| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| człowiek=barbarzyńca | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 125 |
|
http://www.fwz.jawsieci.pl/okrutnezdjecia/
TYLKO DLA LUDZI O MCNYCH NERWACH
Zakładam posta po przeczytaniu listu z miesięcznika pt. "Nieznany wiat" nr 6 (174)/2005 str 28.
Wiecie, oglšdajšc te fotosy zamieszczone na tej www jestem za karš mierci.
POWTARZAM- Zdjęcia sš bardzo drastyczne
|
|
|
otoz Moby humanitarne zabijanie istnieje. Chodzi w tym o to, by zabic zadawajac jak najmniejszy bol.
A dlaczego nie bronisz roslin? Przeciez roslina (ktora zjadasz) tez ZYJE. Dowod? Rosnie, kwitnie, wytwarza nasiona. Zdajesz sobie sprawe, ze jedzac ziemniaka przylozyles reke do tego by go wykopano i posano na stol? Jakos zaden wegetarianin nie patrzy na to z tej strony. Moze roslinki tez cos czuja???
|
|
|
Haghi jest to najczęstszy kontrargument stawiany przez mięsozerców, odpowied jest bardzo prosta: Aby dowiadczyć mierci i cierpienia musisz posiadać centralny system nerwowy, który pozwoli Ci odczuwać ból i musisz posiadać odpowiedni poziom inteligencji, by cierpieć ten ból, odczuwać smutek. Roliny nie majš żadnej z tych rzeczy. Dlatego też nie mamy powodu, aby wierzyć, że cierpiš i umierajš.
Pozdrawiam
posyłam Ci następnš zachęte, tym razem zdrowotnš, przemyl to:)):
W "British Medical Journal" (1996; 313 (7060): 775-779) opublikowano wyniki z 13 lat badań stanu zdrowia 11 tys. osób - "Studia Oksfordzkie": wród wegetarian o 50% mniejsze jest ryzyko zachorowania na raka, o 40% ryzyko choroby wieńcowej serca, o 30% - przedwczesnej mierci.
Ponadto o 45% mniejsze ryzyko zachorowań na cukrzyce, 40% na osteoporoze, 50% na nadcinienie, 250% na kamienie żółciowe,
Weganie/Wegetarianie żyjš rednio 7 lat dłużej od reszty społeczeństwa
Badania przeprowadzone przez University of Hawaii na prawie 200 tys. osób z Hawajów i Los Angeles, wykazały , że osoby jedzšce mięso sš o 67 procent bardziej zagrożone rakiem trzustki. „American Association for Cancer Research”
"Właciwie zaplanowana dieta wegańska i inne typy diet wegetariańskich sš odpowiednie na wszystkich etapach życia, włšczajšc w to okres cišży, karmienia piersiš, niemowlęctwa, dzieciństwa i okresu dojrzewania" oraz “Właciwie zaplanowane diety wegetariańskie sš zdrowe, spełniajš zapotrzebowanie żywieniowe i posiadajš liczne zalety zdrowotne przydatne w zapobieganiu i leczeniu niektórych schorzeń”. - Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne i Dietetycy Kanady "Stanowisko na temat diet wegetariańskich" (2003)
Wegetarianie sš wolni od takich miertelnych chorób jak BSE i pryszczyca !!!
POWYŻSZE RAPORTY oficjalnie podważyły kompetencje większoci lekarzy i dietetyków - MIĘSO I MLEKO JEST ZBĘDNE I SZKODLIWE W ZDROWEJ DIECIE, jest przyczynš (prawie) wszystkich dzisiejszych chorób cywilizacyjnych i zniszczenia rodowiska, a produkcja i sprzedaż jest masowš zbrodniš - przeciwko ludziom i zwierzętom...
|
|
|
ja tam i tak pozostane przy miesie, bo uwazam, ze jest ono niezbedne dla funkcjonowania. Co mi tam po zielonce? To moze byc dobry dodatek do mieska.
Wracajac do roslin i ich "cierpienia" to przytoczylem ten przyklad bo niedawno o tym czytalem.
A co powiesz na taka syt. Ludzie nie beda jesc miesa. Poglowie zwierzat roslinozernych tak wzrosnie, ze trzeba bedzie je zabijac, by miec zielone dla nas. Nie sadzisz, ze taka syt jaka jest gwarantuje pewna rownowage?
|
|
|
Jak mozesz twierdzić że jest ono niezbędne do funkcjonowania skoro podałem Ci przed chwilš wyniki lekarskie NAJWIĘKSZYCH autorytetów w dziedzinie żywienia i dietetyki na wiecie, które wyranie mówiš że Wegetarianizm jest odpowiedni na każdym etapie życia, BA a nawet jest o wiele zdrowszy i zapobiega wielu chorobom..???
Jedyny powód dla którego ludzie w dzisiejszych czasach jedzš mięso to ich SMAK - przedkładasz okrutnš mierć nad swój smak??
DLA CIEBIE JEST TO CHWILOWA PRZYJEMNOĆ A DLA NICH JEST TO CAŁE ŻYCIE:(((
Jeszcze raz zachęcam Cię do scišgniecia filmu "Poznaj swoje mięso" ze strony:
http://www.meetyourmeat.com
Po obejrzeniu tego już nie będziesz miał wštpliwoci.
Pozdrawiam:)
|
|
|
Moby ma rację
Człowiek nie jest zbudowany jak mięsożerca
nie posiada odpowiedniego uzębienia i przewodu pokarmowego
Ja sam nie odszedłem od miesa całokowicie , jem jescze zupy i sosy na mięsie ....
Jednak juz po dwóch dniach braku kontaktu z miesem , mysli staja się spokojniejsze
, czuje sie lżej i jakby bardziej silny .
Pamiętam ,ze moja mama przyjechała kiedys od swojego ojca ze szpitala mówiac iz zdarzyło sie cos niesamowitego i miała łzy w oczach ....lekarz operujacy w rozmowie z mamš powiedział że w swojej dlugoletniej karierze chirurgicznej nie spotkał się jeszcze z takim przypadkiem , mówił ze ludzi w wieku mojego dziadka (74 ) ludzi operuje się jakby na niby bo ich organizm itak nie jest w stanie podnieć się po operacji ....a tutaj ? mój dziadek zył jescze 10 lat po operacji!!!
lekarz stwierdził ze to dzięki zaskakujacemu stanowi organów dziadka , które wyglšdały jak organy 50 cio latka.........
cud???
Otóz nie , dziadek w wieku 45 lat zatruł sie bardzo mięsem
i od tej pory mięsa nie jadł ..........
Lubię proste rozwišzania
a tutaj akurat jest tylko jedno ...
pozdrawiam
|
|
|
Czesc wam,moby ma powaznie RACJE a co do "HUMANITARNEGO ZABIJANIA"to zastanawia mnie kto wymyslil takie stwierdzenie!?Haghi wyobraz sobie ze ktos wchodzi do twojego domu i w bardzo szybki sposöb zabija twojego ukochanego psa(zeby Nie powiedziec dziecko lub czlonka rodziny)wydaje ci sie to "Humanitarne"????nie rozumiem jak ktos moze usprawiedliwiac przemoc.a co do odczuc roslin przeciez nie kaze ci jesc drzewa lub krzewu,mamy korzystac z OWOCÖW a one odrastaja!!!Haghi ,co do twojego stwierdzenia ze jestesmy MIESOZERNI,to sam sie chyba z tym nie zgadzasz!?jesli tak by bylo to nie GOTOWAL,PIEKL i PRZYPRAWIALBYS miesa jak bylo by tak wysmienite i przystosowane do naszego ukladu pokarmowego!!!widziales kiedys tygrysa ktöry Grilluje???:-)
Częci ciała Mięsożercy Rolinożercy i człowiek
Zęby Słabo rozwinięte siekacze. Trzonowce ostre, długie i spiczaste, nieprzystosowane do rozcierania. Kły sš dłuższe i kilkakrotnie twardsze niż u rolinożerców dzięki czterokrotnie większej zawartoci fosforu i magnezu. Dobrze rozwinięte siekacze. Trzonowce płaskie, przystosowane do rozgniatania rolin. (Posiadanie kłów przez człowieka nie wiadczy o mięsożernoci, ponieważ typowi rolinożercy jak np. małpy, wielbłšdy, i piżmowce też je majš).
lina O odczynie kwanym. Nie zawiera ptialiny - enzymu potrzebnego do trawienia skrobi z ziarna. Zasadowa, z dużš zawartociš ptialiny.
Gruczoły linowe Słabo rozwinięte, (nie sš potrzebne do wstępnego trawienia ziarna i owoców). Dobrze rozwinięte, potrzebne przy wstępnym trawieniu zbóż i owoców.
Żołšdek Kształt okršgły. Wydziela mocno stężony kwas solny, dzięki czemu może trawić mięso i koci. Kształt podłużny, o złożonej strukturze, zwinięty, z dwunastnicš. Wydziela kwas solny 10-krotnie słabszy, niż żołšdki zwierzšt mięsożernych.
Jelita Jelita tylko 3 razy dłuższe niż tułów, co pomaga w szybkim wydaleniu resztek mięsa rozkładajšcego się już w przewodzie pokarmowym. Jelita 12 razy dłuższe niż tyłów, ponieważ pokarm rolinny póniej niż mięso ulega procesom rozkładu.
Wštroba Duża zdolnoć usuwania z organizmu kwasu moczowego, (którego duże iloci zawiera mięso). Wštroba małpy i człowieka ma 15 razy mniejszš zdolnoć usuwania kwasu moczowego niż wštroba mięsożernych.
Ręce Majš twarde i ostre pazury. Długie i ruchliwe palce przystosowane do zrywania owoców.
Skóra Brak porów. Pocenie następuje przez język. Ma pory, przez które wydzielany jest pot.
Język Szorstki. Gładki.
|
|
|
Moby a co do tych fotek i traktowaniu zwierzat w rzezniach to tez fakt bo pracujac kiedys w rzezniach widzialem ,ci ludzie sa wyzbyci wszyslkich uczuc bo jesli by mieli ich choc troche nie byli by w stanie wykonywac takiej pracy,wiec traktuja te zwierzeta jak Nazisci ludzi w obozach koncentracyjnych-BELITOSNIE!!!!!to naprawde smutne!!1jesli kazdy z nas mialby okazje zobaczyc co dzieje sie za murami rzezni to gwarantuje wam ze 80%-95% z nas nie pomyslalaby o wlozenia sobie do ust cial POMORDOWANYCH zwierzat!!!!!!
|
|
|
3.12. Humanitarne zabijanie zwierzšt
3.12.1. Wszystkie humanitarne sposoby zabijania zwierzšt wymagajš od personelu dowiadczenia, które można osišgnšć jedynie przez właciwe szkolenie.
3.12.2. Wolno skrwawiać głęboko nieprzytomne zwierzę, ale leki porażajšce mięnie przed wystšpieniem utraty przytomnoci, o działaniu kuraropodobnym, oraz rażenie pršdem elektrycznym bez przepływu pršdu przez mózg nie powinny być stosowane bez wczeniejszego znieczulenia.
Nie należy zezwalać na usuwanie ciał martwych zwierzšt przed wystšpieniem stężenia pomiertnego (rigor mortis).
http://arka.strefa.pl/dyr4.html
i mi tu nie pier......, ze takiego czegos jak humanitarne zabijanie zwierzat nie ma
|
|
|
Haghi jesli to naprawde twoje zdanie to jest mi cie zal,bo tacy jak ty nie sa ZWIERZETAMI,to BESTIE bez SUMIENIA!!!!!
|
|
|
Moze kiedys, jak "Dorosniesz"bedziesz mial dzieci i rodzine zrozumiesz ses slöw ktöre Moby i Ja wypowiedzielismy by zrozumial ze nie mozesz byc MILOSCIA bedac MORDERCA:-(!!!
|
|
|
Wyobraz sobie ze jest jakies Inteligentniejsze "ZWIERZE"niz czlowiek i ma takie samo zdanie jak ty,i czyni z nami to co my czynimy (nawet w ten twöj HUMANITARNY sposöb)z nami i naszymi dziecmi,zabijajac i jedzac nasze mieso,czy nadal bylbys tak wyrozumialy?????spöjrz na przyrode my mordujemy masowo,a jesli uslyszysz ze rekin zaatakowal lub zjadl czlwieka(co lezy jak juz möwilismy w jego naturze)to ludzie scigaja i wyrzynyja te niewinne stworzenia möwiac ze to Bezlitosne Bestie-MASZYNY DO ZABIJANIA!!!!!!nie dlatego Bög,natura czy jak to nazwiemy obdarowala nas taka inteligencia ,ktöra pozwala nam byc tym wszystkim czym chcemy od Kuby Rozpröwacza po Matke Terese-chodzi o to ze powinnismy byc milosierni i kochac wszystko co nas otacza,WSZYSTKO!!!!!!
|
|
|
"(nawet w ten twöj HUMANITARNY sposöb)"- to nie jest k... moje. Tam pisze jaki organ to wydał
"Haghi jesli to naprawde twoje zdanie to jest mi cie zal,bo tacy jak ty nie sa ZWIERZETAMI,to BESTIE bez SUMIENIA!!!!!"- to nie jest moje zdanie. Nie jestem za zabijaniem, ale co my mozemy zrobic w tym kierunku?
Skšd sie to wzielo ze mordujemy? A chociazby z tego, ze jestesmy "Panami wiata" i niby mozna nam wszystko.
Nawiazujac do wypowiedzi, gdzie byl opis jak to czlowiek nie jest przystosowany do jedzenia miesa powiem tyle: Otorz czlowiek po to ma intelekt, by tworzyc sobie udogodnienia. Dlatego powstaly noze, widelce etc.
Nie jestem za tym by tluc dla miesa, ale juz od zawsze czlowiek polowal. Chodzil przeciez na polowanie, nie zbieranie ziaren:-) (chociaz to tez robil) Taka jest nasza natura, niestety. Nam sie nalezy i to musi byc nam dane. Bog tez kazal izraelitom zabic baranka:-)
|
|
|
Bög nam nigdy niczego NIE KAZAL !!!o ile wiem dal nam WOLNA WOLE!!!a co do polowania naszych przedköw to oni robili to tylko z powodu niedostatecznego zapasu pozywienia roslinnego,w tym przypadku bylybym w stanie usprawiedliwic nawet jedzenie ludzkiego miesa,bo w koncu co to za röznica czyje mieso zremy!?a co do tego baranka ,to nie wierz we wszystko co czytasz w Bibli.o ile mi wiadomo to do 100-200 chrzescijanie wcale nie zjadali miesa,zmiany nastapily pözniej!
|
|
|
chrzescijanie ...ta nazwa kojarzy mi się ze słaba druzyna futbolowš :))))
nawet niedziela jest dniem więta słońca , a prawdziwym dniem wiatecznym chrzecijan od poczatku była sobota .....
a tak na dodatek Christi znaczy Logos , czy nie ?
|
|
|
Bög nam nigdy niczego NIE KAZAL !!!o ile wiem dal nam WOLNA WOLE!!!
Nie nakazał, ale wtedy to by pierworodny zmarl, wiec zatlukli baranka. Nie martw sie. Nie wierze w to co pisze Biblia
a co do polowania naszych przedköw to oni robili to tylko z powodu niedostatecznego zapasu pozywienia roslinnego,
a skad wiesz, ze tak bylo? Odpowiedz i podaj porzadny argument. ja mam inne zdanie na ten temat
|
|
|
Haghi napisał: "ale co my mozemy zrobic w tym kierunku? "
- Zostać Wegetarianinami - to jest jedyna droga, poprzez gadanie i narzekanie nic sie nie zmieni.
W cišgu całego życia przeciętny Europejczyk jedzšcy mięso, konsumuje 36 wiń, 36 owiec, 8 cielšt i 550 sztuk drobiu. Ja zostałem zainspirowany przez innych do stania się wegetarianinem a potem weganem, ludzie potem poszli w moje lady a jeszcze inni naladowali ich. My wszyscy możemy spowodować jakie zmiany, nikt z nas nie jest sam. Jeli liczba wegetarian w Wielkiej Brytanii uległaby podwojeniu, to uratowano by 100 milionów żyć każdego roku.
|
|
|
Moby ale i Ty o tym wiesz i ja o tym wiem, ze nie da sie tego zmienic. Wy wega/wega jestescie nieliczna grupa, ktora nie konsumuje miesa. Ale jestescie mniejszoscia. I z tym sie trzeba pogodzic. Zapotrzebowanie na mieso jest ogromne i nie widze, by w najblizszej przyszlosci sie to zmienilo
|
|
|
6 wiń, 36 owiec, 8 cielšt i 550 sztuk drobiu
a ile wega/wega zje ton roslin? pisze gdzies? pytam z ciekawosci
|
|
|
Ale co to ma do rzeczy ile roslin????przesiez möwilem ci :MASZ JESC OWOCE TYCH ROSLIN a nie CALE DRZEWA!!!!to tak jakbys powiedzial ze wykorzystywanie Owczej -Welny jest ZLEM!!!mysle ze to wlasnie mail na mysli Bög möwiac"Czyncie sobie ziemie poddana",a nie jak to interpretuja chrzejscijanie "RÖBCIE ze ZWIERZETAMI CO CHCECIE!!!!!"przeciez jedzac banana nie krzywdzisz w zaden sposöb rosliny!!!a co do tego ze jest to nie mozliwe i ze niegdy niebedziemy traktowac zwierzat na röwni ludziom to sie nie zgadzam ,powinnismy zaczac od "DNA"i wspinac sie w göre poprzez uswiadamianie ludzi(JUZ OD DZIECKA)jako rodzice bo to wlasnie rodzice ksztaltuja nasze umysly ,nasza swiadomosc i stosunek do otaczajacego nas swiata.pomysl o katolikach przed 2000-cami lat bylo ich tylko 13 stu(Z Jezusem)a teraz sa ich miliony!!!powiem tylko jedno "CZLOWIEK JEST ZDOLNY DO WSZYSTKIEGO!!!!!!!jesli umiemy kochac swoje zwierzeta tomowe i traktowac je jak czlonköw rodziny to mozemy dojrzec do tego ze pokochamy wszystkie stworzenia,lecz zaczac musimy od milowania siebie samego swych bliznich itd,bo jesli nie kochasz samego siebie jak mozesz pokochac innych,no jak????
|
|
|
" pytam z ciekawosci"<---ciekawoć
wiadomo ze chodzi o owoce, nie cale drzewa. A swoja droga to lubisz szyszki? Nawiazujac do drzew:-)
Wiadomym jest, ze mieso bedzie konsumowane tak dlugo, poki czlowiek bedzie na ziemi. Nie zmieni tego mniejszosc, ktora broni zwierzakow itp.
"powinnismy zaczac od "DNA"- z tego co wiem to manipulacja ludzkim DNA jest zbroniona, wiec watpliwe ze droga genetyczna dojdzie do zmiany pogladow.
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 125 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |