| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Inkwizycja - herezja kościoła? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 124 |
|
Wyraźcie swoje zdanie i podajcie jakieś ciekawe linki na ten temat.
|
|
|
Te słowa nie sa kierowane do kogkolwiek z osobna ale po to aby przemyśleć kilka rzeczy, bo akurat rozpoczyna się Wielki Post i warto czsaem pomyślec nad sobą. A jak już się pomyśli nad sobą to wtedy można dopiero zacząc myślec o innych sprawach. Odwrotna kolejność niestety jest głupia i nieprawdziwa.
Deedee nie? A to dlaczego? Mów prosze konkretnie... Wy uwazacie Inkwizycję za złą bo co?
Bo to jest proste i modne a więc w sam raz dla nas - tak uważam
Natomiast powód lezy zdeydowanie głębiej. Powód przyczyna i wytłumaczenie. Ale to już jest za głęboko jak widać, bo za trudno tam popatrzyć...
Haghi to dlaczego ich nie obwiniasz za śmierć milionów na tym forum!? A inkwizycję obwiniasz... przeczytaj to co wyżej to jest właśnie dowód na otwierdzenie moich słów. Bo to proste i wesołe - pokrytykujemy Kościół bo to akurat teraz modne i takie... ha... dojrzałe, inne, prawdziwe, oświecone i wogóle takie dojrzałe. nic tylko budowac pomniki i pidestały.
Ten temat to jedynie przykład. Ale poczytajcie inne tematy zupełnie bezstronnie. Przeciez tam nie ma NIC wiedzy, a pidestałów i ludzi pretendujących do postawienia im pomnika indywidulaności widać całe mrowie.
To się zaczyna robić niesmaczne.
[%sig%]
|
|
|
Kosciol jest krytykowany teraz, bo w koncu przyszedl na niego czas. Brat, wojny byly krytykowane i sa, a kosciol zawsze byl k... bez skazy
|
|
|
Haghi - a jak już wszyscy skrytykują Kościół to co zaczniemy krytkować? Rodzinę? Siebie nawzajem? Może Pana Boga?
A myślisz że Inkwizycja w czasach kiedy działała nie była krytykowana, z tym że po cichu? Myslisz ze dlaczego rozwiązali taka instytucję jak inkwizycja?! Jak znajdziesz dlaczego rozwiązali to napisz. Bo nie wierzę że wiesz.
Fala krytyki już się przetoczyła i bardzo dobrze. Ale było to dawno i była to fala krytyki inteligentnej i budującej, a nie "modnej", jak to się tutaj dzieje.
Pax :)
[%sig%]
|
|
|
Co do wystepowania "modnej krytyki" to sie zgodze z Toba Bracie - duzo jej tu, za duzo.
[%sig%]
|
|
|
Widzę, że sedno tematu zaczyna się zatracać... To ja może wrócę do korzeni.
Zgodnie ze słownikową definicją, herezja oznacza dokładnie WYBÓR. Oznacza to, drogi bracie, że prawowierny katolicyzm spłodził "psy boga" w celu nie, jak piszesz, "wprowadzenia do raju tych, którzy zbłądzili", ale dla eksterminacji dysydentów. DOKŁADNIE to samo czynił Stalin, Castro, el Duce i im podobni. I na to faktycznie nie ma usprawiedliwienia, chyba że godzimy się na istnienie państwa policyjnego. Ja np. gardzę demokracją, bo nadmierna wolność sprawia, iż "głupia większość rządzi mądrą mniejszością", ale całkowite pozbawienie swobody wyboru - to jest zbrodnia największa, a przy tym - dla was, katoli - tym straszliwszą, że jest jaskrawym zaprzeczeniem teorii wolnego wyboru - rzekomo danego od boga...
[%sig%]
|
|
|
Nie wiem Brat i szczerze to mnie to rybka dlaczego poprzestali zabijania. A ty wiesz? Jesli tak to prosze napisz.
Wg nauki kosciola czlowiek ma wolna wole tzn moze wybierac, a tu nagle ciach i zabijano niewiernych. Czarownice palone na stosie, filozofowie, ktorzy nie mogli oglosic swoich tez...itp. Faktycznie powod do dumy
|
|
|
Nie zauwazyles Brat, ze kosciol podupada? staje sie nieszanowana instytucja A dlaczego? Bo ludzie poszli po rozum do glowy i widza, ze jest to bezsensowna strata czasu i kasy. W sredniowieczu kosciol byl wszystkim, ale teraz przyszla na nas kolej, a ja nie jestem jedynym, ktory ma jakies "ale" do kosciola
|
|
|
haghi! masz problemy z samym sobą, nic na temat wiary nie wiesz, bynajmniej masz z tym problem, usiłujesz szukać usprawiedliwienia siebie! przed kim? kogo chcesz oszukać? poszukaj w ciszy i spokoju tego co chce powiedzięć Ci Bóg on wysłucha wszystkich twoich Twoich problemów i wskaże Ci właściwą drogę, nie wojuj z Nim, wielu buntowników przegrało z ńim walkę.
|
|
|
inkwizycję wymyślili ludzie świeccy/ pochodzenia żydowskiego/, proszę poczytać historię Hiszpani, tam znajdziesz obszerne informacje na ten temat
|
|
|
Nie mam zorba problemow ze soba samym. Nastepne kochane dziecko Jezusa sie znalazlo? O islamie to akurat wiem i to nawet troche duzo. A dlaczego uwazam ze to fanatyzm? Przypatrzcie sie dokladnie tej religii. Z Bogiem nie gadam. Nie odpowiada
|
|
|
zorba wszystko przyswajasz co glosi kosciol? A gdy po smierci sie okaze ze nie ma nic? Rozczarowanie? Żyje zgodnie z ewangelia. Wiekrza radosc z jednej naroconej owieczki, jak z 99 wierzacych. Wiem, moge nie zdazyc sie nawrocic ale wtedy to bedzie moj problem, nie wasz, bo wam pewno św. Piotr otworzy brame
|
|
|
zorba a w czym to niby masz racje? Musisz wiedziec, ze kazdy ma prawo wyboru i prawo do wyglaszania swoich pogladow.
Aha nie wpajaj mi ze tak doskonale znasz sie na wierze, bo to ponoc jest ciagle tajemnicze i pelne niespodzianek. Mnie sie nie podoba cala ta wiara i nie jestem jedynym, ale nie wakcze z nia bo nie mam szans by wygrac. Nawet nie chce zatargow, ale wy wierzacy dajcie nam zyc, a nie nawracajcie nas na sile
|
|
|
zorba a w czym to niby masz racje? Musisz wiedziec, ze kazdy ma prawo wyboru i prawo do wyglaszania swoich pogladow.
Aha nie wpajaj mi ze tak doskonale znasz sie na wierze, bo to ponoc jest ciagle tajemnicze i pelne niespodzianek. Mnie sie nie podoba cala ta wiara i nie jestem jedynym, ale nie wakcze z nia bo nie mam szans by wygrac. Nawet nie chce zatargow, ale wy wierzacy dajcie nam zyc, a nie nawracajcie nas na sile
|
|
|
POki co pozostaje Ci Haghi przekonac sie o tym na wlasnej skorze a to jak sadze juz niebawem...Trzymaj sie.
[%sig%]
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 124 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |