Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Coś co chcecie pokazać
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 7307

Witam wszystkich. Otóż pomyślałem sobie, że można by założyć temat specjalnie przeznaczony na...właśnie, co? Wszystko czym chcielibyście się pochwalić, pokazać innym, lub rozreklamować. Można tu wrzucać linki, filmiki, muzykę, obrazki itp. Czym to się różni od innych tematów? Niczym. Ale żeby nie doprowadzać do sytuacji offtopikowania, przerywania dyskusji, wszystko, co chcecie można tu wrzucić. Co o tym myślicie? Jeżeli, pomysł Wam nie odpowiada, nie piszcie, temat odejdzie w zapomnienie. Czyńmy dobro! ]:

http://www.eioba.pl/a/579e/splatani-naukowo http://www.eioba.pl/a/57om/transerfing-rzeczywistosci To taki komentarz na temat tego, co napisaliście Rosomaku i Nicze. O "eiobie" przypomniałem sobie dzięki Niczemu, bo właśnie zrobiłem trochę porządku na forum i "odsłoniły" się starsze tematy. Ciekawy zbieg okoliczności, bo te dwa artykuły dobrze się odnoszą do tego, o czym tu właśnie rozmawialiśmy. Jak dla mnie to cud i tyle :) Pozdrawiam :)

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

Swoją drogą chciałem wszystkim koleżanką i kolegą polecić ciekawą pracę. Myślę, że zainwestować te 7 pln, za tyle widziałem w taniej książce ;-) Do tej pory zakupiłem 3 egzemplarze ale nim przeczytałem do końca rozdałem osobą według mnie potrzebującym ;) http://sklep.zysk.com.pl/niebianska-wizja-zycie-w-nowej-duchowej-swiadomosci.html Pozdrawiam Igor

Niech Moc Będzie z Tobą

Przeczytałem oba i tak sobie myślę że chyba nic nowego się nie wymyśli... Wszystko kręci się wokół kilku stałych, z orbitującymi wątkami pobocznymi.
wendol:
Ciekawy zbieg okoliczności, bo te dwa artykuły dobrze się odnoszą do tego, o czym tu właśnie rozmawialiśmy.
Jeszcze ciekawiej bo akurat wczoraj oglądałem film ZNAMIĘ z Kevinem Costnerem- też powiązany z tematem. Z filmów fabularnych, traktujących o życiu po śmierci za najbarwniejszy uważam MIĘDZY PIEKŁEM A NIEBEM z Robinem Williamsem. Jak zwykle nie zgadzam się z kilkoma filozoficznymi kwestiami ale siłą filmu są obrazy z tamtego świata. Ta łąka pełna kwiatów, które pod wpływem malarsko ukierunkowanej duszy bohatera, okazują się namalowanymi, Bieg w dół zbocza, przeradzający się w pęd, który za chwilę staje się lotem aż nasyciwszy się nim dusza uświadamia sobie, że w docelowym miejscu może się znaleźć od razu, bez pokonywania odległości. Czy też scena z psem, kiedy to z oddali słychać narastające szczekanie, i nagle puszysta kula rozskomlanej radości z impetem wpada w objęcia bohatera. :) Mam nadzieję że spotkam tam swoich przyjaciół, szczególnie Sabę. Uratowałem ją gdy była szczeniakiem i łączyła nas przez to szczególna więź. Płakałem jak dziecko gdy odeszła Mówią że zwierzaki żyją za tęczowym mostem :) Są tam szczęśliwe i zadowolone, z wyjątkiem jednej, małej rzeczy, każde z nich tęskni za kimś wyjątkowym, za kimś kto pozostał. Razem bawią się i biegają, ale przychodzi taki dzień, kiedy jedno z nich nagle zatrzymuje się i spogląda w dal. Jego błyszczące oczy patrzą uważnie, jego ciało zaczyna drżeć. Raptem oddziela się od innych, a jego łapy prują przez zieloną trawę, szybciej i szybciej... Nie wiem jak sprawa ma się z resztą menażerii ale do psa ten obraz nader pasuje :)

Chwilę była przerwa nie działało PHP jak trzeba le chyba już będzie jak trzeba ;) Tutaj ciekawa wypowiedź na temat wiadomy ;) http://technowinki.onet.pl/aktualnosci/stephen-hawking-jesli-odezwa-sie-kosmici-to-nasza-odpowiedz-musi-byc-rozwazna/c2pr37 Pozdrawiam Serdecznie Wszystkich

Niech Moc Będzie z Tobą

Już myślałem że moja wypowiedź będzie ostatnią na forum... Chyba Darek narozrabiałeś próbą odświeżania starszych wątków. Ja również wszystkich pozdrawiam.

rosomak 2 godziny temu Zmieniałem język php na serwerze i coś kolokwialnie mówiąc padło ;) a nie logowałem się bo nie było pytań, a pytań nie było bo nikt się nie mógł zalogować ;) wiec trochę to trwało ;) Pozdrawiam serdecznie Igor

Niech Moc Będzie z Tobą

http://wiadomosci.onet.pl/barbara-nowacka-w-programie-tomasz-lis-to-nie-fanaberie-elit-to-problem/1fzp34 http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/powstrzymamy-oszolomow-barbara-nowacka-ma-sposob-na-sejmowa-chrzescijanska-krucjate/217esw

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

Ot i mamy "swiadomosc" ludzką :(

Igor:
"Opowiada, w jaki sposób tajemnicze zbiegi okoliczności prowadziły jego samego w kierunku spełnienia przeznaczenia i pokazuje, jak my możemy być prowadzeni" O własnie to:) Tydzień będę w Polsce i nie omieszkam kupić te książke. Wstęp już mnie zaciekawił :)

Polina:
Ot i mamy "swiadomosc" ludzką :(
Najbardziej mnie zniesmacza kwestia "obrony życia od momentu poczęcia", gdy w tym kontekście nie mówi się w ogóle o kobietach. Rozumiem, że dwie komórki lub kilka, które nie mają jeszcze mózgu i świadomości są już "istotą ludzką", której trzeba "bronić", a kobieta niby nie? Zadziwia mnie, że ludzie tak łatwo przyjmują retorykę kościelną, nie zastanawiając się nad tym, tylko przyjmują to za punkt wyjścia do dyskusji. Kościół, który ma na sumieniu życie milionów ludzi mówi o obronie życia? Przecież oni mają to gdzieś (pomagaliby przecież prawdziwie kobietom, zamiast fundować im piekło) - chodzi im tylko o nienaruszalność dogmatów, ich "nieomylność" i władzę. Bardzo nie lubią kobiet - myślących kobiet.

Zawsze twierdzę że aby wyciągać wnioski należy znać temat dokładniej. Dlatego pozwolę sobie wkleić bez linka bo najgorzej gdy się nie wchodzi w treść a czyta po łebkach. Jestem ciekaw Waszego zdania na odpowiedzi tu zawarte. Prawda czy fałsz? Zarzut 1: Ustawa wprowadza realny zakaz badań prenatalnych, gdyż z ustawy znika zapis o badaniach prenatalnych, a w uzasadnieniu projektu ustawy jest zapis o tym, że badania przestaną mieć uzasadnienie. Rzeczywistość: Pkt 3.6 uzasadnienia projektu uchyla co prawda zapis o badaniach prenatalnych z ustawy aborcyjnej i podkreśla, że po zmianie przepisów ten zapis traci swoje uzasadnienie, ale JEDYNIE W ODNIESIENIU DO TEJ USTAWY, PONIEWAŻ ZNIKA PRZESŁANKA DO ABORCJI WYNIKAJĄCA Z TYCH BADAŃ. Równocześnie w tym samym punkcie uzasadnienia autorzy projektu podkreślają wartość badań prenatalnych jako diagnostyki medycznej i prawo pacjentki do takich badań: „Niezależnie od powyższego dostęp do badań prenatalnych gwarantowany jest ustawodawstwem regulującym dostęp do świadczeń medycznych, a zamieszczenie tych norm w Ustawie (antyaborcyjnej – przyp. WT) stanowiło zbędne superfluum”. Znam osobiście ginekologów, którzy są przeciwnikami jakichkolwiek aborcji, ale szeroko polecają badania prenatalne, bo te pozwalają na wczesnym etapie uchwycić pewne wady i podjąć ich leczenie. Zarzut 2: Nowy zapis ustawy każe kobietom ryzykować własnym życiem, gdyż wymusza konieczność donoszenia ciąży, nawet jeśli to spowoduje śmierć matki i dziecka poczętego. Rzeczywistość: To nieprawda. Otóż zgodnie z projektem nowelizacji taka konieczność nie istnieje. Dostępne są wszelkie zabiegi medyczne mające na celu ratowanie życia kobiety w ciąży, nawet jeśli skutkiem ubocznym byłaby śmierć dziecka poczętego. W uzasadnieniu projektu jest to wyraźnie podkreślone i taka możliwość wynika z Konstytucji – dochodzi do konfliktu równorzędnych praw (prawa do życia) dwóch równorzędnie chronionych prawem osób – matki i dziecka. Wyraźnie jest jednak podkreślona celowość konkretnych zabiegów medycznych, zmierzających do ratowania życia matki. Przepis jedynie wyklucza możliwość prewencyjnego zabicia jednej osoby, by ratować drugą. Jeśli dziecko poczęte umiera na skutek działań ratujących życie matki – sprawa nie podlega karalności, bo też to nie jest aborcja. Cała argumentacja, że ten zapis skazuje matki na śmierć, to mocno przesadzona histeria. Zarzut 3: Kobiety, które naturalnie poronią będą ciągane po sądach, prokuratorzy będą badać czy matka nieumyślnie spowodowała przestępstwo - być może pracowała za dużo, nie poszła spać, zignorowała przeziębienie albo pojechała na wycieczkę na rowerze? - grozić będą za to 3 lata więzienia. Rzeczywistość: Powyższy zarzut to kolejne przekłamanie. Prawdą jest, że nowelizacja ustawy w art. 152 §2. przewiduje za nieumyślne spowodowanie śmierci dziecka poczętego karę do 3 lat więzienia, ale w tym samym artykule, w §6 autorzy projektu podkreślają, że „nie podlega karze matka dziecka poczętego, która dopuszcza się czynu określonego w §2”, czyli np. poroni, bo „za mało spała, albo jeździła na rowerze….”, innymi słowy doprowadziła do poronienia w sposób nieumyślny. Zresztą w Polsce obowiązuje zasada domniemania niewinności. Zarzut 4: Zwiększy się śmiertelność okołoporodowa dzieci wyczekiwanych przez rodziców, gdyż nie będzie można odpowiednio wcześnie diagnozować licznych schorzeń, na skutek braku badań prenatalnych. Rzeczywistość: Badania prenatalne nie mają być zakazane, co więcej, w uzasadnieniu projektu autorzy podkreślają, że dostępność takich badań jest gwarantowana polskim prawem (patrz wyjaśnienie do zarzutu 1).

wendol:
Najbardziej mnie zniesmacza kwestia "obrony życia od momentu poczęcia", gdy w tym kontekście nie mówi się w ogóle o kobietach.
To prawda, zgodzę sie z tym kontekstem i Twoim zniesmaczeniem. Kobieta mysli, że może na prawo i lewo korzystać ze swej seksualnosci bez konsekwencji. To tak jakby chlać alkohol bez opamietania. Zycie, każde zycie ! musi niesc za soba odpowiedzialnosc, czego dzis kobietom brak. Wszędobylski seks , podniety róznego rodzaju , zabawa jakby jajko nie mialo innego przeznaczenia jak tylko jajecznica ! Gdyby tak było ludzkosc mogłaby oblizać palce w tęsknocie za soczyscie upieczonym kurczakiem z rożna :) Nie dbam o retorykę koscielna lecz zastanawiam się czy zwierzę dokonuje aborcji ? czy suka leci po aborcję bo wilk ja zgwalcił ??? lub lis ??? Niechciana ciąża, niechciany zarodek a potem dziecko. Może niech od razu nastolatka da sobie związać jajniki i bedzie miała problem aborcji z glowy, a męzczyzna niech podda się sterylizacji- jesli nie planują dziecka. Oddzielic koscielne zapędy od naturalnych konsekwencji i potrzeb, to jest najwazniejsze. Planowanie, zamiast zaskoczenia. Dzis ludzie sie dziwia , że rodza się dzieci chore i niepełnosprawne, chca tego uniknąć i to jest zrozumiałe z ludzkich potrzeb i oczekiwań. Zapominamy jednak, że to sa własnie konsekwencje cywilizacji, konsumpcji, zdegenerowanych społeczeństw nie dbających o swoje korzenie, ród i pokolenie. To jest cena, która trzeba nam zapłacić aby zrozumieć i powrócić do współegzystencji z naturą. Gdy " rodzi "sie nowa gwiazda, kosmos ja wspiera, gdy kiełkuje zarodek ludzki, nowe zycie ludzkosć je niszczy. Rozwiązać przyczynę , a skutków tragicznych nie będzie. Jestem kobieta i gdybym miała być w ciąży , przyjełabym ten dar życia z radoscią. Nie ze względów koscielnych lecz ludzkich, naturalnych.

rosomak:
Zawsze twierdzę że aby wyciągać wnioski należy znać temat dokładniej.
Sądzę, że temat jest rozbuchany i "wscieka" srodowiska , które są niezorientowane . Dla mnie to jest kolejny temat zastepczy, za którym o wiele powazniejsze w skutkach dla nas się przekształca i realizuje .

Masz Polina w swoim otoczeniu do czynienia z ludźmi inteligentnymi, wykształconymi, dorosłymi itp. Są jednak środowiska, którym trzeba zapewnić jakieś możliwości "ratunku". Ty masz "warunki", ale bywają przypadki rodzin patologicznych, czy sytuacje, gdy dzieci rodzą dzieci. Aborcja jest ostatecznością i wiąże się z problemami psychicznymi i fizycznymi - to nie jest "zabieg". Są ludzie (i to nawet dorośli), którzy o antykoncepcji nie mają pojęcia (miałem kiedyś do czynienia z taką rodziną) i ich właśnie trzeba edukować, żeby nie było tak, że "co rok, to prorok". Tak - aborcja to nic fajnego, ale w tym kościółkowym państwie nawet edukacja seksualna jest tematem tabu, bo komuś może się nie spodobać. A jak ktoś jest mocno wierzący to w ogóle ma przerąbane, bo jedyne, na co Kościół pozwala to "kalendarzyk". Wkleiłeś Rosomaku jakiś fragment gmatwaniny przepisów, który z rzeczywistością, z praktyką ma niewiele wspólnego. W tym kraju są tacy, którzy powołują się na tzw. "klauzulę sumienia", a wielu się po prostu boi, że w razie czego będą mieć poważne nieprzyjemności i będą się musieli tłumaczyć, więc wolą omijać temat szerokim łukiem. Ja oprócz internetu czytam też gazety i tam są podane konkretne przypadki, jak to wygląda w praktyce. Kościelne macki sięgają bardzo głęboko i na każdym szczeblu są przypadki, gdy tacy, czy inni przedstawiciele państwa polskiego stoją na baczność i trzęsą portkami przed przedstawicielami państwa watykańskiego.

Jeśli Polina nie rozumiesz w czym rzecz, to może rzeczywiście masz rację, bo wszystko jest "tematem zastępczym" wobec najważniejszej kwestii, jaką jest "zbawienie" ;) Po co wdawać się w szczegóły? Idź do kościoła, a tam wszystko Ci powiedzą i już nie będziesz musiała nad niczym się zastanawiać ;) Takie, czy inne przepisy to jedno, a życie, praktyka i ludzka mentalność to trochę inna kwestia.

Polina Wczoraj o 22:19 A jak ci się tam żyje na tych wyspach ;) Pozdrawiam Igor

Niech Moc Będzie z Tobą

Wendol, masz racje w kontekscie roznych srodowisk dla, których aborcja jest jedynym rozwiazaniem jako ostateczna antykoncepcja. Swiadomosc ludzi pod tym wzgledem ulegala i ulega stopniowej degradacji. Sama mysl o aborcji jest konsekwencja, jest skutkiem który ma swoja przyczyne. Brak rozwiazan dla przyczyny, skutkuje mysla a potem czynem aborcyjnym. Kosciol w duze mierze przyczynil sie do ubostwa duchowego .Ja zwracam uwage na zycie,w takiej czy innej formie. Zapłodnienie komórki jajowej przez plemnik powoduje powstanie NOWEGO ŻYCIA, które nie istniało przedtem. Ma ono swój unikalny kod genetyczny i za kilka tygodni zacznie nabierać kształtów i cech istoty ludzkiej. Dyskusja, czy jest to zaledwie zlepek komórek czy nie, nie ma tu większego sensu: jest to człowiek na najniższej fazie rozwoju, która stanowi zapowiedź powstania pełnoprawnej, świadomej istoty ludzkiej. Z takiego też powodu owo życie powinno być chronione, nie zaś traktowane jak „potencjalny człowiek” czy też komórka.Moje sumienie jakkolwiek nazywac to cos , nie pozwala mi na bezkrytyczna zgode dla aborcji.

Polina 7 godzin temu To niestety jest problem nie tylko natury etycznej - jakby się wielu osobą wydawało, ma wielowymiarowy charakter z metafizycznym włącznie. Pozdrawiam Igor

Niech Moc Będzie z Tobą

Igor:
Polina 7 godzin temu To niestety jest problem nie tylko natury etycznej - jakby się wielu osobą wydawało, ma wielowymiarowy charakter z metafizycznym włącznie
Dokladnie tak ! Ludzie rozpatruja kwestie na poziomie swych potrzeb ziemskich , ignorujac zaleznosci poza materia.

Igor , o moim zyciu w Anglii napisze :) Pozdrawiam
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 7307
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.