| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Zdrajca - słowo zapomniane | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 52 |
|
Ten temat rósł we mnie od długiego już czasu.
Słowom zmieniajš znaczenie. Niektórych już nie ma.
Inne sš tylko historycznym wspomnieniem.
Czy i to jest już tylko pustym, nie niosšcym w sobie treci dwiękiem, które
tylko w uczciwych ludziach wzbudza cichy lęk i przerażenie ?
Nazwanie kogo tym słowem nie niesie już żadnych konsekwencji,
bo każdy ma prawo do własnego punktu widzenia, do "mylenia inaczej" ?
Może w imię "dobrze" pojętej tolerancji powinnimy wymazać to słowo ze słownika ?
Co wreszcie z karš za zdradę, skoro sama zdrada już nie istnieje ?
Pozdro
ps. niczego więcej nie pragnę, jak tylko tego, by Tak było tak, a Nie było nie
|
|
|
i wierzysz że istniejš dzisiaj bezstronni dziennikarze w takich mediach jak TVN, POLSAT, TVP, Fakt, SUPER EXPRESS?
jeli wierzysz to gratuluję ci silnej i niezłomnej wiary, a może naiwnoci.
|
|
|
lubię "NIE", to bardzo obiektywna gazeta
Radio ZET to przecież jest to samo co inne media. Kłamstwo-Reklama-Komercja
Ale jak lubisz to wypada mi to tylko uszanować. Ja jednak nie lubie :-P
|
|
|
A ten artykuł, jak Ci się podoba?
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
"Nie" jest dla mnie zbyt skrajne i radykalnie lewicowe, a Urban chce nieraz na siłę szokować, jak choćby wypowiadajšc sie w sposób wybitnie prowokacyjny i chamski na temat Ojca więtego. nie toleruje za to regilijnych lub skrajnie prawicowych gazet, bo przywodzš mi na myl broszurki jakich sekt. nienawidze też prasy czysto sensacyjnej i banalno-prostacko plotkarskiej, jak choćby "Fakt". Super Express mi nie przeszkadza, chociaż jest trochę bezpłciowy. "Gazeta Wyborcza" to sie nadaje na makulature, nie czytam jej bo mnie ręcę bolš od ciężaru jej wagi. a na poważnie to zniechęca mnie do niej postać pana Michnika ze względu na jego podejrzanš przeszłoć (zupełnie nie mam tu na myli pochodzenia Żydowskiego, bo brzydze sie antysemitami i rasistami). czytam natomiast "Życie Warszawy", czyli rzetelne i interesujšce dziennikarstwo. obiecujšcy jest też "Dziennik".
rozgłonie radiowe?
zdecydowanie Antyradio, niekoniecznie obiektywne, ale odważne i do tego bardzo dobra muzyka. Trójka też ma dobre serwisy informacyjne, a i najlepsze audycje muzyczne wieczorami :)
Radio Zet i RMF majš bardzo dobre serwisy informacyjne, ale żenujšca muzyka jakš oni grajš skutecznie mnie zniechęca do włšczania tych rozgłoni
|
|
|
artykuł nie jest zły, ale po co narzekać? Kapitalizm za którym przecież większoć społeczeństwa jest, demokracja którš tak wszyscy chwalš i wymiar sprawiedliwoci (który ty wyranie akceptujesz i pragniesz tylko by go wzmocnić) sš wadliwe w założeniu. Cały ten system jest wadliwy w założeniu, od podszewki.
Mógłbym na ten temat napisać eseje, ale kiedy przyjdzie na to czas (albo i nie).
Nie da się budować dobra, na systemie opartym na podległoci i dominacji, i żeby było bardziej słodko, żaden z systemów który jest zapisany w historii ludzkoci nie był wolny od władzy - siły.
Dzisiaj napewno nie jest czas jeszcze na pisanie o tym co może być pojutrze, bo nie wiadomo co się stanie jutro. Mówię oczywicie symbolicznie.
Zmiany przecież wcale nie muszš nadejć. 2012,kod biblii i wszystkie prorctwa mogš się okazać złudne.
|
|
|
Campari - no rzeczywicie "Dziennik" zapowiada się obiecujšco, podoba mi się ich styl prezentowania informacji.
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
AntiUS - każdy system wadliwy w założeniu, degeneruje się coraz bardziej, aż wreszcie upada. Kwestia czasu.
[%sig%]
|
|
|
Nie wiem jak Ty, ale ja doczekam - po to tu jestem. Wtedy wiele rzeczy zostanie ujawnionych, nawet takie w które do tej pory nie wierzyłe.
[%sig%]
|
|
|
wyobra sobie że i ja mam podobne przeczucia, ale nie uważasz że skoro wiat jest iluzjš trzeba mieć nawet dystans do własnego powołania które głęboko się odczuwa.
Pozatym mam wrażenie że niedoceniasz mojej "wiary" w rzeczy "nieujawnione".
Jak jestem trochę sceptyczny to zwykle po to by wycišgnšć trochę argumentów.
Pozatym dzisiaj jeste poddenerwowany. Zbyt długo nie paliłe papierosów czy to ta pogoda? :-P
|
|
|
Nie posiadasz jeszcze zdolnoci empatii pozwalajšcej na sondowanie czyich nastrojów na odległoć.
Jestem bardzo dziwny (na tle ludzi), bo raczej się nie denerwuję, a odnonie pogody, to każda ma swoje zalety.
Ale na papierosa wreszcie pójdę :)
A mój tekst zrozumiałe jak chciałem - całe szczęcie :)
[%sig%]
|
|
|
Pozwolę sobie nie zgodzić się z treciš artykułu cytowanego przez DW.
Powód jest prosty, a jak mi się zdaje, nikt z was tego nie zauważył.
Celem artykułu, wg mnie, jest zrównanie wszystkich i wrzucenie do
jednego dołka o nazwie "szambo".
Czy nie odnielicie wrażenia, że autorowi artykułu bardzo zależało, aby
to, co teraz się w Polsce dzieje dopisać do dego, co było przez ostatnie 16 lat ?
Każdy (prawie) przytaknšł i połknšł haczyk.
Policjanta autor zrównuje z przestępcš, złego polityka - złodzieja i zdrajcę stawia
na równi z tym, który Polskę chce z owego szamba wycišgnšć.
To baaardzo sprytny zabieg socjotechniczny.
Zatarło się w was już prawie pojęcie dobra i zła, prawdy i fałszu, zdrady i bohaterstwa.
Przepraszam, jeli kto to wzišł do siebie, ale patrzę z daleka i to widzę.
Jaruzelski - zdrajca, kto go ciga, też zdrajca(czy za to że zdrajca,
czy może dlatego, bo każdy jest zdrajcš ?). Rażšca paranoja. A wy nic !!!!
Musi istnieć potężne poczucie prawdy i uczciwoci, aby z niego czerpać siłę i wiedzieć,
co dobre, a co złe.
Tymi samymi metodami co w artykule, w dawnym prl-u opluwano patriotów
głównie z AK, robišc z nich zdrajców, morderców, kolaborantów.
UB-cy za mordowanie Polaków do dzi majš niezłe emerytury, a byli żołnierze AK
majš po 300-400 zł.
Czy to jest w porzšdku ? Czy to wszystko jest szambem, czy też autor ma
hemoroidy na oczach i nie może odróżnić popiołu od diamentów ?
|
|
|
a łyżka na to NIEMOŻLIWE?!?!?!
MOD:
No i jak tobie można dać odpowiedzialnoć za własne słowa? Jak można ci pozwolić pisać co chcesz? Ludku obud się!
No chyba że to była próba na złowienie modema, który tak okrutnie skasował twój post z linkiem do zdjęcia busha ze swoim sobowtórem.
|
|
|
Jentelegentna łodpowied. Stranie duzio wnioła, panocku proUS.
|
|
|
poprostu czasem brakuje mi słów jak czytam co piszesz. I nie widzę powodu by tak krytykować ten (słyszny) artykuł.
|
|
|
A ja widzę. Po pierwsze, ukazuje się włanie teraz gdy rzšdzi PIS, którego jeszcze nikt na oszustwie nie złapał, albo który jeszcze nas nie oszukał. Obrzuca błotem rzšdzšcych, dajšc przykłady z poprzednich lat - jak ty by się czuł jakby nauczyciel w nowej szkole po 3 miesišcach stwierdził że jeste matołem i się do niczego nie nadajesz, a argumentem by było że jego poprzedni uczniowie to teraz dziwki i złodzieje.
W całym artykule nie ma rzadnych faktów, tylko przemylenia autora, które nijak majš się do stanu faktycznego, tzw. pobożne życzenia. Można więcej ale nie chcę cię przytłoczyć ;).
|
|
Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa. |
|
przytocz, chętnie poczytam :-P
tak przy okazji widzę że to forum "przejęła" opcja rydzykowo-prawicowa.
|
|
|
Co mam przytoczyć? Jaki kamyk? Co ja Syzyf jestem?
Daleko mi do opcji, ale przyzwyczaiłem się że prawda w oczy kole. Po prostu wiat nie jest taki jak go opisujš ani jedni, ani drudzy, ani trzeci, wiat leży sobie gdzie porodku i ma opcje w głębokim poważaniu.
|
|
Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa. |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 52 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |