| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Czym jest "szczęście"? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 82 |
|
Co rozumiecie przez szczęście? Co dla was jest szczęściem? Jak je odbieracie i czy jesteście szczęśliwi?
|
|
|
Myślę że kiedy Bóg ,czy bogowie ,tworzyli kobietę ,to właśnie po to by pokazać mężczyżnie jak wygląda szczęście,-jego szczęście a czasem nieszczęście,-he.-cze.
|
|
|
Jako psycholog już do niczego nie będę podchodził na tym forum. Może powiem jako Winter - wszystko można stracić. Nie jest problmem spraiwanie sobie przyjemnosci - to nie jest zło. Zło jest , gdy przyjemności sobie sprawić nie można. Bez emocji i uczuć , bez cierpienia i szczęscia zaprawdę powiadam wam - odsłania się wewnętrzny ośrodek błogości. Jeżeli tylko mi się uaktywnia ( roni mi się tak od dziecka , może to dar z potrzebnych wcieleń ) medytuje jak najdłużej aby go utrzymać. Chciałbym osiągnąć ten stan na wieki , gdyż ni jestem szczęśliwy. Nirwana drogą, prawdą i życiem !
|
|
|
Byłem w miejscu? które bym nazwał -błogostanem.Trafiłem tam poprzez obe ,ze trzy razy.Tam było wielkie szczęście, którego określić nie sposób,lecz ciało tam nie istniało,był tam tylko umysł i było to wielkie szczęście,nie mające sobie nic równego-co dotychczas poznałem.-cze.
|
|
|
A ja jestem szczęśliwa, w radiu gra piosenka "don't worry be happy" a ja sobie podśpiewuję:) Winter, nie bądź taki! Odpowiedz na mojego p.s. i odpowiedz prosto czy seks jest dla ciebie szczęściem:)
|
|
|
Powieddziałbym, że jest dla mnie nieszczęściem.
Duch
Co to za miejsce ? Było wokoło biało ? Myślałeś o czymś , jak tam byłeś , czy było to czyste istnienie ?
|
|
|
Nie było zbyt jasno ani ciemno ,było raczej błękitnie i nie było żadnych dżwięków,nam znanych .Dżwięk był jednak-był to dżwięk niezabardzo do opisania ,była to przestrzenna wielobarwna Harmonia.Niby byłem tam sam lecz byłem tam jakby przestrzenią i ową harmonią.Posiadałem zdolność myślenia i obserwacji miejsca,-myślałem nad tym co widzę i odczuwam.Zdolność widzenia była tam inna niż tu,widziałem we wszystkich kierunkach a to co postrzegałem widziałem wraz z najmniejszymi detalami.Były to raczej formy jakby energii.Bardzo zkąplikowane figury geometryczne przenikające się wzajemnie.Kiedyś widziałem obraz w galerji -ktoś namalował ,właśnie takie figury przenikające się wzajemnie,-pamiętam że pomyślałem wtedy -ten ktoś widział to co ja widziałem i namalował to bardzo efektywnie.Raz bylem tam gdzie był ktoś i światłość-wypełniona szczęściem i jakąś nieopisaną miłością,było tam srebrzysto-biało,-tak bym to światło [obiektywnie] określił.Powiedzmy że wpadłem w światło szczęścia.Właśnie od tamtego razu ,zmieniłem [znacznie] swe poglądy na temat śmierci i wartości materialnych.-cze.
|
|
|
Winter, wyjaśnij mi proszę dlaczego seks jest nieszczęściem i odpowiedz, dlaczego robisz szopki, że odchodzisz a jednak postujesz.
|
|
|
Bo wcześniej byłem obecnym niemal na kżdym wątku , a teraz tylko na jednym. Gdy dyskusja sie wyczerpie , nie będzie mnie tu - i to jest moje odejście. Czy robi różnicę czas ? Jestem tak daleko ,że dla mnie nie. A wszystkie rozrywki są nieszczęściem, aby osiągnąć szczęście w moim rozumieniu ,należy je wszystkie odrzucić. nie czuć , nie mysleć, pozostać w stanie czystej świadomości. Wtedy błogość jest nie do opisania.
|
|
|
szczescie jest tym, czego nie da się opisać. Kazdy odczuwa je na swoj sposob.to co dla jednego jest szczesciem to dla drugiego wcale nie musi nim byc...
|
|
|
Nirwana nie ma nic wspólnego z rozrywką. Jest raczej zaprzeczeniem jakichkowiek uczuć.
Anka
Oj ,nieładanie , zadajez pytania poniżej pasa. Odpowiem, jak ty mi opowiesz szczegółowo o twym życiu seksualnym. Czekamy.
|
|
|
Winter, nie przesadzaj. Ja cię nie proszę, abyś opisał mi szczegółowo swoje życie seksualne. Napisałeś, coś, co mnie zaintrygowało: "Powieddziałbym, że jest dla mnie nieszczęściem.". Jestem ciekawa, dlaczego tak sądzisz. Chodzi o to, że wszystkie rozrywki trzeba odrzucić? Z tej wypowiedzi, można by wnioskować, że żyjesz w celibacie;) Dlatego zadałam pytanie:"Winter, czyli odrzucasz całkowicie seks?". Jeśli tego chcesz, mogę na nie odpowiedzieć: Ja Anka nie odrzucam seksu:) A ty?
|
|
|
Aniu ja Robert chetnie bym odrzucil seks (bo to czesto zrodlo nieszczesc)
ale nie daje rady! Podtym wzgledem jestem recydywa.
[%sig%]
|
|
|
Przyznam Winter że jest w twym widzeniu szczęścia pewna filozofia-całkiem [dla mnie] logiczna i raczej dość wyrażnie wymowna.cze.
|
|
|
Szczęście - naturalny stan jaźni (duszy) występujący w pełni w jej naturalnym środowisku - świecie duchowym. W świecie materialnym dostępne w szczątkowych ilościach.
|
|
|
Arystoteles powiedział, że aby człwiek był szczęśliwy muszą być spełnoine jego trzy formy:
-szczęście wśród namiętności i przyjemności
-życie wolnego i odpowiedzialnego obywatela
-życie badacza i filozofa
Co o tym myślicie?
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 82 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |