| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| To naprawdę już koniec!!! | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 94 |
|
"Nadchodzi dzień palący jak piec" - tak powiedział pewien indianin-szaman, może macie inne równie poetyckie określenia (najlepiej proroków) tego co ma się zdarzyć?
Ja przytoczę jeszcze te:
"Gdy ludzie osiedlą się na ziemi jakby mieli nigdy się nie wyprowadzić, wtedy Bóg skarze ten świat!"
i to:
"Kiedy miastowi będą ubierać się jak klauni, a wieśniacy jak miastowi, gdy kobiety będą pachnieć jak kozy, (...) wtedy Bóg skarze ten świat!"
[%sig%]
|
|
|
hmm... ja ci nie zabraniam mieć poglšdów ani cię za nie nie ganię, raczej mówię że mam inne, może w celu takim bymy się mogli poznać wzajemnie, ja głoduję również w celu wzmocnienia woli ale zrozum głodówka z powodu własnych chęci to nie to samo co przymusowa, znam wielu ludzi, kryminalistów, bezdomnych, ludzi odrzuconych przez społeczeństwo i innych, wierz mi że najpierw by musiał poznać życie tych wszystkich odrzuconych od podszewki by wogóle móc się wypowiadać rzetelnie na ten temat. Odrzucam ludzkš sprawiedliwoć jako chorobę i główny powód tego że zło ronie jeszcze bardziej, a Gosia, ona z całym szacunkiem nie jest dla mnie autorytetem. Nie chcę obrażać nikogokolwiek, ale trochę więcej refleksji. Zamiast się oceniać sprubójmy się zrozumieć. To jest trudne, ale jak zaczniemy pomagać tym co popełniajš te największe błędy, oni mieliby większe szanse na zmianę niż wówczas gdy będziemy ich potępiać.
[%sig%]
|
|
|
Nowe wieci:
Ok. 30 tys. ofiar trzęsienia ziemi
PAP 17:35
"W najgorszej katastrofie w dziejach Pakistanu", jak okrelił sobotnie trzęsienie ziemi rzecznik armii pakistańskiej, w samym Kaszmirze zginęło - według ocen rzšdowych - około 30 tys. osób. W indyjskiej częci Kaszmiru jest prawie 700 ofiar miertelnych."
Cišg dalszy nastšpi ....
|
|
|
ufito piszesz: "Goska napisała: "czy zabije na dworcu z braku jedzenia".
W każdym przypadku zabójstwo to zbrodnia i jest złem, jeli wypływa z
wolnej ludzkiej woli, a mamy tu do czynienia z takim przypadkiem(niewštpliwie!)."
Jakim prawem wogule ludzie sšdzš ludzi, do popełnienia jakiego wystepku (nawet morderstwa) popychajš nas różne motywy które inny człowiek by odrzucił, włanie -inny człowiek, kazdy z nas jest inny i nikt nigdy nie będzie wiedział co myli druga osoba. A co jeżeli ten kole co zabije kogo na dworcu jest kierowany rękš boga i ten którego zabije za 3 dni zabiłby 100 osób? To tylko przykład i może na wyrost, ale żaden człowiek nie powinien mieć prawa do sšdzenia innych.
|
|
|
Szuineg, filozof z ciebie wykapany. Chyba minšłe się z powołaniem.
Filozofuj tak dalej, a zobaczysz, dokšd cię to zaprowadzi.
Męczy mnie twoje "wogule". Co to za słowo i co ono znaczy ?
Szukam w słowniku i nie ma. Może chodzi ci o "w ogóle" ?
To taka mała dygresja.
Pzdr
|
|
|
Ufito czy ty się czasem nie czepiasz, bo mi się wydaje że szuineg powiedział bardzo ciekawe rzeczy a ty się skupiłe na mniej istotnych (może boisz się wejć w polemikę). :-P. Pisownia jest po to bymy się zrozumieli. Jeli napisze kto wogóle czy w o gule a nawet w o go le to będzie wiadomo o co chodzi. Szuineg poruszył ważny temat, ja dodam od siebie że łatwo jest oceniać bardzo łatwo, każdy głupi potrafi wydawać sšd, ale tylko ten kto potrafi zamiast sšdzić, rozumieć innych jest wielki. I całkowice podpisuję się pod tym co powiedział: "ale żaden człowiek nie powinien mieć prawa do sšdzenia innych." Te słowa powinny być wyryte na niebie. Pozdrawiam.
[%sig%]
|
|
|
Jezeli zaden czlowiek nie ma prawa sadzic innych, to znaczy, ze prawo, prawnicy i policja nie jest ludziom potrzebna. Nie mozna sie roztkliwiac nad kazdym przypadkiem, bo dojdzie sie do nieskonczonosci i do bredni. Damiak K. inaczej by mowil jakby ktos zabil jego dziecko tylko dlatego, ze trzymalo w reku bulke, a napastnik byl glodny.
Zastanowcie sie i nie produkujcie bzdur !!!!
|
|
|
Goska... mało rozumiesz, tak owszem według mnie prawo,prawnicy i policja sš niepotrzebne ludziom i tworzš nowych przestępców, może kiedy to wyjanie głębiej, a owszem można roztkliwiać się nad każdym przypadkiem, nie mówiłbym inaczej w żadnym przypadku, bo wiele już mam za sobš, a pozatym jak ty piszesz "nie produkujcie bzdur" to zakrawa na kpinę :-P i nie karz wyjaniać czemu hehe
[%sig%]
|
|
|
Prowokowane przez wladze systemy, nikogo nie upowazniaja do czynienia zla !!!
Jezeli ktos z tego korzysta, to tylko utwierdza taka wladze i robi to co wladza chce !!!
|
|
|
gosiu, ufito, na wszystkich skazanych za co ludzi znajdziemy na pewno osoby które siedzš niewinnie. Ja żeby mieć pewnoć że nikt nie siedzi bez winy wypuciłbym wszystkich, nawet gdyby to miał być jeden człowiek. Pomylcie, a gdybycie to wy dostali dożywotkę za darmo?? Poza tym kary więzienia wcale nie pomagajš skazanym, a nawet wręcz przeciwnie, robiš z nich jeszcze lepszych przestępców.
gosiu, jeżeli nie mamy się roztkliwiać nad każdym człowiekiem z osobna to może lepiej by było gdyby na księżyc spadł na ziemię, wtedy na pewno wszyscy li ludzie zginš i po kłopocie.
|
|
|
Witam nasz rzšd nasza policja nasze sšdy to wszystko razem aię trzymie a wiadomo kto tym kieruje. żydo-komuna-demokratyczna tym wszystkim rzšdzi dlatego jest jak jest.Jak majš oni rzšdzić to już lepiej niech STWÓRCA PODPALI TEN WIAT WTEDY BĘDZIE WSZYSTKO OK!!!
|
|
|
miałem napisać ripostę na text Gosi, ale teraz to mogę tylko podpisać się znów pod tym co napisał szuineg obydwiema rękami... Wielu jest w tłumie krzyczšcym "na szubienice" ale gdy sami przez pomyłkę sš poza tłumem (jako winni) ich mina nagle mięknie
[%sig%]
|
|
|
Damian K. i szuineg, albo nie wiecie o co chodzi, albo głupów rżniecie.
Za głupich was nie mam, pozostaje więc to drugie.
No cóż, bardzo często się tu wspieracie i podobne poglšdy macie.
Z tego by wynikało, że ......
Oni tak gadajš, żeby nas zdenerwować.
Takich jak oni nie da się niczym(niczym !!!) przekonać, to
sš prowokatorzy i manipulatorzy.
Proponuję nie cišgnšć tego tematu i wrócić do głównego nurtu.
Popieram cię teraz Goska (!), choć nie zawsze.
Pozdrawiam Goska z dalekiej Polski, z Warszawy.
|
|
|
ufita i gosia wy jestecie specami od spisków, jak nie czepianie się do ortografii to spisek, byleby nie dawać argumentów, nie dyskutować nie rozmawiać, sprytnie, ale tylko sprytnie... nie inteligentnie...
[%sig%]
|
|
|
Damian K.
bierzesz kasiorkę za wypisywanie tych swoich bzdur ?
Ile ci płacš ?
|
|
|
Hmm... Ufita zacznę olewać twoje posty poprostu i tyle, bo się powtarzasz i nie dorastasz poziomowi tego forum. Niestety.
[%sig%]
|
|
|
1.
Przed " wysokiem sšdem" staje nieletnia dziewczyna , która dopuciła się czynu karalnego ponieważ skradła ze sklepu - k a l a f i o r a ! - tak główkę kalafiorka, który często ostatnio gocił na wielu stołach, ale nie na stole jej rodziny.
Zło to zło ! przecież !!!
2. Inna sprawa - Nieletni chłopak - 12 lat-staje również jak owa dziewczyna przed sšdem ponieważ jego zachowanie przejawia oznaki demoralizacji - został zatrzymany w nocy będšc pod wpływem alkoholu , który wczeniej dokonał włamania do mieszkania sšsiadki majšcej troje dzieci i skradł jej pienišdze.
3. 22 letni chłopak - idzie na spacer ze swojš dziewczyna , w pewnym momencie zaczepia ich grupka podpitych , agresywnych prawie równolatków. Zaczynajš dostawiać się do dziewczyny , która woła pomocy- ludzie przechodzš nikt nie reaguje, tylko jedna osoba stawia im opór - jej chłopak. Dostaje równo od nich, bije się z każdym starajšc się ze wszystkich sił pomóc swojej ukochanej. Znajduje się kto kto zawiadamia policję....w mig się zjawiajš. Finał tego zdarzenia jest taki, że 22 letni obrońca dostaje wyrok w zawieszeniu.
Zło to zło !
A teraz co dla rozrywki i jest to historia , zresztš jak i te które przedstawiłam z życia wzięta.
Otóż.....staje przed sšdem 12 latek . który ukradł słodycze ( w domu się nie przelewa , a wystawy i półki tak kuszš ) za kwotę 2,40 zł. Wysoki sšd tłumaczy chłopcu ,że to nie ładnie krać, czy nie wiesz ,że nie wolno krać? co mówi 5 przykazanie...nie kradnij ! a ty co robisz?.. Na to chłopiec się odzywa i mówi , " ale pan sie pomylił to nie 5 przykazanie ale 7 !" Sędzia spalił buraka i po sprawie bylo....upomnienie.
Pozdrawiam :)
Nie lubię sšdzi....tak jak Damian K.....nie nasza to rola nieprawdaż ? Człowiek często się myli w swych osšdach.....
|
|
|
wiesz ufito nie tne głupa i wiem o co tu chodzi. Nikt mi nie płaci za wpisy (fajnie by było) i nie staram się nikogo prowokować. Ale wiem skšd się biorš ludzie tacy jak ty, jakie 2000 lat temu też był na ziemi facet który próbował wytłumaczyć ze rzeczš boskš jest sšdzić ludzi, a my mamy się kochać, mówił jeszcze wiele innych nie modnych wtedy rzeczy. No i faryzeusze, ludzie wierzšcy tylko w swojš wersję prawdy (kogo mi przypominajš), osaczyli tego ludzika i nazwali prowokatorem i bluniercš, a nastepnie zabili. Może i ty chciałby mnie zabić za to że nie roszczę prawa do sšdzenia innych i sam nie chce być osšdzany?
|
|
|
Sprytnie zmieniasz temat i przeskakujesz na inne tory. Nie da się toczyć w ten sposób
dyskusji.
Dlatego pytam: czy chcesz dyskutować ?
Jeli tak, to ogranicz problem, a wtedy pogadamy. Inaczej nasza rozmowa
przypomina dwa monologi dwóch debili, którzy nie słuchajš jeden drugiego,
ale każdy z nich ma wiele do powiedzenia i każdy oczywicie ma rację.
Jednak prawda jest jedna, więc albo obaj kłamiš, albo jeden kłamie, a drugi
mówi prawdę, ale nie jest możliwe żeby obaj mieli rację, gdyż mówiš co innego.
A co do Jezusa, bo to jego nazywasz ludzikiem(dla ciebie to tylko facet i ludzik !),
to został ukrzyżowany wraz z dwoma łotrami i nie mówił, że oni sš niewinni i
nie powinni być sšdzeni. Oni ponieli sprawiedliwš karę.
Co nie znaczy, że prawo ludzkie jest zawsze sprawiedliwe.
Często nie można go prawidłowo zastosować, gdyż nie sposób jest ustalić
prawdę o przebiegu wydarzeń.
Tam jednak, gdzie nie ma wštpliwoci, kara musi być zastosowana.
Inaczej dochodzi do takich patologii jak teraz w Polsce, gdzie proste sprawy
cišgnš się w sšdzie całymi latami, a przestępcy chodzš po ulicy i miejš się swoim
ofiarom prosto w nos.
Czy takš sprawiedliwoć i kary masz na myli ?
|
|
|
Ufita wydaje mi się że to ty nie słuchasz co mówi szuineg a nie na odwrót...
Co do Jezusa, dla mnie to wielki człowiek, ale powtarzam tylko jego idee i słowa, nie mogšc sam wymylić czego lepszego, ty jednak wyranie jego słów nie pojšłe.
[%sig%]
|
|
|
Czy nie uczyli cie rodzice, że czasem lepiej słuchać niż gadać, bo można się
na miesznoć narazić Damian K. ?
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 94 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |