| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Biblia to starożytny brukowiec | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 141 |
|
Jezus nie został nigdy ukrzyżowany, ani też nie rozmnożył nigdy chleba i ryb, ani też nie chodził nigdy po wodzie, a te teksty napisano dla naiwnego ludu, aby nim manipulować. Jedyne, co robił Jezus, to uzdrawianie i podróże w snach. Poczęty został normalnie i uprawiał seks z kobietami. Był kolejnym wcieleniem Sokratesa, a ten wcieleniem Jozuego. 70% podań sfałszowano, żeby wbić ludziom do głowy kult ofiary i nagrody za niš, czyli zmartwychwstania, i tak przez wieki ludzie się ofiarowali na krwawych wojnach jak proste owieczki.
|
|
|
Mi serce podpowiada, że Jezus istniał, ale żeby zepsuć mu reputację osławionš przez uzdrowienia, napisano o nim tak, żeby ludzi odcišgnšć od sedna sprawy, jakim było uzdrawianie.
|
|
|
Wpadłam na to forum z okazji silnika grawitacyjnego. Lubię czytać wypowiedzi na forum. To dobra lektura.
|
|
|
AntiUs
Wiem, że warto , dlatego jš czytam. Nie doszukuje się w niej fałszerstw, doszukuje się w niej i znadjuję celu i wartoci życia,łšcznie z jakociš :) wiary w Boga. Niech sobie mówi kto , co chce dla mnie Hymn o Miłoci jest tekstem , który uskrzydla serca, napełnia pokojem i nie jest brukowcem. Jeli to ma być brukowiec, ten kto się pod tym podpisuje nie wie czym jest i co znaczy Miłoć.
|
|
|
zgadzam się, forum (zwłaszcza bez cenzury i modów wszelakich) jest wietnš dawkš wykładów na temat psychologi i socjologi, wietnie można się zorientować na temat ludzkiej natury i... kompleksów wszelkiej maci. Jeszcze lepiej można poznać innych przez nieustannš prowokację na takim forum, dopiero gdy przełamiesz fazę wzajemnych uprzejmoci zobaczysz prawdziwe oblicze innych ludzi i to jest piękne w internecie, że prowokacja jest łatwiejsza niż w realnym wiecie.
Czasem się zastanawiam czy piszę tu by co się dowiedzieć na tematy zwišzane z forum czy poprostu przyszedłem tutaj poobserwować ludzi...
|
|
|
Nie tylko Jezus uzdrawiał i nie tylko wówczas. Obecnie też się to dzieje :)
Ja nie neguje wcale tego , że Jezus żył, nawet tego , że umarł na krzyżu - zastanawiam się nad całš resztš, czyli powstałymi naukami po Nim.....
|
|
|
AntiUs
Zgadza się ! Na co dzień takiego wachlarza osobowoci się nie spotyka :) Jedni lubiš się droczyć, inni szukajš akceptacji, jeszcze inni realizujš się " głoszšc swoje prawdy " lub ujawniajš swój charakter i potrzeby :) Ot! choćby takiej jak " samouwielbienie" :)))
|
|
|
więte słowa! Dlatego tak lubie to forum. Uwielbiam obserwować ludzi, bo choć pozornie "TYLE" wiemy o wiecie, to najmniej wiemy tak naprawdę o człowieku. Człowiek jest i tak najciekawszym zjawiskiem na ziemi.
|
|
|
Akurat nie kumam poezji, więc ten Hymn do miłoci spłynšł po mnie.
|
|
|
Tu jest dużo mšdrych ludzi, którzy pewnie sš opokš tego kraju, hehe....
|
|
|
I ciekawym zjawiskiem a jednoczenie bardzo frapujšcym, gdyż w kontaktach z drugim człowiekiem, nie tylko realnie ale i na forum ujawniać się moga i nasze słaboci, jeli kto je dostrzega. Pewnie dlatego UFO sie tak nami interesuje :) bo jestemy najciekawszym zjawiskiem !
|
|
|
Mieszkam w małej miejscowoci, gdzie wszyscy mnie majš za czarownicę ze względu na to, iż brakuje mnie w kociele.
|
|
|
Natalia Hymn nie "do" ale "o" Miłoci....przeczytaj, warto , skumasz :)))
|
|
|
mylę że z Polskš nie jest tak le, polacy i tak sš zwykle mšdrzejsi od cudzoziemców, aczkolwiek cudzoziemskie wpływy zwłaszcza szeroko rozumiane wpływy "zachodnie" polaków degenerujš. Kiedy chcieli nas zniszczyć germanizacjš, potem obozami koncentracyjnymi i łagrami a teraz wpadli na lepszy pomysł - komercja i kapitalizm. Ale powiem wam że o ile przez tyleset lat nie udało się zniszczyć polaków o tyle kapitalizmowi się to coraz bardziej udaje. To jest taka turbo-komercjalizacja, niestety bardzo bardzo skuteczne robienie z polaków amerykanów i "europejczyków".
|
|
|
Czytałam i obchodzi mnie tyle, co zeszłoroczny nieg, bez obrazy.... Nie czuję nic z poezji. Wole muzykę klasycznš ;-)
|
|
|
Mnie osobicie dżanš te wpływy....polamerykan styl :) a juz zupełnie te dodatki żargoniasto języczne. Aż strach się bać jaki to ma poprzez media ogromny wpływ:)
Natalia
Nie ma sprawy ! Ja czuję blusa i dzięki poezji jak również muzyki.......Mozart, Verdi, Wagner, Pucini......to jest to:)
|
|
|
co mylisz że jeste taki kozak ,NAJMĽDRZEJSZY ,ten który zrozumiał sens istnienia człowieka na tej marnej łupince zwanej ziemiš i myli że PANA BOGA za nogi chwycił ,mylisz pewne sprawy ponieważ największym twoim wrogiem jest czysta niewiedza ,można rozpatrywać BIBLIE na różne sposoby tzn ,teologiczny który odrzucacie oraz czysto literacki, w tym drugim temacie czy tego sobie życzycie czy też nie stanowi ona osišgnięcie w sztuce epistolarnej co przyznajš nawet zatwardziali wrogowie częci teologicznej. Pozatym aby co krytykować trzeba to przestudiwać a mam 100% pewnoć że w łapkach się Bibli niemało i wiedze o niej masię ze "sprawdzonych żródeł" . Jedni dochodzš do rozumu wczeniej drudzy potrzebujš czasu, a trzeci kosy Kostuchy . pozdrawiam
|
|
|
Uważam, że dominacja biblii i nowego testamentu niesie problemy na miarę ogólnoludzkš. Te pisma sš poza obecnš rzeczywistociš. Mało kto się tym pasjonuje na wielkš skalę. Księży we Włoszech jest trzy razy mniej niż wróżbitów. wieccy majš mało czasu na teologię. I bardzo dobrze. Zamęt, jaki niesie ze sobš religia, sprzyja powstawaniu konfliktów. Jest to na rękę odpowiednim organom. Zalepienie pasjnatów jest niczym, w porównaniu wyzwań dnia codziennego, które stawiajš nas i nasze dzieci przed zupełnie innymi wyborami, niż 2 tysišce lat temu.
|
|
|
Można dla siebie uzyskać Biblijnš ucztę....bez uciekania się do przynaleznoci religijnej :)
|
|
|
Tak się dziwię, że ludzie tak się zachwycajš tak oczywistymi rzeczami.
Biblia swojš drogš, ale jest jeszcze wiele innych ródeł mšdroci.
A jeli chodzi o bajki, to moje dzieci sš na etapie oglšdania bajek i ja czasem też popatrzę na jakš i widzę, że niektóre sš bardzo piękne i rozwijajšce i mogš być prawdziwš ucztš.
Ale jak wiadomo, zachwyty nad Bibliš - która się zresztš kupy nie trzyma, a można jš tylko traktować jako zbiór umoralniajšcych przypowiastek (no dobra - prawdy uniwersalne też zawiera) - sš w dobrym tonie.
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Natalia D "Uważam, że dominacja biblii i nowego testamentu niesie problemy na miarę ogólnoludzkš. Te pisma sš poza obecnš rzeczywistociš. Mało kto się tym pasjonuje na wielkš skalę. Księży we Włoszech jest trzy razy mniej niż wróżbitów. wieccy majš mało czasu na teologię. I bardzo dobrze. Zamęt, jaki niesie ze sobš religia, sprzyja powstawaniu konfliktów. Jest to na rękę odpowiednim organom. Zalepienie pasjnatów jest niczym, w porównaniu wyzwań dnia codziennego, które stawiajš nas i nasze dzieci przed zupełnie innymi wyborami, niż 2 tysišce lat temu."
Nie lubię być zbyt dosadny ale powyższe zdanie jest jednš z największych głupot, jakie w życiu przeczytałem.
Gdyby ludzkoć stosowała biblijne zasady, nie mielibymy wojen, głodów, więzień, kar mierci, wojska, cudzołóstwa, rozwodów, przerywania cišży, dzieci pozbawionych rodziców oraz wielu wielu nieszczęć, które nas spotykajš własnie dlatego, że nie stosujemy sie do zasad wyłuszczonych w Biblii.
Biblia uczy: Kochaj swego Boga oraz bliniego jak siebie samego.
===================================================
Niekoniecznie religie RZEKOMO oparte na Biblii także uczš tego samego. Ale to juz nie jest wina Biblii tylko tych religii.
Poproszę o konkretny dowód przykazania bożego, które szkodzi ludzkoci!
Albo takie zdanie:
"Prawie identyczne mity na długo przed przybyciem katolickich misjonarzy znały ludy obu Ameryk oraz australijscy Aborygeni."
Oznacza to, że jeżeli ludzie wiedzieli o potopie na całym globie ziemskim i na wszystkich kontynentach, to oznacza to, że jest to mit!
Czy możemy Hiroszimę i Nagasaki zaliczyć do mitu także? A może obie wojny swiatowe to mit?
AntiUS
"prawda jest taka: nigdy się nie dowiemy w ilu procentach biblia jest sfałszowana, a dopuki patrzycie i czytacie jš rozumem nic nie zrozumiecie, tylko patrzšc sercem i "trzecim okiem" można zrozumieć oco w niej biega, i oddzielić to co jest sfałszowane od prawdziwego. Ale zapewniam że warto."
NIEPRAWDA!!!
Twoja wypowied wiadczy o całkowitym braku wiedzy w tym temacie. Radzę sobie poszukać informacji na temat tekstów masoreckich, na temat sposobów, w jaki teksty biblijne, były przepisywane czy kopiowane, w jaki staranny sposób liczono każdš literę i kopiowano tak starannie aby w każdej linijce zgadzała się iloć liter.
Prawda jest taka, że Biblia ma nieskażony tekst przez tysišclecia.
Do dzi odkrywa się skrawki Starego Testamentu i znajduje się potwierdzenie autentycznoci tekstów, które znamy dzisiaj.
Gdyby tak łatwo było obalić Biblię, dawno by już nie istniała. I nie byłoby ludzi wierzšcych w to, że jest ona Słowem Bożym.
Największymi dowodami na ponadludzkie pochodzenie Słowa Bożego sš jej proroctwa. Do dzisiaj nikt nie potrafi przewidzieć nawet 10 sekund!
Biblia podała kurs dziejów wiata na 3000 lat do przodu i wnikliwe studia tych tekstów w pełni potwierdzajš, że byłu one napisane przed wydarzeniami, które Biblia zapowiadała.
Samych detali z życia i sposobu mierci Jezusa było ponad 300!!!
Dzisiaj wiat stoi na krawędzi zjednoczenia czyli Globalizacji, wydarzenia, o którym Biblia pisze prawie 2000 lat temu.
Zbliżamy się także szybkim krokiem ku sprawdzeniu się innych, kluczowych zapowiedzi biblijnych jak zniszczenie WSZYSTKICH religii na wiecie.
To, że idš coraz ostrzejsze ataki na religie swiatowe, w szczególnoci na chrzecijaństwo oraz judaizm jest także zapowiedziane w Biblii prawie 2000 lat temu.
Biblia opisuje, że władcy wiata zjednoczš się na jednš godzinę aby wykonać zamysł Boga i zniszczyć pełne zbrodni religie.
Atak wiata na religie jest zapowiedziany dosyć dokładnie a także wymienia miasto siedmiu wzgórz - Rzym jako wiatowš stolicę religii fałszywej, nazywanš w Biblii Babilonem Wielkim.
Dlaczego taka nazwa?
Ponieważ z Rzymu idš w wiat wszystkie kulty starobabilońskie włšcznie z kultem Królowej Niebios, Astarot czy też Astarte - Czarnej Madonny czy też tzw. Królowej Niebieskiej - innymi słowy kult Marii.
Po angielski wielkanoc nazywa się Easter. Jest to starobabiloński kult bogini Astarot (Astarte) bogini płodnoci i króliki, jajka, kiełbaski sš symbolami seksu i płodnoci.
Własnie z tego powodu oraz z powodu morza łez, krwi, pedofili, inkwizycji, Krzyżaków i innych zbrodniarzy w sutannach, ów Babilon Wielki ma ulec całkowitemu zniszczeniu w cišgu 'jednej godziny' jak mówi księga Objawienia.
Wszystko wskazuje na zagładę w wojnie nuklearnej, której czarne chmury wiszš nad nami od pewnego czasu.
W takim wietle nazywanie Biblii 'starożytnym brukowcem' jest wytworem chorej, niewykształconej i pozbawionej jakiekolwiek wiedzy wyobrani.
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 141 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |