| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Co czujemy po śmierci Jana Pawła II... i Ty napisz co czujesz | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 68 |
|
Nie ma już Ojca Świętego Jana Pawła II wśród nas - żywych, jednak nadal czujemy Jego obecność. Jego słowa nigdy nie zginą. Obyśmy byli dobrymi uczniami Jego nauki.
|
|
|
Poczštek końca Kocioła Katolickiego.
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Balcerowicz musi odejć?
I co? Będzie lepiej?
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Nic nie czułem ani przed ani po mierci JP II. Ani przez to lepiej ani gorzej. Grzeszę tak samo teraz jak i wczeniej. Faktem jedynie było to, że można było co ciekawego zobaczyć w telewizorze i zastanawiać się czy te pienišdze jakie utopiono w tej ceremonii nie można było lepiej spożytkować dla jeszcze żyjšcych ludzi. Ale pęd stada owiec był zbyt mocny.
|
|
|
Jan Paweł II miał w wielu sprawach racje, szkoda tylko że nie czytacie jego ksišżek, natomiast kult jednostki który zrobił się w Polsce i gadżety w stylu kubki z JP2 mi go obrzydzajš. Polacy kochajš Jana Pawła 2 a że nie czytajš tego co pisał nie wiedzš za co, bo gdyby przeczytali stwierdzili by że żyjš w sprzecznoci z jego naukš. JP2 sšdził o waszym kapitalimie to co ja czyli że to kolejny system totalitarny i miał racje.
|
|
|
DOPIERO PO PRZECZYTANIU KSIĽŻKI JP 2 WIESZ , ŻE KAPITALIZM TO KOLEJNY SYSTEM TOTALITARNY? ŻE TO WYZYSK?
MOCNE !!!!!
|
|
|
Kapitalizm, komunizm, katolicyzm.
[%sig%]
|
|
|
>)(< nie, to wiem dawno, niemniej jednak dziwie się że polacy którzy miłujš JP2 ponad wszystko tego nie wiedzš
|
|
|
czuje bul w sercu po smierci swietej pamieci jana pawla II jak dowiedzialam sie ze omar o maly wlos nie zemdlalam jestem od tej pory bardzo smutno i nie ma mnie kto rozweselic.janowi pawlowi II podobala sie piosenka "barka"mi terz sie podoba :((:(:(:(:((:(:(:((:(:((
|
|
|
Dzis, prawie rok po smierci Ojca Swietego wciaz czuc niedosyt.
Kiedy w dniu mierci w telewizji pojawila sie migoczaca swieca - wiedzialam - Ojciec Swiety zmarl. Gdy mowiono o braku pracy nerek juz wiedzialam, ze nie ma ratunku.
I ta swieca. Syn pyta skad wiesz ze papiez zmarl, przeciez nikt nic nie mowi.
Krotkie wyjasnienie i lzy w oczach dziecka. W moich tez. Nasza rodzina pograzyla sie w bolu jak wiekszosc rodzin w Polsce.
Mysli klebily sie jak zwariowane. Co robic. Jak pozegnac sie z ojcem swietym. Mimo braku funduszy postanowilismy stanac na glowie by znalezc sie cala rodzina w Rzymie na pogrzebie Papieza. Udalo sie.
Do Rzymu dojechalismy w piekne popoludnie, dzien przed pogrzebem Papieza. Noc spedzona na kalimacie na jednym z watykanskich placy /bylo zimno na szczescie nie padalo/. Przy nas wspanialy ksiadz ktory nie zostawil grupy wiernych choc sam mogl wygodnie przespac sie w apartamentach dla ksiezy. I nocne wykonanie "barki" wspolnie w wielu jezykach - wegierski, polski, wloski...nie sposob wyliczyc.
Wraz z wstajacym sloncem robilo sie cieplej. Kto mogl podazyl na plac Sw.Piotra. Nie mogli wszyscy, ci co zostali znowu byli pod skrzydlami swojego wspanialego duchowego opiekuna - ksiedza jezuite. Znowu pozostal z nami, w tlumie choc mogl znalesc sie wsrod ksiezy, blisko naszego zmarlego Ojca Swietego.
Rozpoczela sie msza pogrzebowa. W wielkim sloncu, zaczal zrywac sie wiatr, najpierw lagodny, potem coraz silniejszy. Kiedy zwloki Papieza Jana Pawla II pochowano do mogily, wialo bardzo mocno. To zastepy czekajacych w swiecie niebieskim, wyszly po ojca swietego by towarzyszyc mu do domu Pana. Kiedy po mszy Watykan opustoszal, nie liczac tlumow przyjezdnych slonce zaczelo sie chowac za chmury. Do autobusu wracalismy juz w deszczu. Cala droge do Polski jechalismy w deszczu. I w Polsce niebo tez plakalo.
Nie da sie tego wszystkiego opowiedziec tak krotko - by wydobyc wszystkie uczucia jakie nam wowczas towarzyszyly. Pozegnalismy sie z Ojcem Swietym. Ale z wiara w Boga przyjelismy nowego papieza z radoscia.
Za Janem Pawlem II bedziemy zawsze tesknic.
|
|
|
po mierci jp2 czuje że nadal jest tak jak było... czyli kapitalistycznie.
|
|
|
Co ja czuję? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Czuję, że skończyła się jaka epoka. Odszedł kto bardzo dobry, ciepły, czuły i opiekuńczy, jak ojciec u którego na kolanach można było siadać i opowiadać mu o swoich sekretach. Mam to szczęcie, że widziałem papieża z bardzo bliskiej odległoci będšc w wojsku w 91 roku odbyło się w Zegrzu pomorskim spotkanie ojca w, z wojskiem a my jako kompania reprezentacyjna wojska polskiego przybylimy go powitać. co ciekawe on każdemu patrzył w oczy jak gdyby chciał nas wszystkich zapamiętać. To przeżycie będzie toważyszyć mi do końca życia. Dziękuję wojsku za to.
[%sig%]
|
|
|
Czuje się normalnie, tak samo jak i przed jego mierciš. A dlaczego miałbym się czuc inaczej?
|
|
|
Po mierci naszego rodaka to znaczy naszego wielkiego kochanego rodaka czuję pustkę w sercu nieraz sobie mylę dlaczego Jan Paweł 2 musiał umrzeć dlaczego?Po prostu już odszedł i dopiero zobaczymy go w innym wiecie. Ps.Bardzo podobał mi się film "Karol.Człowiek który został papieżem"i także główna rola pana Piotra Adamczyka po prostu mi sie podobało wszystko
|
|
|
mieszkam w wadowicach ^^ spoko ziom zniego byl:P nieznalem go osobiscie wiec co moge czuc....co moge dodac tyl ze oczywiscie szkoda czlowieka i na wiesc ze umar smutno mi sie zrobilo ale dosc juz sie wycierpial i zrobil co mial zrobic na naszej planecie ^^ moze odrodzi sie jeszcze ras w wadowicach kto wie moze go juz spotkalem ;/
|
|
|
Mam 18 lat... przez cały pontyfikat JP II, musze z przykrociš stwierdzić, że nie wsłuchiwalm sie jego słowom... dopiero po jego mierci... spostrzegłam ile straciłam... ile pięknych słów tak wielkiego człowieka zrozumiałam dopiero po tym jak odszedł... teraz gdy w mediach widzę jakikolwiek reportaż powiętony naszemu Ojciu płacze jak bóbr... nigdy nie wybacze sobie swojej obojętnoci wobec takiego człowieka:( teraz pozostaje mi sie tylko modlić...
|
|
|
Autor: kkkatrzyna (---.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl)
"dopiero po jego mierci... spostrzegłam ile straciłam... ile pięknych słów tak wielkiego człowieka zrozumiałam dopiero po tym jak odszedł..."
hmm a czy jego słowa były najważniejsze, to jak mówił? a może najważniejsze jest to co miał nam do przekazania
"teraz gdy w mediach widzę jakikolwiek reportaż powiętony naszemu Ojciu płacze jak bóbr..."
tak, to typowy objaw Polaków, wzruszać się kiedy tylko zobaczš zdjęcie Ojca więtego, reportaż o nim, usłyszš jego słowa. a czy chociaż garstka z nich, wypełnia jego nauki, stosuje je w swoim życiu codziennym? włanie tego On by chciał.
niestety dla większoci, chcšc nie chcšc, Jan Paweł II był jest i będzie ikonš popkultury :(
|
|
|
Moim zdaniem JP2 był do tej pory jedynš osobš, która potrafiła bez rzadnego wstydu każdemu człowiekowi bez względu na wiek, pochodzenie, narodowoć i religie powiedzieć proste dwa słowa, które tak wiele znaczš i nie jednego doprowadziły do łez "KOCHAM CIĘ". Te proste słowa w sposób jednoznaczny pokazujš co JP2 przez lata swojego życia chciał nam przekazać. Za Twojš dobroć i niejenokrotne wiadectwo wiary zawsze KOCHANY OJCZE WIĘTY BĘDZIEMY CIĘ KOCHAĆ I NIE POZWOLIMY, ABY KOLEJNE POKOLENIA ZAPOMNIAŁY O TOBIE.
Dziękuję OJCZE.
|
|
|
jak wiecie gdy usłuszelimy o mierci jana pawła II na buziach wszystkich ludzi wierzacych i niewierzacych zapadl smutek takze módlmy sie za niego i niezapomnijmy o nim
|
|
|
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 68 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |