| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Jezus fałszywym prorokiem? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 47 |
|
Czym dla boga jest ziemski dzień? Czym jest tysišc lat?
W dniach ostatecznych ma się pojawić fałszywy prorok, ale czy za swojego życia będzie on w stanie zasiać odpowiedni zamęt? Czy te "dni" nie sš tysišcami lat?
Spójżmy obiektywnie na wiat przed i po Jezusie, czy ten po jest lepszy?
Teraz na topie sš muzułmanie którzy zabijajš w imię boga, ale w imię boga zabijano od zarania dziejów, a zabijać za człowieka (który już dawno nie żyje) zaczeli chrzecijanie. Co dobrego pozostawił po sobie Jezus? - Słowa, słowa które przed nim padały już setki razy, słowa które dla każdego normalnego człowieka sš oczywiste. Co złego? - za mało miejsca aby to wszystko spisać.
Czyż Jezus nie jest idealnym fałszywym prorokiem? Mówił i głosił dobro a pozostawił po sobie bandę pseudo-dobrych ludzi którzy głoszšc jego imię zabili wiecej ludzi niż ktokolwiek wczeniej w imię czegokolwiek (kogokolwiek).
Wszyscy którzy wierzš w Boga, wierzš też że Ziemia (i życie na niej) jest etapem przejciowym, a dostšpienie mierci i znalezienie się przy boku pana jest największym błogosławieństwem. A co robi pseudo syn boży? Wskrzesza tych szczęciarzy będšcych już u boku boga i sprowadza spowrotem na ziemski padół.
Czyż to nie szatan jest panem na ziemi i próbuje ludziom wywyższyć życie na ziemi ponad to u boku boga? Przykładów jest mnóstwo.
Zapewne najważniejszym argumentem obrońców jezusa będzie to że nie może on odpowiadać za tych wszystkich ludzi którzy w jego imieniu zabijali, lecz "czy słudzy szatana wiadomie służš swemu panu?"
|
|
|
przecierz Bóg nie chcial zabic jemu syna tylko chcial sprawdzic jak mocna jest jego wiara osle! ;p
|
|
|
psycholog
To Bóg nie wiedział jaka mocna jest jego wiara? musiał sprawdzać?
|
|
|
ja juz nie kumam kurwa, wy wszyscy jestecie jacy popierdoleni.
|
|
|
...panie psychologu,
jak juz to oslico a nie osle ;)
Ja napisalam ze Bog chcial by zabito dla niego syna... ot tak sobie... dla jaj!??Sprawdzianki? He co to za Bog ktory takich dowodow potrzbuje???
Moim zdaniem te wszystkie biblijne opowiadanie to bajki dla niegrzecznych dzieci.
Straszenie ludzi zeby byli grzeczni! Co to za religia ktora zbudowana jest na strachu??? Jak sie zyje ze swiadomoscia ze jest sie zerem????
Nic a nic sie nie zgadza...
Temat: Jest jeden Bog
no a oprocz niego??? Jezus, Duch Swiety (????) no i Matka Boska do ktorej sie tysiace modli... (nie wspominajac o tym ze kazda wies ma SWOJA Matke Boska)... no i tak jeszcze ze 100 swietych.... Zalezy co komu potrzeba... od tego jest swiety!!! Yhm... i jak to bylo z tym... Jest jeden Bog???? Troche to mi brzmi jak poganskie bozki... duch lasow, duch wody, ognia itd... ;)
|
|
|
BÓG DAŁ NAM WOLNĽ WOLĘ I KARZDY CZŁOWIEK MOŻE ROBIĆ TO CO CHCE.
|
|
|
WIELE STRON ODWIEDZIŁEM ALE NA TEJ STRONIE OPISUJĽ SIE SAMI OGRANICZENI UMYSŁOWO LUDZIE ,IDIOCI SĽCZENI KTÓRZY MIELI CHYBA TRUDNE DZIECIŃSTWO ALBO BYLI WYKORZYSTYWANI SEKSUALNIE PRZEZ KOSMITÓW NIEWIEM!!!!!!
PISZĽ BREDNIE NIC NIE WIEDZOM O SŁOWIE BOŻYM A KRYTYKUJĽ.
TO ŻE BÓG WYSŁAŁ SWOJEGO SYNA NA ZIEMIE ABY ZA NAS UMARŁ ZA NASZE GRZECHY NIE WIERZYCIE I NIE POJMUJECIE TEGO ŁATWIEJ JEST WAM UWIERZYĆ W MARSJANÓW NIŻ W PRAWDZIWOĆ PISMA WIĘTEGO.
NAJLEPIEJ WEDŁUG WAS JEST WSZYSTKO ZWALIĆ NA PANA BOGA ŻE TO ON JEST SPRAWCĽ WSZELKIEGO ZŁA OBŁUDNICY NIE WIECIE CO PISZECIE.
NIEKTÓRZY Z TYCH DEBILI KTÓRZY NA TEJ STRONIE NIE WIERZĽ ŻE BÓG OJCIEC ,SYN BOŻY I DUCH WIĘTY TO JEDNO NO BO JAK MAJĽ UWIERZYĆ, JAK NIE PRZYJMUJĽ SŁOWA BOŻEGO DO SERCA I NIE ROZUMIEJĽ TEGO.NAJPIERW WIECZOREM WECIE BIBLIE I PRZECZYTAJCIE JĽ A POTEM WYSTAWIAJCIE OPINIE
MOŻE WTEDY ZROZUMIECIE SENS PRZYPOWIECI.
NIEKTÓRZY PISZĽ ŻE PIEWANIE W KOCIELE WYUCZONYCH REGUŁEK TO BZDURY CZYŻ NIE JEST NAPISANE ŻE PIEWANIE TO TAK JAK BY SIE DWA RAZY MODLIŁ.TO ŻE OSOBY KRYTYKUJĽCE RÓWNIERZ SPOWIEDZ WIĘTOM I POKUTE SĽ CHYBA NIENORMALNI DURNIE DEBILE NIE WIEDZĽ SAMI CO PISZĽ BO SĽ ZAGUBIENI WEWNĘTRZNIE SAKRAMENT SPOWIEDZI I POKUTY TO SĽ JEDNE Z NAJWIĘTRZYCH SAKRAMĘTÓW BOSKICH.A JAKI DEBIL PISZE MI ŻE TO NIE PRAWDA NO SZLAK MNIE TRAFIA.
BO TEN CO MI OPISUJE ŻE LUDZKOĆ NIECH SIE OBUDZI I NIECH NIE WIERZY W BOGA.
NO RĘCE MI OPADAJĽ NA SŁOWA TEGO IDIOTY.
NIECH SIE SAM OBUDZI BO WIDAĆ ŻE MIERDZI GNOJEM OBŁUDNIK.
KRYTYKUJE STWÓRCE A NIECH SPOJRZY NA SWOJE ŻYCIE JAK WYGLĽDA.
WIDZISZ DRZAZGE W OKU SWEGO BRATA A BELKI WE WŁASNYM OKU NIE WIDZISZ I MUWISZ DAJ TO CI JĽ WYCIĽGNE OBŁUDNIKU NAJPIERW WYCIĽGNIJ BELKE Z WŁASNEGO OKA A POTEM Z CZYJEGO.
GDYBY TO ROZUMIAŁ TO BY PIERDUŁ NIE WYPISUWAŁ.
KTO TO MOŻE POJĽĆ NIECH POJMUJE.
JESTECIE JAK TE CHWASTY NA POLU.KTÓRE ZOSTANĽ WRZUCONE W PIEC ROZPALONY.
|
|
|
te ... wyznawca swietochlowicki!!!! jaki z ciebie (za przeproszeniem) kochajacy bliznich katolik jak tak pieknie wszystkich obrazasz!!!!????
Bla bla bla... daj innym myslec co chca!!! Nie slyszales nigdy o wolnej woli????
Myslisz ze prosto do nieba pojdziesz jak tak ladnie innych zbluzgasz!!!???
bla bla???? co to jest za sakramet boski z ta pokuta??? zastanawiales sie keidys??? czy chodzisz do kosciola bo mama chodzila???? kosciol z calej tej religi cyrk na kolkach zrobil i to tyle!
Pokuta???? Co sie dostaje???? No co? 10 razy ojcze nasz????? To jest modlitwa do boga!!!! A nie kara! Nie kapujesz o co mi chodzi????
Nie zastanawiasz sie nad tym w co wierzysz! Przyjmujesz do wiadomosci wszystko co daje ci zaklamany kosciol!!!
A z trojca co???? To jak jeden bog czy kilku??? A dlaczego ludzie modla sie do Matki Boskiej??? Nie jarzysz???? Nauczyles sie tylko grzecznie swojego bla bla.... Nie wnioskujesz niczego! Nie myslisz! Nie zastanawiasz sie! Obrazasz innych... tych szukajacych!!!
I co to ma byc za tekst z tymi ograniczonymi wykorzystanymi seksualnie??? uwarzasz to za smieszne czy jak??? Spisz sobie cichutko na tym swiecie... pojecia bladego nie masz... jakie sprawy sie innym wydarzaja i gadasz glupoty!!!
Bierz krzyz do reki i idz tych niewierzacych nawracac!!! Na tym forum nikt za toba nie zateskni!!!!
|
|
|
i jakbys mial ochote na dalsza rozmowe... to chetnie prosze... ale bez "debili" itd.
bez wyuczonych tekscikow... bez bla bla...
fakty fakty!!!! czlowiek powinien powoli stac sie istota myslaca a nie powtarzajaca nauczone wierszyki!!!!
|
|
|
isis, cała gama więtych i trójca ma swoje wytłumaczenie, dajšce pozory monoteizmu. więci sš tylko porednikami w modlitwie do boga, a 3w1 tez nie jest skomplikowane, wystarczy ić do sklepu - szampon, odżywka i cotam jeszcze, wszystko zależy od interpretacji. Pewna starsza osoba (88 lat) opowiadała mi że ludzie zaczeli odchodzić od kocioła od kiedy zaczęto odprawiać mszę po polsku, cały czar prysł i częć myslšcych nie potrafiła się oprzeć pokusie sprzeciwu wobec religii. Żadnej religi nie można jednak odrzucać bo wiara to co co jest nie do zbadania, jak co zostanie zbadane i mamy wyniki to już jest wiedza nie wiara. Na razie (jako cywilizacja) jestemy na pewnym etapie, kiedy nasza wiedza pójdzie do przodu to na pewno zastšpi częć wiary, lecz zawsze będzie co niewiadomego dla człowieka, także wiara nie zginie.
|
|
|
Wyznawco niedouczony. Do tego co się stało z Jezusem, póniej dorobiono teoryjkę w myl której został on ukrzyżowany za grzechy wszystkich ludzi. Wzišł wszystko na siebie i zrobił z siebie ofiarę, co oczyciło z grzechów wszystkich ludzi. Zrobił z siebie baranka bożego, który gładzi grzechy wiata.
To taki żydowski zwyczaj - kozioł ofiarny brał na siebie wszystkie winy danej społecznoci, a następnie wyganiano go na pustynię, gdzie zdychał i dzięki temu wszyscy mieli odpuszczone - sprytne i niedorzeczne.
Dawniej bywało jeszcze gorzej - istniało pojęcie tak zwanego boga ofiarnego. Poprzez złożonš z siebie ofiarę stawał się tak więty, że inni aby dostšpić choć kawałka tej więtoci - po prostu go zjadali.
"Oto krew moja i ciało moje" - co ci to przypomina?
Tak to jest, jak wymyli się religię będšcš zlepkiem mitów i tradycji pochodzšcych z różnych kultur i różnych czasów. Aż dziw bierze, że tak zwani cywilizowani ludzie w co takiego wierzš.
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Tak kepułg, ale będzie to zupełnie inna wiara.
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
to wielce prawdopodobne.
Ale SO dobiega końca , więc wiele się wyjani.
|
|
|
SO?
[%sig%]
|
|
|
Księga Sofoniasza?
[%sig%]
|
|
|
Sam jeste Sofaniasz.... nie znam Żadnej ksišgi sofiniasza.
:)
nie wszystko jest w ksišgach :) Wybacz złosliwostkę.
SO- to co niektórzy z was
nazywaja Sšdem Ostatecznym...Choć to bzdurne ujęcie,
ma odniesiene do pewnych faktów.
A większoć z nich -już się ZREALIZOWAŁA
|
|
|
To takie moje "zboczenie" :)
Jak wrzuciłem SO w google, to mi wyszła ta księga.
Mówisz, że nie wszystko jest w księgach - racja.
A czy w google jest wszystko? :)
Rozumiem, że skrót SO, to Twoja autorska twórczoć.
Z tym "SO" co jest na rzeczy.
Byłem na spotkaniu z pewnym fizykiem jšdrowym z Moskiewskiego Instytutu Magnetyzmu Ziemskiego i mówił, że badali ciała ofiar tsunami i okazało się, że mierć poniosły osoby o niskim poziomie wibracji.
Mówił, że poziom wibracji Ziemi wzrasta w coraz szybszym tempie (jaki wykres rysował) i wszyscy, którzy się nie dostosujš - zginš. Twierdził, że z wyliczeń na podstawie zaobserwowanego trendu wynika, że w 2012 roku nastšpi przeskok kwantowy.
[%sig%]
|
|
|
hmm........kazdy ma swoja religie ale jak to bedzie okaze sie po smierci bo w koncu zyjemy po to zeby umrzec ;p nikt nie bedzie zyc wiecznie.... ale powiem to co czesto slysze ;pp "Bóg zabiera dobrych ludzi, a złych zostawia na pokute" czesto to slysze ale coz widocznie tak jest chociarz nie do konca sie z tym zgadzam........ i pewnie niektorzy tez sie niezgodzš. Napewno duzo odpowiedzi na pytania znajduje sie w bibli a napewno w jej kodzie czy slyszeliscie moze co kryje kod bibli???
|
|
|
|
|
|
TYLKO RYDZYK NIE JEST FALSZYWY, ZAPAMIETAJCIE TO, ON JEST JAK JEDWAB, JAK JUTRZENKA, JAK ANIOL. rydzyk na prezydenta ! ! !
|
|
|
może od poczštku. kełpuga inspiruje info o fałszywym proroku, o którym mowa w apokalipsie. przeoczony został tylko fakt, że apokalpisa została objawiona więtemu janowi, jakby nie było, uczniowi chrystusa. co więcej, jan w apokalipise widzi m.in. chrysytusa. czyli sam chrystus w objawieniu zesłanemu własnemu uczniowi miałby dawać ludzkoci wskazówki, że nikt inny, lecz włanie on jest owym fałszywym prorokiem? mieszne. trochę mniej niedorzeczna jest hipoteza, e owym prorokiem jest mahomet, ale nie chcę o tym dyskutować, nie siedzę tak bardzo w temacie.
głono było tutaj o mszy więtej, spowiedzi i pokucie. otóż msza to jest po prostu rytuał, obrzęd, wielu badaczy literatury i kultury zwracało uwagę na teatralnoć mszy jako aktu, tak, to dobre słowo, aktu rozmowy z Bogiem. nigdy chyba nie przysłuchiwalicie się mszy dokładnie, a w tech słowach, czy, jak to zostało okrelone, "wierszykach" jest naprawdę mnstwo piękna i dramatyzmu! jeli kogo to nie kręci, to proszę bardzo, nie ma obowišzku uczestnictwa we mszy, sš jednak ludzie, dla których tak teatralna forma kontaktu z Bogiem wydaje się atrakcyjna i nie należy takich ludzi dyskredytować. cała rzecz w tym, by zrozumieć te wierszyki i zagłębić się w ich sens.
zauważyłem też, że kto myli słowo "pokuta" i "kara" w wierze chrzecijańskiej. kara następuje dopiero po mierci, pokuta jawi się tutaj raczej jako akt żałowania za grzechy i próba zadoćuczunienia za nie. nie wiem, czy to jest powszechnie wiadome, ale ju na pierwszej komunii informuje się dzieci, że najważniejsze w pokucie jest nie 10xojcze nasz, ale czyny - zadoćuczynienie! ukradłe? oddaj! zniszczyłe? napraw! okłamałe? powiedz prawdę! czy takie to skomplikowane? a po co modlitwa? jest to tylko dodatek który ma nas zainspirować do osobistego przeproszenia Boga, nie tylko za porednictwem księdza. autorzy nietkórych obecnych tu wypowiedzi nigdy się chyba nie modlili, bowiem nie wiedzę, że każda modlitwa powinna składa się z częci obrzędowej, teatralnej - recytacji pominionego ojcze nasz, oraz CO NAJWAŻNIEJSZE, z osobistego dialogu z Bogiem. po co forma teatralna? zauważ, że ojcze nasz i wierzę w boga to skrótowe wykładnie tego, w co wierzysz. powtarzaj i pamiętaj, o co chodzi, aby nigdy nie zbłšdził i zmylił zasad. chybateż dosyć logiczne, nie?
dlaczego spowied księdzu - innemu człowiekowi? sprawa jest też prosta - jak masz raka, to sam sobie go nie wytniejsz, nawet go nie zidentyfikujesz. nie moze być, że indywidualnie wyznajesz przed Bogiem grzechy i sam zadajesz sobie pokutę, bowiem często grzesznik nie jest w stanie obiektywnie spojrzeć na swoje czyny. przykład raskolnikowa, który tłumaczył sobie morderswto babci jako czyn zbawienny dla ludzkoci. i jeszcze wzišł sobie za to nagrodę. bez obiektywizmu tworzš się patologie - kapłan ma być tš osobš, która naszych grzechów nikomu nie wyjawi (tajemnica spowiedzi, za złamanie grozi księdzu ekskomunika), ale wysłucha ich, przyjrzy im się i powie, dlaczego sš złe, dlaczego czujemy wyrzuty sumienia i co mamy z tym zrobić. taki lekarz duszy. poza tym badania psychologiczne dowodzš, że większoć ludzi doznaje ulgi psychicznej, gdy zwierzy się komu ze swoich trudnoci - mamy więc czynnik psychologiczny.
ciekawa jest sprawa z abrahamem. na pierwszy rzut oka rzeczywicie to smieszne, żeby Bóg sprawdzał, czy abraham dochowa mu wiary, skoro niby wie wszystko (Bóg, nie abraham ;-). ale rzecz jest bardziej skomplikowana i z tego, co wiem, to nawet teologowie nad tym się jaki czas głowili. ogólnie jednak przyjętym wyjanieniem jest: Bóg jest bytem najwyższym i nie należy rozumieć go jako istoty mylšcej jak człowiek "a sprawdzę, jak tam abraham, czy wierzy we mnie wystarczajšco". Bóg wiedział, jak postšpi abraham i nie musiał go sprawdzać dla samego siebie, ale musiał uczynić to w celach propagandowych - jednym słowem w biblii potrzebne były przykłady ludzi, którzy nie wyrzekali się wiary nawet w obliczu trudnoci: w starym mamy hioba i abrahama, jozuego i innych, w nowym mamy mnóstwo więtych męczenników itd. poza tym jest jeszcze jedna rzecz - abraham nie wiedział, jak postšpić. biblia zdawkowo podaje, że był przygnębiony. możemy się tylko domylać, jakš walkę przeszedł. z pewnociš wštpił w Boga, jednak to wydarzenie byo mu samemu potrzebne, aby jeszcze głębiej w niego uwierzył. to również dosyć logiczne. Pan chciał sprawdzić abrahama, ale nie w swoich oczach, ale w oczach samego abrahama, jego rodziny, narodu wybranego i wreszcie całej ludzkoci.
a co z ludzkimi cechami boga? otóż problem z dziełami pisanymi przez wielu autorów jest taki, że takie dzieła zęsto sš bardzo nierówne. boskie natchnienie boskim natchnieniem - bardziej chodzi tu o jaki zew wewnętrzny zmuszajšcy człowieka do spisywania pewnych faktów czy legend (bo i tych jest sporo w biblii - choćby hiob), niemniej indywidualny styl każdego autora jest wyrany (zwłaszcza w starym testamencie, bowiem nowy jest wietnie w oryginale pisany - kolejny zadziwiajšcy przykład, jak proci rybacy mogli pisać tak prostym, a zarazem tak wyszukanym chebrajskim, a póniej i w innych językach). nadawanie za bogu cech ludzkich było inicjatywš owych autorów, którzy starali się podać ówczesnym obraz Boga jak najbardziej sugestywny. to jest temat rzeka, nie będę tutaj pisał o tym szeroko, sueruję tylko pewnš cieżkę mylowš, którš należy obrać, badajš biblię i religie. wspomnę jeszcze tylko o jednej ciekawostce mianowicie o przełomie, jaki dokonuje się między starym a nowym testamentem. teologowie tłumaczš tak, że jednym z celów misji chrystusa było również przewartociowanie starego testamentu - było w nim za dużo archaizmów i niecisłoci, odautorskich naleciałoci itp., co sprawiało problemyu interpretatorom. potrebna była nowa księga, która jasno by wszystko uporzšdkowała - poczytajcie nowy testament, a sami zobaczycie, że w dużej mierze tak jest.
kod biblii? spiskowa teoria, nie ma żadnego uniwersalnego kodu w biblii. trzeba jš odczytywać symbolicznie, ale co było do odcyfrowania, już dawno zostało odcyfrowane przez armie teologów, którzy badali biblię od kilku tysięcy lat.
argument isis o "pomietnym obcowaniu z bogiem jako staniu przy nim" jest po prostu mieszny i nie będę polemizował, tylko z politwaniem pokiwam głowš nad autorem. tak w ogóle to przykro mi, że około 97% ludzi dyskutujšcych o religii i biblii więdzę o tychże rzeczach ma zastraszajšco ogólnikowš, stereotypowš i poniżej przeciętnej. ale nic dziwnego, skoro przeciw religii dyskutujš ludzie, którzy generalnie sš jej przeciwnikami, czyli jak ognia unikajš mszy, czytania pisma sw. czy innych form aktywnoci religijnej. panowie, tak nie można! trzeba co wiedzieć, by o tym gadać, a nie zauważyłem tu nikogo (no, może z drobnym wyjštkiem) z choćby przeciętnš wiedzš o religii! wiedzcie, że absolutnie na wszystkie wasze zarzuty już redniowieczni teologowie opracowali argumenty porażajšce swojš logikš! czy kto tutaj czytał ojców kocioła? nie, bo pewnie uznał to za nudne brednie, ale tam włanie kryjš się logicznie wywiedzione odpowiedzi na ich mieszne oskarżenia. a często nawet nie mieszne, tylko jakby wprost wywiedzione z ksywki "kepułg"...
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 47 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |