Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Miłość
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 63

Czym jest miłoœć(pomijajšc zycie fizyczne)?Jak sie zakochujemy? Dlaczego sie zakochujemy? I kto sie kochał bez miłoœci?

Czym jest miłoœć? Co to znaczy, że kocham kogoœ lub coœ? Kocham to, co przynosi przyjemnoœć. To jest jasne. Jeżeli coœ przynosi mi cierpienie, nienawidzę Ÿródła tego cierpienia. Jeżeli zbliżam się do kogoœ, kogo kocham, pragnę stworzyć między nami więŸ, być razem. Gdy tylko odkrywam, że może wcale nie jest mi tak dobrze, zaczynam traktować tš osobę z dystansem i oddalam się od niej. Kiedy może istnieć miłoœć pomiędzy dwojgiem ludzi? Gdy ci ludzie sš podobni do siebie pod względem swoich właœciwoœci. W całym Wszechœwiecie, we wszystkich œwiatach, włšczajšc w to nasz œwiat działa uniwersalne prawo, które nazywa się podobieństwem właœciwoœci. Według tego prawa, odczuwamy, dostrzegamy, obserwujemy i pojmujemy jedynie te rzeczy, które sš wspólne dla nas i dla obiektu, który badamy, postrzegamy i obserwujemy. Jeżeli nie mam żadnych wspólnych cech pomiędzy okreœlonym obiektem a nami, wówczas nie jesteœmy w stanie w ogóle go odczuwać. Jeżeli nie mamy nic wspólnego, chociażby w myœlach, minimalnie lub częœciowo - my i drugi człowiek, wówczas nie jesteœmy w stanie go zrozumieć. Wynika z tego, że nie mówimy tu o miłoœci pomiędzy nami. Mówimy o podobieństwie właœciwoœci, bliskim podobieństwie w pragnieniach i myœlach, o dodatkowym aspekcie, który możliwy jest do zmierzenia i do porównania. Mogę porównać moje pragnienia i myœli do pragnień i myœli drugiej osoby, i owa miara tego podobieństwa zdeterminuje i będzie miała wpływ na zwišzek pomiędzy nami, na nasze połšczenie.

miłoœc to nie zjawisko paranormalne! lecz uczucie któe jest mięczy nimi. Miłoœ ma wiele imion. Cięzko jest o zinterpretowac. Tak naprawde to sie czuje. Ale nie każdy tego doswiadczy i to jest smutne...

Prawdziwa Milosc , to abstrakcja Szacunku dla Kazdego wlacznie z Morderca , Terrorystom itd .. a do tego daleko polowie tego swiata . Przebaczenie i Szacunek to jeden z wielu Synonimow Milosci . Czasem wydaje nam sie ze to Milosc , kiedy mamy kogos , romantyczne chwile itd .. ale popatrzmy Szerzej .. Prawdziwa Milosc , to Akceptacja w ciszy i spokoju Swiat w ktorym przyszlo nam Zyc uwzgledniajac najgorsze zlo poprzez Szacunek dla jego Sily i Pokore dla miekszajacego w nim Dobra . Zlem jest ludzka Slabosc i strach przed Smiercia . Najwiekszy Wojownik stajac przed Smiercia , nie wyprze sie jej w Strachu ktorego nie ukryje nic ! Jesli sie Wyprze oznaka to ze byl dla siebie samego przez wiekszosc wlasnego Zycia najwiekszym wrogiem i klamcom , ktory zarzucal innym klamstwo . Piszecie ludzie ciekawie , tylko jedna sprawa jest irytujaca .. Czy potraficie czytac miedzy wierszami poswiecajac swa uwage kazdemu zdaniu czy slowu ??? ..... Czasem nam sie tylko wydaje , ze wiemy to co wiemy . Do tego jest daleka Droga .. esencja Materii jest jest ciaglosc Przemian i zmiany Ksztaltu w ktorym zawiera sie haslo -- wiem , ze nic nie wiem -- poniewaz , nie jestem Bogiem ktory nie moze sie zmaterializowac poniewaz przewyzsza go plan Zycia ktory stworzyl . Juz nie bede macil w glowach .. w ciaglem zyciu biegu slady .. nie dalbym rady bez autosugestii , w nieustannej pogoni za spokojem .. zycze Wam odkrycia Prawdziwej " M " pozabawionej tak czesto powszechnie uzywanej litery " P " Strzala Czlowieki and Aloha ;)

~ laila (---.os1.kn.pl) Zażenowanie to przymiot odbiorcy - nie dzieła! A co do "człowieczeństwa" - to kwestia definicji jakš się chołubi.

ja kocham mego ukochanego10 lat wciaz tak samo ciagle podoba mi sie ale teraz mi wydaje sie ze on mnie mniej kocha jest coraz czesciej niemily dla mnie. a ja wciaz kocham i kiedy nadejdzie kiedy bedzie chcial opuscic mnie przestane zyc

X coœ tam czy jak wolisz.... Nie wywracaj kota ogonem.Podejrzewam ,że bedziemy skakac sobie do gardeł jescze kila wcieleń:)

A skacz sobie! ..jak lubisz. ile wcieleń Ci się podoba! ale mnie w to nie mieszaj.

juz się zamieszałeœ skarbie:)

skoro lubisz się zajmować moimi cieniami/echami ..podšżaj za nimi. Możesz nawet utrzymywać przy tym poczucie, że rozmawiasz ze mnš. To Twoja sprawa jakim złudzeniom ulegasz

Wspaniała megalomania,jestem pod wrazeniem....

Znałam jednego onaniste,bardzo kochał swojego fiuta....nie ma jak poczucie własnej wartosci...ech...

Dziękujemy , że Ty też powiedziałaœ od siebie coœ na temat "Miłoœć".

laila .. skoro tego chcesz .. dla siebie wybierasz .. że się wtršcę ;) a wracajšc do Miłoœci to nie jest uczuciem i nie zależy od tego czy się jš czuje .. nie jest to stan .. choć można być w stanie 'ujrzenia' .. gdy spostrzeże się jej niesubstancjalnoœć w przejawianiu się zakochanie to emocjonalne œnienie .. uznawane za miłoœć choć jest iluzjš .. jej wyobrażeniem

A tak apropo...to wibitny przykład wilekiej miłosci miedzy ludzmi:) hehe

alez prosze....usmiałm się bardzo:)Padam do nóżek mistrzu:)Mistrzu X -ów Iks to tez pewnego rodzaju pustka,prawda?:)

faktycznie... pewnie Fiut Twojego znajomego ma już Bardziej stabilne poczucie wartoœci. ;)

Kiedy nie rozumie się pojecia "miłoœc", zawsze pozostaje miłoœc do samego siebie:) A mioœc do fiuta też jest formš wzniosłš...

czy umiesz czytać .. i rozróżniać cienie? bez emocji? napisała: godini nic nie poradzę na to że jest jak jest :D cień jest złudzeniem każdy widzi to co chce widzieć chyba że wybierze takie jakim jest ...

Godini: Nie wiem kim jesteœ.I wiem,ze bardzo lubisz posty pana X:) Bardzo dobrze to rozumiem:) Czasem gadacie jak jedna osoba. Swoja drogš...umiem czytać i umiem mysleć.I jestem œwiadoma kim jestem i po co jestem. Rozrózniam też pojecia "normalnoœc" i "nienormalnoœc",choć sa one bardzo wzgledne... Sš jednak rzeczy i sprawy które normalne byc nie mogę pod zadnym pozorem.I choć kapkę brak mi do doskonałoœci,choć niewiele,wiem dobrze co jest grane. I nigdy nie zejde z drogi jakš idę. I nikt i nic nie jest w stanie wytršcić mnie z raz obranego kursu. Emocje sš bardzo ok,jesli podszyte sa duża intuicjš i wiedzš o zjawiskach które zachodza dookoła nas. Czasem dobrze jest docenić swojego przeciwnika,odrzucajšc utarte przekonania. Czasem nie wiadomo kto jest kto. I wiem jak czasem bezcelowe jest mówienie czegokolwiek,jak bezcelowe jest rzucanie pereł miedzy œwinie.

Dziękujemy , że Ty wcišż mówisz nam, od siebie czym Dla Ciebie jest "Miłoœć".
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 63
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.