| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Hitler- Karty na stół | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 207 |
|
Czy uważacie , że system rządów ( nie konretne rządy ), jaki był w III Rzeszy jest najskuteczniejszy w zarządzaniu współczesnymi państwami ? Autorytarne rządy i szybkie podejmowanie decyzji odróżnia go od powolnych (decyzyjnie) i ospałych ( organizacyjcnie ) demokracji , a szybkie wyjście z kryzysu dzięki tym decyzjom świadczy na korzyść takiej formy rządów. Co sądzicie na temat powiązań Hitlera z okultyzmem ? Czy pomogły mu w tylu sukcesach ? Jak jest według was ?
|
|
|
Rezultat- zniszczenie , to wynik przegranej wojny. Jednak zapewnienie niemcom dominacji i przestrzeni życiowej było istnym poświęceniem. NIe zaprzeczysz ? Dobrobyt można również budować przez podbój.
|
|
|
Ale jest to krótkotrwały dobrobyt.
Jedyną możliwością trwałego dobrobytu jest stworznie STABILNYCH warunków do tego by obywatelom chciało się działać, zakładać firmy prywatne, konkurować ze sobą, tworzyć dalsze, lepiej funkcjonujące firmy, inwestować w naukę, aby zwiększać swą efektywność, współpracować z innymi rejonami świata, również z nimi konkurując.
|
|
|
Owszem. Czy jednak w III Rzeszy tego nie było ? Był to kraj bardziej kapitalistyczny niż dzisiejsze zachodnie demokracje. Hitler również zręcznie ingerował w gospodarkę likwidując bezrobocie. Nie możesz jednoznacznie ocenić , jak stworzony przz Hitlera porządek społeczny i ekonomiczny funkcjonowałby podaczas pokoju , wystawiony na długofalwe próby mógłby odnieść większy sukces niźli cokolwiek innego.
|
|
|
Momencik.
System czasów pokoju był przed Hitlerem - zresztą nie do końca, bo przed nim był I w. św. W Niemczech był głód więc był to zły system.
Natomiast Hitler nie przyniósł Niemcom właśnie zupełnie nic oprócz wojny, więc nie można rozważać jak ten system by działał w czasach pokoju, bo system narzucony przez Adolfa Malarza zakładał właśnie wojnę.
|
|
|
HHHmm... no cóż numeroUNO, niektórzy zyja całe zycie w matrixie....
"Hitler bardzo dbał o swoje społeczeństwo."....ciekawe spostrzeżenie, tworzenie obozów koncentracyjnych, mordowanie wszystkich którzy mieli inne poglady... szczegołnie zydów ( zresztas chyba wiesz że twoj ukochany adas samym semita...fajnie co), cala produkcja skierowana na zbrojenia, wychowywanie dzieci w duchu agresji nie tolerancji i nienawisci, wymaganie od swego narodu najwiekszych ofiar w postaci smierci swoich synów...tak widać to był opiekuńczy dyktator...ale ja mu sie nie dziwie troszke, przecież on nie był niemcem.......
"1) Oczywiście , wojna ta była ostatnią. Sfałszowanie informacji o niej jest oczywiście oczywiste ; ). Chaos theory napisał , iż II wojna to wymysł żydów."
ta a moj dziadek miał zdolnosci telekinetyczne i mentalnie sobie wypalił tatuaz z cyferkami obozowymi....ba posune sie do jeszcze wiekszego absurdu....przez 5 lat wojny pił herbate z bielunia dziendzieżawy i wojna była jego halucynacja... nawet nie poddawaj w wątpliwośc tego że ta wojna była brutalna i mordowała wszystkich równo....
"Nie wiem czy wiecie , ale dzięki naukowcom Niemieckim USA dzisaj mogą latać w kosmos , na księżyc , planują wyprawę na Marsa.Tak samo kompy , nie rozmawialibyśmy dzisiaj przez sieć, gdyby nie wynalazki Hitlerowskich naukowców."
naukowca niemieckim napewno zawdzienczamy naped rakietowy i odrzutowy...z komputerami to sie zdeka wysforowałes....ale ich najwiekszym wynalazkiem był cyklon-B i nie zapominaj o tym....wiesz jak to jest byli sobie kiedys tacy kolesie Lublijany ...głosili bardzo podobne poglady do twoich....poszli na wojne , jednemu noge urwało...drugi oko stracił trzeci chyba nawet na wózku jezdzi...wiesz teraz oni sa pierwszymi działaczami na rzecz pacyfizmu...szkoda tylko że doszli do tego kiedy ich zabolało a nie wtedy kiedy z ich winy innych bolało...wierz mi w gebie kazdy moze byc odwazny...ale sprubój stanoc i patrzec spokojnie wrogowi w oczy kiedy mierzy w ciebie z karabinu...wtedy zrozumiesz co to agresja,strach,litość i nienawiść....tak naprawde sobie teraz dewagujesz o tym ze adas ze stalin i inny chrzaniny rzeźnik z europy dbał o swoj naród...albo ze wojna była ok....mowisz tak bo siedzisz w ciepłym domku pijesz kawke i nie wiesz co ze swoim czasem zrobić.....
ale w jednej rzeczy sie z toba zgodze....zeczywiscie hitler na sowietow uderzyl na dwa tygodnie przed uderzeniem sowietow na niemcy....chociaz jeden nie przeklamany albo naciagniety fakt gratuluje numerUNO
[%sig%]
|
|
|
Adolf artysta zlikwidował bezrobocie. Postawił na nogi gospodarkę po kryzysie , co przyniosło korzyść samym Stanom Zjednoczonym. Dobrym posunięciem była budowa sieci autostrad. Okazało się, że dzięki nim ruszyła gospodarka. Likwidując fabryki żydowskie otworzył drogę wolnej konkurencji , co też przyniosło korzyści. Nie można nie zauważyć wzrostu stopy życiowej obywateli Niemiec już po 33-im. To , co mówię świadczy na korzyść Hitlera , a to są fakty. Nie rosła jednak gwałtownie ( stopa życiowa ) , bo ze względów oczywistych Hitler musiał poświęcić sporą część funduszy na zbrojenia. Można sobie tylko wyobraźić, jaką potęgą gospodarczą byłaby Rzesza gdyby nie doszło do wojny. OCzywiście , nie biorąc pod uwagę oczywistego zagrożenia ze strony ZSRR , który jest jedynym zagrożeniem cywilizowanego świata. Sam system rządów Hitlera były niesamowicie sprawny i efektywny. Przepisy nie ograniczały wodza i mógł podejmować decyzję szybko i sprawnie. Biurokracja nei blokowała niczego , bo była ogramniczone do minimum w kancelarii Rzeszy. Sam Hitler dowodził swym Imperium Rzymskim z domku w górach. W przeciwieństwie do polityków nam znanych tj. Balcerowicz i którzy nic nie osiągnęli , co więcej , popsuli , Adolf nie spędzał 16 godzin uganiając się za wiatrem. "Do późna spał , jadł śniadanie i do drugiej spacerował , po tym zasiadał do pracy" - szydzi propaganda. Jednak zauważyć należy iż przez cały ten czas Hitler rozmyślał. Rozmyśał nad sprawami państwa. Tylko tak mógł podejmować dobre decyzje. Uważam więc te system za wzorowy. Jeżeli jednak PTRqwerty uważa , iż nie przyniósł on niczego dobrego w sensie matrialnej poprawy bytu społeczeństwa niemieckiego , radzę zapoznać się bliżej z historią , liczbami , faktami , bo mówią one same za siebie. Pozdrawiam
|
|
|
daj mi przykład jaka fabryke zydowska zlikwidował...no moze jakies tam manufasktóry mniej zamożnych zydów...cały przemysł ciezki niemiecki był w rekach zydowski ( i jest nadal) do samego konca wopjny...nie on zlikwidował bezrobocie tylko kapital stojacy za nim w 90% zydowski.....
[%sig%]
|
|
|
Leftfield ? Chlopak alfy ! Że dopiero teraz się tego domyśliłem ! Żenada po maksie ....
Twe wypowiedzi bazują na obrazaniu mnie i umniejszania mojego autorytetu , jednak widzisz , mnie obrazisz jak obalisz moje argumenty. Nie próbuj tego w inny sposób.
Dbanie o społeczeństwo.Nie było dla Fuhrera istotne, jakiej wielkości ofiarę poniesie ówczesne społeczeństwo. Chodziło o chwałę przyszłoych pokoleń a także o ich dobrobyt. Jak dbal ? Post wyżej. Mordowanie przecinków politycznych, kórzy chcieli go zamordować , owszem. Jest to tzw. droga jedyna. Żydzi natomiast byli tą częścią społeczeństwa , która wg Hitlera doprowadzała resztę do rozkładu. Z tąd polityka wobec nich. Natomiast czy był Niemcem , nie jest tu za bardzo istotne. Ważne , że wychodził z założenia, którea kazało mu uważać marchię wschodnią za część Rzeszy.
Napisałem , co sądzi za Chaos Theory , aby zwrócić uwagę na różnorodność reprezentowanych poglądów. Była to ostatnia wojna , jak napisałem, więc była.
No , z kompem może i trochę przeasadziłem , ale całkowity postęp nauki odbił się na postępie technologii kompów również. Dzięki temu są teraz takie komfortowe warunki. Co do twojego straszenia. Wiem, jaka jest wojna. Mój dziadek przez nią przeszedł , jednak to nie zachwiało jego wiary w Hitlera i jego działalność. Należy wiedzieć , że rozważania pozwalają unikać tragedii , ty jednak unikasz rozważań, a więc dzięki temu twe drastyczne opisy spotykają ludzi podobnie rozumujących.
|
|
|
Źle się wyraziłem. Nieprecyzyjnie. Odebrał żydom kapitał , przejął od nich fabryki. Nie mógł być w rękach żydów ( przemysł ciężki ) , gdyż żydzi zostali pozbawieni praw posiadania fabryk na mocy ustaw Norymberskich.
|
|
|
ależ TY naiwny.....a kto dotował II wojne swiatowa...myslisz ze tak płydki mentalnie naród jak niemcy mogł taka intryge uknuc...chyle czoło przed ich kultura techniczna...w całej reszcie nawet ruskim nie dorównują...czyli w kulturze jako nacja....
[%sig%]
|
|
|
Słuchaj numeroUNO zasciankowości... pozwolisz ze kobiety bede sobie sam dobierał....ale sadząc z twojej wypowiedzi fajna babka musi z niej byc skoro tak jej nie lubisz...aż do nie zagadam dzieki za cynk....
no coż powiem jedno zdanie sadze ze twoj dziadek mial szczescie ze z wieloma dziadkami ludzi tu zgromadzonych sie nie spotkal i nie mów mi takich rzeczy bo moj dziadek był oficerem pod Kutrzeba...i zaczynam odbierac to że sama rozmowa z toba zaczyna uwłaczac jego czesci.... wiesz znam fajna piosenke polen polen uber deutschland....pamietaj... wole być biednym polakiem i znac swoje dziedzictwo narodowe i niz kims kto szuka autorytetów wsrod zasłuzonych w rzeźni dzieów ludzkosci....narka
[%sig%]
|
|
|
Tu wkraczasz na grunt niesprawdzonych faktów leftfield. Na pewno jest to część prawdy. Nie zrozumiałem twego wywodu o kulturze , bo albo właśnie powiedziałeś coś śmiesznego , że nie będę komentował , albo nie zrozumialem. Znam kulturę ruskich , to nie ich kultura , tylko francuska.
|
|
|
Już mnie nie było chwile tutaj a winter zdązył mnie wkurzyć.
Winter!
Niestety nie podałeś maila , więc musze na forum...
Posłuchaj, odwal sie ode mnie - to po pierwsze...
Po drugie mam męża, nie chłopaka, gwoli wyjasnienia i nie jest nim leftfield.
Po trzecie - czy uważasz, ze kazdy kto napisze z Wrocławia na forum jest moim facetem? Fajnie , zaraz się okaże ze wszyscy z Wrocławia i wszyscy którzy cię krytykuja to moi faceci... A w ogóle to Brat i Leto i nawet Kobra jest moim chłopakiem. To taki spisek przeciwko ,,numero uno":)
Po czwarte, ograniczeńcu, ja jedna nie mam sdi we Wrocławiu, to jakbyś sie nie znał. U Ciebie na wsi pewnie Ty jeden masz komp i dlatego tak cwaniaczysz...
ufff... Dośc czasu poswieciłam na tego typa.
Własnie, cześc Leftfield!:) Poznamy się:) Bo juz Cie lubie... hi hi, ,,numero uno", to Ci się udało... nie przejmuj się, Winter jest obsesyjnie ciężkostrawny. Pozdrawiam ...
[%sig%]
|
|
|
ciekawe rzeczy zaczynasz opowiadac....kultura rosyjska oparta na kulturze francuskiej...hhmm...ciekawe...zachwiele zapewmne sie dowiem ze my polacy to zapene jesteśmy transformers zamaskowani niemcy tylko nic nie wiemy o swoich korzeniach....
nie powiedziałem wbrew pozora nic smiesznego o niemcach....potwierdze jeszcze raz że chyle czoło przed ich kultura techniczna jest to kultura na najwyższym poziomie , wynika to z tego ze to bardzo karny i zdyscyplinowany narod....narod wrecz stworzony aby któs ich trzymał mocno za gardło chyba to lubia...ale jeżeli chodzi o ich mentalnosc...no cóz jest dosc prymitywna sprowadza sie do picia piwa ich karczmach i do łapania cycatej niemry za tyłek....są wyjatki....geothe,man...ale pan adolf ich zakazal.....no był bauhaus...ale pan adolf ich rozpedził a co niektórych wymordował....
[%sig%]
|
|
|
Mi aż szkoda mojej ręki na tą dyskusje z Winter'em, ale gorąco pozdrawiam Leftfield:))) Zgadzam się z nim.
|
|
|
hhhmm...witaj Alfa...szkoda że masz meza....już myslałem ze mnie numeroUNO wysfata.... no cóz...szkoda
a numeroUNO nie jest cieżko strawny....mam trzy teorie co do niego....
1. albo jest to okrutnie sfrustrowany nastolatek.....
2. albo jest to koles który ma baby ktora go w domku niezkle że tak powiem ze sciero po podłogach przeciaga...a tu zgrywa maczo.....
3.albo poprostu jest starym kawalerem ktorem nadmiar testosteronu spowodował zanik nasienia...zreszta chyba w ktorejs wypowiedzi sam powiedział ze to mu imponuje...
miło usłyszeć jakies miłe słowo Alfo...juz Cie lubie....pozdrawiam cieplutko...
ale jaja takie miłe słowa posyłam Ci u numeroUNO
[%sig%]
|
|
|
Witaj Aniu!
niech Ci reki nie bedzie szkoda.....bo jak bedziemy milczeć bedzie to oznaczac ze akceptujemy jego poglady.....pozdrawiam Cie serdecznie ;)
[%sig%]
|
|
|
Alfo(ns) !
Zgadza się , stolica to wieś. Wieś ogromna a strukturą iasta nie przypomina.Chi chi , poznamy się , hi hi , Winter być zły a ty go krytykować to ty być dobry hihi. Założę się alfo , że masz bardzo jasny kolor włosów ; )
leftfield
Jestem skłonny wyjaśnić w jaki sposób kultura francuska wpływała na tworzenie się kultury rosyjskiej poprzez odziaływanie w okresie oświecenia na ruskie sfery wyższe. A niemcy to naród doskonałych rzemieślników , owszem i trza ich za mordę trzymać , aby osiągnąć sukcesy. Tak robił Hitler. A co do dziadków , to twój dziadek stawiając opór niemcom nie robił dobrej roboty. Po co walczyć z potężniejszym mocarstwem ? Przecieżto samobójstwo na własne życzenie ! Trzeba było podjąć ofertę Hitlera wspólnej krucjaty na wschód.
|
|
|
widzisz...wykazałeś logike maszyny...pozwolisz ze cie przemianuje juz oficjalnie na niszczarke do papieru.....to pasuje do ciebie czyli w skrócie NDP...
wiec widzisz...moj dziadek w przeciwienstwie do twojego znal pojecia honoru i ojczyzny twoj zapewne nie...skoro tu jestes a tak kochasz niemcy...czyli wnosze z tego ze jak sie pojawili nazisci zaczal krzyczec ze on jest niemiec...bo ktos tam z twojej rodziny przy bruderszafcie cmoknal sie z jakims germancem...a moj widzisz byl soba i nawet w obliczu kleski do konca stal i walczyl byl soba byl CZŁOWIEKIEM...no coz ty jako NDP nie jesteś tego w stanie pojac...
a tak apropo widze ze kilkaset lat historii ruskich im odebrales....bo mi sie zawsze wydawalo ze ruś wczesniej powstala niż oswiecenie do tej czesci europy dotarło.....
[%sig%]
|
|
|
a tak apropo....NDP powiedz mówisz stolyca czy stolica?
[%sig%]
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 207 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |