Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Zdrajca - słowo zapomniane
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 52

Ten temat rósł we mnie od długiego już czasu. Słowom zmieniajš znaczenie. Niektórych już nie ma. Inne sš tylko historycznym wspomnieniem. Czy i to jest już tylko pustym, nie niosšcym w sobie treœci dŸwiękiem, które tylko w uczciwych ludziach wzbudza cichy lęk i przerażenie ? Nazwanie kogoœ tym słowem nie niesie już żadnych konsekwencji, bo każdy ma prawo do własnego punktu widzenia, do "myœlenia inaczej" ? Może w imię "dobrze" pojętej tolerancji powinniœmy wymazać to słowo ze słownika ? Co wreszcie z karš za zdradę, skoro sama zdrada już nie istnieje ? Pozdro ps. niczego więcej nie pragnę, jak tylko tego, by Tak było tak, a Nie było nie

i wierzysz że istniejš dzisiaj bezstronni dziennikarze w takich mediach jak TVN, POLSAT, TVP, Fakt, SUPER EXPRESS? jeœli wierzysz to gratuluję ci silnej i niezłomnej wiary, a może naiwnoœci.

Powiem tak - na pewno nie mówiš wszystkiego, sš pewne tematy tabu. A co powiesz o gazecie "NIE"? Bym zapomniał, już powiedziałeœ: Autor: AntiUS (---.neoplus.adsl.tpnet.pl) Data: 21-04-2006 20:00 "Nie" to jedyna obiektywna i Polska gazeta. Oczywiœcie możecie się ze mnš nie zgodzić, uszanuję każdš krytykę poza krytykš wielbicieli rydzyka. Ja np. lubię słuchać Radia Zet. A jako podsumowanie poroponuję piękny artykuł z 7/2005 numeru "Nieznanego Œwiata". http://img379.imageshack.us/img379/9823/sa40000417gg.th.jpg [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

lubię "NIE", to bardzo obiektywna gazeta Radio ZET to przecież jest to samo co inne media. Kłamstwo-Reklama-Komercja Ale jak lubisz to wypada mi to tylko uszanować. Ja jednak nie lubie :-P

A ten artykuł, jak Ci się podoba? [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

"Nie" jest dla mnie zbyt skrajne i radykalnie lewicowe, a Urban chce nieraz na siłę szokować, jak choćby wypowiadajšc sie w sposób wybitnie prowokacyjny i chamski na temat Ojca Œwiętego. nie toleruje za to regilijnych lub skrajnie prawicowych gazet, bo przywodzš mi na myœl broszurki jakichœ sekt. nienawidze też prasy czysto sensacyjnej i banalno-prostacko plotkarskiej, jak choćby "Fakt". Super Express mi nie przeszkadza, chociaż jest trochę bezpłciowy. "Gazeta Wyborcza" to sie nadaje na makulature, nie czytam jej bo mnie ręcę bolš od ciężaru jej wagi. a na poważnie to zniechęca mnie do niej postać pana Michnika ze względu na jego podejrzanš przeszłoœć (zupełnie nie mam tu na myœli pochodzenia Żydowskiego, bo brzydze sie antysemitami i rasistami). czytam natomiast "Życie Warszawy", czyli rzetelne i interesujšce dziennikarstwo. obiecujšcy jest też "Dziennik". rozgłoœnie radiowe? zdecydowanie Antyradio, niekoniecznie obiektywne, ale odważne i do tego bardzo dobra muzyka. Trójka też ma dobre serwisy informacyjne, a i najlepsze audycje muzyczne wieczorami :) Radio Zet i RMF majš bardzo dobre serwisy informacyjne, ale żenujšca muzyka jakš oni grajš skutecznie mnie zniechęca do włšczania tych rozgłoœni

artykuł nie jest zły, ale po co narzekać? Kapitalizm za którym przecież większoœć społeczeństwa jest, demokracja którš tak wszyscy chwalš i wymiar sprawiedliwoœci (który ty wyraŸnie akceptujesz i pragniesz tylko by go wzmocnić) sš wadliwe w założeniu. Cały ten system jest wadliwy w założeniu, od podszewki. Mógłbym na ten temat napisać eseje, ale kiedyœ przyjdzie na to czas (albo i nie). Nie da się budować dobra, na systemie opartym na podległoœci i dominacji, i żeby było bardziej słodko, żaden z systemów który jest zapisany w historii ludzkoœci nie był wolny od władzy - siły. Dzisiaj napewno nie jest czas jeszcze na pisanie o tym co może być pojutrze, bo nie wiadomo co się stanie jutro. Mówię oczywiœcie symbolicznie. Zmiany przecież wcale nie muszš nadejœć. 2012,kod biblii i wszystkie prorctwa mogš się okazać złudne.

Campari - no rzeczywiœcie "Dziennik" zapowiada się obiecujšco, podoba mi się ich styl prezentowania informacji. [%sig%]

AntiUS - każdy system wadliwy w założeniu, degeneruje się coraz bardziej, aż wreszcie upada. Kwestia czasu. [%sig%]

masz rację, tylko pytanie czy jeszcze doczekam(y) tego upadku?

Nie wiem jak Ty, ale ja doczekam - po to tu jestem. Wtedy wiele rzeczy zostanie ujawnionych, nawet takie w które do tej pory nie wierzyłeœ. [%sig%]

wyobraŸ sobie że i ja mam podobne przeczucia, ale nie uważasz że skoro œwiat jest iluzjš trzeba mieć nawet dystans do własnego powołania które głęboko się odczuwa. Pozatym mam wrażenie że niedoceniasz mojej "wiary" w rzeczy "nieujawnione". Jak jestem trochę sceptyczny to zwykle po to by wycišgnšć trochę argumentów. Pozatym dzisiaj jesteœ poddenerwowany. Zbyt długo nie paliłeœ papierosów czy to ta pogoda? :-P

Nie posiadasz jeszcze zdolnoœci empatii pozwalajšcej na sondowanie czyichœ nastrojów na odległoœć. Jestem bardzo dziwny (na tle ludzi), bo raczej się nie denerwuję, a odnoœnie pogody, to każda ma swoje zalety. Ale na papierosa wreszcie pójdę :) A mój tekst zrozumiałeœ jak chciałem - całe szczęœcie :) [%sig%]

jesteœ wyjštkowo pewny swoich zdolnoœci :-P

Pozwolę sobie nie zgodzić się z treœciš artykułu cytowanego przez DW. Powód jest prosty, a jak mi się zdaje, nikt z was tego nie zauważył. Celem artykułu, wg mnie, jest zrównanie wszystkich i wrzucenie do jednego dołka o nazwie "szambo". Czy nie odnieœliœcie wrażenia, że autorowi artykułu bardzo zależało, aby to, co teraz się w Polsce dzieje dopisać do dego, co było przez ostatnie 16 lat ? Każdy (prawie) przytaknšł i połknšł haczyk. Policjanta autor zrównuje z przestępcš, złego polityka - złodzieja i zdrajcę stawia na równi z tym, który Polskę chce z owego szamba wycišgnšć. To baaardzo sprytny zabieg socjotechniczny. Zatarło się w was już prawie pojęcie dobra i zła, prawdy i fałszu, zdrady i bohaterstwa. Przepraszam, jeœli ktoœ to wzišł do siebie, ale patrzę z daleka i to widzę. Jaruzelski - zdrajca, ktoœ go œciga, też zdrajca(czy za to że zdrajca, czy może dlatego, bo każdy jest zdrajcš ?). Rażšca paranoja. A wy nic !!!! Musi istnieć potężne poczucie prawdy i uczciwoœci, aby z niego czerpać siłę i wiedzieć, co dobre, a co złe. Tymi samymi metodami co w artykule, w dawnym prl-u opluwano patriotów głównie z AK, robišc z nich zdrajców, morderców, kolaborantów. UB-cy za mordowanie Polaków do dziœ majš niezłe emerytury, a byli żołnierze AK majš po 300-400 zł. Czy to jest w porzšdku ? Czy to wszystko jest szambem, czy też autor ma hemoroidy na oczach i nie może odróżnić popiołu od diamentów ?

a łyżka na to NIEMOŻLIWE?!?!?! MOD: No i jak tobie można dać odpowiedzialnoœć za własne słowa? Jak można ci pozwolić pisać co chcesz? Ludku obudŸ się! No chyba że to była próba na złowienie modema, który tak okrutnie skasował twój post z linkiem do zdjęcia busha ze swoim sobowtórem.

Jentelegentna łodpowiedŸ. Straœnie duzio wnioœła, panocku proUS.

poprostu czasem brakuje mi słów jak czytam co piszesz. I nie widzę powodu by tak krytykować ten (słyszny) artykuł.

A ja widzę. Po pierwsze, ukazuje się właœnie teraz gdy rzšdzi PIS, którego jeszcze nikt na oszustwie nie złapał, albo który jeszcze nas nie oszukał. Obrzuca błotem rzšdzšcych, dajšc przykłady z poprzednich lat - jak ty byœ się czuł jakby nauczyciel w nowej szkole po 3 miesišcach stwierdził że jesteœ matołem i się do niczego nie nadajesz, a argumentem by było że jego poprzedni uczniowie to teraz dziwki i złodzieje. W całym artykule nie ma rzadnych faktów, tylko przemyœlenia autora, które nijak majš się do stanu faktycznego, tzw. pobożne życzenia. Można więcej ale nie chcę cię przytłoczyć ;).

Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa.

przytocz, chętnie poczytam :-P tak przy okazji widzę że to forum "przejęła" opcja rydzykowo-prawicowa.

Co mam przytoczyć? Jakiœ kamyk? Co ja Syzyf jestem? Daleko mi do opcji, ale przyzwyczaiłem się że prawda w oczy kole. Po prostu œwiat nie jest taki jak go opisujš ani jedni, ani drudzy, ani trzeci, œwiat leży sobie gdzieœ poœrodku i ma opcje w głębokim poważaniu.

Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa.
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 52
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.