Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Cel życia - rozwój duchowy?
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 781
Poprzednia strona | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | .. | 39 | 40 | Następna strona

Co rozumiecie pod tym pojęciem? Ja znalazłem coœ takiego: "Razem zmienimy istniejšcy paradygmat. Potrzeba nam wznieœć się na spirali doœwiadczenia, przyswoić wiedzę o nas, o innych wersjach nas samych, o innych możliwoœciach rzeczywistoœci - wprowadzić jš w życie - i stać się pełnš częœciš ródła Pierwotnego œwiadomie tworzšcš nowš, "lepszš" wersję rzeczywistoœci. Oznacza to dšżenie do osišgnięcia niezależnoœci i pełnej samokontroli nad własnym procesem rozwoju duchowego, w którym dšżymy do pełnej integracji z własnym Ciałem Œwietlistym - œwiadomš Duszš. Nazwa "œwiatynia" nie odnosi się do budynku lecz nas samych - każdy z nas jest œwištyniš Boga/Bogini. Słowo "moc" użyte jest tu w pozytywnym aspekcie i oznacza odzyskanie swojej duchowej mocy i wzięcie rozwoju w swoje ręce bez uzależniania siebie od innych osób, dogmatów i idei. Czasem używamy tu słów "przejšć władzę" gdyż słowa te wnoszš tu aspekt powagi sprawy i pewnej dyscypliny w intensywnym procesie jakim jest praca nad własnym Duchem. Naszym celem jest poszerzanie œwiadomoœci na œwiecie, nie narzucanie mu tylko wybranej, jedynej, ograniczonej i zamkniętej wersji." "Pewnego dnia Mahatma Ghandi powiedział: "Jest tak wiele przekonań religijnych jak wiele jest istot ludzkich. Jest tak jak powinno być". Na nieszczęœcie każda osoba wierzy, że tylko jej wiara jest "prawdziwa". Prowadzi to do konfliktów. Jednakże, jeœli zaakceptujemy fakt, że my wszyscy dšżymy do osišgnięcia prawdy, wtedy możemy uczciwie przeszukać głębie naszych serc dla pokoju i zbawienia jakiego wszyscy szukamy". Najbardziej mnie interesuje, co na ten temat mogš powiedzieć tzw. typowi katolicy. Zdaję sobie sprawę, że przez niektórych z nich powyższy tekst może być odebrany jako jakaœ herezja typu New Age. Ale czy tak naprawdę nie dšżymy Wszyscy do owego nowego lepszego œwiata? Nie skupiajmy się może na nazwach, tylko na głębszym uniwersalnym znaczeniu tego pojęcia. Chyba wszyscy w gruncie rzeczy dšżymy do tego samego. Wszystko wskazuje na to, że XXI wiek będzie okresem wielkich przemian. Spróbujmy wyobrazić sobie, że powstanie tylko jedna uniwersalna „religia”. Będzie to oznaczać koniec nienawiœci i wojen religijnych, następny powód nienawiœci i krwawych wojen – nacjonalizm, powoli się rozpłynie. Całkowite zrozumienie życia poprawi naturę ludzkš przez usunięcie fikcyjnych, tymczasowych celów, osišganych zazwyczaj przez krzywdę ludzkš. Œwiat przestanie być miejscem kaŸni ludzkiej. [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

Aa czyli teraz jest ten 3 cykl? :-) Czyli też piszę się do wyższej gęstoœci :D Spoko - mam bilet :D Jak przejdziemy wyżej to stawiam Wam piwo :-) To gęstsze w innej gęstoœci. Bo rzadsze będzie niedobre... A my sę rozmyjemy czy staniemy ciężsi? Mam też rozumieć że nie musze się pakować... dalibyœcie kilka porad jak się zachować w 2012 roku... a może nawet ksišżkę napiszecie? daję sobie głowę ucišć, że byłaby bestslerem jak "PseudoKod" Browna... wiecie ilu dziwaków chodzi po Ziemi... każdy by jš kupił... hmm... np tytuł "2012 porad na 2012 rok" i pod tytuł " jak przygotować się do przejœcia w innš gęstoœć". Doktoratów to raczej Wam nie przyniesie ale popularnoœć i rozgłos tak :-) Pax :-) [%sig%]

Brat, ja wiem, że to wyœwiechtane, ale 'ten sie œmieje, kto się œmieje ostatni'

Chodzi o to Bracie, że nie odnajdziesz się w nowej rzeczywistoœci jak nie zmienisz sposobu myœlenia. Doznasz szoku, pomieszania z poplštaniem, bo pewne rzeczy ci się w głowie nie mieszczš. Widzisz na razie tylko mały wycinek rzeczywistoœci - ten na wprost Twojej głowy, resztę pola widzenia coœ Ci zasłania. [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

Te'te "Problem polega na tym, ze często nie mamy w ogole pojecia o tym , w co na prawde wierzymy, ponieważ niektóre przekonania sa gleboko ukryte w podœwiadomoœci i nie mamy z nimi œwiadomego kontaktu ." Nie mozna wierzyć w coœ, o czym nie ma sie pojęcia. NajwyraŸniesz nie rozróżniasz pojęć wiary i religii. Powyzsze zdanie powinno brzmieć tak, aby miało sens. Problem polega na tym, ze często nie mamy w ogole pojecia o tym, co "nasza religia naucza", ponieważ niektóre przekonania sa gleboko ukryte w podœwiadomoœci i nie mamy z nimi œwiadomego kontaktu . Ponieważ przynależšc do religii, wierzymy jedynie, że jesteœmy częœciš tej religii. W tym przypadku wiara w przynależnoœć jest jak najbardziej uzasadniona. Niemniej wiara ta nie oznacza wiary w ZASADY okreœlonej religii, ponieważ często sš one zagmatwane i nielogiczne. Konkretny przykład. Polak wierzy że jest katolikiem. Dałby się zań zabić. Ale nie ma wiary ani w Boga ani w zbawienie. Dlaczego? Ponieważ nauki religijne KRK sa nielogiczne a przecietny katolik nie zadaje sobie najmniejszego trudu aby sie w nie zagłębić i je poznać. Tym samy ów Polak nie wierzy, ale jest faktycznie członkiem religii nie majšc najczęœciej pojęcia, co owa religia głosi. Przykład Żyda. Wierzy, że jest Żydem judaistycznym ale nie ma rozeznania czego naprawdę Judaizm uczy. Nie ma pojęcia o jakichkolwiek dowodach na to, że Izrael jest narodem wybranym ale PRZYNALEŻY do tej religii i gotów jest oddać za niš swoje życie. Czyli jest człowiekiem religijnym ale nie posiada wiary w obietnice boże, wierzy jedynie swoim przywódcom religijnym i jest im posłuszny. Innymi słowy, zaufał ludziom i powierzył w ich ręce swoje życie oraz zbawienie, odrzucajšc tym samym Boga. To co ty nazywasz wiarš, jest gruncie rzeczy œlepym posłuszeństwem wobec przywódców religijnych, bez względu na to, kim oni sš, papieżem czy rabinem.

Albert Einstein powiedział, że „ wyobraŸnia jest ważniejsza od wiedzy” i ja również się do tego przychylam:). Ten jeden z wybitnych przedstawicieli cywilizacji informacji XX wieku i badaczy z kręgu poszukiwań niewidzialnego, swoje rewolucyjne i pionierskie przedsięwzięcia realizował w przestrzeni wewnętrznej, zwanej wyobraŸniš, o czym otwarcie mówił. To jeden z przykładów ludzi, którzy zobaczyli nieograniczone możliwoœci modelowania œwiata i rzeczywistoœci w Œwiatach Wewnętrznych, złożonych z jednoœci przeciwieństw. Osišgnięty wewnštrz stan równowagi odsłania centrum, dzięki któremu życie podróżnika nabiera lekkiej radoœci w żagle, i staje się on jednoœciš ze sobš, oceanem gwiazd, i swoim sercem, na Drodze, której jest częœciš. Księga Umysłu jest cały czas otwarta, w niej odbijajš się informacje z wyższych poziomów Œwiadomoœci. Wystarczy jedynie obserwować bez oceny nadchodzšce obrazy, choćby wydawało się, że sš zupełnie ze sobš nie zwišzane i nie sš odpowiedziš na nasze pytanie. Jednak przychodzi pewna wartoœć graniczna, po której wszystko łšczy się w całoœć, w akcie Olœnienia. Rozwišzanie „przychodzi samo” i reperuje naszš rzeczywistoœć. Czytanie w Księdze Umysłu, dostępnej w Wewnętrznych Œwiatach, przejawić się może poprzez słowa, obrazy, dŸwięki czy wielowštkowe materializacje nowych idei, wspomagajšcych nas na obranej Drodze. Jest to metoda dana niekiedy „z urodzenia” np. pisarzom, wynalazcom, artystom itd., często nieœwiadomych nawet tego faktu, że majš kontakt z Wyższymi Wymiarami / dlatego żyje tyle ego-balonów w œwiecie nauki czy sztuki, i pomiędzy nimi, co myœlš tylko Ja, Ja, Ja:) /. Œwiaty Wewnętrzne sš nieskończone i istniejš niezależnie od nas. Dostęp do nich ograniczony jest wyłšcznie naszym poziomem Œwiadomoœci o nich, ich funkcji, przyczynowoœci i możliwej tam Mocy kreacji. Œwiaty Wewnętrzne to również miejsca wypełnione Œwiatłem i Mrokiem, w którym schowane sš nasze największe sekrety, sprawy o których ciężko jest myœleć i mówić. W Mroku ukryte sš również winy, które nosimy w sobie, lęki, traumy i obrazy z przeszłoœci nie zawsze „szczęœliwej”. Ukrycie to nasz sposób na rzeczy trudne, myœli i wspomnienia, o których nie chcemy z jakichœ powodów pamiętać. Jednak zakopujšc jakiœ sekret nawet najgłębiej jak to możliwe, nie pozbywamy się jego obecnoœci, on jest i żyje w nas. Wszystko to znajduje się w Œwiecie Wewnętrznym na biegunie Mroku, i nazywane jest np. podœwiadomoœciš, duszš czy sumieniem. Z drugiej strony nie jestem zwolennikiem hipnotycznego dogrzebywania się do faktów z niepamięci, i rozdrapywania ran by zobaczyć przyczynę. Jej nie można zobaczyć ponieważ program przejawia się tylko na ekranie Umysłu, by być zrozumiałym nawet dla samego siebie, a jego procesor, który nadaje mu konkretne cechy i przejawy, jest stanem energii na wyższych poziomach Œwiadomoœci, gdzie należy szukać rozwišzań. Dodatkowo koncepcja szczęœcia jest zwykle ucieczkš przed jego brakiem, a często sama koncepcja jest scenariuszem napisanym przez System, kreujšcy własne wartoœci. Programy winy wyparte ze œwiadomoœci i pozornie zapomniane, realizujš się poprzez rzeczywistoœć zewnętrznš i ludzi, którzy stajš się aktorami grajšcymi role ze scenariusza napisanego w Mroku. Każda myœl żyje i nigdy nie umiera. W przestrzeni nieuœwiadomionej kryjš się programy, czerpišce z nas energię, osłabiajšc przepływy energii na poszczególnych kanałach/czakrach. Materializujš się w różny sposób, czasem jako choroba, strata, ból. Pytamy dookoła, dlaczego to właœnie mnie spotkało, dlaczego mnie? Pytanie to jednak warto zadać tej częœci w nas, która w samotnoœci i odrzuceniu, winie, zawstydzona naszym wyidealizowanym obrazem siebie, zwraca uwagę na problem, z którym nie może sobie poradzić / zwykle tym problemem jesteœmy my sami /. Mówi swoim językiem symboli, którego nie rozumiemy w pędzie życia. Ciężkie choroby, dyskomfort, praca bez satysfakcji, trudne relacje w zwišzkach, to prawdziwy obraz człowieka jako całoœci, przenikajšcych się sfer Œwiatła i Mroku, i żyjšcych w nas programów. Rzeczywistoœć jest naszym lustrem, w którym odbijajš się rzeczy niewidzialne dla zmysłów, niewidoczne z poziomu umysłu. Jednak możliwe jest wprowadzenie zupełnie innego scenariusza życia. Rzeczywistoœć jest filmem, który pokazuje nam poprzez doœwiadczenia i przychodzšce życiowe role, prawdziwy stan naszego Królestwa. Można na poziomie umysłu miliony razy napisać afirmacje przygotowujšce „nowe”. W sprawach małych, mniej istotnych przynosi to czasem uwolnienie od problemu, choćby chwilowe. Jednak przyczyna tkwi w nas dalej, w tej częœci, której zafundowaliœmy życie w odosobnieniu i Mroku, poza okiem umysłu. To trochę jak z chorobš nowotworowš. Przykładowy rak płuc zostaje medycznie zniszczony. Osoba jest „wyleczona”, lecz za jakiœ czas problem odzywa się w nerce, wštrobie, gdziekolwiek. Dzieje się tak, ponieważ przyczyna nie została rozpoznana. Program destrukcji oparty na kolejnej absurdalnej winie i karze za niš, manifestuje się zgodnie z prawami Wszechœwiata. Energia informacji musi się przejawić i robi to poprzez obecne w nas programy, tworzšc jakby ruchome slajdy. Przewijajšce się przed naszymi oczami życie. Najszybszš i skutecznš znanš mi metodš transformacji, jest droga zwišzana ze Œwiatłem Serca i jego inteligencjš, której przekazem jest naprawa całoœci poprzez prawo nieuwarunkowanej Uniwersalnej Miłoœci. Rzeczywistoœć jest cišgła, w znaczeniu możliwoœci oddziaływania poza czasem. Zmieniajšc przeszłoœć, zwłaszcza w jej mrocznych aspektach, naprawiamy swojš przyszłoœć. Jak to, zapyta ktoœ, przeszłoœć się już stała, więc jak mogę jš zmienić? Odpowiedziš sš Œwiaty Wewnętrzne, poprzez które uzyskujemy dostęp do do wyższych stanów Œwiadomoœci, do miejsc poza czasem i trójwymiarowš przestrzeniš. Mam do Ciebie ważne pytanie: kiedy ostatni raz komunikowałeœ się ze swoim Mrokiem? Kiedy powiedziałeœ z samego serca do tej częœci siebie: Kocham Cię i Akceptuję, zmieńmy Wspólnie nasz œwiat, wyłšczmy destrukcyjne programy winy? Często powtarzam nie ma winy - nie ma kary. Człowiek jest na Ziemi by doœwiadczać, popełniać błędy i uczyć się na nich. Jednak program lękowy pielęgnowany przez system władzy i wychowania, buduje relacje winy, by każdym można było sterować. Wolnoœć doœwiadczania zamieniona została w wšskie koryta społecznych i religijnych, czy nawet ezoterycznych dogmatów. Nasuwa mi się tutaj fragment rozmowy z oficerem służb specjalnych, który powiedział, że „jak ludzie przestanš się bać to jest już po nim, i po całym systemie, dzięki któremu egzystuje.” To jest sedno problemu, Logos wypełniony jest myœlokształtem lęku, ludzie włšczeni sš w ten globalny strach. W zapomnieniu iluzji konsumpcji oraz szeroko rozumianej rozrywki, uciekajš przed sobš, a właœciwie przed tš częœciš, której się wyparli. W tym sensie każdy z nich otrzymał już swoje 30 srebrników, przehandlował swojš Wolnoœć i duszę. Podnoszenie Œwiadomoœci to proces który zawsze przynosi uzdrowienie. Przykładem może być człowiek uzależniony np. od alkoholu. Pije "tyle co wszyscy", póŸniej pije coraz więcej, ale mniej niz jego sšsiad alkoholik. Z czasem jego myœli kršżš już tylko wokół kolejnej dawki C2H5OH / wzór chemiczny alkoholu etylowego /, zmieniajšcej stan umysłu. Staje się niewolnikiem programu Mroku, gdzie jakaœ jego częœć chce się napić i zapomnieć o sobie, samotnoœci i odrzuceniu. W pewnej chwili przejmuje kontrolę nad jego osobš. Jedynš drogš do wyzwolenia jest podniesienie Œwiadomoœci, zobaczenie własnego Mroku i identyfikację tej częœci, która nazywana jest alkoholizmem. Wtedy tylko możliwe jest podjęcie działań uzdrawiajšcych, kiedy to co nieœwiadome stało się widoczne i jednoznacznie okreœlone, również na poziomie umysłu. Alkoholizm jest tylko jednym z przykładów uzależnień. Programy takie sš podobne w procesie działania, dlatego tak wiele jest ich odmian. Można być uzależnionym od C2H5OH, kokainy, robienia zakupów, solarium, czy nawet medytacji. Wszystko co jest ucieczkš może stać się uzależnieniem. Wszystko co w intencjach jest zbudowane na lęku, zaniża wibracje naszego działania i jego efektów, co rozpoznać możemy po przysłowiowych owocach. Metody podnoszenia Œwiadomoœci pozwalajš na odcięcie się od wielu programów reżyserujšcych nam następne traumatyczne przygody. Umożliwiajš dialog z całym sobš, bez oceny poszczególnych aspektów naszego życia, na dobre czy złe. Ten proces nazywany jest Integracjš, gdzie norma rozróżniajšca ciemnoœć od œwiatła i sens doœwiadczania, pochodzi z wymiarów Wyższych Œwiadomoœci /duchowych /, które nie sš zwišzane z jakimikolwiek dogmatami wiary i nie ma w nich handlu biletami do raju. Wraz ze wzrostem Œwiadomoœci programy lękowe zaczynajš zmniejszać swojš aktywnoœć, zmienia się system wartoœci, rozœwietla się Mrok, zaczyna się proces Integracji. Przejmujesz kierowniczš rolę, opiekuńczš inicjatywę nad całoœciš swojego Jestestwa. To połšczenie wszystkich Pięter Œwiadomoœci w jednš harmonicznš całoœć, uzupełniajšcych się przeciwieństw. Aktywacja kosmicznych czakr rozlokowanych na kanale Œwiatła, łšczšcym nas ze ródłem, jest przejawem rosnšcej Œwiadomoœci. Z poziomu ponad Logosem, możemy w dystansie do życia i jego programów, zaczšć naprawiać swój Œwiat. Sprzyja temu obecnie zmiana w energiach naszej planety. To co kiedyœ było niedostępne, teraz otwiera się spontanicznie w wielu ludziach. Jasnowidzenie, jasnosłyszenie, widzenie energetyczne procesów i inne przejawy budzšcych się wewnętrznych zmysłów, dajš zupełnie nowe możliwoœci rozwoju. Wszystko staje się widoczne / czasem wręcz przeŸroczyste / i bardziej zrozumiałe, œwiadome i nawišzujšce do zupełnie innych systemów wartoœci, gdzie współtworzenie całoœci jest manifestacjš energii Stwórcy. Œwiaty Wewnętrzne stajš się naszym sacrum, gdzie Mrok rozœwietla Œwiatło Uniwersum, współtworzšce stan harmonicznej równowagi. Wszystko co spotyka Cię w œwiecie zewnętrznym, kreowane jest wewnštrz Ciebie i tylko od Twojej decyzji zależy czy wyrwiesz się z programów Logosu, matni Mroku i lęków. To oczywiste dla wielu, jednak niezwykle proste i trudne zarazem, ponieważ zderzysz się z fundamentalnymi prawdami, które kierowały Twoim życiem, i może okazać się że w większoœci były to wyłšcznie iluzje i totalne absurdy, wiodšce w wiele uwikłań. Pewna stara prawda głosi, ze Oœwiecenie jest odejmowaniem, i właœnie dlatego Droga Œwiadomoœci i Œwiatła dostępna jest statystycznie nielicznym, to zaledwie parę procent całej populacji, gdzie pozostała jej częœć zasypia w iluzjach tele-nowelowego szczęœcia. Życzę Tobie z całego serca, odwagi w spojrzeniu w Siebie, dystansu do własnych przekonań, i otwartego Umysłu, dzięki któremu spotkanie z innymi istotami i ich poglšdami, staje się swobodnš wymianš myœli i niezwykle Inspirujšcš przygodš. Otwarty Umysł jest największym skarbem, dzięki któremu życie nabiera Uniwersalnego sensu, a œwiat odkrywa swojš magicznš stronę, gdzie wszystko jest połšczone ze wszystkim. http://www.cudownyportal.pl/article.php?article_id=1047 [%sig%]

Bez gruntownej wiedzy na jakis temat, wyobrazni nie moze byc. Potrzena jest wiedza, zeby mozna ja ewentualnie rozszerzyc przez czyjas trafna wyobraznie !!!

Dobrze powiedziane, ale Einstein był nieukiem. Żeby coœ wymyœlić trzeba mieć wyobraŸnię, wizję która pokaże w jakim kierunku prowadzić badania. Wielu naukowców przyznaje, że inspiracje otrzymywali jakby z jakiegoœ duchowego Ÿródła, często w czasie snu lub jakiegoœ transu (zmieniony stan œwiadomoœci). Niektórzy do czegoœ dochodzš z "braku wiedzy", bo nie wiedzieli, że coœ jest "niemożliwe". [%sig%]

"Niektórzy do czegoœ dochodzš z "braku wiedzy", bo nie wiedzieli, że coœ jest "niemożliwe"." To najpierw wypraktykuj to na sobie Dariuszu !!!

Apelowałem już do Ciebie, abyœ nie pisała bezsensownych komentarzy. Nie musisz się za wszelkš cenę z czymœ niezgadzać. A to już czytałaœ? http://www.ejsi.com.pl/tajne/forum/read.php?f=1&i=63514&t=63514 [%sig%]

Einstein rzeczywicie by nieukiem. Pracowa w biurze patentowym i stamtšd kradł pomysły dużo lepszych od siebie. E= mc2 było opracowane co najmniej 30 lat wczeœniej. Radzę pogóglować trochę. Wszystkie 'rewelacje' Żyda Einsteina były dużo wczesniej opublikowane przez RZECZYWISTYCH naukowców. Einstein był jedynie popieranym przez Żydów plagiatorem. Spróbujecie zaprotestować, to będzie dużo gorzej. Podam Ÿródła informacji!!!!! Hahahahahahahaha....

Nie strasz :) [%sig%]

Watcher "Problem polega na tym, ze często nie mamy w ogole pojecia o tym , w co na prawde wierzymy, ponieważ niektóre przekonania sa gleboko ukryte w podœwiadomoœci i nie mamy z nimi œwiadomego kontaktu ." Nie mozna wierzyć w coœ, o czym nie ma sie pojęcia. NajwyraŸniesz nie rozróżniasz pojęć wiary i religii. A O CZYM JA PISZĘ JAK NIE O TYM, ŻE NIE MOŻNA WIERZYĆ W COŒ O CZYM SIĘ NIE MA POJĘCIA ??? (ze często nie mamy w ogole pojecia o tym , w co na prawde wierzymy) TY „CZYTASZ” A NIE WIDZISZ? Powyzsze zdanie powinno brzmieć tak, aby miało sens. Problem polega na tym, ze często nie mamy w ogole pojecia o tym, co "nasza religia naucza", ponieważ niektóre przekonania sa gleboko ukryte w podœwiadomoœci i nie mamy z nimi œwiadomego kontaktu . RELIGIA TO CZYNNOŒCI WIARY ! NAUCZAJĽ KAPŁANI ! TO JEST ZASADNICZA RÓŻNICA .Trzeba czytać moje posty jeœli chcesz na nie dokładnie odpowiedzieć !!! Ponieważ przynależšc do religii, wierzymy jedynie, że jesteœmy częœciš tej religii. W tym przypadku wiara w przynależnoœć jest jak najbardziej uzasadniona. NIE ISTNIEJE POJĘCIE WIARY, ŻE JESTEŒMY CZƌCIĽ RELIGII ……ALBO SIĘ W NIEJ JEST ( W DANYM WYZNANIU RELIGIJNYM ) Z WIARY, ALBO NIE! JEŒLI KTOŒ JEST POMIMO , ŻE NIE ROZUMIE I NIE BADA SWOJEJ WIARY - TO JEGO PRZYNALEŻNOŒĆ WYNIKA RACZEJ Z OBYCZAJÓW, KULTURY , TRADYCJI , BĽD PRZYMUSU. Niemniej wiara ta nie oznacza wiary w ZASADY okreœlonej religii, ponieważ często sš one zagmatwane i nielogiczne. ŻEBY TO WIEDZIEC, TRZEBA SIĘ ZAGŁĘBIAĆ W ZASADY, DOGMATY WIARY……… Konkretny przykład. Polak wierzy że jest katolikiem. Dałby się zań zabić. Ale nie ma wiary ani w Boga ani w zbawienie. TAKI POLAK NIE DA SIĘ ZABIĆ DLA WIARY…..NIE ROZUMIEM , JAK MOŻNA WIERZYĆ , ŻE JEST SIĘ KATOLIKIEM , Z CZEGO TA WIARA MA WYNIKAĆ? TO RACZEJ PRZYNALEŻNOŒĆ , KTÓRA NIE MA NIC WSPÓLNEGO Z WIARĽ. Dlaczego? Ponieważ nauki religijne KRK sa nielogiczne a przecietny katolik nie zadaje sobie najmniejszego trudu aby sie w nie zagłębić i je poznać. TU SIĘ ZGODZĘ , A JEDNOCZESNIE NIE DZIWIE SIĘ. TRZEBA MIEĆ NAJPIERW WĽTPLIWOŒCI ….A JEŒLI PRZECIĘTNY KATOLIK ICH NIE MA ? Tym samy ów Polak nie wierzy, ale jest faktycznie członkiem religii nie majšc najczęœciej pojęcia, co owa religia głosi. ALEŻ ON ( KATOLIK) JAK NAJBARDZIEJ WIERZY I WIE DOSKONALE CO JEGO RELIGIA GŁOSI…..NIE WIE NATOMIAST CZEGO NIE GŁOSI OWA RELIGIA………BRAK ŒWIADOMOŒCI ! Przykład Żyda. Wierzy, że jest Żydem judaistycznym ale nie ma rozeznania czego naprawdę Judaizm uczy. Nie ma pojęcia o jakichkolwiek dowodach na to, że Izrael jest narodem wybranym ale PRZYNALEŻY do tej religii i gotów jest oddać za niš swoje życie. SŁOWA ZAWARTE W BIBLII SĽ ZARÓWNO HISTORIĽ IZRAELA JAK I PROROCTWAMI ODNOŒNIE IZRAELA………ŻYD KIERUJE SIĘ PRZEDE WSZYSTKIM TYM, CO MÓWI SŁOWO BOŻE….TO JEST PRIORYTET. W BIBLII NIE MA MOWY O NARODZIE POLSKIM ANI INNYM, JEŒLI PRZYJMUJEMY ZE STAREGO TESTAMENTU PROROCTWA MESJANISTYCZNE, TO MUSIMY RÓWNIEŻ BRAĆ POD UWAGĘ CAŁY STARY TESTAMENT, A NIE TYLKO SZCZĽTKOWO SOBIE PRZYPODOBAĆ TO CO PASUJE W ODZWIERCIEDLENIU DO NAUK NOWOTESTAMENTOWYCH. Czyli jest człowiekiem religijnym ale nie posiada wiary w obietnice boże, wierzy jedynie swoim przywódcom religijnym i jest im posłuszny. CO INNEGO OBIETNIECE BOŻE DANE IZRAELOWI , A CO INNEGO OBIETNICE, KTÓRE TY PRZYJMUJESZ NA WIARĘ. Innymi słowy, zaufał ludziom i powierzył w ich ręce swoje życie oraz zbawienie, odrzucajšc tym samym Boga. NAWET NIE WIESZ CO PISZESZJ To co ty nazywasz wiarš, jest gruncie rzeczy œlepym posłuszeństwem wobec przywódców religijnych, bez względu na to, kim oni sš, papieżem czy rabinem. TO SIĘ TOBIE TAK WYDAJE…..ZAPYTAJ ŻYDA CZY TAK WŁASNIE JEST ! TO JEST POSŁUSZEŃSTWO BOGU !

I jeszcze jedno...... JEŒLI PRZYJMUJESZ TZW. NOWY TESTAMENT……NIE MA ON MOCY BEZ STAREGO TESTAMENTU….PRZECZYTAJ UWAŻNIE CZYM SIĘ KIERUJĽ ŻYDZI …jakš wiarš !!!! Iz.44;1 Teraz więc słuchaj, Jakubie, mój sługo, Izraelu, którego wybrałem! Iz.44;6 Oto, co mówi Izraela Władca i Wybawca jego, sam Pan Zastępów: Ja jestem pierwszy i ostatni i oprócz Mnie nie ma żadnych bogów. Iz.44;7 Któż jest do Mnie podobny? - Niech woła, niech to ogłosi i niech Mi dowiedzie! Kto przepowiedział przyszłoœć od wieków i to, co ma nadejœć, niech nam obwieœci! Iz.44;8 Nie lękajcie się ani nie przerażajcie! Czyż nie przepowiedziałem z dawna i nie oznajmiłem? Wy jesteœcie moimi œwiadkami: czy jest jaki Bóg oprócz Mnie? albo inna Skała? - Ja nie znam takiego! Iz.44;9 Wszyscy rzeŸbiarze bożków sš niczym; dzieła ich ulubione na nic się nie zdadzš; ich czciciele sami nie widzš ani nie zdajš sobie sprawy, że się okrywajš hańbš. Iz.44;11 Oto wszyscy czciciele tego bożka zawstydzš się; jego wykonawcy sami sš ludŸmi. Wszyscy oni niechaj się zbiorš i niech stanš! Razem się przestraszš i wstydem okryjš. Iż.41;8 Ty zaœ, Izraelu, mój sługo, Jakubie, którego wybrałem sobie, potomstwo Abrahama, mego przyjaciela! Iz.41;14 Nie bój się, robaczku Jakubie, nieboraku Izraelu! Ja cię wspomagam - wyrocznia Pana - odkupicielem twoim - Œwięty Izraela. Iz.54;5 Bo małżonkiem twoim jest twój Stworzyciel, któremu na imię - Pan Zastępów; Odkupicielem twoim - Œwięty Izraela, nazywajš Go Bogiem całej ziemi. Iz.43;3 Albowiem Ja jestem Pan, twój Bóg, Œwięty Izraela, twój Zbawca. Daję Egipt jako twój okup, Kusz i Sabę w zamian za ciebie Iz.43;5- Nie lękaj się, bo jestem z tobš. Przywiodę ze Wschodu twe plemię i z Zachodu cię pozbieram. Północy powiem: Oddaj! i Południowi: Nie zatrzymuj! PrzywiedŸ moich synów z daleka i córki moje z krańców ziemi. Iż.43;10 Wy jesteœcie moimi œwiadkami - wyrocznia Pana - i moimi sługami, których wybrałem, abyœcie mogli poznać i uwierzyć Mi, oraz zrozumieć, że tylko Ja istnieję. Boga utworzonego przede Mnš nie było ani po Mnie nie będzie. Iz.43;11 Ja, Pan, tylko Ja istnieję i poza Mnš nie ma żadnego zbawcy. Iz.45;23 Przysięgam na Siebie samego, z moich ust wychodzi sprawiedliwoœć, słowo nieodwołalne. Tak, przede Mnš się zegnie wszelkie kolano, wszelki język na Mnie przysięgać będzie, Iz.45;23 W Panu uzyska swe prawo i chwały dostšpi całe plemię Izraela. Zaiste, jak niewiastę porzuconš i zgnębionš na duchu, wezwał cię Pan. I jakby do porzuconej żony młodoœci mówi twój Bóg: Na krótkš chwilę porzuciłem ciebie, ale z ogromnš miłoœciš cię przygarnę. W przystępie gniewu ukryłem przed tobš na krótko swe oblicze, ale w miłoœci wieczystej nad tobš się ulitowałem, mówi Pan, twój Odkupiciel. Iz .54;10 Bo góry mogš ustšpić i pagórki się zachwiać, ale miłoœć moja nie odstšpi od ciebie i nie zachwieje się moje przymierze pokoju, mówi Pan, który ma litoœć nad tobš. Jer.30;10 Ty się jednak nie bój, sługo mój Jakubie - wyrocznia Pana - i nie lękaj się, Izraelu, bo Ja cię wybawię z dalekiej ziemi, twoje potomstwo z kraju jego wygnania. Powróci Jakub i będzie zażywał nie zmšconego niczym pokoju, a nikt go nie będzie trwożył. Jer.30;11 Ja bowiem jestem z tobš - wyrocznia Pana - by cię wybawić. Zgotuję zagładę wszystkim narodom, między którymi cię rozproszyłem, ciebie zaœ nie wyniszczę. Ukarzę cię jednak sprawiedliwie i nie ujdziesz zupełnie bezkarnie. Jer.30;14 - Wszyscy, co cię kochali, zapomnieli o tobie, nie szukajš już ciebie, gdyż dotknšłem ciebie, tak jak się rani wroga, surowš karš. Przez wielkš twš nieprawoœć pomnożyły się twoje grzechy. Dlaczego krzyczysz z powodu twej rany, że ból twój nie da się uœmierzyć? Przez wielkš twojš nieprawoœć i liczne twoje grzechy to ci uczyniłem. Wszyscy jednak, co cię chcieli pochłonšć, sami ulegnš pożarciu. Wszyscy, co ciebie uciskali, pójdš w niewolę. Ci, co grabili ciebie zostanš ograbieni. Wszystkich tych, co łupili ciebie, wydam na łup. Albowiem przywrócę ci zdrowie i z ran ciebie uleczę - wyrocznia Pana - gdyż nazywajš cię Odrzuconš, Syjonie, o którš się nikt nie troszczy. To mówi Pan: Oto przywrócę do poprzedniego stanu namioty Jakuba i okażę miłosierdzie nad jego siedzibami. Miasto zostanie wzniesione na swych ruinach, a pałace stanš na swoim miejscu. Rozlegnš się stamtšd hymny pochwalne i głosy pełne radoœci. Pomnożę ich, i nie zmaleje ich liczba, przysporzę im chwały, by nimi nikt nie pogardzał. Jego synowie będš tak jak dawniej i jego zgromadzenie powstanie wobec Mnie; ukarzę natomiast wszystkich jego ciemięzców. 30,22 Wy będziecie moim narodem, a Ja będę waszym Bogiem.

Te'te Nie musisz mnie tłumaczyć tak dosadnie, jak dziadek krowie na miedzy. Jak już pisałem, znam Biblie od podszewki, Stary i Nowy Testament. Obydwa więc stanowiš Słowo Boże. Oczywiœcie zacytowałaœ Stary Testament, ponieważ jedynie w nim mamy obietnice dane Izraelowi ale niestety skrzętnie pominęłaœ te wersety, w których Bog napominał Izraela, grozł mu i srogo go karał za odstepstwo od Jego praw. Napisałaœ: "TO SIĘ TOBIE TAK WYDAJE…..ZAPYTAJ ŻYDA CZY TAK WŁASNIE JEST ! TO JEST POSŁUSZEŃSTWO BOGU !" Mylisz się. Izrael był karany za ODSTĘPSTWO od Słowa Bożego oraz przymierza, jakie z Izraelelm zawarł Bóg. Dzisiaj mamy sytuację jeszcze gorszš, ponieważ Stary Testamet Żydzi zastšpili pełnym nienawiœci Talmudem a także stosuje się tzw, Kabałę, czyli najostrzejsze demoniczne magie znane na globie ziemskim. Żyd jest posłuszny nie prawu Bożemu zawartym w Starym Testamencie, ale na wzór faryzeuszy z 1 wieku naszej ery, odrzucił słowo Boże, a zaczšł stosować praktyki pogańskie, które wyniósł z niewoli babilońskiej. Ponieważ Talmud, skrzetnie ukrywany przez gojami, nie zawiera żadnych tekstów pochodzšcych od Boga ale jest wymysłem skorumpowanych i chciwych rabinów! Czy wiesz, że Słowo Boże zabrania lichwy? Tymczasem cały system bankowy trzymany w rękach żyudowskich jest oparty o lichwę, zabronionš kategorycznie w Słowie Bożym. W takim przypadku przecietny Żyd jest niewolnikiem religijnym Talmudu nie majšc zielonego pojęcia o rzeczywistym Słowie Bożym. Tym samym Żyd ma religię ale nie ma wiary. Religia jego jest oparta na wierze w rabinów a nie na Słowie Bożym. Co do odrzucenia Izraela jako narodu wybranego przeczytaj sobie uważnie ten artykuł. http://www.angelfire.com/planet/objawienie/izrael.htm

Nie masz pojęcia Watcher o czym mówisz. Jak œmiesz pisać o jakimkolwiek "rzeczywistym Słowie Bożym". Nawet nie próbuj narzucać innym swojego œwiatopoglšdu, swojej religii. Nie masz pojęcia o procesie powstawania Biblii, o wymysłach i kłamstwach tam zawartych. http://www.ejsi.com.pl/tajne/forum/read.php?f=1&t=55874&p=3 Nie bšdŸ ograniczony do jednej "œwiętej księgi", której ufasz bezkrytycznie. Nie oceniaj Żydów - nie ucz ojca dzieci robić. O wierze Żydów nie masz nawet zielonego pojęcia. Nie myl kabały, która jest systemem wróżebnym, z Kabbalah - systemem, który tłumaczy funkcjonowanie wszechœwiata i miejsce człowieka w nim. Polecam Ci to: http://ksiegarnia.nieznany.pl/images/large/categories/Fundacja_mockabbalah_LRG.jpg http://ksiegarnia.nieznany.pl/index.php?main_page=pubs_product_book_info&products_id=341 Przeczytaj, to może poszerzysz swoje horyzonty myœlowe i przestaniesz pieprzyć o jedynie słusznej wizji Boga. [%sig%]

http://www.dobreksiazki.pl/okladki/duze/6326.jpg http://www.kabbalah.com.pl/index.php?module=articles&action=view&id=137 W porównaniu do Kabbalah, Twoje spojrzenie na życie jest strasznie smutne i ograniczajšce, nie pozwala Ci żyć pełniš życia, wszędzie widzisz wrogów, spiski i szatana. Spróbuj machnšć na to rękš i być ponad tym. Życie nie jest po to, aby się cały czas szarpać, nie rozdrapuj ran, tylko pomyœl o przyszłoœci. Ale ty najwyraŸniej boisz się przyszłoœci, boisz się nowego, boisz się nieuchronnie nadchodzšcych zmian. [%sig%]

Przeczytałem parę rzeczy które raczyłes podać w linku. Cóż moge powiedzieć? Nieco jednostronnie patrzysz na na Biblię i jesteœ zdecydowanie przeciwko. Radziłbym spojrzeć na to z innej strony. Jeżeli jest ponad 300 legend o potopie, o czym to œwiadczy? Czy œwiadczy to że Biblia kłamie lub zapożyczyła z tych legend? Pierwsze pięć ksišg biblijnych zostało spisanych przez Mojrzesza na polecenie Boga. Także historia o stwarzaniu œwiata, Adamie i Ewie oraz o potopie. Czy fakt, że w Biblii występujš te same historie, to dowód, że Biblia jest sfałszowana? ABSOLUTNIE NIE! Œwiadczy to dobitnie o tym, że wiele legend potwuerdza w pełnej rozcišgłoœci prawdy podane w Biblii. WeŸmy sprawę potopu czy też historię Adama i Ewy. gdyby coœ takiego nie miało miejsca, w jaki sposób niemal wszystkie narody œwiata posiadałyby identyczne LEGENDY? Piszę LEGENDY ponieważ nie spisywane a przekazywane sobie z ust do ust, z pokolenia na pokolenie uległy poważnym zniekształceniom. W latach odleglejszych niż 2500 lat p.ne. nie posiadano komórek, telefonów ani samoloty nie kursowały dookoła globu. W jaki sposób niemal wszystkie ludy ziemi posiadały więdzę o Adamie i Ewie a także o potopie? Wniosek jest raczej prosty. Sprawozdanie biblijne jest najwyraŸniej prawdziwe i legendy w masowy sposób potwierdzajš sprawozdania biblijne, które nie sš zabarwione tylko rzeczowo przedstawiajš sprawę. Nie mozna od razu wystepować z wielkim okrzykiem, że skoro w sumeryjskich zapiskach jest o potopie to znaczy na 100%, że Biblia 'zapożyczyła' te historię od Sumerów. Wielu zarzuca Bogu ze Starego Testamentu okrucieństwo. Przypomnijmy wyjœcie Izraelitów z Egiptu. Dlaczego musieli wyjœć i dlaczego Bóg pokarał dotkliwie Egipcjan, Miał WYSTARCZAJĽCE powody. Głownym powodem było mordowanie narodzonych chłopców w rodzinach izraelskich. Mojżesz był jednym z tych, którzy cudem się uratowali od miecza egipskiego. Nie tylko mordowano niemowlęta Izraelitów ale obarczano ich niezwykle ciężkš pracš, katuszami i beznadziejnymi warunkami owej pracy ponad siły, która wyniszczała ten naród i wielu marło zwycieńczenia. Mało tego, Egipt był uwikłany w kulty demoniczne i demony grasowały sobie bezkarnie, szkodzšc każdemu wchodzšcemu im w drogę. do dzisiaj historie mumii egipskich oraz ich klštwy sš Ÿródłem wielu niesamowitych histori czy filmów. Czy w takim kontekœcie kara na Egipt jest usprawiedliwiona? Uważam, że Egipcjanie otrzymali "oko za oko, zšb za zšb". Przy okazji Bóg odbył sšd na 'bogami Egiptu' ukazujšc się jako zdecydowany zwycięzca. Moje rozumowanie w tych sprawach jest proste. Jeżeli istnieje dusza ludzka, jeżeli istniejš osoby inteligentne nie posiadajšce ciała, często złoœliwe. Jeżeli ukazujš się postacie tzw. Matki Bożej, ludzie sš uzdrawiani, odrzucajš kule, odzyskujš często na stałe zdrowie, istniejš statuetki cudowne Marii, które płaczš, leci z nich krew czy olejki. Istnieja także miliony spotkań z alienami, istniejš egzorcyzmy i to masowe. Istnieje mnóstwo dowodów empirycznych na wywoływanie a nawet fotografowanie duchów czy zjaw czy też demonów. Istnieje mnóstwo innych dowodów wskazujšcych wyraŸnie na to, że istniejš inne typy inteligencji niż powszechnie znany nasz materialny model. Wszystkie te elementy popierajš prawdy podane w Biblii. =========================================== I jedynie Biblia WYJAŒNIA nam z czym mamy do czynienia, podaje nam proroctwa oraz sposoby jak unknšć kłopotów. Jedynie Biblia wyjaœnia nam pochodzenie tych zjawisk, częstš ich szkodliwoœć a także sposoby ochrony przed nimi. Przyjrzyjmy się innej sprawie. Dlaczego mamy wierzyć Żydom, że sš oni nadal narodem wybranym przez Boga i w tym kontekscie nikt na Biblie i na Boga nie pluje, ale kiedy pojawiajš sie kontra argumenty zaczerpnięte z tej samej Bibliii, wtedy Biblia zaczyna być... legedš!!!

"Jedynie Biblia wyjaœnia nam pochodzenie tych zjawisk" - nie jedynie Biblia i te wyjaœnienia niekoniecznie sš prawdziwe. Niewštpliwie teksty zawarte w Biblii i w innych podaniach z różnych stron œwiata i z różnych okresów, oparte sš na jakichœ rzeczywistych wydarzeniach, ale sš one mocno zniekształcone i ubarwione. Wspomniałeœ o Sumerach - to sš najstarsze znane nam Ÿródła i może to właœnie na nich powinniœmy oprzeć nasze dociekania odnoœnie przeszłoœci, a nie na księgach o wyraŸnym zabarwieniu religijnym, służšcych wiadomym celom - jak najlepszemu propagowaniu okreœlonej religii za pomocš niekiedy nawet œwiadomych kłamstw w myœl zasady: "cel uœwięca œrodki". A odnoœnie gadania Żydów o ich wybraństwie, to olej to. Polacy też się uważajš za naród wybrany (mesjanizm) i co z tego. Tak Ci przeszkadza, że ktoœ za kogoœ się uważa? Jeœli chodzi o Sumerów, to polecam poniższe opracowania Zecharia Sitchina: http://ksiegarnia.nieznany.pl/index.php?main_page=swishe_search_result&keyword=sitchin&x=39&y=10 I jeœli próbujemy rozmawiać o "Bogu", to myœlę że powinniœmy dokonać rozgraniczenia pomiędzy Absolutem, z którego wywodzi się wszystko łšcznie z naszymi duszami, a "Bogiem", czy "Bogami" (Elohim) odpowiedzialnymi za "stworzenie" ciała człowieka i póŸniejsze złe traktowanie człowieka. http://www.ejsi.com.pl/tajne/forum/read.php?f=1&i=44264&t=44056 http://www.ejsi.com.pl/tajne/forum/read.php?f=1&t=27905&p=7 [%sig%]

"Niewštpliwie teksty zawarte w Biblii i w innych podaniach z różnych stron œwiata i z różnych okresów, oparte sš na jakichœ rzeczywistych wydarzeniach, ale sš one mocno zniekształcone i ubarwione". mity nie sa znieksztalcone ani ubarwione..sa jedynie napisane jezykiem jaki owczesnie znano...stad takie opisy jak ryczacy smok,ogniste ptaki czy ziemia wielkposci grochu;)...

Czy religia Buddyzmu tez powstala na Bliskim Wschodzie ?
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 781
Poprzednia strona | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | .. | 39 | 40 | Następna strona
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.