| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Przechodzę | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 59 |
|
Na katolicyzm. Brat przekonał mnie. Jezeli w kimś tkwi taka siła i odpowiedzi na wszystko to wiara katloicka jest istota potężną. Brat, chcę się nawrócić, co teraz mam robić ?
|
|
|
Morra, naprawdę spróbuj tego samego w lesie, najlepiej takim jak najbardziej dzikim... Nie módl się wtedy tylko wsłuchuj i spróbuj dostroić do tętna puszczy. Bóg odezwie się.. bóg w Tobie bo z Bogiem kontaktu nie ma. Modlitwa to przedstawienie swoich potrzeb w jakimś względzie istotom, które je rozpatrują. Robić to z radością, która jest formą zapłaty za kontakt i ruszeniem z miejsca tych istot:)
|
|
|
A więc Winterze powiem Ci tak ...
Nie czytałem poprzednich ....wywodów , zostałem wychowany jako chrześcijanin , katolik , czy coś w tym stylu , osobiście wierzę w Boga , nie w instytucje koscioła .
Bywam w pięknej katedrze i nie tylko , żeby sie pomodlić do Boga , do Boga w którego wierzę , do istoty , która czuwa nad nami grzesznikami i która mimo , że widzi nasze błędy i porażki , do tej pory nas nie unicestwiła , która chyba w jakiś sposób wierzy w NAS , czeka .... i czeka , na co ? To jest dla mnie wielką zagadką , może na naszą poprawę ( taką mam nadzieję ) tylko szkoda że MY jesteśmy niepoprawni ..... i powtarzamy z wieku na wiek nasze błędy ....Jeżeli zaczynasz wierzyć , to świetnie . Bóg istnieje - tylko zadaj sobie pytanie - czy Ty oczekujesz czegoś od NIEGO czy może ON od Ciebie?
|
|
|
Jaki to ma sens, jeżeli to tylko Bóg będzie oczekiwał czegoś ode mnie ? A co JA będę z tego miał ? Bóg jest arogancki i wywyższa jednych nad drugich. Jak mówią buddyjskie teksty
"Duchy i istoty nadprzyrodzone znajdują upodobanie w krwawych morderstwach,
pożądliwe istoty boskie uzależnione są od rozmaitych przywiązań,
Brahma pogrążony jest w arogancji;
żadne z nich nie jest prawdziwym schronieniem"
Jakze więc można szukać schronienia, szczęścia, w czymś co nie zależy od nas. Dotychczas szukałem szczęscia w sobie , jako buddysta. Al;e dobrze by było, skoro już przechodzę na katolicyzm abym wiedział po co uzależniać swoje szczęście od czegoś co odemnie nie zależy.
|
|
|
nie było mnie chwilkę ale wracam :)
Old - zgoda masz rację. Wyrzucili Cię za nic w Twoim mniemaniu. Z mniemaniami się nie dyskutje?
Widze że wiele osób się powłanczało do rozmówek. heh...
Winter - nic Ci nie doradzę, wybacz nie znam Cię i nie mogę dlatego Ci doradzać :)
A ten ostatni post?
Hmm... teksty buddyjskie mówią o buddyźmie... a w katolicyźmie obowiązują teksty katolickie... duchy z tego co wiem sa tak jak mówi buddyzm - tak jak napisaeś.
Za to Bóg jest ponad to wszytko. I Bóg uzaleznił sie od Ciebie. To jest prawdziwie piękne... Bóg dał siebie w Twopje ręce i teraz Ty władasz Bogiem bo masz wolną wolę... A jeśli Go o coś prosisz to otrzymasz...
To taka stara jak świat zasada katolicka... Bóg nigdy niczego człowiekowi nie odmawia...
Wszytskiego dobrego :) Trzymajcie się ciepło :)
|
|
|
Brat, co do mojego mniemania to gadasz bzdury! Udowodnij więc, że wywalono mnie słusznie. Od pewnego czasu wywalany jestem stamtąd codziennie. Dziś np. wespół z niejakim "Współczującym". Rozmawialiśmy o wycinaniu postów z forum wiara.pl, wcześniej moderatorka działu z którego skasowano mojego posta(dzisiaj skasowano trzy moje posty), przepraszała mnie w imieniu całego portalu wiara, że został wycięty niesłusznie. Nie zdążyłem go jednak skopiować, okazało się, że niestety, ale post jest nie do odzyskania, co także powiedziała - jest wbrew zasadom.
Gdy mam do czynienia z obłudą, wywołuje ona u mnie odruch wymiotny.
|
|
|
Old - skoro masz dowody możesz obrzucić portal Wiara z błotem. nie mam nic przeciwko temu.
Obrzucaj jeśli masz w tym jakiś cel :)
No a skoro przepraszała to chyba miała za co. Wybacz nieodzyskiwalną mądrośc która utraciłeś w poście.
wszystkiego dobrego :)
|
|
|
Braciszku, nie masz nic przeciwko temu aby obrzucać kogoś błotem?? Tego uczy Cię katolicyzm? Wskaż mi zatem miejsce w katechizmie, w którym zawarta jest taka nauka. Powiadają, że głodnemu chleb na myśli drogi Bracie.
NIE MAM ZAMIARU, ANI TEŻ W ZWYCZAJU OBRZUCAĆ "BŁOTEM" KOGOKOLWIEK.
A jeśli Tobie pałętają się po głowie takie myśli, ciekawe, czym to jest uwarunkowane?
Zwróciłem uwagę na fakty. Opnia wielu na temat atmosfery portalu wiara.pl jest negatywna, a to dlatego, że nie szanuje się tam "politycznie niepoprawanych". Miast podjąć się polemiki z kimś, kto przytacza niewygodne fakty i wyraża swoje opienie na forum, wycina się jego posty, wywala z czatów, odnosi w sposób chamski, lekceważący i traktujący z góry jako coś gorszego. Tego doświadczyłem tam nie tylko ja.
Na portal wiara.pl zaglądam stosunkowo od niedawna, a już zdążyłem poznać osobę, która miała poważniejsze kłopoty ze strony "wibrujących" tam katolików. Ze strony katolików, ta osoba doznała między innymi takich oto "przyjemności": bluzgi, wysyłanie spamu i wirusów (codzienność). Donosy do providerów mające na celu zdjęcie strony tej osoby lub zamknięcie skrzynki - kilkakrotnie niestety udane. Udawanie przyjaciół, lub próby podszycia się pod przyjaciół tej osoby w celu uzyskania informacji o niej. Kilka, co najmniej 4 wnioski do prokuratur...Jedno z kont tej osoby zostało zamkniete pod pozorem, że wysyłałaz niego spam... ten spam, to było kilka listów na grupy dyskusyjne z informacją o aktualizacji strony; na grupy: religia, polityka, popieram.ateizm i bodajże: książki - czyli kilka listów wysłanych na grupy o tematyce zgodnej z aktualizacją.
Brat:"Wybacz nieodzyskiwalną mądrośc która utraciłeś w poście."
Twoja obłudna ironia jest koronnym dowodem specyficznej pracy Twego zindoktrynowanego, dogmatycznego i nafaszerowanego dziwnymi wartościami - umysłu.
Gdy mam do czynienia z obłudą, wywołuje ona u mnie odruch wymiotny.
|
|
|
No i co Winter, już jesteś najwierniejszym z wiernych :)
Pozdrawiam
|
No kurcze, Winter, coś mi tu nie pasuje, która to już przejście?
Zastanawiam się co będzie następne? A skoro masz takie popędy seksualne to może przejdź na satanizm :).
A tak poważnie jeżeli to powaga z tym przejściem, to w chrześcijaństwie brak tego nastoju magii, dlatego proponuje ci hunę, jako filozofię uzupełniającą, filozofię, ponieważ to nie jest religia, a do chrześcijaństwa pasuje jak ulał, nie kłóci się, ale uzupełnia.
Ps. To musi być jakiś żart, bo dalej nie wierze w to, że przechodzisz na Katolicyzm.
|
|
|
Przechodzę na katolicyzm, bo ma na wszystko odpowiedź. Jak nie wieżysz, poczytaj posty Brata. NIedługo wydajemy książkę pt. "odpowiedzi na wszystkie pytania" autorstwa Brata. I nikt jej nie pobije ani ilościowo, ani ilością odpowiedzi an jakieś zarzuty. Huna jest niechrześcjańska, a jedyną energią jaką mam to daje Bóg w komunii świętej. Od października jestem w Seminarium, więc nie wiem jak to będzie z moderowaniem forum Ale będę specjalistą do walki z sektami tj. huna, buddyzm, joga, OBE, LD itd., bo sam sidziałem w tym bagnie i wyrwałem się z okowów szatana.
|
|
|
Winter, a ja wciąż tkwię w jego okowach, pomóż... Podczas edukacji w seminarium zwróć szczególną uwagę na wszystkie informacje dotyczące egzorcyzmów. Czekam...
|
|
|
No, kurcze już mi się wszystko miesza. Powiedzcie mi, że to 1 kwiecień, bo to co się tu wyrabia jest śmiechu warte.
|
|
|
Zostać egzorcystą - to jest moje powołanie. Ostatnioo rozmawialem o tym z pewnym Ojcem przerem klasztoru Paulianów, i doszliśmy do wniosku, że powinienem wyciągnać ludzi po podobnych przejściach. Tak więc szykuj sie Simonus, uwolnię cię.
OBE to sprawka Szatana, teraz to widzę.
LD to Lucyfer, teraz to dla mnie jasne.
Ludzi na forach ezoterycznych to abnda czartów, to oczywiste.
Rzuciłem dotychczaswowe studia w Lutym, obecnie dopełniam formalności związanych z Seminarium.
Szczęść Boże
|
|
|
Old, nie odpowiem bo nie mam czasu na idiotyczne w swej głupocie przepyachanki słowne. TY chcesz dyskusji?
Old... oceniasz mnie... szczerze Ci współczuje, a Ty wyjeżdżasz mi z obłudą... źle mnie oceniłeś jak zresztą zawsze to czynisz.
Hmm... old skoro tak twierdzisz. nie mówiłem nigdy że katolicyzm jest idealny.
Old napisałem że nie mam nic przeciwko temu, bo choćby znalazło się miliard takich jak ty ludzi to Bóg "niestety" jest od tego miliardu większy... jesli coś Ci zrobili masz prawo wygarnąć to im. A jeśli chcesz wygraniać tutaj - Twoja sprawa choć nie ma to najmenijszego snsu.
Poz atym jak zwykle nie widzisz pozytywnej strony całości - ilu ludzi dyskutuje tam i od jak dawna potrafią dyskutowac i rozmawiac na różne i bardzo trudne tematy? tego nie dostrzegasz... a zauwazyłeś jednego człowieka, który nie potrafił. Dla mnie to dziwne... tym bardzije, że o istneniu takich ludzi ( przypadków ) wiedzą wszyscy i o tym piszą. Wiem ja i też o tym piszę. A Ty na siłe szukasz nie wiem czego...
Winter... :) dzięki za publikacę książki... ale nie mam odpowiedzi nawet na 1/100000000000000000000% pytań jakie zna świat. tutaj niewielu zadalo konkretne pytanie za to bardzo wielu twierdzi, że religia katolicka jest ez sensu. pomijam fakt że nic o tej religii nie wiedząc oceniacie ją.
zresztą... :) jestem z natury cierpliwy :)
Trzymajcie się ciepło :) Pax vobiscum :D
|
|
|
Brat:
"Old, nie odpowiem bo nie mam czasu na idiotyczne w swej głupocie przepyachanki słowne. TY chcesz dyskusji?"
W Twoim mniemaniu są to przepychanki i w dodatku idiotyczne w swej głupocie, o mniemaniach się ponoć nie dyskutuje? To bardzo charakterystyczna metoda dla Ciebie, mówisz, że słusznie mnie potraktowano na wiara.pl, a gdy przytaczam Ci fakty, Ty nazywasz je słownymi przepychankami. Jak już wspomnaiłem "dyskusja" z Tobą już niejednego tu zemdliła.
Brat:
"Old... oceniasz mnie... szczerze Ci współczuje, a Ty wyjeżdżasz mi z obłudą... źle mnie oceniłeś jak zresztą zawsze to czynisz."
W sposób ironiczny odnosisz się do tego co napisałem nawet nie poznając z tego jednej literki, a gdy nazywam to po imieniu, czyli obłudna ironią, Ty mówisz mi, ze źle Cie oceniłem. Przypomnę po raz wtóry juz - NIGDY NIE OCENIŁEM TWOJEJ OSOBY. Co najwyżej nazywam po imieniu to, co z CIEBIE wychodzi i to - czym się często posługujesz.
Nie dość, że kłamiesz mówiąc, iż Cię oceniam to na dodatek łżesz, ŻE NIBY CZYNIĘ TO ZAWSZE!!!! Nie wiem po raz który proszę o odnośniki, robie to po raz kolejny. UDOWODNIJ POPRZEZ PRZYTOCZENIE CYTATÓW Z ZACHOWANIEM WARTOŚCI KONTEKSTOWEJ Z KTÓRYCH WYNIKA JAWNIE, ŻE ZAWSZE CIEBIE OCENIAM. Przypomnę, że ZAWSZE - znaczy, iż w każdym poście skierowanym do Ciebie to zrobiłem. Jeżeli jesteś odpowiedzialany za własne słowa i stać Cię na to, by mnie szkalować (bo jak na razie to nic więcej jak szkalowanie), to niech Cię również stać będzie na to, by UDOWODNIĆ, że to nie szkalowanie, a prawda.
Hmm... old skoro tak twierdzisz. nie mówiłem nigdy że katolicyzm jest idealny.
Mówisz o bezsensowności pisania o czymś. Bracie, pisanie na jakiekolwiek tematy zawsze ma sens. Taki lub inny, ale zawsze przynosi jakiś efekt.
Brat:
"Poz atym jak zwykle nie widzisz pozytywnej strony całości - ilu ludzi dyskutuje tam i od jak dawna potrafią dyskutowac i rozmawiac na różne i bardzo trudne tematy? tego nie dostrzegasz... a zauwazyłeś jednego człowieka, który nie potrafił. Dla mnie to dziwne... tym bardzije, że o istneniu takich ludzi ( przypadków ) wiedzą wszyscy i o tym piszą. Wiem ja i też o tym piszę. A Ty na siłe szukasz nie wiem czego..."
Skąd przeświadczenie, że nie dostrzegam pozytywnej strony??? gdy skupiasz sie na jakims przypadku, na jakiejś kwestii i poruszasz ją - to od razu znaczy, że nie dostrzegasz innych kwestii? Piszesz na jakiś temat, czy w każdym poście masz zwracać uwagę na wszystkie tematy? Bracie ktoś nazwał Twoje wywody paralogiką i właśnie po raz kolejny dałeś temu wyraz. Mówisz, że zauważylem jednego człowieka, który nie "potrafił dyskutować i rozmawiać na różne i bardzo trudne tematy". To kolejny przykład Twoich nadinterpretacji i naciągania, demagogii. Człowieku skąd wniosek, że ten ktoś tego nie potrafi??!!! Tak się składa, że ta osoba jest dziennikarzem i zakres tematyczny na jaki może dyskutować jest bardzo szeroka, a Ciebie drogi Bracie jak przypuszczam przyprawiło by to o zawrót głowy. Niczego na siłę nie szukam, przypominam Ci Bracie, że to wlasnie TY zacząleś o portalu wiara.pl. Tak to wyglądało:
Brat:
"A jeśli szukacie rady czy coś podobnego to tutaj pomocni będa tylko księża. Przez internet polecam portal www.wiara.pl i tamtejszy czat ( codziennie z księdzem, Old potwierdzi :) ) "
Opisałem więc co dzieje się na tych czatach i jak traktuje sie tam ludzi o odmiennych poglądach. Tak było wtedy tak było np. wczoraj. Wywala się tam WSZYSTKICH, którzy nie są zgodni "z linią partii". Wczoraj np. zanim stamtąd wyszedłem, a byłem jedynie piętnaście minut - wywalono dwie osoby tylko za to, że wyraziły swój pogląd na temat celibatu i norm życia społecznego.
Brat:
" pomijam fakt że nic o tej religii nie wiedząc oceniacie ją."
Wiem wszystko na temat tej religii Braciszku, a i wiele osób z tego forum jak przypuszczam wie bardzo dużo, więcej od Ciebie, ponieważ ich oczu nie przysłania bielmo fanatyzmu i ignorancji.
Pozdrawiam
|
|
|
Old... negatyw potrafi dostrzec każdy. A pozytyw? jak widac niewielu. ten świat wydaje nam się upada tylko dlatego, że ludzie nie dostrzegają pozytywów... więcej optymizmu...
Wszytskiego dobrego :) Pax vobiscum :)
|
|
|
Rany ludzie Winter zwariował…
Ja już z tym gościem nie mogę, wszędzie pisze wezwania do nawrócenia na jedyną prawdziwą wiarę i porzucenia tematu samorozwoju, poszukiwań, i innych jak pisze szatańskich uczynków, mających przywieść ludzi do upadku, co to w ogóle ma być???
Ratunku!!! Złe demony są w mojej głowie teraz to dostrzegam :DDD
|
|
|
Brat:
"Old... negatyw potrafi dostrzec każdy. A pozytyw? jak widac niewielu. ten świat wydaje nam się upada tylko dlatego, że ludzie nie dostrzegają pozytywów... więcej optymizmu..."
To niesamowite!! Brat, Ty jesteś jakimś paranoikiem?? Czy Ty czytasz chociaż czasem to, co pod Twoim adresem piszę?? Przestań pleść o rzeczach oczywistych! Zarzucasz kłamstwa, zarzucasz, że Cię "zawsze oceniam", a gdy po raz enty proszę o udowodnienie tego, Ty wyjeżdżasz z jakimiś pretensjonalnymi banałami!! Człowieku, czy swoim pisaniem (często), nie potrafisz wywołać niczego innego jak tylko mdłości?
|
|
|
Hmm - kazdy ma prawo do wyboru i ty wlasnie dokonales swego.Szczerze mowie - nie znam cie wiec mi to wisi - ale chcialbym powiedziec ci jedno.Jezeli myslisz ze seminarium lub wogole katolicyzm da ci odpowiedzi ktorych tak szukasz to sie grubo mylisz...Co wiecej - obawiam sie ze tych pytan tylko ci przybedzie...
Zycze ci wszystkiego dobrego i szczescia.
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 59 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |