| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| A więc wojna zaczyna się kończyć | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 949 |
|
O godz. 4 nastąpił atak Rosji na Ukrainę - w kilku miejscach na raz.
Putin tym samym został zbrodniarzem wojennym - ma i będzie miał jeszcze więcej istnień ludzkich na sumieniu.
W głowie się nie mieści.
To ile za głowę Putina?
Ten debil chyba zwariował.
Mam nadzieję, że kiedyś go dorwą.
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
wendol i nicze
Mam do obydwu kolegów taką propozycję, jak oczywiście będziecie mieć czas, tutaj jest dość ciekawa analiza, analiza opublikowania została w 2019 roku więc już co najmniej na przełomie 2018/2019 autor lub inne zainteresowane osoby musiały prognozować taki, a nie inny przebieg wypadków.
analiza dla Wendola i Niczego
Ciekawi mnie opinia kolegów.
Pozdrawiam Serdecznie
Igor
|
|
Niech Moc Będzie z Tobą |
|
Tak analiza jest obszerna autor podaje swoje przemyślenia na
ekonomie Rosji.
Jest ona zależna od tego że sprzedają te duże ilości gazu.
Teoretycznie może ta sprzedaż przestać być opłacalna
w sensie że przestanie być ha rosyjski gaz być zapotrzebowanie.
Może tak może nie znaczy jak będzie mniejsze zapotrzebowanie to cena musi spaść.
To teraz wypada zastanowić się nad kosztami wewnętrznymi jakie ponosi Moskwa
za to wydobycie.
Koszty wydobywania nie są duże gaz jakoś tam sobie wypływa
kwestia pompy muszą go przetłoczyć
jakieś remonty. Tak teraz zbudowany nowy może być w kredycie
a może nie być wypadało by nakład finansowy amortyzować
problem w tym czy nazywać to wszystko nieopłacalnym eksportem.
Chyba nie koniecznie
Nie ma zapotrzebowania nie ma wysyłania nie ma kosztów nie spłacany kredyt.
Ale tu można przytoczyć anegdotę jak to Moshe spotkał Ysefa i się go pyta czemu taki smutny
I ten strapiony mówi że musi niedługo oddać sto złoty a Moshe
mówi tak ty masz problem ja to mam do oddania sto tysięcy i nie mam tej sumy ale to nie ja mam problem tylko ten co pożyczał.
Ktoś wystawił pieniądze i zostały wydane wystawił bo miał liczył na zysk zysk nie przyszedł trudno.
Akurat mnie nie przekonuje to że te inwestycje miały by być nieopłacalne
po prostu mniej rentowne.
Natomiast jest kwestia praktyk zaniżających cenę dla innych.
Tak jak mówię w Polsce kładziemy nacisk na zmniejszenie zużycia węgla
to w to miejsce wypada tylko gaz. Nigdy nie wiadomo kiedy zimy mogą znowu być sroższe a takie coś może spokojnie podnieść zużycie o wiele procent może o połowę a może o drugie tyle.
A wtedy te analizy że gazu jest niepotrzebnie dużo przemieszczane
to nie musi być trafne.
Mówię lepiej mieć możliwości przesyłowe niż nie mieć możliwości przesłać
jak potrzeba.
A poza tym jak autor mógł stwierdzić że to że ceny spadną to to doprowadzi do wojny
Logika tego jest dziwna.
Jak jest wojna sprzedaży normalnej nie ma i tym bardziej się nie zarabia.
I stabilizacji nie ma przez dłuższy czas.
Tłumaczenie, tak wojna ma być bo zysk spada to naciągane jest.
|
|
|
Matka rosyjskiego żołnierza: "Śmialiśmy się z propagandy głupiego Zachodu. A potem syn trafił na Ukrainę"
Bardzo wartościowe - takie osobiste.
Też jak rozmawiałem ojcem, to nie wierzyliśmy, że Rosja może uderzyć mocno w Ukrainę. Doszedłem wtedy do wniosku jak ta Rosjanka, że to byłoby szaleństwo i powiedziałem ojcu, że moim zdaniem co najwyżej wezmą sobie te separatystyczne republiki na wschodzie Ukrainy.
Bardzo dobra ta analiza, co ją wrzuciłeś Igor.
Postawą Chin też się zainteresowałem i przeczytałem gdzie indziej, że starają się lawirować, by nie podpaść ani Putinowi, ani Zachodowi. Ruskie surowce energetyczne staniały, więc Chiny je teraz tanio kupują, ale bardzo mało tego biorą w porównaniu do tego, co Zachód kupował od Ruskich.
Chiny podobno przyglądają się Putinowi i są zniesmaczeni tym, co zrobił, więc mu nie ufają.
Jeśli chodzi o stosunek chińskich władz do swoich obywateli, to ja to widzę tak, że Chińczycy bardzo cenią dobro wspólne, "każdy" obywatel to rozumie i władza dość dobrze ich traktuje, bo wiedzą, że zadowolony obywatel, to dobre, silne państwo i będzie się starał dla wspólnego dobra.
U Ruskich tragedia - zmuszanie, łamanie i to na każdym szczeblu.
Ich władza od lat chyba taką "taktykę" stosuje myśląc, że jak takie "wściekłe psy" puszczą np. na Ukrainę, to będą się wyżywać, niszczyć itp. i historia pokazuje, że tak bywało.
Tylko, że... taki obywatel może też zwrócić się przeciwko władzy - wiedzą o tym i ich zastraszają, terror sieją... myśląc chyba też, że obywatel będzie to powielał i to wszystko kupy będzie się trzymało.
Stosunki jak to w wojsku - fala i trepy. W takim typowo wschodnim, ruskim wojsku. W Polsce też tak bywało - nawet tego doświadczyłem, jak przyszedł do nas taki jeden... trep. A później dyrektorką została kobieta, z którą wcześniej mocno się kłócił :) Już wcześniej, podczas jakiegoś szkolenia by się pobił z jakimś innym, ale ich rozśmieszyłem i uspokoiłem :) Tylko, że tamten po latach mi powiedział, że odchodzi stamtąd, bo Dyrektorka ma "głupie pomysły". Myślę, że ten drugi też tego nie wytrzymał, że kobieta rządzi :)
Wracając do Rosji, to chore państwo - dobrze, że Polska już lata temu z tego wyszła, choć ten proces w mentalności niektórych ludzi jeszcze się nie zakończył i teraz mamy podobnych u władzy, którzy powołują się na kolejny totalitaryzm - tym razem "boski" i Kościół jest ich narzędziem - kolejna struktura mundurowa, "wojskowa" z ich bezmyślnymi trepami bezwzględnie posłusznymi władzy.
To takie wzorce... wschodnie. Na Zachodzie i wojsko, i Kościół są inne, bo inne tam jest społeczeństwo.
Wzorce... wschodnie, ale nie dalekowschodnie, bo Chiny postrzegam jako bardziej "zachodnie" niż Rosję - wiadomo.
Jak trenowałem pewną chińską sztukę walki, to zauważyłem u nich szacunek do człowieka - nawet do "przeciwnika", bo nie chodzi o to, by takiego "pognębić", tylko ewentualnie "otrzeźwić" jak jest zbyt "niefajny" i nauczyć czegoś fajniejszego.
Rosja wyniszcza swoich obywateli, a dziwiłem się, że nawet odpowiedniej ilości żywności swoim wojskom nie zapewnili, bo chyba mają być głodni i jeszcze bardziej wkur... Na kogo? Pewnie zdaniem Putina na Ukrainę, Zachód...
Straszna swołocz z tego Putina - słów brak.
Trzeba go koniecznie złapać - żywego lub martwego.
Takiemu to chyba żadna terapia, żaden lekarz nie pomoże.
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
|||
|
wendol
50 minut temu
Zerknij jeszcze na ten materiał, zrozumiesz, dlaczego początkowo Chiny nawet po cichu kibicowały W. Putinowi w sporze z USA i unią europejską.
Chiny "kupiły" 5 proc. Ukrainy
Oni generalnie obwiniają UE i USA o wyparcie ich swego czasu z ważnych dla nich inwestycji na terenie Ukrainy.
Do popisywania umów miało dochodzić w roku 2013 a gwarantem tych biznesów byli rosjanie poprzez swoich ludzi na ukrainie, później jak wiesz w 2014 roku wybuch Majdan i biznesy szlag trafił.
A wraz z tymi biznesami najmocniejszy chiński przyczółek w europie.
Pozdrawiam
Igor
|
|
Niech Moc Będzie z Tobą |
|
Bo ja mam inną logikę
zrobić wojnę to przes rać nawet te zyski których się ma mało
ale ma
tu raczej nie widzę żeby dokładać do produkowanego
Wojna z tego powodu że spadły zyski i teraz w ramach wojny ponoszenie kolosalnych strat i dopłat do interesu
i jeszcze ofiary z ludzi.
Absurd dla mnie
Coś w tłumaczeniu autora nie do końca mi leży.
Sama analiza gospodarcza tak interesująca ale wniosek naciągany.
Przeciętnemu Rosjaninowi ta wojna jest głównie wytworem rządzących tych rzekomo demokratycznie sprawujących władzę jak się przedłuży to Putinowi sprawowanie władzy się nie przedłuży.
|
|||
|
Ty Nicze nie czytasz tego, co piszę.
Odniosłem się do tego, co wrzuciłeś od Jackowskiego i sporo napisałem o ekonomii, biznesie, o "wyciskaniu ludzi"..., a Ty mi teraz, że nie mówię tego i nie rozumiem.
Już rozmawialiśmy długo, Ty wreszcie stwierdziłeś, że po prostu wolisz stabilizację w postaci komuny...
W głowie się nie mieści, bo Tobie w głowie nic nie zostaje i jeszcze kłamiesz, że ja czegoś nie powiedziałem...
Bezsens totalny rozmawiać z Tobą i jestem przerażony, bo to jakaś... czarna dziura.
Koniec.
Nie odzywaj się do mnie, bo kłamiesz.
Rozmowa z Tobą to jakiś koszmar i jeszcze mi mówisz, że mam coś z głową...
Przeczytaj jeszcze raz (lub po raz pierwszy?) wszystko, co napisałeś i co ja napisałem.
Już dawno się zorientowałem, jaki jesteś, a Ty, że czepiam się "rozmowy ręcznej".
Przeczytaj kiedyś chociaż jakieś jedno zdanie w całości lub trochę więcej zdań, bo... Ty nie wiesz, nie widzisz, co piszesz i co ktoś inny pisze.
Total hardcore - jestem totalnie przerażony Tobą i to jest totalny koniec, bo jak rozmawiać z kimś, kto nie wie, co mówi i co inni mówią - to nie jest rozmowa, więc o czym mowa?
O niczym, bo rozmowa z Tobą nie istnieje.
|
|
|
|
|
|
"To ile za głowę Putina?" - od tego ten temat zacząłem.
Jest odpowiedź:
Milion dolarów za zatrzymanie Putina. "Nie jest prezydentem Rosji"
Jak coś tu piszę, to znaczy, że to dla tych, co czytają, rozumieją...
I dla mnie, bo sobie głośno myślę... Chyba jakąś "książkę" piszę ;)
Mój błąd, że zwracałem się do Niczego - przepraszam, już nie będę.
|
|
|
Tu lepiej i więcej napisane:
https://www.planeta.pl/Wiadomosci/Swiat/Milion-dolarow-za-glowe-Putina-.-Rosyjski-biznesmen-wyznaczyl-nagrode-02-03-2022
I jeszcze inne sprawy pochodne:
ROSYJSCY ŻOŁNIERZE SĄ PRZERAŻENI. GŁÓD, PŁACZ I WŚCIEKŁOŚĆ
Rosja długo będzie się zbierała po ataku grupy Anonymous. "To jest bardzo silny cios dla Kremla" - tłumaczy ekspert
Chciałem właśnie iść po te kontakty do pomocy dla armii ukraińskiej, ale ktoś już zerwał tą kartkę - znajdę ich, to znaczy Ukraińców i im pomogę - jeszcze więcej dostaną niż wcześniej chciałem im dać.
|
|
|
Roskosmos: nie potrzebujemy USA, dogadamy się z Chinami. Chiny: no jakoś nie wydaje nam się
Właśnie coś takiego mówił mi Igor przez telefon - naprawdę zorientowany człowiek :)
Nawet książkę napisał na takie tematy.
Mądry człowiek i nie mogę się powstrzymać... żeby się nim nie zachwycać :)
|
|
|
|
|
|
Jak tak dalej pójdzie, to Rosjanom może zabraknąć nawet Ład
Czyli Igor dobrze mi powiedział, że "w trybie wojennym" Rosjanie to mogą co najwyżej wegetować.
W. Brytania: w rosyjskich oddziałach są chaos, niskie morale i odmowy rozkazów
"część rosyjskich oddziałów na Ukrainie komunikuje się przy pomocy telefonów komórkowych i analogowych krótkofalówek, co sprawia, że komunikacja jest podatna na przechwycenie nawet przez amatorów"
Tak myślałem, że Ruscy mają stary sprzęt, więc ten skaner częstotliwości analogowych ode mnie to będzie dobry prezent dla Ukraińców.
Ukraińcy napisali piosenkę o Bayraktarach. Już jest hitem sieci
Naprawdę fajna nuta :)
|
|
|
Ukraina zmienia taktykę. CHCĄ ROZNIEŚĆ WROGA W PROCH
Najeźdźcy zawsze jest trudno przetrwać na nieswoim terenie - prędzej, czy później się wycofują.
Za komuny Smoleń powiedział w kabarecie coś takiego: "Amerykanie ponoć nie są tacy źli - napadną, a później przeproszą. A mnie za te 40 lat nikt kur... nie przeprosi".
Amerykanie wypłacają odszkodowania jak zabiją nie tych, co trzeba, a poza tym próbują wprowadzać lepszą cywilizację niż np. talibańska, libańska, czy rosyjska - lepszą ogólnie dla obywateli, bo co by nie mówić, to jednak w cywilizacji zachodniej lepiej się żyje i ekonomicznie, i traktowanie człowieka tu jest lepsze, bo mentalność inna, a jeśli chodzi o przyszłość, to po pierwsze pewne procesy są globalne, a po drugie Zachód radzi sobie lepiej, bo są... inteligentniejsi, bo ludzi tak nie ogłupiali i nie zastraszali, nie katowali itp., a po drugie szybciej wyciągają wnioski, uczą się na błędach... nie tylko swoich.
Ławrow straszył wojną nuklearną. Teraz się tłumaczy
A kremlowscy dalej swoje, ale dobrze, że przynajmniej broni atomowej wszyscy się przestraszyli.
Jak ludzie (takie "atomy") się połączą w jednym celu, to...
A ktoś tu niedawno mówił, że mamy niewielki (czy żaden?) wpływ na cokolwiek - tak to się postrzega z mentalnością... siłową, ale w kupie siła - nawet w "ochlapusach z kałuży" zjednoczonych z innymi "ochlapusami" :)
|
|
|
Hiszpańskie media: Rosja już kiedyś została pokonana; zrobili to Polacy
To miłe, że nam i innym o tym przypomnieli.
|
|
|
Wojna handlowa z Zachodem. Rosja na straconej pozycji
Dobra analiza, tylko żeby to tak długo nie trwało.
Rosyjskim wojskom pękają opony. Zaniedbali serwisowanie swoich pojazdów
Ruskie realia, ruska rzeczywistość - nawet o sprzęt nie dbają.
Ukraina organizuje transport ciał rosyjskich żołnierzy. 200 wagonów chłodni
Bardzo ostre.
Pewnie z czasem tyle nazbierają.
Ruscy nie widzą problemu i dużo mniejsze liczby podają.
Ukraińcy podobno wysadzili połączenia kolejowe, więc chyba do granicy im dowiozą.
|
|
|
|||
|
Przepraszam, że nie dotrzymuję słowa, ale... nie wytrzymam.
Normalnie Nicze... jestem zachwycony tym, co teraz napisałeś, stylem...
Takie tłumaczenie to rozumiem...
Mam coś z komputera...
Teraz rozumiem - czas znalazłeś i poczytałeś na spokojnie.
Putin chyba wszystkim "pomógł" szybciej wnioski wyciągać, ale za taką "pomoc" dziękuje... zwłaszcza Ukraina niestety, bo Putina... popierdoliło - łagodnie mówiąc.
A... użyłem wreszcie "niegrzecznego" słowa :)
Czy rosyjska armia osiąga postępy? ANALIZA z Pentagonu
Putina w ONZ zawiedli nawet przyjaciele
Pozdrawiam
|
|
|
https://www.youtube.com/watch?v=x3F3dh8pCIs
prości ludzie na terenach separatystycznych chcieli by zakończenia działań wojennych prowadzonych od 8 lat
Dlaczego 8 lat w czasie majdanu temu doszło do deklaracji że chcą niezależności od Kijowa
bo był pierdolnik a zrobił się jeszcze większy.
Właściwie nie chcieli by podlegać ani pod jedną ani pod drugą stronę.
w każdym kraju centralne zarządzanie wydatkami z podatków jakoś zawsze jest mało efektywne.
Typu. Czyli jak jedni chcą mniej szpitali to drudzy więcej szpitali.
Na takich ruchach można zarobić bo publiczne pieniądze się wydaje.
Ile teraz mieliśmy projektów że najpierw coś zrobiliśmy a potem ktoś stwierdził że nie to jest niepotrzebne i nowe pod kilof.
Ktoś przepycha jakieś projekty że lotnisko pod Radomiem bo elektorat przyklaśnie Jak się zaczęło robić elektrownię to wypadało by ją dokończyć a nie rozwalać. Z takim lotniskiem w "głuszy" trudniej.
To brak odpowiedzialności urzędnika za decyzję.
Może powinny być referenda w sprawie niektórych projektów.To wszystko jest trudne bo odtwarzanie jakiś kolei jak wszyscy mają samochód
jak mają jechać skomplikowanym połączeniem kilku środków pociąg bus jeden czy dwa tramwaj to wolą swój samochód.
To są problemy które dla bardziej odległych rejonów od centrum są ważne
dlatego Katalończycy chcieli by niezależności a centrum nie jest zachwycone że podatki zostały by w innej dyspozycji.
|
|
|
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 949 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |