| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| A więc wojna zaczyna się kończyć | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 949 |
|
O godz. 4 nastąpił atak Rosji na Ukrainę - w kilku miejscach na raz.
Putin tym samym został zbrodniarzem wojennym - ma i będzie miał jeszcze więcej istnień ludzkich na sumieniu.
W głowie się nie mieści.
To ile za głowę Putina?
Ten debil chyba zwariował.
Mam nadzieję, że kiedyś go dorwą.
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
https://www.youtube.com/watch?v=5vKORZzX0qE
znowu Maciak tytuł
Musisz to wiedzieć(1622/2)Gdyby na brytyjskich poligonach strzelali uranem-obywatele obalili by rząd.
jak wyspiarze przyślą te pociski z uranowym śmieciem co to po produkcyjne jest
to sie Ruscy kwurwią i mogą przejść na wyzszy poziom konfliktu
i zrobi się to "opercja mniej pokojowa".
na razie konflikt jak konflikt
całkiem podobny jak miedzy Pakistanem a Indiami czy między Chinami a Indiami tylko tam tylko od czasu do czasu strzelają
ale napiecie jest bo granice są troszkę nie uregulowane.
|
|
|
Zubożony uran jest stosowany w pociskach od dziesięcioleci - Ruscy też takie mają.
Wszędzie piszą o pociskach przeciwczołgowych wystrzeliwanych przez czołgi i o pancerzu Abramsów, w którym zubożony uran też jest.
Jak byłem w liceum, to interesowałem się techniką wojskową, a szczególnie lotnictwem, wiec dodam coś, o czym w kontekście tego zagadnienia nigdzie nie mówią - otóż słynny samolot szturmowy A-10 Thunderbolt zwany niszczycielem czołgów ma wielolufowe obrotowe działko strzelające pociskami z rdzeniem ze zubożonego uranu właśnie - bardzo skuteczne.
I o to tu właśnie chodzi - o skuteczność, co jest dla wojskowych najważniejsze, a że trochę, mało radioaktywnego pyłu (to nie "zwykły" uran, ani tym bardziej nie wzbogacony, tylko zubożony) się uwolni w określonych miejscach, to nie jest zmartwienie wojskowych podczas wojny, która przez swoje trwanie powoduje ogromne straty ludzkie i materialne.
Teraz chodzi o jak najszybsze jej zakończenie (najlepiej w tym roku, bo bardzo drogo kosztuje) i obie strony szykują się do decydującego starcia.
Przewaga Ruskich polega tylko na ilości żołnierzy, ale jest to przeceniane, bo już brakuje pieniędzy na wypłaty, a poza tym ci mobilizowani giną masowo, bo są "zieloni", puszczani są masą, bez sensu na pozycje, które muszą za wszelką cenę zdobyć (lub przynajmniej utrzymać), bo dla rosyjskich dowódców straty w ludziach się nie liczą tylko interesują ich z góry ustalone cele, po czym kolejne zaplanowane kroki - są mało elastyczni, więc lezą na rzeź. A skutek jest taki, że ci poborowi jak tylko mogą (jak im ktoś w plecy nie strzeli), to uciekają, a do boju idą mocno znieczuleni wódką, co im skuteczności nie poprawia.
Tak - Ukraińcy też dużo ludzi tracą, ale dużo mniej niż Ruscy, bo... nie robią tego, co oni, ale jak wiadomo zaplecze mają mniej liczne, ale lepsze jakościowo i pewniejsze, bo z mobilizacją Ruscy mają coraz większe problemy.
Amerykanie szkolący Ukraińców mówią, że uczą się szybciej od amerykańskich żołnierzy. Dostarczanie sprzętu też przyspieszyło i to coraz skuteczniejszego - m.in. rakiety o większym zasięgu i choćby te brytyjskie czołgi Challenger 2 wraz z amunicją do nich ze zubożonym uranem, a wszystko to po to, by to nadchodzące wielkie starcie było jak najbardziej rozstrzygające, decydujące i kończące nadzieje Putina na odbudowanie imperium, którego Ukraina miała być częścią zdobytą w kilka dni, a okazała się kijem włożonym w szprychy roweru, z którego Putin spadnie.
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
"Operacja mniej pokojowa" - bardzo "ciekawe" określenie ;)
Uśmieszek, choć to zabawne nie jest.
Chyba, że ktoś powołuje się na Putina i mówi o "specjalnej operacji", o misji pokojowej itp.
Dziwne, że są jeszcze tacy, którzy przez tą zasłonę dymną Putina nic nie widzą.
Ukraina zaatakowała Rosję, Rosja się broni i może się jeszcze bardziej wkur? ;)
Co Rosja może?
Teoretycznie może użyć broni jądrowej, ale nie w praktyce.
Po pierwsze się nie broni tylko atakuje, więc nawet zgodnie z własną doktryną nie może tego zrobić.
Powiedzmy, że jakoś by oszukali własny naród (i Niczego) i mogliby spróbować to jakoś uzasadnić...
Tylko, że nikt by w to nie uwierzył poza mniej rozgarniętą częścią ich społeczeństwa i... Niczem ;) Dobra, spoko - Nicze też w to nie wierzy, tylko się boi - przynajmniej mam taką nadzieję, że Putin tak bardzo mu mózgu nie wyprał.
A teraz skutki użycia broni jądrowej...
Przypomnę tylko najpierw, że jak Putin wcześniej już straszył, to szybko zaczął się tłumaczyć, że zostało to źle zrozumiane, że on tego nie chce, ale będzie bronił Rosji w razie czego, jak zostanie napadnięta.
Te obwody: ługański i doniecki są już zdaniem Putina częścią Rosji (Krym tym bardziej), są atakowane i... nic.
Po pierwsze USA powiedziały, że ich odpowiedź byłaby "straszna", choć konwencjonalna, po czym Xi Jinping dodał, że nie życzy sobie użycia broni jądrowej na obszarze euroazjatyckim i od tego czasu Rosja już tym nie straszy.
Rosja sama by się "nawdychała", a Ukraina byłaby... niezdatna do... zajęcia przez Rosję.
Jak ludzie usłyszą o broni jądrowej to się tak boją, że przestają logicznie myśleć - niektórzy, ale Putin liczył na to, że będzie takich więcej.
USA, Europa i Chiny powiedziały mu, żeby nawet nie próbował straszyć, bo jej i tak nie użyje, a mówiąc o niej jest po prostu bezczelny i to może innych wkurzyć - nawet Chińczyków, którzy teraz najmocniej decydują o losach Rosji i zwłaszcza ich Putin musi teraz słuchać.
|
|
|
Wcześniej w tym wątku napisałem, w czym "specjalizują" się różne kraje, bo Nicze wspomniał coś o Chinach i USA.
No to jeszcze o USA:
Jak rodzić, to nie w Stanach Zjednoczonych
|
|
|
To teraz coś na temat Chin:
Pracownicy Banku Rosji muszą uczyć się języka chińskiego
"Źródło zbliżone do Kremla przekazało w rozmowie z "Financial Times", że do końca 2023 r. chińska waluta stanie się główną walutą w Rosji."
To chyba już wiadomo, o co może chodzić Chinom - ogólnie mówiąc o Rosję.
Uratują ich przed rozpadem... niekontrolowanym ;)
|
|
|
Kasparow: Putin to zarządca północnej prowincji Chin
Wygląda na to, że Kasparow ma rację - jako rewelacyjny szachista myśli raczej logicznie i widać, że jest bardzo niezadowolony skoro nadaje takie nazwy.
Podobno Amerykanie (i Kasparow pewnie też) liczyli na to, że po upadku Putina Rosja otworzy się na Zachód (jak za Gorbaczowa), ale wszystko wskazuje na to, że Chiny wykonały ruch wyprzedzający i okazali się najlepszymi "szachistami", a Putin nie miał innego wyjścia, żeby ratować skórę.
|
|
|
Badanie: młodzi w Europie krytycznie oceniają USA i Chiny
Wygląda na to, że jestem młodym Europejczykiem zachodnim :)
|
|
|
Uran jest dziesiątki razy toksyczniejszy od rtęci a tysiące od ołowiu
czyli jak zwykle wmawiając nam że uzycie czegoś takiego to normalka
to jest przejaw hipokryzji tych którzy zapominają o ym że jego się potem ze środowiska nie usówa
a może się on tylko rozproszyć
a i tak organizmy żywe go będą kumulować
Tak iż to przejaw wejścia konfliku na wyższy poziom
z którego już bardzo blisko do wojny atomowej pełnoskalowej.
Tak iż ta wojna nie ma na celu dobra ludzi tylko interesy
ktoś chce posiadać dostęp do jakiś bogactw zasobówa ludziki niech się o to biją
jak na razie wyliczone to jest
do ostatniego Ukraińca
To czy jak wrócili by na te tereny to będą bardziej chorować
a to gówno kogo obchodzi.
Dlatego mówię ci co stąd powyjeżdżali wogóle nie planują wracać,
nie do takich realjów.
|
|
|
|||
|
Rosyjski generał "martwi się" o zdrowie ukraińskich żołnierzy i cywilów
A więc to wypowiedzi Rosjan są dla Ciebie Nicze rzetelnym źródłem informacji :) W myśl zasady, że oficjalny przekaz to kłamstwo, Rosjanie mówią prawdę, bo są "oryginalni" :) Wreszcie pojąłem Twoje zamiłowanie do rosyjskich źródeł :)
Z tego artykułu wynika, że Ruscy boją się, że Ukraina odzyska Krym i to właśnie "napaść" na ten rejon uznaliby za atak na Rosję.
A Ukraińcy nie mogą uznać ataku na Ukrainę za atak na Ukrainę? ;)
Dlaczego atakują atakujących ich rosyjskich żołnierzy?
I dlaczego Zachód przeszkadza Rosjanom w "wyzwalaniu" Ukrainy?
Wyrwał i Kudła: Czy pociski czołgowe ze zubożonym uranem szkodzą zdrowiu?
Szkodzą.
Ale o co chodzi z tym wyrywaniem kudłów? ;)
Artykuł ze stycznia i trochę już nieaktualny, bo jednak Ukraińcy mają otrzymać takie pociski wraz z brytyjskimi czołgami. OK - nie od Amerykanów, ale jednak.
Natomiast ten fragment jest nieco zabawny (jeśli w ogóle wojna może być "zabawna"):
"Amerykańska organizacja rządowa Departament Spraw Weteranów USA ostrzega, że oprócz bezpośredniego ostrzału amunicją DU największe zagrożenie dla żołnierzy powoduje znalezienie się w miejscu pożaru spowodowanego działaniem takich pocisków. Jednak do tej pory żadnym badaczom, w tym autorom wspomnianego raportu The Royal Society, nie udało się dowieść szkodliwego wpływu tego rodzaju amunicji na zdrowie żołnierzy."
Generalnie żadna amunicja nie wpływa szkodliwie na zdrowie żołnierzy ;)
ISW: Prigożyn podważa narrację Kremla o "nazistowskiej" Ukrainie
Popadł w niełaskę, bo krytykował i podważał różne rzeczy, a poza tym zrobił się za silny, więc Putin uznał go za zagrożenie.
Jest taki odważny, bo pewnie ucieknie do Afryki, gdzie razem ze swoją bandą będzie dalej robił "interesy". Na Ukraińców okazał się za słaby.
Zdrajca i tyle ;)
|
|
|
"Szok i przerażenie". Rosjanie chcieli skopiować amerykańską doktrynę z Iraku
Jak by ktoś nie wiedział to przypomnę, że Irak zaatakował -> Kuwejt.
I jak by ktoś tego też nie wiedział ;) to przypomnę, że Rosja zaatakowała Ukrainę.
"Chodzi o kontrolę komunikacji, wszelkiej wymiany danych, rozpoznania ale także oddziaływania propagandowego. To coś, z czym nie poradzili sobie Rosjanie w Ukrainie"
W Ukrainie sobie nie poradzili (bo Ukraińcy najlepiej widzą, co robią Ruscy), ale Niczego przekonali :))
Nie musieli się za bardzo starać - wystarczyło, że ich przekaz był inny, niż "oficjalny". Płaska Ziemia też Niczego "oczarowała" :))
Do tego oczywiście dochodzą lata życia Niczego spędzone w komunie i niechęć do kapitalistów, burżujów itp., którzy go "okradają", bo sam niczego nie osiągnął.
Rosja kojarzy mu się z komuną (i słusznie), więc stąd jego sentyment do tego kraju. Jakby nie wiedział o ogromnej skali złodziejstwa i korupcji w Rosji - nawet części ze sprzętu wojskowego porozkradali, a ich największymi zdobyczami w Ukrainie są lodówki i pralki.
W komunistycznej Polsce obywatele nie widzieli nic złego w rozkradaniu Państwa, bo państwowe było "niczyje", za to zazdrościli sobie nawzajem.
Państwo było źródłem propagandy i opresji.
Znając takie uwarunkowania można zrozumieć Niczego.
|
|
|
Gen. Skrzypczak: Ukraińcy nie są gotowi do kontrofensywy, Rosjanie wyczerpali swoje jednostki
Dobrze poczytać co mówi fachowiec.
|
|
|
"Coraz więcej oznak niezadowolenia". Elity odwracają się od Putina
"poparcie dla zjednoczenia Rosji z Ukrainą stale maleje. W 1995 r. 65 proc. rosyjskich elit chciało połączenia obu państw. W 2020 r. takie stanowisko miało zaledwie 5 proc. badanych. Stopniowo elity pogodziły się z faktem, że Ukraina jest niepodległym państwem."
Ale Putin się z tym nie pogodził, bo chciał być "wielki" w historii Rosji, a teraz "nie może" się wycofać, bo to oznaczałoby straty nie tylko "wizerunkowe". "Musi" kontynuować, by odnieść jakieś zyski, a nie tylko straty, więc... straty będą jeszcze większe.
Będzie brnął aż do końca - swojego lub Rosji. To nawiązanie do słów z filmu "Psy" :) A tak na poważnie, to oczywiście "końca" Rosji nie będzie, natomiast kwestia czasu, kiedy nastąpi koniec Putina.
Bardzo ciekawy artykuł, a pomyśleć, że są jeszcze tacy, dla których to jest "specjalna operacja" mająca na celu pomoc Rosjanom prześladowanym przez "faszystów ukraińskich" na wschodzie Ukrainy.
Po co Putinowi broń nuklearna na Białorusi? Ekspert wyjaśnia
"Zaledwie w ubiegły wtorek, na spotkaniu z (chińskim) przywódcą Xi (Jinpingiem) w Moskwie, Putin zakomunikował, że Rosja zobowiązała się nie rozmieszczać broni jądrowej w krajach trzecich. Złamanie tej zapowiedzi w ciągu tygodnia może wskazywać, że Putin mógł nie otrzymać takiego wsparcia ze strony Chin, na jakie liczył"
Może otrzymał propozycję "nie do zaakceptowania" odnośnie pozycji Rosji w stosunkach z Chinami?
Chińczycy są cierpliwi. Może jeszcze nie czas, by Rosja "klęczała" przed nimi?
Putin i tak ma przerąbane, ale chyba jeszcze wierzy w swój plan i nie chce się nikomu "kłaniać".
Ale co będzie z Rosją po Putinie?
Chiny by ich wzięły "pod swoje skrzydła" i Rosja uniknęłaby odpowiedzialności za wywołanie wojny - tak zakłada chiński plan.
Natomiast w przypadku "otwarcia na Zachód" Rosja musiałaby zapłacić ogromne odszkodowania.
Rosja może oczywiście wybrać "własną drogę" i się izolować, ale będą się wtedy "zwijać" zamiast rozwijać, bo sankcje zrobią swoje i wtedy naprawdę może nastąpić rozpad.
W tym artykule są też linki do innych ciekawych, dużo wyjaśniających treści.
|
|
|
https://www.youtube.com/watch?v=R8lM-RFpljw
Tak
30 minuta 50 sekunda
maciak rozpatruje kto wydał decyzję o tym że Putin jest podejrzany o zbrodnie wojenne
jak zwykle oficjalna wersja jakoś nie przystaje do faktów więc po co nam fakty
ważne kazali głosić że Putin jest tyko zły i go już zatrzymają gdziekolwiek się ruszy a tu nawet Stany nie podpisały tej konwencji o zatrzymaniach
po za tym ze wniosek wydał gościu co ma brata pedofila.
same nieskazitelne indywidua
|
|
|
Stany... to są Pany ;)
"Hameryka" - tak się kiedyś mówiło w Polsce. Może od młotka (hammer), a może od "chamów"? Ha! Wielka Hameryka.
https://www.youtube.com/watch?v=pOmqJIWrqYE Rewelacja :))
Ameryka jest największa, najwspanialsza i najlepsza we wszystkim.
Tam naprawdę jest taka ideologia - dla niektórych Ameryka to cały świat.
Słynni amerykańscy naukowcy odkrywają (Amerykę ;)) to, co już zostało odkryte przez innych, ale muszą to zrobić oni, żeby to przedstawić Amerykanom (żeby wzrósł patriotyzm) i powiedzieć o tym całemu światu.
Dopaść Putina. Prezes MTK: "To jest sygnał, że nie ma świętych krów"
Przeczytałem, ale o Amerykanach nic tam nie ma.
To sprzed kilku lat:
Rosja ogłosiła, że nie będzie stroną Statutu Rzymskiego MTK
Coś napisali o innych krajach:
"Rosja podpisała Statut Rzymski, lecz dotąd go nie ratyfikowała. Oznacza to, że, podobnie jak wiele innych państw, nie jest ona pełnoprawnym członkiem MTK; stronami trybunału nie są także np. Chiny i USA."
"Prokurator Bensouda w swym niedawnym raporcie napisała również, że amerykańscy wojskowi i agenci CIA mogli popełnić zbrodnie wojenne w Afganistanie wobec więźniów i osób przetrzymywanych, w okresie od 1 maja 2003 r. do 31 grudnia 2014 roku."
Amerykanie mają taką zasadę, że ich obywatele mogą być sądzeni tylko przez sądy amerykańskie. Dotyczy to nawet pospolitych przestępców, a "tym bardziej" spraw "politycznych" - jeszcze by taki zdradził jakieś tajności... I co im zrobisz? Wyślą wojsko i go "odbiją" ;)
Putin ma problem, bo nie może podróżować i prowadzić rozmów w krajach, gdzie by go "zgarnęli".
Może kiedyś sami Rosjanie go rozliczą za przyczynienie się do śmierci wielu Ukraińców i Rosjan.
Może dopiero pośmiertnie go rozliczą za te wszystkie zbrodnie i straty?
Na pewno nie zapisze się pozytywnie na kartach historii.
|
|
|
|
|
|
"To nie Zełenski i nie rolnicy są winni problemów ze zbożem w Polsce"
Co Zełenski ogłosi w Warszawie? Dziennikarze zdradzają szczegóły
Skrzypczak: Ukraina nie ma szans na odbicie zajętego przez Rosjan terytorium
Czyli w tym roku nie ma szans, a koszty pomocy są coraz mniej akceptowalne przez Zachód.
|
|
|
Dziś Morawiecki ostrzegł mnie przed Niczem ;)
Mówił o takich różnych w internecie.
|
|
|
Wizyta się odbyła, było spokojnie i miło - Zełenski podziękował i pozdrowił Ukraińców przebywających w Polsce, sporo ludzi się wzruszyło.
Jakieś rozmowy o odbudowie Ukrainy i udziale polskich firm też były, ale o konkretach nie słyszałem, bo chyba jeszcze nie czas na szczegóły - najpierw wojna musi się skończyć, bo kto będzie chciał inwestować, jak może to zostać zniszczone.
Putin oszukał Xi. Macron na tym gra
Tajwan jest o tyle bezpieczny, że tam są fabryki procesorów.
To znaczy jest "łakomym kąskiem" dla Chin, ale mocniejsze działania zbrojne spowodowałyby duże straty.
"Dzięki" COVID (praca i nauka zdalna) i kryptowalutom było duże zapotrzebowanie na elektronikę i były plany budowy fabryk w USA i w Europie, ale rynek się nasycił, COVID skończył, a kryptowaluty "padły".
Teraz jest "lament", że sprzedaż procesorów znacznie spadła, trzeba było obniżyć ceny (dzięki temu kupiłem GPU dla córki do AI) i nie ma pieniędzy na nowe fabryki - tzn. będą, ale później.
Jakiś czas temu zaczęła się wojna handlowa pomiędzy Chinami, a USA o dominację, więc Chińczycy dostali "bana" na najnowsze technologie i są zainteresowani Tajwanem.
Oczywiście Chińczycy "gonią" Zachód, ale ten im "ucieka".
Monopol na produkcję maszyn do naświetlania wafli krzemowych ma holenderski ASML, duże instytuty badawcze znajdują się natomiast w Belgii.
Chiny chcą Tajwanu, bo te maszyny już tam są łącznie z całymi fabrykami.
Rosja natomiast jest "głodna" i chce ukraińskich czarnoziemów, skoro na paliwach kopalnych będą coraz mniej zarabiać.
I tak to świat ma problem z takimi dwoma "państwami rozbójniczymi", które się dogadują na tej zasadzie, że się rozumieją, bo mają podobną mentalność.
|
|
|
Droga krzyżowa w Rzymie. Ukraińskie władze oburzone
Staram się być obiektywny, ale tu Ukraińcy przesadzili.
Wielokrotnie pisałem, że przez tą wojnę giną, cierpią Ukraińcy i Rosjanie też - i to nie jest żadne "zrównywanie", tylko wina Putina, że to rozpoczął, wysyła kolejnych żołnierzy na śmierć, a Ukraińcy się bronią.
To były wypowiedzi "dzieci", takie bardzo osobiste i trudno wymagać, by wdawały się w dywagacje polityczne - po prostu ludzie giną, dzieci bardzo cierpią gdy stracą bliskich i wszyscy mają już dosyć tej wojny.
Zwłaszcza młodzi ludzie, gdy są jeszcze "nieskażeni" różnymi "powinnościami" nie rozumieją po co ludzie się nawzajem zabijają, w imię czego i co to za absurd i skur...syństwo by tak robić.
Szkoda, że z czasem zaczynają rozumieć i usprawiedliwiać różne "opłacalności".
Jezus był "wiecznym dzieckiem" ;) i gdyby takich było więcej na Ziemi, to byłby... raj. Podpadł różnym władzom (świeckim i religijnym), bo krytykował i otwierał ludziom oczy, i mówił że rządzący mają klapki na oczach, bo patrzą w "święte księgi", a nie widzą człowieka.
W wyższych wymiarach Jezus jest zwany "księciem pokoju".
I się znowu wzruszyłem...
Więcej nie napiszę, bo mi łzawiące oczy przeszkadzają.
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 949 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |