Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
radio Maryja dziełem szatana
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 125

skoro TVN jest jego dziełem to czemu nie RM w końcu jest to jakby sekta, która ma swojego przywódce, a on ma swoich fanatycznych wyznawców

Promyk X Ja nie potrzebuję dowartoœciowywać sie w taki sposób - jet mi on obcy. Tak trudno zrozumieć dla tego, dla kogo " jak chleb" powszedni jest wulgaryzm. Konsumuje nie patrzšc na jakoœć ale na iloœć. I nie przyjdzie mu do głowy, że sš tacy, dla których takie " pokarmy" nie istniejš....nie sš w naturze. To tak jakby do smacznej herbatki wpadła mucha......herbatka nadaje się już tylko do wylania, choćby była najsmaczniejsza. Jakie to smutne, że oczekuje się zrozumienia , nie dajšc nic w zamian. Nie dziwię się , że tego nie rozumiesz, nie czujesz - gdzieœ po drodze to czucie zniknęło, przytłoczone problemami, tęsknotš, żalem, buntem wyrażonym w taki właœnie sposób. Wszyscy to przerabiamy, z tš różnicš , że nie każdy gubi po drodze czucie nie pozwalajšc zaduœcić. Pytałeœ się kiedy, kogo co czuje czytajšc tekst z wtršconymi wulgaryzmami, które sš mu obce? a jednoczeœnie tak bardzo natrętne ? Po co pytać, ważne że sobie ulzyłeœ - prawda? Walczyć ? o co? po co? z kim?

... (---.neoplus.adsl.tpnet.pl) "radio ma ryja, podobnie jak tvn i wszystkie komercyjne stacje sš dziełem zła (złych duchów z astrealu, które kierujš słabymi, głupimi ludŸmi rzšdnymi zysku) co można umownie nazwać szatanem, kapitalizm, komunizm i wszelki system oparty na przewadze silniejszego (kimkolwiek on jest) będzie dziełem zła. Zło posługuje się przymusem, dobro - dobrowolnoœciš. Teraz pomyœlicie że zwariowałem ale klęski przeżyjš tylko ci którzy zrozumieli już dzisiaj że kapitalizm (ani żaden inny system władzy) nie oznacza dobra tylko zło i krzywdę! Radio maryja jest niczym innym jak wielkš maszynkš do zarabiania" zgadzam się z Tobš, właœnie tak mniej więcej o to mi chodziło :)

Doro, a ty nadal swoje, to czy ktoœ przeklina ma dla ciebie aż tak duże znaczenie? spójrz na niektórych ludzi, którzy mówiš pięknymi słowami, a ich życie to szambo, albo sš w ogóle złymi ludŸmi. nie oceniaj tak pochopnie Promyka X nie mówišc o mnie ;)

Sš też i tacy, którzy mówiš pięknymi słowami wypływajšcymi z ich głębi duszy ich zycie jest harmoniš dobra ! Znam takich....wiele dajš nic w zamian nie oczekujšc. Czy nie można mówić pięknie i zyć dobrem....jedno drugiemu nie zaprzecza wręcz przeciwnie. Prawda, że sš obłudnicy w krasę ozdabiajš swe słowa lecz na nic to, ich złe czyny mówiš za nich głoœniej. Czy mnie to przeszkadza? Nie! ja nie mam z tym problemu, i nie ma to dla mnie żadnego znaczenia , jest dla mnie jasne, że z słońca promyków ciepło muska.. To problem tego , który używa i naduzywa tego typu słownictwa, widać lepszych argumentów nie ma albo nie potrafi inaczej wyrazić....cóż , nie każdy ma dar mowy :) W każdym razie ja nie muszę czytać w takiej formie tekstów.....mam wolny wybór !

Zbyt delikatna jesteœ Doro... Ja powiem tak: sam takich słów (wulgarnego słownictwa) nie używam. Na forum, gdy czytam jakieœ wypowiedzi, to zwracam uwagę przede wszystkim na treœć, a mniej na formę. Na forum takie osoby nie rażš, zbytnio mi nie przeszkadzajš, ale na codzień nie chciałbym mieć do czynienia z takimi ludŸmi, bo "brzydkie słowa drażniš ducha" i mnie. Poważnym problemem dla takich ludzi jest, gdy już nie potrafiš sklecić zdania, nie używajšc przy tym wulgaryzmów. W okreœlonych œrodowiskach tacy ludzie sš spaleni, nie majš tam czego szukać, rażš strasznie. A Rydzyk to h..., k... i w ogóle #$%!. [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

No tak, na forum nie ma ludzi więc można jak się chce, każdy jest anonimowy. Nic nie stoi na przeszkodzie aby zwracać uwagę na treœć , co tam wulgarne słowa choć "brzydkie słowa drażniš ducha" . Nie ma to jak wolnoœć słowa lecz co z tymi delikatnymi ? Talerz czy koryto jaka to różnica w formie ? Nawet "pokarm" może być różny po pomidoróweczkę do pomyj. Nie mam nic przeciw temu, choć ja wybieram forme talerza :) moja delikatnoœć sprawia , że forma chłeptania nie jest w mojej naturze :) Każdy sam wie najlepiej, co mu bardziej leży......na duszy . A, przeklinajcie sobie do woli , co mi tam....ostatecznie , nie muszę tego czytać !!!!!

droga doru, przekleństwa jak każde inne słowa stosowane we właœciwym momencie i z umiarem mogš by㠜wietnym uzupełnieniem języka i wyrażać czasem emocje, których inaczej nie sposób wyrazić. Jestem przeciwnikiem używania przekleństw jako przecinka czy kropki, ale jeœli ktoœ stosuje je w miejscach uzasadnionych jestem całkowicie za. A zupełne wykluczenie przekleństw z języka jest czystš hipokryzjš, ponieważ życie w obecnym brudnym, chorym œwiecie pełnym zła wymaga by wszystko nazywać po imieniu.

Doro jednak woli okreœlać wszystko co na œwiecie, dobre czy złe językiem poetyckim. ma do tego pełne prawo, a my nie musimy tego czytać ;)

ja nie wyobrażam sobie by prawdziwa sztuka mogła się obyć bez wulgaryzmów i wulgarnoœci, poezja w różowych okularach to raczej sztuka bulwarowa i kicz niż prawdziwa twórczoœć...

Jakie to proste tak sklasyfikowac. Coœ się chyba jednak pomieszało z tš " prawdziwš sztukš " zwłaszcza języka . Wchodzimy, a właœciwie już weszliœmy w etap , że kiczem sš słowa poetyckie a prawdziwš twórczoœciš wulgaryzmy . Powodzenia panowie w " tworzeniu" wyrazu emocji !! Nawet tu na tym forum, odzwierciedla się osobowoœć i tendencje , każdy przedstawia swojš osobę takš ,jakš jest na co dzień- a jesli nie , to jest dopiero hipokryzja !!!!

bla bla, żeby nie powiedziec czegoœ innego (je..., ale tego nie znosisz, to daruje sobie ;) Doro, nie przekonasz całego forum do swojej racji, bo to jest twój punkt widzenia, i kto mówi że słuszny

Doro, twój œwiat jest bardzo prosty, wszystko jest czarne lub białe w nim, przekleństwa - sš złe, piękne słówka dobre, niech ci będzie, ale proszę nie mów że znasz się na prawdziwej sztuce, bo takie podejœcie charakteryzuje ludzi mało skomplikowanych a tacy sztuki prawdziwej nie chwytajš, chciałbym się mylić, ale jak dotychczas obserwuję tak właœnie rozumujesz. Zresztš, kobietom upraszczanie wszystkiego przychodzi zaskakujšco łatwo to już inna sprawa. Nie mówie że w tym względzie mężczyŸni sš bez grzechu...

Ludzie troche kultury. Mozna gadac o wszystkim nie uzywajac przeklenstw. To zalezy tylko i wylacznie od nas samych. Przeklenstwo to tylko wyladowanie napiec. Zdaje sobie sprawe z tego, ze przeklenstw sie uzywa i sa one czescia naszej mowy, ale mozna sie porozumiewac bez przeklenstw. [%sig%]

wštpie, równie dobrze można by było porozumiewać się bez rzeczowników, z podobnym skutkiem. Przekleństwa to tylko częœć składowa języka, niezmiernie ważna i niezbędna.

Jesli nie grzeszysz, jako mi powiadasz, Czego się, miła, tak często spowiadasz? Kochanowski.

Niech pierwszy rzuci kamień ten kto jest bez grzechu.

Ja rpwniez klne i wcale sie tego nie wstydze. Niemniej jednak w niektorych sytuacjach uniar nalezy zachowac. [%sig%]

ale przekleństwo grzechem nie jest, chyba że z przekleństwem razem idzie zła wola, to co innego :-P

przekleństwa,bluŸnierstwa i wulgaryzm jest jedynie kulturš nie grzechem jednakże w spowiedziach często wypowiadane jest słowo BluŸniłem. słowo Qrwa w języku angielskim to krzywa. Oznaczenia językowe nie sš grzechem.

Zacznijmy od tego, że pojęcie grzechu jest nadużywane przez Koœciół w celu manipulowania ludŸmi. [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 125
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.