Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Życie po śmierci
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 68

Każdy z nas w pewnym etapie życia zadaje sobie pytanie, dotyczšce życia po œmierci. Co spotka mnie po odejœciu z tego œwiata? Gdy skończy się oddech, zamilknie serce, ustanie praca mózgu, co pozostanie? W istnienie duszy, a co za tym idzie, w istnienie życia po œmierci, wierzš ludzie na wszystkich kontynentach naszej planety. Każda z religii ma swoiste wytłumaczenie miejsca, w którym znajduje się dusza. Egipska definicja duszy była œciœle zwišzana z ludzkim ciałem. Ludzie w starożytnym Babilonie wierzyli, że znajduje się ona w uszach. Inni z kolei nasi przodkowie sšdzili, że znajduje się we krwii. Jakiœ czas temu, niemiecki psycholog z Uniwersytetu w Lubece przeprowadził bardzo ciekawy eksperyment. Zapytał dzieci w wieku od 7 do 17 lat, gdzie w ludzkim ciele można zlokalizować duszę. Starsze dzieci odpowiadały zazwyczaj, że można jš znaleŸć w całym organiŸmie. Młodsze dzieci twierdziły, że znajduje się głowie, z kolei najmłodsze lokalizowały jš niedaleko serca. Psychiatra Paul Persall ze szpitala Sinai w Detroit jest autorem ksišżki "Kod serca" (The Heart's Code), w której na podstawie odpowiedzi otrzymanych od 140 pacjentów z transplantowanym sercem, dopuszcza się bardzo kontrowersyjnych wniosków. Dr Pearsall twierdzi, że to w ludzkim sercu zakodowana jest osobowoœć człowieka. Serce kontroluje mózg, nie odwrotnie. Odpowiednie ustosunkowanie człowieka do uczuć, strachu i marzeń zakodowane jest w komórkach serca. Ludzie po transplantacji serca zmieniajš w pewnym stopniu swojš osobowoœć, zachowujšc się w przyszłym życiu bardziej podobnie do dawcy. W swojej ksišżce autor podaje wiele przypadków dowodzšcych przedstawianym hipotezom. 41-letni pacjent, któremu transplantowano serce od 19-letniej dziewczyny, która zginęła w wypadku kolejowym, drastycznie zmienił swojš osobowoœć. Dotychczas uważny i ostrożny stał się osobš z bardzo mocnym temperamentem i jak prawie każdy nastolatek, mniej odpowiedzialny. Dusza waży? Pod koniec lat 90-tych œwiat obiegła sensacyjna wiadomoœć. Amerykańscy naukowcy w labolatorium zważyli duszę. Odkryli, że krótko po œmierci nasze ciało staje się lżejsze od 2,5 do 6,5 gramów. To jednak nie była pierwsze takie doœwiadczenie. W 1915 roku przeprowadzono podobne. Wówczas stwierdzono, że dusza waży 22,4 gramy. Nie mniej ciekawy był rok 2001. Brytyjscy naukowcy Sam Parnia i Peter Fenwick stwierdzili, że po œmierci mózgu nadal istnieje życie. W badanie zaangażowano 63 pacjentów, którzy przeżyli œmierć klinicznš. 56 badanych nie pamięta niczego z czasu, gdy teoretycznie nie żyli. Co ciekawe, 7 pacjentów dokładnie wie, co się z nimi działo. Pamiętajš, że byli otoczeni "przez radoœć, miłoœć i pokój", zaœ czas biegnšł zdecydowanie szybciej. W pewnym momencie widzieli jasne œwiatło, a po chwili dziwne kreatury wyglšdajšce jak anioły czy też œwięci. Twierdzš, że znajdowali się w innym œwiecie. Warto wspomnieć, że ŻADEN z badanych nie był wierzšcy. Trudno więc tłumaczyć ich opowieœci przez fanatyzm religijny. Jednš z hipotez na wyjaœnienie wizji pacjentów, mogš być podawane im farmaceutyki. W przeprowadzonych badaniach nie było jednak mowy o œrodkach, które w jakimœ stopniu mogłyby wpływać na takš pracę mózgu. W grudniu 2001 roku trzech duńskich naukowców pod przewodnictwem Pima van Lommela przeprowadzili jeszcze większe badanie z osobami, które przeżyły œmierć klinicznš. Wyniki tychże badań opublikowano w magazynie medycznym Lancet. Były one bardzo zbliżone do tych, które zaprezentowali Brytyjczycy. Van Lommel dowodzi w nich, że wizje pojawiajš się w momencie, gdy całkowicie ustaje praca mózgu (0). To może oznaczać, że wizje opisywane przez badanych nie sš wywołane przez mózg. Van Lommel podaje bardzo ciekawy przykład zwišzany ze swojš pracš z ludŸmi bliskimi œmierci. Pewnego razu na sali reanimacyjnej znalazł się pacjent, w którego przypadku elektroencefalogram pokazywał prostš linię. Doktorzy próbowali go reanimować przez intubację. Pacjent posiadał sztucznš szczękę, która przed wykonaniem tej czynnoœci została mu wyjęta z jamy ustnej. Po godzinie walki o życie pacjenta, jego serce zaczęło znów bić i ciœnienie powróciło do normy. Po tygodniu podczas pobytu na jednej ze szpitalnych sal, pacjent zapytał pielęgniarkę: "Nie wiesz gdzie jest moja szczęka?! Wzięliœcie mi jš i położyliœcie w misce na wózku!" Pacjent dokładnie potrafił opowiedzieć poszczególne czynnoœci doktorów podczas jego reanimacji z najdrobniejszymi szczegółami. Jak mówił, cały czas bał się, że lekarze mogš przerwać jego reanimację i próbował im wszelkimi sposobami pokazać, że... żyje.

Czlowiek uczony, nie jest we wszystkim uczony, czlowiek rozumny , jest we wszystkim rozumny.

szuineg:
szuineg
Czyli jeszcze nie wiesz, jak zresztš większoœć .....ale wszyscy jesteœmy na drodze poznania swojego "Ja"...może właœnie dlatego powinniœmy stać się jak dziecko?
wendol:
wendol
Pytanie prowokujšce do odpowiedzi :)

Czlowiek uczony, nie jest we wszystkim uczony, czlowiek rozumny , jest we wszystkim rozumny.

hmmm

W obecnych czasach jest na Ziemi dużo zaawansowanych dusz, podnoszš œwiadomoœć innych, będš bardzo potrzebne gdy nadejdzie czas przełomu. Kiedyœ intensywnie myœlałem o zmianach które nadejdš i usłyszałem jakiœ szum przechodzšcy w chrobot, wreszcie zmienił się on w głos, który powiedział: "dziękujemy wam wszystkim".

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

Dariuszu Ty bredzisz. Gdybyœ był taki super-super to nie pracowałbyœ w instytucji która zabiera ludziom coœ co powinna zabierać tylko œmierć - WOLNOŒĆ. I nie pisz że jesteœ informatykiem i nie masz z więŸniami nic wspólnego, jesteœ częœciš systemu który zniewala. A jak już słyszysz głosy to polecam na poczštek neurologa, a jak nie pomoże to psychiatrę.

Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa.

żYCIE PO œMIERCI JEST NA PEWNO PIęKNE ZALEżY JAKIM SIę BYłO ZA żYCIA.

szuineg Właœnie byłem na praktykach w ZK Tarnów (normalnie, 12 godzin na oddziale) i zrozumiałem, że jeœli ktoœ nie potrafi korzystać z wolnoœci (krzywdzi innych), to nie powinien jej mieć, trzeba chronić społeczeństwo przed takimi ludŸmi.

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

ale Wendon twoja antypatia poraza jakbys wszystko wiedzial powiedz jak zrobic zeby wszystko weidziec tez bym chcial a tak wogole zgodze sie z ziomem u gory psychiatryk wskazany ale nie zewzgledu na glosy bo ja tez mam czasem jakies opcje ale ty zachowujesz sie jakbys wiedzial co bedzie jak umrzemy to poweidz gdzie trafimy i za ile bedzie koniec swiata ktora pszepowiednia sie spelni wkacu wszystko wiesz odpisz nam :) czekamy

za duzo wyjaralem dzis ee jebie mi sie ale odp na powyzsze :D

wendol:
Właœnie byłem na praktykach w ZK Tarnów (normalnie, 12 godzin na oddziale) i zrozumiałem, że jeœli ktoœ nie potrafi korzystać z wolnoœci (krzywdzi innych), to nie powinien jej mieć, trzeba chronić społeczeństwo przed takimi ludŸmi.
A kto jest w stanie osšdzić kogo trzeba zamknšć?? Ty? Sšd? Ty, czy inna gadzina (ciekawe że na strażników mówi się GADY, nie mówi ci to coœ?) nie będziecie wiedzieć czy którykolwiek z osadzonych jest winny czy nie, wie to tylko on sam. Sam siedziałem z typem którego zawineli na podstawie listu gończego, on sam nie wiedział o co chodzi, nie miał nakazu aresztowania (blachy) i na wczeœniejszej celi go dojechali (jakby tam został dłużej miałby uszkodzenia ciała, tak miał "tylko" uszkodzonš psyche). Jako że w mojej celi siedzieli normalni ludzie nikt nic mu nic nie robił, choć nie wierzyliœmy że siedzi i nie wie za co. Chłop miał przejebane, spod celi nie wychodził bo go straszyli, My mieliœmy przejebane za niego, po tygodniu dostał list z prokuratury (siedział już wtedy 8dni i nie wiedział za co). I wszystko pięknie, zgadzało się jego imie, nazwisko, imiona rodziców, tylko według nich miał 64 lata, a koleœ miał troche po 30sce. I co myœlisz że go wypuœcili? Koleœ walił w klape, żalił się że ten nakaz aresztowania nie dotyczy jego i żeby go wypuœcili, a gady go wzięły na "dŸwięki". Po następnym tygodniu prokurator go wypuœcił z oczywistej pomyłki, tylko że koleœ został zniszczony psychicznie przez jakichœ kryminalistów i pobity przez urzędników państwowych - TWOICH KOLEGÓW PO FACHU. Ja za cenę jednego takiego człowieka wolałbym wypuœcić wszystkich więŸniów, a takich niewinnych ludzi jest o wiele więcej niż jeden.

szuineg:
Ja za cenę jednego takiego człowieka wolałbym wypuœcić wszystkich więŸniów, a takich niewinnych ludzi jest o wiele więcej niż jeden.
Chyba nie wiesz co piszesz.

Wiem. Sš inne metody, tylko że te metody sš za skuteczne i nagle by się okazało że nie ma przestępców. Widocznie komuœ zależy na ich istnieniu.

Jestem bardzo ciekawy jakie to metody moga byc.

Może obejmij władze na œwiecie, wypuœć skazanych na œmierć, morderców, gwałcicieli-zasługujš na wolnoœć.

Mówisz o niesprawiedliwoœci sšdzenia. Ale chyba nie uważasz, że nawet gdyby kogos złapano na goršcym to powinno by sie go zostawic? O co ci chodzi?

szuineg Twój punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia. Jeżysz się na Darka i tak właœciwie chyba sam nie wiesz dlaczego?
szuineg:
A kto jest w stanie osšdzić kogo trzeba zamknšć?? Ty? Sšd? Ty, czy inna gadzina (ciekawe że na strażników mówi się GADY, nie mówi ci to coœ?) nie będziecie wiedzieć czy którykolwiek z osadzonych jest winny czy nie, wie to tylko on sam.
Odsiadujš karę i winni i niewinni to prawda. Coraz częœciej dochodzi do tego, że winni sš uniewinniani z braku dowodów choć winny wie doskonale , że jest winny.Sam system sšdowniczy nie jest wolny od błędów. Jednak nie można generalizować i twierdzic, że osšd nie jest mozliwy....jest możliwy i zarazem konieczny. Coraz większa przestępczoœć jest aż nadto widoczna i słyszalna, dochodzš do nas wieœci o mordach , napadach itp. i nie może pozostać taki osbnik bez kary inaczej wszyscy będziemy się czuli zagrożeni . I jak się to ma do sprawiedliwoœci, że winny chodzi sobie po ulicach bezkarnie czynišc to samo nadal. Inne metody? owszem .....za œmierć- œmierć, za kradzież - odcišć rękę, za gwałt - nóz w rekę i po sprawie z "interesem" , za pobicie- kamienie w dłoń, itd. itp. O tych metodach mówisz? bo obecne sš za łagodne z ciepłš celš, ze strawš ( pracować nie trzeba) z telewizorkiem , tylko leżec i leniuchować a w dodatku za te " wakacje" my płacimy. A kto straszy, bije, znęca sie ,gwałci w zakładzie karnym.....ci co siedzš niewinnie ??? W mojej miejscowoœci żona zaatakowała męża od tyłu nożem, przecieła mu tętnice szyjnš, facet nie zyje. I pójdzie kobiecina pewnie siedzieć, bo nie wytrzymała draba alkoholika, który znęcał się psychicznie i fizycznie nad nia i nad dziećmi.I w tej chwili prawo jest kulawe, gdyż w przyczyny tej sytuacji nikt sie nie angazowal. Miał facet wyrok w zawiasach , ale co tam nadal sobie uzywał do woli, aż psychika kobiety nie wytrzymała. Gdyby zamknęli go od razu, on by zył a kobieta mogłaby spokojnie dzieci wychowywać. A teraz? dzieci do domu dziecka jak nikt z bliskich się nimi nie zaopiekuje, a ona siedzieć.
szuineg:
tylko że koleœ został zniszczony psychicznie przez jakichœ kryminalistów i pobity przez urzędników państwowych
własnie przez k r y m i n a l i s t ó w !!!! którzy majš się za dobrze w zakładach, a ci niewinni? niewielu jest takich, każdy może powiedzieć " jestem niewinny".

wyckret:
Mówisz o niesprawiedliwoœci sšdzenia. Ale chyba nie uważasz, że nawet gdyby kogos złapano na goršcym to powinno by sie go zostawic? O co ci chodzi?
A co bóg zrobił z Kainem? Zamknšł go? Nie! Wypuœcił, ja bym wszystkich wypuœcił, lecz naznaczył znamieniem tego co zrobili. To zbyt skomplikowane aby to wytłumaczyć jednym postem. Metoda jest, pozostaje jeszcze tylko niemożliwoœć właœciwego osšdzenia i dopóki nie możemy właœciwie osšdzać powinniœmy od tego całkiem odejœć. Tak jak taki jeden psychiczny pasterz dla jednej zgubionej owcy porzucił całe stado tak i Ja dla jednego niewinnego człowieka w kryminale wypuœciłbym wszystkich.

szuineg:
Ja za cenę jednego takiego człowieka wolałbym wypuœcić wszystkich więŸniów, a takich niewinnych ludzi jest o wiele więcej niż jeden
kompromitujesz się takimi wypowiedziami

Wiecie a propo niewinnosci kuzynka mojego bylego kumpla sie we mnie zakochala on mnie blagal bym jakos poszedl bo ona ma urodziny itp wiec polazlem poznalem jej siostre spodobala mi sie to pozniej jezdzilem czesciej tylko potem zaczelo mnei to pszerastac bo mloda sie bujala we mnie i to masakra byla pozniej zaczela pszeginac a teraz wiecie co zrobila jakis miesiac wstecz osadzila mnei suka ze ja pobilem 24 lipca a w sierpniu mnie jeszcze prosila bym jej w lekcjach pomogl i to jest fer ? najlepsze jest to ze ona ma 12 lat powiedziala ze podjechalem srebrnym kombi oplem zapamietala nr rejestracyjnych nei zapamietala i ze ja bilem miala jakas obdukcje i wiecie co ciesze sie ze ktos jej najebal tylko to serio nie ja bo mam ta zasade ze nie bije dziewczyn dla mnie to frajerstwo totalne i ci ktorzy mnei znaja wiezia to ale wladza sad itp otym nie wie i co to jest sprawiedliwe jeszcze glupia szmata powieziala ze bylem jej chlopakiem jak mnie laty zawineli to sie wstydzilem patrzec na nich i modle sie o to by udowodnic swoja niewinnosc bo jak pujde na dolek na 2 latka to bede mial pszejeb ostry bo w kiciu nikt mi nie uwierzy i to nie jest sprawiedliwe taki malolaty powinno sie zamykac i co nadal mysliscie ze sa ludzie dobrzi sprawiedliwi wedlug mnie moze ktos ja pobil moze dostala od brata albo siostry zwisa mi to ale nie ogla byc pewna bo od prokuratorki slsyz\alem inna wersje i od policji ktore ona podawala a jak sie nie jest pewnym to sie nie osadza i co mam teraz zrobic ? heh nikt mi nie pomoze wiecie chujowo jest jak ludzie cos mowia co nei jest prawda bo wlasciwie teraz ja bym mogl sie pochlastac pojsc na obdukcje i oskarzyc ja ze mnei pociela chujowo :((

A co zrobili z Illidanem? :D zamkneli na 10 000 lat!

Campari:
Tak jak taki jeden psychiczny pasterz dla jednej zgubionej owcy porzucił całe stado tak i Ja dla jednego niewinnego człowieka w kryminale wypuœciłbym wszystkich.
Zły przykład.....ktoœ " psychiczny" nie wie co czyni ! Zdaje się, że to nie geniusz przemawia a głupek. Większoœć nie siedzi za niewinnoœć ale ponoszš karę w zakresie ludzkich możliwoœci, wypuœcić ich znaczyłoby pochwalać ich zbrodnicze czyny.

Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 68
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.