, przykro, a przede wszystkim jestem zdegustowany takimi reakcjami - zastanów się Virgin, skąd one się u Ciebie biorą
Ulecz siebie i nie szukaj na siłę jakiegoś "zła" u siebie i innych.
A tak w ogóle, to jeśli chcesz kogoś oceniać, to może lepiej go najpierw poznać?
Poczytaj może to forum.
Mam jeszcze lepszy pomysł :)
Może poznamy się osobiście? |
|
|
:)
W tym cały problem.
W ludzikach i ich głupich nawykach xD
Ludzikom przydałaby się taka delikatna sugestia że nadeszła pora się obudzić - w postaci gada z narzędziami chirurgicznymi (''wkrótce się spotkamy'' xD). Ach.. tak.
Te słodkie wspomnienia ^^
Btw, ta fotka mnie kompletnie rozłożyła ^^
Gratulacje dla dumnego taty :)
|
|
|
|||||||||||||||
|
Ogólnie problem polega na tym, że niektórzy ludzie stale porównują się z innymi, i gdy spotkają osobę "zbyt doskonałą" w ich mniemaniu, to tak jakby ktoś w mordę im dał. To tak, jakby ktoś im prosto w oczy powiedział: "jesteś beznadziejny" - tak to postrzegają. Tacy są zakompleksieni ludzie i będą stale próbowali znaleźć w drugiej osobie jak najgorsze cechy - by jej to wytknąć.
Dlatego wolę takich ludzi unikać, bo z nimi trzeba obchodzić się jak z jajkiem - uważać na każde swoje słowo i gest, bo możesz im się wydać "zbyt doskonały" i wtedy stajesz się ich wrogiem.
Jeżeli używam stwierdzeń, że ludzie to, czy tamto, to ma to sens przede wszystkim statystyczny (ale niestety bardzo często tak to wygląda) i nie bierz tak wszystkiego Virgin do siebie, odpowiadając atakiem. Nie obchodzi mnie jaka jesteś - dopiero, gdy się spotkamy będzie to miało dla mnie znaczenie - jak się okażesz bardzo niedobra, to po prostu ucieknę :)
Jeśli mówię o miłości, to mam na myśli (jak i w innych kwestiach) praktyczne podejście do życia - to, w jaki sposób się to okazuje.
Z ludźmi jest taki problem, że często podświadomie (nie zdając sobie nawet z tego sprawy) wydaje im się, że nie są godni miłości.
A ja już tak mam, że kocham tak po prostu i całym sobą.
Mam uczucia Virgin (ale pewną ich grupę mam wyłączoną) i cierpliwość nie ma tu nic do rzeczy - mylisz pojęcia.
W razie czego pisz na maila.
|
|
Nowe spojrzenie na związki między ludźmi Ta książka pomaga zrozumieć, czym tak naprawdę jest miłość i wyjaśnia, że jedynie pełne zdemaskowanie lęków przed samotnością i wolnością sprawi, że będziemy umieli godnie żyć obok drugiego człowieka i stworzyć naturalny, zdrowy związek. Autor przekonuje nas, że miłość jest najlepszym sposobem na osiągnięcie poczucia spełnienia. Niestety, potrzebę bycia z kimś, często wynikającą ze strachu przed samotnością, nagminnie mylimy z miłością. Osho mówi: BĄDŹ SOBĄ. Nieustannie poznawaj siebie, zaakceptuj siebie, kochaj siebie. Nie bądź niczyją kopią - nie kopiuj nawet samego Chrystusa. Masz własny, potężny i unikalny potencjał - nigdy wcześniej nie było takiego jak ty człowieka i nie będzie nigdy w przyszłości. Pokochaj siebie, abyś mógł prawdziwie kochać innych. "Zdrowa miłość do siebie samego stanowi wielką wartość duchową. Osoba, która nie kocha samej siebie, nie będzie w stanie kochać nikogo innego; nigdy. Pierwsza fala miłości musi powstać w twoim sercu. Jeśli nie narodzi się dla ciebie samego, nie narodzi się dla nikogo innego. Należy kochać swoje ciało, należy kochać swoją duszę, należy kochać siebie jako całość. I to jest naturalne; inaczej nie byłbyś w stanie w ogóle przeżyć. I jest to piękne, ponieważ czyni cię piękniejszym". |
|
|
I jeszcze coś z pewnego ciekawego działu :)
Jak można było o tym nie pomyśleć? to książka, która uczy nas myśleć o tym, jak myślimy. Większość z nas intuicyjnie uważa, że myślenie jest procesem spontanicznym. McCoy pokazuje, jak go poznać i jak nim kierować, żeby proces myślenia był uporządkowany, harmonijny, zdyscyplinowany i twórczy. Pokazuje nie tylko, jak unikać błędów i schematów w rozumieniu, ale także w jaki sposób twórczo obserwować, jak odwoływać się do wyobraźni, posługiwać empatią i prowadzić wewnętrzny dialog. Wszystko po to, żebyśmy mogli skuteczniej się uczyć, pracować i spełniać swoje marzenia.
W książce Wewnętrzne przebudzenie autor z niesłychaną prostotą opisuje odkryty przez siebie proces prowadzący do przebudzenia się z ograniczających przekonań i lęków, które są tak mocno zakorzenione w naszej psychice. Okazuje się, że nie jesteśmy skazani na cierpienie ani na bezsilność. Przeciwnie, możemy otworzyć się na nowe widzenie swego życia, a przede wszystkim samych siebie. Niezwykła praktyczność tego, co proponuje Colin, oraz jasne wskazówki, jakie oferuje nam na drogę do naszego Prawdziwego Ja, są największym atutem jego przekazu.
Autor zachęca nas do przebudzenia się z psychicznego uśpienia, byśmy wzięli na siebie odpowiedzialność za swoje życie i z odwagą zaczęli świadomie tworzyć własne szczęście i pomyślność.
Autor zachęca nas, byśmy lepiej poznali samych siebie i dzięki temu osiągnęli poczucie jedności z całym wszechświatem. Pozwoli nam to stworzyć wspaniałą rzeczywistość i cieszyć się życiem tu i teraz. Wewnętrzna praca nad sobą da początek naszej drodze ku świadomemu przeżywaniu otaczającego nas piękna.
By stać się szczęśliwym człowiekiem, trzeba odkryć, co w nas samych na to nie pozwala. Starożytna mądrość ujęta w cztery pozornie proste zasady, inspiruje do zmian, uczy miłości, wskazuje drogę do prawdziwej wolności i spokoju ducha. Niezwykła książka.
Tatiana Cichocka, dziennikarka miesięcznika Zwierciadło
Cztery umowy to wyjątkowy przewodnik po drodze do prawdziwej wolności i harmonii. Autor odkrywa źródło przekonań i zachowań, które nas ograniczają i odbierają prawdziwą radość życia i opierając się na mądrości starożytnych Tolteków, podaje skuteczne sposoby, które z dnia na dzień mogą odmienić życie każdego z nas. Niby oczywiste, a jednak często nieuświadomione zasady będące umowami, które powinniśmy zawrzeć sami z sobą, stanowią klucz do prawdziwego spokoju ducha i szczęścia.
Przeczytaj Cztery umowy i już od dziś:
Szanuj swoje słowo
Nie bierz niczego do siebie
Nie zakładaj niczego z góry
Rób wszystko najlepiej, jak potrafisz
... i bądź SZCZĘŚLIWY NAPRAWDĘ!
SZANUJ SWOJE SŁOWO
Bądź uczciwy w tym, co mówisz. Mów tylko to, co naprawdę myślisz. Unikaj słów, które by ci szkodziły, i nie obmawiaj innych. Używaj siły swego słowa tylko dla dobra prawdy i miłości.
NIE BIERZ NICZEGO DO SIEBIE
Cokolwiek inni robią, nie robią tego z twego powodu. To, co mówią i robią, jest wyłącznie projekcją ich własnej rzeczywistości, ich własnych snów. Kiedy uniezależnisz się od opinii i poczynań innych ludzi, przestaniesz niepotrzebnie cierpieć.
NIE ZAKŁADAJ NICZEGO Z GÓRY
Znajdź w sobie odwagę zadawania pytań i otwartego wyrażania swoich rzeczywistych pragnień. Wyrażaj własne myśli tak jasno, jak tylko to jest możliwe, a unikniesz nieporozumień, smutków i dramatów.
Już ta jedna umowa całkowicie odmieni twoje życie.
RÓB WSZYSTKO NAJLEPIEJ JAK POTRAFISZ
Czynienie wszystkiego jak najlepiej jest uzależnione od twoich możliwości w danej sytuacji; nie jest czymś stałym, zmienia się z dnia na dzień; co innego oznacza, gdy jesteś chory i co innego, gdy jesteś zdrowy. Jednak w każdych okolicznościach po prostu staraj się na tyle, na ile cię stać, a unikniesz wyrzutów sumienia, poczucia winy i żalu.
Sztuka równoważenia wewnętrznej energii dzięki cyklom płynnych ruchów ciała, opisana na tle uniwersalnej filozofii i potrzeb życia codziennego. Osiągnięcie mistrzostwa w tej sztuce niesie zdrowie, pogodę ducha, a także przekroczenie bariery między umysłem a światem zewnętrznym.
Ach jak to miło czytać coś, do czego się już samemu doszło :)
Prawda, że mnie lubisz Virgin? :) |
|
|
quote=wendol]Ogólnie problem polega na tym, że niektórzy ludzie stale porównują się z innymi, i gdy spotkają osobę "zbyt doskonałą" w ich mniemaniu, to tak jakby ktoś w mordę im dał. [/quote]
Ani do głowy mi nie przyszło porównywac sie z toba, jakże bym smiala :) Poważnie , to nigdy nie porownuje siebie do innych ,ani kogos do siebie. Ide własna droga i to jest moja droga, jeżeli spotykam kogos na tej drodze kto zwraca moja uwage ,to znaczy , że mogę cokolwiek od tej osoby nauczyc się, zaczerpnac dla siebie ,nie ujmujac jej w niczym. I wiem, ze ode mnie tez sie czegos moze nauczyc. Nie szukam tez gorszych cech u innych, gdyz one sa wszedobylskie ale szukam perelek , ktore mimo swej pieknosci zachowaly odrobine skromnosci.
|
|||||||||||
|
|||
|
Ale tych ekstremow jest od cholery i troche :(
Zmieniajac temat.
Jesteś pionierem ! bojacym sie kobiet:)
WKBSK jakiej broni potrzebuje? :)
wytłumacze:) ( WendolKtoryBoiSieKobiet)
Jeśli jesteś "perełko" odrobine skromny, to nie jest tak zle z toba :) i prawdomowny !! no! to juz jest ewenement.
Ciekawie się zapowiada :) dalsza konwersacja !
|
|
|
brr...
Czasem zbyt szczery jestem...
|
|
|
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 205 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |