| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Romeczek | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 48 |
|
Najpierw amnestia, chore plany szkolne a teraz obowišzkowa matura z matematyki. Ciekawe na co nasz wspaniały romeczek jeszcze wpadnie? I co teraz? Bo chyba się powieszę.
|
|
|
Zmarszczek za wiele nie widać, niech ciocia zrzuci ten faruch , patelnię odrzuci, kiecke mini wcinie, fryz poprawi....a będzie stara ale jara !!! :):):)
|
|
Czlowiek uczony, nie jest we wszystkim uczony, czlowiek rozumny , jest we wszystkim rozumny. |
|
...he he dobre Dodo! No taka satara jak na obrazku nie jestem... he he... ale pociesznie sie czyta problemy o maturze... ;)
|
|
|
Fakt ! maturka poleciała z górka :) i u mnie...ale co tam grunt to umiech na twarzy, a jak się nikt do ciebie ( czy do mnie ) nie usmiechnie, jeszcze można do lustra sie posmiać :)
isis wcale nie wštpię , że stara nie jeste :)
Dzisiaj gdy kupowałam bułeczki w piekarni, wszedł niczego sobie starszy Pan i mówi tak....." ciepłš babkę spod lady poproszę " :) ta babka z patelniš :) z ciepłym umiechem pasuje jak ta l a l a :):)
|
|
Czlowiek uczony, nie jest we wszystkim uczony, czlowiek rozumny , jest we wszystkim rozumny. |
|
|||
|
ke1przez2g:
'Matematyka jest podstawš do zrozumienia wszystkiego, poprzez matematykę można opisać wszystko co istnieje, nie ma drugiej tak potężnej nauki.'
Matematyka jest czyms cudownym. Niestety mnie wciagnelo cos innego:
'Chaos zawsze pokonuje porzšdek, gdyż jest lepiej zorganizowany.'
'Ciekawe czasy' Terry Pratchett
|
|
|
i:
(…)szczery gniew jest jednš z największych twórczych potęg wiata.
'Trzy wiedzmy' Terry Pratchett
|
|
|
chaos (matematyka) - niestabilnoć rozwišzań równań ze względu na warunki poczštkowe
Wikipedia®
|
|
|
|
|
|
Z wszystkiego co istnieje, matematyka jest najbliższa chaosowi i jedynie za jej pomocš można spróbować go opisać. Lecz czy chaos pozostanie sobš, kiedy zostanie opisany?
|
|
http://mops.uci. agh.edu.pl/~rafau/lisp/Sierp3.jpg |
|
|
W zasadzie to taki tu belkot o tej matematyce. Jest taki tam cytat, ze im bardziej sie w czyms siedzi, tym mniej zachwytow nad tym.
|
|
|
"Czym przy tym jest historia czy polski, gdzie z wystarczy umieć dobrze lać wodę i znać zarys tego o czym się pisze."
Dobra, wszyscy historycy, polonici, filozofowie, pisarze, reporterzy, redaktorzy, recenzenci i reszta tej hołoty pod mur.
|
|
|
Z resztš ja też. Bo miałem nie kuć fizyki/matematyki/chemii. Może jeszcze zmienię klasę i przyzwyczajenia. Ups. Jednak nie.
|
|
|
|||
|
Nauka pojęciem względnym. A co do "bezmuzguw" to własnie obraziłes znacznš częc populacji. Sam nigdy niczego nie kułe?
|
|
|
Z resztš dzięki komu matoły zdajš mature? Dzięki giertychowi. I co on poprawił? Nic.
|
|
|
Nie, nigdy nie zakuwałem. Zawsze wychodziłem z założenia że jeżeli czego nie zrozumiałem za pierwszym razem to nie ma się co trudzić.
Na razie nic, ale cišgle jeszcze ma szanse, obowišzkowa matma na maturze to dobry krok.
|
|
|
Elucidating principles of the brain mathematically:
http://www.riken.go.jp/engn/r-world/info/release/news/2006/ma y/index.html
|
|
|
http://www.riken.go.jp/engn/r-world/info/release/news/2006/ma y/index.html
No brain-measurement equipments, no chemical agents, and no laboratory mice can be found in the laboratory led by Shun-ichi Amari, Unit Leader and Director of Brain Science Institute. Instead, he uses mathematics as his research tool. "Experimentation has revealed in sequence the activities of nerve cells and the functions of genes and proteins in the brain. However, experiment-based data is not all that is necessary to elucidate the mechanism of the brain. Science, like physics or chemistry, starts with the discovery of facts based on experiments, discloses the essence behind a number of facts, and finally expresses that essence in mathematical form. Thus I am sure that the mechanism of the brain can be expressed mathematically," says Dr. Amari, who has been pursuing a mathematical model of the brain for the last 40 years. However, I wonder if the day will ever come when we can elucidate the mechanism of the brain and understand what the human being is in mathematical form?
|
|
|
Matma - fajnie, że była na maturze.
Bardziej się obawiałem polaka, ale napisałem 3 strony i dostałem 3 - krótko, ale na temat i napisałem o wszystkich dziełach dotyczšcych tematu.
Kiedy byłem raczej matematykiem (tzw. umysł cisły) i wybitnie nie lubiłem polskiego (było to dla mnie lanie wody), ale na stare lata ;) (34 years old) stałem się też humanistš.
Przez jaki czas na matmie niele zarabiałem - udzielałem korepetycji.
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 48 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |