| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Cel życia - rozwój duchowy? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 781 |
|
Co rozumiecie pod tym pojęciem?
Ja znalazłem co takiego:
"Razem zmienimy istniejšcy paradygmat. Potrzeba nam wznieć się na spirali dowiadczenia, przyswoić wiedzę o nas, o innych wersjach nas samych, o innych możliwociach rzeczywistoci - wprowadzić jš w życie - i stać się pełnš częciš ródła Pierwotnego wiadomie tworzšcš nowš, "lepszš" wersję rzeczywistoci.
Oznacza to dšżenie do osišgnięcia niezależnoci i pełnej samokontroli nad własnym procesem rozwoju duchowego, w którym dšżymy do pełnej integracji z własnym Ciałem wietlistym - wiadomš Duszš. Nazwa "wiatynia" nie odnosi się do budynku lecz nas samych - każdy z nas jest wištyniš Boga/Bogini. Słowo "moc" użyte jest tu w pozytywnym aspekcie i oznacza odzyskanie swojej duchowej mocy i wzięcie rozwoju w swoje ręce bez uzależniania siebie od innych osób, dogmatów i idei. Czasem używamy tu słów "przejšć władzę" gdyż słowa te wnoszš tu aspekt powagi sprawy i pewnej dyscypliny w intensywnym procesie jakim jest praca nad własnym Duchem. Naszym celem jest poszerzanie wiadomoci na wiecie, nie narzucanie mu tylko wybranej, jedynej, ograniczonej i zamkniętej wersji."
"Pewnego dnia Mahatma Ghandi powiedział: "Jest tak wiele przekonań religijnych jak wiele jest istot ludzkich. Jest tak jak powinno być". Na nieszczęcie każda osoba wierzy, że tylko jej wiara jest "prawdziwa". Prowadzi to do konfliktów. Jednakże, jeli zaakceptujemy fakt, że my wszyscy dšżymy do osišgnięcia prawdy, wtedy możemy uczciwie przeszukać głębie naszych serc dla pokoju i zbawienia jakiego wszyscy szukamy".
Najbardziej mnie interesuje, co na ten temat mogš powiedzieć tzw. typowi katolicy.
Zdaję sobie sprawę, że przez niektórych z nich powyższy tekst może być odebrany jako jaka herezja typu New Age. Ale czy tak naprawdę nie dšżymy Wszyscy do owego nowego lepszego wiata?
Nie skupiajmy się może na nazwach, tylko na głębszym uniwersalnym znaczeniu tego pojęcia. Chyba wszyscy w gruncie rzeczy dšżymy do tego samego.
Wszystko wskazuje na to, że XXI wiek będzie okresem wielkich przemian.
Spróbujmy wyobrazić sobie, że powstanie tylko jedna uniwersalna „religia”. Będzie to oznaczać koniec nienawici i wojen religijnych, następny powód nienawici i krwawych wojen – nacjonalizm, powoli się rozpłynie.
Całkowite zrozumienie życia poprawi naturę ludzkš przez usunięcie fikcyjnych, tymczasowych celów, osišganych zazwyczaj przez krzywdę ludzkš. wiat przestanie być miejscem kani ludzkiej.
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Radzę załadować owe dwa filmy, obejrzeć i dobrze przemyleć.
http://www.alberto.pl/film/Objawienia1.wmv
http://www.alberto.pl/film/Objawienia2.wmv
pzdr
|
|
|
W judaistycznych wydaniach Tanachu (Tanach to żydowska nazwa dla Pism Hebrajskich, składajšcych się z Tory, Kronik, Proroków, i Psalmów) imię Boże — w przeciwieństwie do wydawnictw, mienišcych się chrzecijańskimi — nie jest usuwane. Zydzi bardzo dbajš, by w więtych Pismach nie usunšć ani jednej literki. „ Stary Testamentem” Nazwa Hebrajska obejmuje zestaw rodzaju Ksiag : „ Tora , neWiim , weKetuwim. W wydaniu ksišżkowym zwie się : „ Tanach „ !
Talmud (z hebr. talmud = 'nauka') - jedna z podstawowych (choć nie jest uznawana za "więtš") ksišg judaizmu.
Talmud jest komentarzem do biblijnej Tory, w którym wyjaniono jak przestrzegać prawa zawartego w Torze w warunkach, jakie zapanowały wród Żydów wypędzonych z Palestyny w II w. n.e. Można powiedzieć, że Talmud jest czym w rodzaju katechizmu obowišzujšcego wyznawców tradycyjnego judaizmu.
Talmud jest uporzšdkowanym zbiorem praw religijnych, opartych na rozważaniach rabinów żyjšcych między III w. p.n.e. a VI w. n.e. cisłe przestrzeganie wielu nakazów mojżeszowych zapisanych w Torze nie było technicznie wykonalne po zburzeniu wištyni Jerozolimskiej i dlatego rabini musieli ustalić wišżšce dla wszystkich Żydów religijne zasady życia w warunkach wygnania.
Talmud składa się z dwóch częci: Miszny i Gemary. Miszna to zbiór, poczštkowo ustnych, a następnie listownych odpowiedzi rabinów wiernym, którzy zapytywali jak interpretować praktycznie okrelone zapisy zawarte w Torze. Po uporzšdkowaniu tej tradycji powstała kodyfikacja obejmujšca całš sferę obyczajowoci (więta, ceremonie, rytuały, prawa, obyczaje, itp.) - w sumie jest to 248 podstawowych obowišzków i 365 zakazów, ułożonych według porzšdku, jaki występuje w Biblijnej Księdze Powtórzonego Prawa. Natomiast Gemara stanowi bardzo obszerny komentarz do poszczególnych fragmentów Miszny, jeszcze bardziej precyzyjnie ustalajšcy właciwe zachowanie pobożnego żyda w danej sytuacji. Gemara powstawała w dwóch największych żydowskich orodkach teologicznych, stšd istniejš dwa Talmudy: palestyński i babiloński, przy czym ten drugi jest obszerniejszy i uważany za ważniejszy.
Talmud był przez całe wieki i jest obecnie głównym odniesieniem, do którego odwoływali się i nadal się odwołujš rabini na całym wiecie, rozstrzygajšc rozmaite spory i przystosowujšc prawo religijne do współczesnych warunków życia.
Niektóre rodowiska nacjonalistyczne dostrzegajš w Talmudzie treci szowinistyczne.
"Oczywicie zacytowała Stary Testament, ponieważ jedynie w nim mamy obietnice dane Izraelowi ale niestety skrzętnie pominęła te wersety, w których Bog napominał Izraela, grozł mu i srogo go karał za odstepstwo od Jego praw."
Nie pominęłam tylko nie zacytowałam, gdyż zwróciłam Tobie uwagę na fakt wybraństwa, którego Ty w Biblii nie widziałe....a tak jš dobrze znasz.
Znam doskonale wersety, w którch Bóg upomina Izrael, mogłabym przytoczyć ich kawalkadę, jak również i te wersety , które mówiš o obietnicach dane Izraelowi.
Jer.31,27 Oto nadchodzš dni - wyrocznia Pana - kiedy zasieję dom Izraela i dom Judy nasieniem ludzi, nasieniem zwierzšt.
Jer. 31,31 Oto nadchodzš dni - wyrocznia Pana - kiedy zawrę z domem Izraela i z domem judzkim nowe przymierze.
Jer. 31,32 Nie jak przymierze, które zawarłem z ich przodkami, kiedy ujšłem ich za rękę, by wyprowadzić z ziemi egipskiej. To moje przymierze złamali, mimo że byłem ich Władcš - wyrocznia Pana.
Jer. 31,33 Lecz takie będzie przymierze, jakie zawrę z domem Izraela po tych dniach - wyrocznia Pana: Umieszczę swe prawo w głębi ich jestestwa i wypiszę na ich sercu. Będę im Bogiem, oni za będš Mi narodem.
Jer.31,36 Jeliby te prawa przestały działać przede Mnš - wyrocznia Pana - wtedy i pokolenie Izraela przestałoby być narodem na zawsze przede Mnš.
32,34 Umiecili swe obrzydliwe bożki w domu, nad którym wzywano mojego Imienia, by go zbezczecić.
32,35
I zbudowali wyżyny Baala w dolinie Ben-Hinnom, by ofiarować swych synów i swoje córki ku czci Molocha. Nie poleciłem im tego ani Mi na myl nie przyszło, by można czynić co tak odrażajšcego i doprowadzać Judę do grzechu.
32,37
Oto zgromadzę ich ze wszystkich krajów, do których ich wypędziłem w przystępie gniewu i wielkiego oburzenia. Sprowadzę ich na to miejsce i pozwolę im mieszkać bezpiecznie.
32,38 I będš moim narodem, Ja za będę ich Bogiem.
32,39
Dam im jedno serce i jednš zasadę postępowania, by się Mnie zawsze bali dla swego dobra i swych potomków.
32,40
Zawrę za z nimi przymierze wieczne, mocš którego nie zaprzestanę im wywiadczać dobra. Napełnię ich serca mojš bojaniš, by się już nie odwracali ode Mnie.
32,42
To bowiem mówi Pan: Jak sprowadziłem na ten naród to wielkie nieszczęcie, tak sprowadzę na nich wszelkie dobrodziejstwo, jakie im przyrzekłem.
Iz.54,7 Na krótkš chwilę porzuciłem ciebie, ale z ogromnš miłociš cię przygarnę.
Iz.54,8 W przystępie gniewu ukryłem przed tobš na krótko swe oblicze, ale w miłoci wieczystej nad tobš się ulitowałem, mówi Pan, twój Odkupiciel.
Iz. 54,10 Bo góry mogš ustšpić i pagórki się zachwiać, ale miłoć moja nie odstšpi od ciebie i nie zachwieje się moje przymierze pokoju, mówi Pan, który ma litoć nad tobš.
55,8 Bo myli moje nie sš mylami waszymi ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana.
55,9 Bo jak niebiosa górujš nad ziemiš, tak drogi moje - nad waszymi drogami i myli moje - nad mylami waszymi.
57,17 Zawrzałem gniewem z powodu jego występnej chciwoci, ukrywszy się w moim gniewie cios mu zadałem; on jednak szedł zbuntowany drogš swego serca,
57,18 a drogi jego widziałem. Ale Ja go uleczę i pocieszę, i obdarzę pociechami jego samego i pogršżonych z nim w smutku,
"Ponieważ Talmud, skrzetnie ukrywany przez gojami, nie zawiera żadnych tekstów pochodzšcych od Boga ale jest wymysłem skorumpowanych i chciwych rabinów!"
Jeli skrzętnie ukrywany przed gojami.......to skšd Ty znasz treć ????
http://www.rumburak.friko.pl/ARTYKULY/religia/zbrodnie/dzieje_zbawienia-4.php
"Złe traktowanie Żydów uważa się za dzieło miłe Bogu” — donosi w XII wieku Abelard. „Gdy chcš udać się do następnej miejscowoci, muszš wysokimi sumami zapewniać sobie ochronę ze strony Kociołów chrzecijańskich, które w istocie pragnš ich mierci, by przywłaszczyć sobie spuciznę. Ziemi uprawnej ani winnic Żydzi posiadać nie mogš, bo nie ma komu gwarantować ich mienia. Jako ródło zysku pozostaje im więc tylko lichwa, a to z kolei naraża ich na nienawić chrzecijan”.
Znasz SWOJĽ rację....prawda? Sięgnij jej ródła, poznasz przyczynę.....i zrozumiesz skutek.
Możemy sie tak długo jeden, drugiego pouczać, ale co to daje?
Co Ci daje szukanie winnych, obarczanie ich winš ? Zamiast dostrzegać choć odrobinę dobra.....widzisz tylko zło ! Czemu to ma słuzyć? Czy Tobie to przymnaża wiarę ????? Wštpię ! Twierdzisz, że znasz Biblię ....znać nie znaczy rozumieć i otwierać się .
Artykuł mnie nie interesuje , który podajesz......jeli już to kieruję się tym co jest zawarte w Biblii. Artykuł to interpretacja człowieka.....no chyba , że odrzucasz słowa proroka....w takim razie o zbawieniu w pojęciu chrzecijańskim też nie masz co mówić.
"Dlaczego mamy wierzyć Żydom, że sš oni nadal narodem wybranym przez Boga i w tym kontekscie nikt na Biblie i na Boga nie pluje, ale kiedy pojawiajš sie kontra argumenty zaczerpnięte z tej samej Bibliii, wtedy Biblia zaczyna być... legedš!!!"
Nie masz wierzyć Żydom, tylko Biblii jesli jest ona podstawš Twej wiary. Podaj kontr argumenty na to , że Bóg zmienił zdanie :)
|
|
|
Te'te "Podaj kontr argumenty na to , że Bóg zmienił zdanie :)"
Podawałem poprzednio i podam jeszcze raz! :)
Ze starego Testamentu ostrzeżenie, że zmiana taka jest możliwa oraz prorocza zapowied kary za złamanie Przymierza.
Powtórzonego Prawa 28:58 Jeli nie będziesz wypełniał wszystkich słów tego Prawa - zapisanych w tej księdze - bojšc się chwalebnego i straszliwego tego Imienia: Pana, Boga swego, 59 Pan nadzwyczajnymi plagami dotknie ciebie i twoje potomstwo, plagami ogromnymi i nieustępliwymi: ciężkimi i długotrwałymi chorobami. 60 Sprawi, że przylgnš do ciebie wszystkie zarazy Egiptu: drżałe przed nimi, a one spadnš na ciebie. 61 Także wszystkie choroby i plagi, nie zapisane w księdze tego Prawa, zele Pan na ciebie, aż cię wytępi. 62 Mała tylko iloć ludzi pozostanie z was, którzycie liczni jak gwiazdy na niebie za to, że nie słuchalicie głosu Pana, Boga swego. 63 Jak podobało się Panu dobrze czynić wam, rozmnażajšc was, tak będzie się Panu podobało zniszczyć i wytępić was, i usunšć z powierzchni ziemi, którš idziecie posišć. 64 Pan cię rozproszy pomiędzy wszystkie narody, od krańca do krańca ziemi, tam będziesz służył obcym bogom drewnianym i kamiennym, których nie znałe ani ty, ani twoi przodkowie. 65 Nie zaznasz pokoju u tych narodów ani stopa twej nogi tam nie odpocznie. Da ci tam Pan serce drżšce ze strachu, oczy wypłakane z tęsknoty i duszę utrapionš. 66 Życie twe będzie u ciebie jakby w zawieszeniu: będziesz drżał dniem i nocš ze strachu, nie będziesz pewny życia.
A tutaj masz kilka cytatów z Nowego testamentu wyjaniajšcego odrzucenie Izraela.
Oczywicie historia potwierdza, ze prorocza zapowied ze ST wypwłniła się co do joty.
Jezus nigdy nie wspomniał o wznowieniu Przymierza, mówił co całkowicie odwrotnego.
Mat 21:43 Dlatego powiadam wam: Królestwo Boże będzie wam zabrane, a dane narodowi, który wyda jego owoce.
Mat 23:38 "Oto wasz dom zostanie wam pusty."
Jezus nigdy nie obiecywał Izraelowi Królestwa Bożego i wyranie wskazywał na duchowš naturę owego Królestwa.
Łukasza 21:20 Zapytany przez faryzeuszów, kiedy przyjdzie królestwo Boże, odpowiedział im: «Królestwo Boże nie przyjdzie dostrzegalnie; 21 i nie powiedzš: "Oto tu jest" albo: "Tam". Oto bowiem królestwo Boże poród was jest».
Jana 18:36 Odpowiedział Jezus: «Królestwo moje nie jest z tego wiata. Gdyby królestwo moje było z tego wiata, słudzy moi biliby się, abym nie został wydany Żydom. Teraz za królestwo moje nie jest stšd».
Kiedy tłum chciał obwołać Jezusa królem Izraela, Jezus zdecydowanie odmówił. (Jana 6:15) Gdyby Izraelici w tamtym czasie Go zaakceptowali w pełnym tego słowa znaczeniu, dzisiaj byliby nadal Narodem Wybranym i najprawdopodobniej wiat pod ich przywództwem zdšżałby w sprawiedliwoci i bogobojnoci szybkimi krokami do Królestwa Bożego.
Tymczasem w dzisiejszych czasach wielu ewangelicznych chrzecijan uważa, że Izrael nadal jest "Narodem Wybranym" i powstanie państwa Izrael w 1948 roku jest wypełnieniem się proroctw Starego Testamentu.
Interesujšce jest obliczenie roku 1948 (Data powstania nowożytnego państwa Izrael) jako roku proroczego, zapowiedzianego w Biblii.
Obliczenia te pochodzš od Granta Jeffrey'a, który 'wsławił' się kilkoma manipulacjami. The Last Trumphet. [EN]
Grant obliczył tę datę mnożšc 7 czasów (1 czas = 360 dni) pogan na 360 dni, czyli 2520 lat pomnożył przez 360 dni według kalendarza żydowskiego, co dało mu liczbę 907200 dni.
Dzielšc 907200 lat przez 365.25 dni Grant otrzymał liczbę = 2483.8 w zaokršgleniu 2484 lata.
Dokładnie po tylu latach od zakończenia niewoli babilońskiej miał nastšpić według Biblii koniec ogólnowiatowego rozproszenia Żydów i ustanowienie na nowo niepodległego państwa. A ponieważ zakończenie niewoli miało miejsce przed naszš erš (dokładnie wiosnš 536 r. p.n.e.) odejmujemy tš datę od otrzymanych 2483,8 lat i otrzymujemy rok 1947,4 jako datę odrodzenia Izraela.
Grant popełnił wielki błšd!
2520 lat to jest 2520 okršżeń Słońca przez Ziemię. Co prawda rok żydowski liczył z reguły 360 dni ale co kilka lat dodawano jeden miesišc! 2520 lat to nadal dokładnie 2520 lat ponieważ używajšc obie metody obliczeń osišgamy dokładnie taki sam rezultat! Data 1948 jest obliczona błędnie. W przeciwnym przypadku pory roku na przestrzeni tylu lat nie zgadzałyby się w Izraelu.
Galacjan 3:9 I dlatego tylko ci, którzy polegajš na wierze, majš uczestnictwo w błogosławieństwie wraz z Abrahamem, który dał posłuch wierze.
oraz
Galacjan 3:27 Bo wy wszyscy, którzy zostalicie ochrzczeni w Chrystusie, przyobleklicie się w Chrystusa. 28 Nie ma już Żyda ani poganina, nie ma już niewolnika ani człowieka wolnego, nie ma już mężczyzny ani kobiety, wszyscy bowiem jestecie kim jednym w Chrystusie Jezusie. 29 Jeżeli za należycie do Chrystusa, to jestecie też potomstwem Abrahama i zgodnie z obietnicš - dziedzicami.
Zgodnie z powyższymi tekstami, Izrael cielesny, z powodu notorycznego posłuszeństwa został odrzucony przez Boga, a jego miejsce zastšpił Izrael duchowy - czyli wszyscy ochrzczeni w Chrystusie!
Tak więc i Żydzi, którzy chrzczš się w Chrystusie, i wszelkie inne narodowoci sš także potomstwem Abrahama i dziedzicami obietnic danym Abrahamowi przez Boga.
Rzymian 9: 6 Nie znaczy to jednak wcale, że słowo Boże zawiodło. Nie wszyscy bowiem, którzy pochodzš od Izraela, sš Izraelem, 7 i nie wszyscy, przez to, że sš potomstwem Abrahama, stajš się jego dziećmi, lecz w Izaaku uznane będzie twoje potomstwo, 8 to znaczy: nie synowie co do ciała sš dziećmi Bożymi, lecz synowie obietnicy sš uznani za potomstwo.
Rzymian 9:23 i żeby dać poznać bogactwo swojej chwały względem naczyń [objętych] zmiłowaniem, które już wprzód przygotował ku chwale, 24 względem nas, których powołał nie tylko sporód Żydów, ale i sporód pogan...? 25 Mówi o tym u Ozeasza: Nazwę "lud nie mój" - ludem moim, i "nie umiłowanš" - umiłowanš. 26 I stanie się: w miejscu, gdzie im powiedziano: «Wy nie jestecie ludem moim», tam nazywać ich będš synami Boga żywego. 27 O Izraelu za głosi Izajasz: Choćby liczba synów Izraela była jak piasek morski, tylko Reszta będzie zbawiona.
Tak więc prawdziwy Lud Wybrany Izrael Duchowy to ci, którzy wierzš i ufajš Chrystusowi, a nie jedynie cieleni potomkowie starożytnego Izraela.
Kolejne potwierdzenie stosunku Boga co do Izraela duchowego.
Rzymian 2:27 I tak ten, który od urodzenia jest nie obrzezany, a wypełnia Prawo, będzie sšdził ciebie, który, mimo że masz księgę Prawa i obrzezanie, przestępujesz Prawo. 28 Bo Żydem nie jest ten, który nim jest na zewnštrz, ani obrzezanie nie jest to, które jest widoczne na ciele, 29 ale prawdziwym Żydem jest ten, kto jest nim wewnštrz, a prawdziwym obrzezaniem jest obrzezanie serca, duchowe, a nie według litery. I taki to otrzymuje pochwałę nie od ludzi, ale od Boga.
Wyranie Nowy Testament nam mówi, że obrzezanie Izraelitów duchowych nie jest na ciele ale jest o obrzezanie w sensie duchowym. Poprzez owoce Ducha ponownie narodzeni chrzecijanie stajš się Izraelitami duchowymi, będšcy w ten sposób dziedzicami obietnic danych Abrahamowi.
Nasuwa się jeden interesujšcy aspekt, którego nie można pominšć.
Od czasów Abrahama nic się nie zmieniło! Izrael duchowy zastšpił Izrael niewierny i często głoszona doktryna - raz zbawiony - zawsze zbawiony łaskš Boga także nie ma precedensu w obietnicy danej Abrahamowi.
Warunkiem dziedziczenia jest posłuszeństwo oraz wiernoć Bogu.
Kolejny cytat
Dzieje 10: 34 Wtedy Piotr przemówił w dłuższym wywodzie: «Przekonuję się, że Bóg naprawdę nie ma względu na osoby. 35 Ale w każdym narodzie miły jest Mu ten, kto się Go boi i postępuje sprawiedliwie.
Nowy Testament jest jednoznaczny w tym temacie.
Duchowi Izraelici sš dziedzicami obietnic danych Abrahamowi i zastępujš oni uprzednio odrzucony przez Boga za odstępstwo oraz popełnionš zbrodnię na Jego Synu, Izrael cielesny.
Galacjan 3:8 I stšd Pismo widzšc, że w przyszłoci Bóg na podstawie wiary będzie dawał poganom usprawiedliwienie, już Abrahamowi oznajmiło tę radosnš nowinę: W tobie będš błogosławione wszystkie narody. 9 I dlatego tylko ci, którzy polegajš na wierze, majš uczestnictwo w błogosławieństwie wraz z Abrahamem, który dał posłuch wierze.
Jedynie Żydzi uznajšcy Chrystusa oraz przejawiajšcy duchowe przymioty Jego sług oraz z Duchem Bożym zamieszkujšcym ich ciała, mogš dostšpić zbawienia.
I Koryntian 1:23 my głosimy Chrystusa ukrzyżowanego, który jest zgorszeniem dla Żydów, a głupstwem dla pogan, 24 dla tych za, którzy sš powołani, tak sporód Żydów, jak i sporód Greków, Chrystusem, mocš Bożš i mšdrociš Bożš.
Posłanie ukrzyżowanego Jezusa jest tak mocš jak i mšdrociš dla Żydów i dla pogan, pod warunkiem uznania Go za Zbawiciela.
Sposób zbawienia jest identyczny: dla Żydów, jak i dla nie Żydów.
Apostoł Piotr skierował do pogańskich chrzecijan takie słowa:
I Piotra 2:9 Wy za jestecie wybranym plemieniem, królewskim kapłaństwem, narodem więtym, ludem [Bogu] na własnoć przeznaczonym, abycie ogłaszali dzieła potęgi Tego, który was wezwał z ciemnoci do przedziwnego swojego wiatła, 10 wy, którzycie byli nie-ludem, teraz za jestecie ludem Bożym, którzycie nie dostšpili miłosierdzia, teraz za jako ci, którzy miłosierdzia doznali.
Do Żydów Piotr skierował takie słowa:
Dzieje 2:«Przekonuję się, że Bóg naprawdę nie ma względu na osoby. 35 Ale w każdym narodzie miły jest Mu ten, kto się Go boi i postępuje sprawiedliwie»
Paweł stwierdził:
Galacjan 3:8 I stšd Pismo widzšc, że w przyszłoci Bóg na podstawie wiary będzie dawał poganom usprawiedliwienie, już Abrahamowi oznajmiło tę radosnš nowinę: W tobie będš błogosławione wszystkie narody. 9 I dlatego tylko ci, którzy polegajš na wierze, majš uczestnictwo w błogosławieństwie wraz z Abrahamem, który dał posłuch wierze.
W wietle słów Pawła, wiara w zbawienie w Chrystusie decyduje i udziale w Przymierzu Abrahamowym.
Musimy pamiętać o jednym. Jezus był Żydem, pierwsi chrzecijanie także byli Żydami, aby wypełniło się kolejne proroctwo.
Jana 4:22 ponieważ zbawienie bierze poczštek od Żydów.
Jedynš drogš do zbawienia dla współczesnych Żydów, odrzuconych od dawna przez Boga jako Naród Wybrany jest wiara w Jezusa Chrystusa. Wierzšcy Żydzi dopiero w takim przypadku stajš się czšstkš Izraela DUCHOWEGO, jako narodu wybranego przez Boga.
Kimkolwiek jeste, jakiejkolwiek narodowoci czy pochodzenia, jeżeli zaakceptujesz Jezusa Chrystusa jako swego Zbawiciela i Pana, dostšpisz zbawienia i będziesz uczestnikiem Przymierza Abrahamowego.
Gdyby mozliwoć zbawienia nie była rozcišgnieta na resztę wiata, Naród Wybrany miałby szansę egzystencji.
Ale skoro każdy człowiek na globie ma możliwoć poznania Jezusa i uczestnictwo w obietnicach danych Bogu Abrahamowi, status Narodu Wybranego jest zupełnie niepotrzebny.
Izrael wielokrotnie złamał przymierze z Bogiem i nadal je łamie!
Fakty oraz Biblia wiadczš wymownie, że nie ma obecnie potrzeby na Naród Wybrany, zwłaszcze że uzurpatorzy z tego rzekomego 'narodu' uparcie plujš na Chrystusa.
|
|
|
Było, ale wrzucam jeszcze raz.
Wklejone z Joe Monster:
Hmm... ujmę to tak : nie wierzę, że tego nie było. Powięciłem chwilę na szukaja (niestety, nie jestem mistrzem w jego używaniu, albowiem jest to debiut mój). Jako, że kawałek zacny w moim uznaniu, to zaryzykuje, a nuż kto zapomniał o tym tekcie, nie czytał go, lub też nie pojawił on sie na łamach forum (taa, jaasne). Ryzyk fizyk...
Drogi Panie Pole.
Ostatnio słyszałem w którym z Pana licznych wywiadów, że dla
Pana, praktykujšcego katolika, homoseksualizm jest odrazš, tak jak jest to napisane w 3 Ks. Mojżeszowej 18:22 i nie można tego ominšć.
Dziękuję za wszystko, co Pan robi, by edukować ludzi w
zakresie Prawa Boskiego. Dużo się dowiedziałem, słuchajšc Pana wypowiedzi, i staram się podzielić tš wiedzš z jak największš liczbš ludzi. Gdy kto usiłuje bronić homoseksualistów na przykład, przypominam mu po prostu, że 3 Ks. Moj. 18:22
mówi jasno, że jest to obrzydliwoć. Koniec rozmowy. Mimo tego potrzebuję Pana pomocy odnonie kilku specyficznych praw, by móc je wdrażać w czyn:
1. Gdy spalam byka na ołtarzu ofiarnym, wiem, że to powoduje
woń, która jest
Bogu przyjemna (3 Ks. Moj. 19). Problem jest z moimi sšsiadami. Mówiš, że dla nich zapach ten nie jest przyjemny. Czy mam ich ignorować?
2. Chciałbym sprzedać swojš córkę jako niewolnicę, za karę,
jak to opisuje 2 Ks. Moj. 21:7. W tych czasach, jaka byłaby, według Pana, najlepsza cena?
3. Wiem, że nie powinienem mieć kontaktu z kobietš podczas jej
nieczystoci miesięcznej (3 Ks. Moj. 15:19-24). Problem jest, jak się tego dowiedzieć? Usiłowałem zapytać, ale one często były obrażone moim pytaniem.
4. Moja żona po wielu latach straciła upodobanie w moich oczach.
Znienawidziłem jš, gdyż odkryłem w niej odrażajšcš cechę, gadulstwo. Wypisałem jej list rozwodowy (5 Ks. Moj. 24) i chcę jš odprawić, tylko nie wiem, jak go jej wręczyć. Osobicie, czy przez policję?
5. Mam jednego sšsiada, który uparcie chce pracować w dzień
szabatu. W 2 Ks. Moj. 35:2 jest jasno powiedziane, że ma być skazany na mierć. Czy moralnie jestem zobowišzany, by go zabić sam?
6. Jeden z moich przyjaciół twierdzi, że nawet jeżeli jedzenie
owoców morza jest obrzydliwociš (3 Ks. Moj. 11:10), to mimo wszystko jest mniej gorsze od homoseksualizmu. Nie zgadzam się. Czy może Pan osšdzić?
7. W 3 Ks. Moj. 21:20 jest powiedziane, że nie mogę się
zbliżać do ołtarza Boga, jeżeli mam problem ze wzrokiem. Muszę zdradzić, że noszę okulary do czytania. Czy muszę mieć wzrok 20/20 lub czy można negocjować?
8. Większoć moich przyjaciół obcina sobie włosy, również w
tzw. kółka, mimo że jest to jasno zabronione 3 Ks. Moj. 19:27. Jak oni majš umrzeć?
9. Wiem, że wg 3 Ks. Moj. 11:6-8, jeżeli dotknę skóry martwego
wieprza, staję się nieczysty. Ale czy mogę nadal grać w piłkę nożnš, jeżeli będę nosił rękawice?
10. Mój wujek ma jednš żonę. Nie respektuje 3 Ks. Moj. 19:19, ponieważ sieje dwie różne roliny na tym samym polu. Jego żona zresztš również, ponieważ nosi ubrania z dwóch różnych materiałów (mieszaninę bawełny i poliestru). Ma również zwyczaj przeklinania. Czy naprawdę muszę zebrać całe miasto, by ich kamienować (3 Ks. Moj. 24:10-16). Czy nie moglibymy ich po prostu spalić
żywcem podczas prywatnego zebrania rodzinnego, jak to
zrobilimy dla tych,
którzy sypiajš z ich rodzinš? (3 Ks. Moj. 20:14).
Wiem, że wnikliwie Pan przestudiował te tematy, i jestem pewien, że mi Pan pomoże. Dziękuję Panu jeszcze raz, za przypominanie nam, że słowa Boże sš wieczne niezmienne.
Z poważaniem,
Septhiroth
Widzę, że Watcher i Te'Te mogš tak jeszcze długo pojedynkować się na cytaty z Biblii.
Teksty tam zawarte odnoszš się do innych czasów, innych realiów życia i innych ludzi.
Przez ile jeszcze wieków można to traktować jako wykładnię i wyrocznię?
Nie grzebcie się w zamierzchłej przeszłoci, tylko spróbujcie odnaleć się w dzisiejszych czasach. Wyrwijcie się wreszcie z dogmatów i spójrzcie w przyszłoć. Jak tego nie zrobicie, to będzie ona równie nieciekawa, albo jeszcze gorsza niż przeszłoć. Nie pozabijajcie się przypadkiem.
Te wasze spory religijne sš jałowe - nic dobrego nie wnoszš.
Nic dziwnego, że w ONZ już od dawna leży i czeka na odpowiedni moment projekt delegalizacji religii jako przyczyny wielu niepotrzebnych konfliktów na wiecie.
Jak się wreszcie sami nie pogodzicie, to kto was wemie za mordy i pomoże wam podjšć decyzję.
I na koniec cytat:
Sarah: Czy chciałby jeszcze co dodać na zakończenie?
Dr Neruda: Tak. Jeli ty czytelniku zastanawiasz się w jaki sposób informacje, które przedstawiłem o Incunabuli pozostajš w relacji do różnych teorii spiskowych o Nowym Porzšdku wiata, organizacjach wywiadowczych, Iluminatach, wolnomularstwie i innych tajnych organizacjach prosiłbym cię o powstrzymanie się od swoich wczeniejszych sadów w tym zakresie odnonie motywacji tych różnych grup.
Nie sš one przeniknięte szatańskimi planami bez względu na to kto i jak je opisuje. Ich członkowie maja dzieci i rodziny tak samo jak ty i dowiadczajš oni takich samych przyjemnoci i smutków w identyczny sposób jak wszyscy ludzie.
Sš ludmi z takimi samymi słabociami, nieuczciwociš i chciwociš ale posiadajš silna energie aby poprawić wiat. Po prostu inna niż twoja jest ich definicja lepszego wiata.
Jeli chcesz sobie wynaleć przeciwnika dla swego własnego zadowolenia to twoja sprawa. Ale kwestie, które poruszyłem sš zbyt poważne aby je tak traktować,. Zasługujš na twoja uwagę i powinny być traktowane poważnie. Dokonaj własnych ustaleń co do wiatowych ródeł energii. Zapewne spotkasz się z innymi danymi ale to tylko dlatego, ze technologia ACIO ma bardziej zaawansowanš technologię niż przemysł naftowy. W każdym bšd razie uzyskasz potwierdzenie tej ogólnej wiedzy, jaka przedstawiłem.
Obserwuj bieżšce wydarzenia bez względu na to kiedy przeczytasz ten wywiad. Spostrzeżesz jak ten plan się rozwija. Może się wydawać, że zbacza z drogi ale generalnie kierunek jest taki jak to pokazałem. Idzie w tym kierunku nie z przypadku czy kaprysu wiatowych przywódców i tego możesz być pewien. Wszystko jest częciš koordynacji wydarzeń, które się rozgrywajš zgodnie z zaprojektowanymi wzorcami planistów Incunabuli. możesz oczywicie poczuć gniew, że jeste wiedziony w przyszłoć, której nie wybierałe ale jeli chcesz mieć na to wpływ musisz się kształcić i być wiadomym rzeczywistych sił, które okrelajš nasza przyszłoć. Nasz wszechwiat jest wszechwiatem wolnej woli. Nie ma hierarchii anielskich istot, które opracowywujš i dyktujš cieżki ku owieceniu jednostki,
Jeli chcesz wyrazić i realizować swojš wolnš wolę spraw by twojš osobistš religiš stało się poznanie faktów. Naucz się jak patrzeć za historie, które sš sprzedawane przez media, polityków i formułuj swoje własne wnioski. Bšd krytyczny wobec wszystkiego co ci się powie z trybuny politycznej zwłaszcza kiedy skłania się ciebie do przyjmowania postawy patriotycznej. to jeden z najsilniejszych sygnałów by być podejrzliwym w zakresie tego, co ci się mówi.
Kiedy tworzy się wrogów - szczególnie tych nowych bšd wiadom motywacji tych, którzy twierdzš, że to sš wrogowie. Prowad własne dochodzenie. Sprawdzaj fakty pod każdym kamieniem. Każdy z was musi stać się detektywem i nauczyć się sztuki prowadzenia badań i analitycznego studium jeli chcesz się czuć częciš ruchu ku globalizacjš. Twoje przewiadczenie i zrozumienie nie zmieni kursu ludzkoci o jeden milimetr ale zmieni twojš zdolnoć do odczuwania tej częci wędrówki i poczucia kierunku dokšd zmierza ludzkoć i po co.
Za ci, którzy wolš się sprzeciwiać globalizacji i wierzš, że jest czystym szaleństwem chciałbym tylko wyjanić, że musi ona nastšpić. Jest pierwszym, zewnętrznym wyrazem tego kim jestemy i naturalnym etapem rozwojowym gatunku aby się zjednoczyć wokół esencji naszej tożsamoci zamiast zewnętrznych fasad narodowych czy religijnych przekonań. Wierzę, że każdy to zrozumie w różnym stopniu ale to sš metody tej unifikacji, które zajmuj ludzi. I mnie także zajmujš. Jeli będziemy zbiorowo informowani o planie i będziemy rozumieli jego cel wówczas to co, co będzie wielkš obietnica dla ludzkoci, za która możemy podšżać z wielkš energiš a także przekonaniem, ze metody dla jej osišgnięcia służš najlepiej interesowi wszystkich. to musi być naszym celem.
I ostatecznie wielu z was może czuć, że globalizacja jest koncepcjš Nowego Porzšdku wiata i dlatego będziecie to odrzucać jako ruch zrodzony z chciwoci i żšdzy władzy. Tak, zawsze będzie jaka grupa, która będzie chciała na tym osišgnšć jakie osobiste korzyci ale przyczyna by stać się zjednoczonymi ludmi na tej planecie jest znacznie ważniejsza niż osobiste korzyci garstki. Pamiętajcie o tym kiedy czytacie o teoriach spiskowych.
Skończyłem Sarah. Dziękuję ci za twój wkład.
Sarah: Dziękuje za komentarz.
Sarah: Koniec Sesji
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
"Widzę, że Watcher i Te'Te mogš tak jeszcze długo pojedynkować się na cytaty z Biblii.
Teksty tam zawarte odnoszš się do innych czasów, innych realiów życia i innych ludzi.
Przez ile jeszcze wieków można to traktować jako wykładnię i wyrocznię?
Nie grzebcie się w zamierzchłej przeszłoci, tylko spróbujcie odnaleć się w dzisiejszych czasach. Wyrwijcie się wreszcie z dogmatów i spójrzcie w przyszłoć. Jak tego nie zrobicie, to będzie ona równie nieciekawa, albo jeszcze gorsza niż przeszłoć. Nie pozabijajcie się przypadkiem.
Te wasze spory religijne sš jałowe - nic dobrego nie wnoszš.
Nic dziwnego, że w ONZ już od dawna leży i czeka na odpowiedni moment projekt delegalizacji religii jako przyczyny wielu niepotrzebnych konfliktów na wiecie.
Jak się wreszcie sami nie pogodzicie, to kto was wemie za mordy i pomoże wam podjšć decyzję."
Kto sie kłóci? Bynajmniej nie ja:) Jeli " pojedynkujemy" się na cytaty z Biblii to jest to temat interesujšcy obie strony :) Nikt nie musi się jeli nie chce dołšczyć się do tego tematu. Czas zweryfikuje czy teksty zawarte w Biblii odnoszš się do innych czasów i innych realiów życia. Jakkolwiek by nie było to włanie Biblia zaprzšta umysły wielu ludzi, myslicieli....zainteresowanie kodem Biblii to jeden z przykładów.
Dla kogo będš te spory religijne jałowe , dla innych inspiracjš .
Równie dobrze inne treci, zawarte w róznych ksišżkach mogš być tak samo jałowe - bo teoretyczne ! W odniesieniu do życia nie ma namacalnych dowodów ich racji. Możemy tak spekulować i domniemywać na różne sposoby. Ostatecznš naukš jednak jest poznawanie samego siebie, swoich doznań, odczuć - a i te czasem sprowadzamy do jednostronnej interpretacji i mniemania, że tok naszego mylenia jest właciwy.
Skšd można wiedzieć i na jakiej podstawie, że tego typu " sesje" sš czym wartym uwagi? Pod osłonš dobra, może kryć się fałsz, obłuda, zwodzenie, kłamstwo.
Czy jestemy nieomylni ?
Wolę zawsze jednak badać różnego rodzaju ródła nie ograniczajšc się do jednego, gdyż wówczas mogę mieć większe rozeznanie i poznanie. Ono jednak ( poznanie ) nie daje żadnej gwarancji p e w n o c i ! Może jedynie zwrócić uwagę na szerszego rodzaju pojęcie . Wiemy , że nic nie wiemy - a to co wiemy , prowokuje i zmusza do zadawania kolejnych pytań, szukania na nie odpowiedzi.
Żeby zrozumieć otaczajšcš rzeczywistoć, aż do Stwórcy, musimy badać nasze właciwoci, jak powiedziano: "Odnajdę swego Stwórcę w sobie". Człowiek jest rozmylnie skonstruowany w ten sposób, tak żeby mógł osišgnšć to, co na zewnštrz. W przeciwnym razie, nie byłby w stanie naprawić "całego wiata" poprzez siebie.
Żeby poznać jaki obiekt w pełni powinnimy w gruncie rzeczy, poznać jego negatywne i złe właciwoci oraz przejawy. Ponieważ jedynš rzeczš, jaka została stworzona jest pragnienie otrzymywania rozkoszy, egoizm lub zło.
Aby w pełni poznać obiekt, musimy uchwycić największy przejaw egoistycznego pragnienia w nim. Wtedy będziemy przekonani, że dotarlimy do głębi jego natury, do podstawowej istoty tego przedmiotu.
Tym samym, uchwycić istotę czego, znaczy ujrzeć jej negatywne właciwoci. A ponieważ istota ludzka nie jest zdolna widzieć negatywów w sobie, nie jest w stanie poznać siebie.
Dlaczego, nie możemy zobaczyć zła w nas samych? Jest tak, dlatego że nasz egoizm nie pozwala nam być tego wiadomym. Naszš podstawš jest pragnienie otrzymywania rozkoszy, a brak rozkoszy sprawia, że cierpimy.
Nie potrafimy cierpieć z własnej woli -jest to ponad naszš naturš. Jeli zgadzamy się na oczywiste cierpienie, to tylko dlatego, że oczekujemy nagrody większej niż to cierpienie, które jestemy w stanie wytrzymać.
Lecz gdybymy postrzegali egoizm jako zło, rozwinęłaby się w nas chęć pozbycia się go. Jednak my postępujemy przeciwnie - mówimy np.: "Ten człowiek chce być wielkim naukowcem, wspaniałym aktorem lub: on dużo pracuje; wspaniale troszczy się o rodzinę, kocha swoje dzieci!" Chwalimy przejawy egoizmu i próbujemy znaleć w nim pozytywne aspekty, podczas gdy negatywne aspekty usiłujemy w jaki sposób przed sobš ukryć.
Wszystko, co widzimy u innych jako negatywne, próbujemy zobaczyć jako pozytywne w nas samych. Dobro widzimy tylko u ludzi, których lubimy, natomiast u ludzi, których nie znosimy, widzimy samo zło.
Dzieci i rodzice sš znakomitym przykładem: każdy rodzic widzi tylko i wyłšcznie pozytywy u swojego dziecka. Spróbuj wskazać na co negatywnego, a narobisz sobie wrogów. Owszem wskazałe na co, co jest prawdziwe i obiektywne, jednakże egoizm wychwytuje tylko to, co jest przyjemne, a nie to, co jest obiektywne!
Ponieważ możemy pojšć obiekt tylko porównujšc go z przeciwieństwem. I tylko wiatło, jeli się pojawia, może ukazać nam nasze negatywne właciwoci.
Jeli Watcher " rozmawia" ze mna majšc za podstawę "Biblię".....to nie mogę z nim rozmawiać kierujšc się "Makbetem " lub " Encyklopediš Powszechnš " ....inaczej nasza " dyskusja" nie miałaby celu i wtedy rzeczywicie byłaby jałowa i bezcelowa.
Jeżeli ja to jestem ja,bo ty to jeste ty, to ani ja nie jestem ja, ani ty nie jestes ty. /czyli / Jeżeli ja podejmuje jakš rozmowę żeby sie tobie przypodobać, to ani ja nie jestem sobš, ani ty nie jeste sobš.....Jeżeli ja, to jestem ja, bo ja to jestem ja, a ty, to jestes ty, bo ty jeste ty, to wtedy ja to jestem ja, a ty jeste ty i możemy ze soba gadać.
|
|
|
No to się zastanów do czego może doprowadzić ta wasza dyskusja i jaki jest jej cel.
I jeszcze jedno, te Twoje wywody nie zgadzajš się z tym, co napisała wczeniej:
Autor: Doro... (---.internetdsl.tpnet.pl)
Data: 12-11-2005 18:46
To jest bardzo fair żeby siebie oceniać ! Analiza własnych myli , zachowań, czynów - pozwala zweryfikować siebie samych w odniesieniu do innych osób. Jeli mnie co boli...zastanawiam się , badam - dlaczego boli? Jesli cieszy, raduje - co jest ródłem tej radoci. Gdy w jakim sensie sš trudne relacje z ludmi - analizuję , jaka jest tego przyczyna ? Introspekcja pomaga mi w dokonywaniu zmian - przyczyna zawsze rodzi skutek. Dojcie do tego jest drogš trudnš i czasem rzeczywicie bolesnš !
Rozwój człowieka własnie na tym polega , by poprzez dowiadczenia różnego rodzaju pozwolić sobie samemu na konfrontacje słaboci z mocami :))))
Dlaczego brzmi dziwacznie?.....włanie dlatego ,że w wiekszoci ludzie nie zastanawiajš sie nad sobš - więc nie rozumiš ,że co takiego jak introspekcja jest wręcz porzšdana jeli ktokolwiek serio mysli o swoim wewnetrznym rozwoju. Nie tylko dla siebie , ale również dla dobra osób , ktore mnie otaczaja , z którymi mam kontakt. :))))
Dzięki temu moge siebie samš " pogłaskać " lub " zbesztać " :))))))))))
[%sig%]
|
|
|
O przepraszam, nie wiem dlaczego skojarzyła mi się z Doro...
Ale nawet ten Twój tekst jest niespójny, zastanów się nad nim i nad celem.
A odnonie egoizmu lub jego braku, to przegięcie w każdš stronę jest szkodliwe.
Pojęcie tzw. egoizmu wobec ludzi, którzy nie chcš się zgodzić na jakie decyzje rzšdzšcych, jest często nadużywane przez tych władców, którzy chcš co uzyskać dla własnych, egoistycznych interesów.
[%sig%]
|
|
|
Drogi Dariuszu. Czy ty widzisz w tym co piszemy jaki problem? Bo ja nie widzę żadnego. Owszem pisujemy na publicznym forum, zachowywujemy się w sposób kulturalny i nie czynimy nikomu krzywdy.
Poruszyłe temat cel "Życia - rozwój duchowy" i wydaje mnie się, że poruszanie tematów biblijnych, CZYLI TEMATÓW ZWIĽZANYCH z rozwojem duchowym jest jak najbardziej w tym wštku na miejscu.
Masz pełne prawo zgadzać się w pewnych kwestiach a w innych nie.
W kwestiach, w których się zgadzasz, wspaniale. W kwestiach, w których różnimy sie opiniš nie widzę powodu, aby wyciagać miecz.
W końcu czytajšcy nasze wypowiedzi wyciagnš z naszej dyskisji właciwe DLA NICH wnioski i to jest chyba najważniejsze.
Serdecznie pozdrawiam...
|
|
|
:)
Doro...Te'Te.... " skojarzenie" jak najbardziej prawidłowe !
Do czego może doprowadzić nasza dyskusja?...nie wiem...może się dowiem, może nie !" Może" , a nie " muszę" :) Ostatecznie jest wiele tematów, które do czego " mogš" doprowadzić. To kwestia wyboru , takiego a nie innego tematu.....wolnego wyboru. Chcesz możesz czytać i ustosunkować się do tego, nie chcesz nie musisz.
Tekst może nie jest spójny ( to Twoja opinia ) , bo nie czyta sie go jak program telewizyjny.....refleksja jest jak najbardziej porzšdana, czasem mylokształty wtršcone więcej znaczš niż potok słów....trzeba tę myl złapać.
"I jeszcze jedno, te Twoje wywody nie zgadzajš się z tym, co napisała wczeniej:"
Nie zauważasz rozszerzenie tej myli ? Badanie siebie samego może odnieć skutek w wewnętrznym rozwoju....warunkiem jednak jest porzucenie egoizmu, gdyż w przeciwnym wypadku introspekcja jest fałszywa.
|
|
|
Tak. I nie należy się bać wycišgania wniosków chwilowo niekorzystnych dla siebie samego. Dzięki temu możemy co zmienić w sobie i pójć dalej.
I nie stawiajmy w opozycji dobra własnego i dobra innych, szersze spojrzenie pozwala dostrzec, że jedno z drugim jest powišzane.
Bardzo mi się podoba to, co napisalicie ostatnio.
Bardzo miło się czyta mšdre, konstruktywne dyskusje.
Piszcie dalej, ku pożytkowi dla wszystkich.
[%sig%]
|
|
|
No i tyle tego dobrego :) Jestem na progu wyjcia dalej , własnie co zmieniam , wnioski wycišgnęłam , szerzej spoglšdam :) i wychodzę......przekraczam próg.....
|
|
|
...nieskończonoci.
Wyszła poza własne ograniczenia.
[%sig%]
|
|
|
Nie mam GG, ani samochodu.
[%sig%]
|
|
|
hhehehehee
ale gg
jest rozewijajace nazywo kontaktu jakies lapiesz staruszku daj znac
pierdol stereotupy
heheheheh
terazniejszojc
|
|
|
|
|
|
Wysłałem na maila.
[%sig%]
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 781 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |