| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Dość z antysemityzmem w Polsce!!! | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 89 |
|
mam już tego kurwa doć, no bo ile można tolerować te cišgłe mówienie o Żydostwie, cišgłe szerzenie nienawici do Żydów przez jebanych wyznawców radia Maryja (co ma w ogóle Maryja do takiej niespotykanej nienawici wobec innego człowieka), mam doć tego, że partie jak np. LPR <tfu>, ktore maja reprezentowac obywateli też zionš nienawiciš do Żydów, albo te obrzydliwe kartki w którym miecie w stylu "Żeby Polska była Polskš trzeba skończyć z obłudš żydowskš. Dobry Zyd to martwy Żyd", kurwa no ile można, holocaust był dziesištki lat temu i zaistniał włanie przez takie szerzenie nienawici. NIE MOŻNA TEGO TOLEROWAĆ!!!!!!!!
miałem dzi spotkanie z młodzieżš z Izraela, z moimi rówienikami. to sš fantastyczni ludzie, bez uprzedzeń, niesamowicie życzliwi, szczerze mówišc bardziej niż Polacy, w rozmowie otwarci, napewno troche pogodzeni z tym, że muszš walczyć non stop z Palestynš i z ogarniętymi niewobrażalnš nienawiciš arabami czy to włanie z Palestyny czy to z Iranu. pogodzeni sš z tym, że muszš na 2 lata ic do wojska, czy to chłopaki czy dziewczyny.
ja naprawde nie rozumiem skšd bierze się ta nienawić, ten jebany antysemityzm w polskim narodzie, ludzie jeżeli nie nauczymy się szanować nie tylko obcych nacji, jak np. Żydów, ale tez ludzi ze swojego otoczenia to po prostu czeka nas smutna przyszłoć, w zamkniętej, nienawidzšcej odmiennoci, szarej, ponurej społecznoci... ja tego nie chce i to już czas żeby zmienić rzeczywistoć w okolo nas póki nie jest za póno, nauczmy sie szanować ludzi bez względu na narodowoć, wyznanie, orientacje seksualnš, przekonania, kolor skóry, itd.!!!
p.s. nie mogłem się powstrzymać, żeby tego nie napisać..
|
|
|
:)
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Żydzi mieli fajne zawołanie do Polaków:"Ulice wasze, kamienice nasze" Brzmi znajomo?
[%sig%]
|
|
|
a ja mam doć wielkich braci syjonistów
zwłaszcza tych którzy stanowia najstarszy rdzeń ziemskiego bytowania człowieka
sa tak potężni , tak starzy , dysponujacy najpot ezniejszš i najstarszš wiedzš
że z nami wogóle się nie liczš
i juz dzi planujš kontrole ludzkoci .przykład : 3mld ludzi do roku 2050 !!!!
szok , tzn planuja jakie konkretne wydarzenia , które umierca pozostałe miliardy ....
tych żydów chętnie sam bym exterminował
acha i jeszcze jedno
antysemityzm jest bzdurš
istnieje tylko antygoizm :))))
dodał żyd gazu do gazu i wyszły mu dolary pomielnone ze złotem i krwiš
|
|
|
Po roku 2012 zostanie i tak jeszcze mniej ludzi i wtedy każdy będzie na wagę złota.
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Ufita
" Bo wszystko, co na kłamstwie oparte, musi runšć jak dom postawiony na piasku."
więta prawda !
A wszystko wynika z wierzenia w to , o czym najmniej się wie.
ps. Żydzi nie prosili się ady Jerozolimę zburzono, nie prosili się by wygnać idz z domów i rozpędzić na 4 strony wiata. Hmmmm....a jednak przetrwali i to jest zdumiewajšce patrzšc na ich historię. Piszesz o moralnoci tak jakby jedni byli z niemoralnoci usprawiedliwieni z wiary, drugich moralnoć pozostaje wiele do zyczenia tylko dlatego , że ich wierzenia sa inne- więc niemoralne?
Pozdrawiam
|
|
|
brak wiedzy nie usprawiedliwia pisania głupot
mój teciu hoduje króliki ....dla NICH TEŻ JEST NIESAMOWITE ŻE ON PRZETRWAŁNIE MIESZKAJĽC W KLATCE I NIE JEDZĽC SIANA ....
A ON PO PROSTU JE KUPUJE , HODUJE , ZABIJA I ZJADA
CZY TO ZNACZY ŻE BĘDĽC KRÓLIKIEM MASZ WPADAC W ZACHWYT NA TEMAT SWOICH OPRAWCÓW ?/?
ZYDY OD POCZĽTKU BYŁY PRZEWIDZIANE NA KRÓLA TEJ PLANETY , TAK JAK GLINY SĽ ZAWSZE PRZEWIDZIANE BY BY GLINAMI
A NASZE ZADANIE JEST IM NIE UFAC
ŁAPIESZ TO CZY DALEJ BĘDZIESZ BRADZIŁ I IDEOLOGIZOWAŁ
|
|
|
Żydzi wymylili sobie wiarę wg której sš narodem wybranym.
Chrzecijaństwo wyrosło na gruncie wiary Żydów.
I teraz niektórzy majš (mieszny) problem.
[%sig%]
|
|
|
Cytat z ksišżki " Protokołu Mędrców Syjonu - Prawda czy Fałsz? " Goran Larrson
" Chrzecijanom nie wolno bagatelizować myli , słów i czynów Hitlera ani żadnego antysemityzmu przed nim lub po nim, aby nie stali się współpracownikami zła. Nie wolno im milczeć , gdy wyraża się pogardę dla Żydów i judaizmu w przeszłoci lub obecnie , aby nie popadli pod przekleństwo: "Byłem przybyszem, a nie przyjelicie mnie"(Mt 25:43). Nie wolno im zapomnieć i sš zobowišzani przyznać , że Żydom wyrzšdzono zło w imię Chrystusa, aby nie wynosili się ponad swoich starszych braci (Rz 11:18). Powinni studiować historię narodu żydowskiego i żywego judaizmu , aby nie łamać przykazania : "Nie mów fałszywego wiadectwa przeciw bliniemu swemu" Majš powstrzymać sie od pouczania Żydów , w co powinni wierzyć i co robić , a zamiast tego niech ożywia ich pragnienie słuchania i uczenia się , aby nie zapomnieli słów " Jeli więc przyniesiesz dar swój przed ołtarz i tam wspomnisz , że brat twój ma co przeciw tobie, zostaw tam dar swój przed ołtarzem, a najpierw id i pojednaj się z bratem swoim. Potem przyjd i dar swój ofiaruj" ( Mt 5:23) . Wreszcie nie wolno im dyskwalifikować judaizmu i pogardzać żydowskim p o s ł u s z e ń s t w e m TORZE ze wszystkimi jej przykazaniami , jakby Bóg złamał słowo dane na Synaju i zmienił swoje wieczne postanowienie, aby nie stracili wiary w jednego Boga , który jest ten sam wczoraj , dzi i na wieki ".
darius
Przez kogo taki plan, by Żydzi byli panami tej planety? Rozumiem, Bóg zapowiedział ich chwalebne odrodzenie w Biblii. Z Bogiem się spierasz i dyskutujesz? Chyba niepotrzebnie abym sypała Tobie cytatami z Biblii- sam możesz poczytać !!! Do czego zapraszam, tam jest też mowa o tym dlaczego ma włanie tak być a nie inaczej. Jeli to nastšpi , poczytaj dalej jaki wówczas będzie wiat, co czeka poszczególne narody i całš ludzkoć.
|
|
|
|
|
|
Jeli za podstawę mamy nauki Jezusa, to musimy pamietać i o tej - Nie przyszedłem znieć prawa ( prawo w judaimie to Tora ) lecz je wypełnić.
Jacy potrafimy być sprzeczni. Z jednej strony pochwalamy ekumeniczne zapędy Watykanu , mówimy o tolerancji , moralnoci - z drugiej strony podtrzymujemy ducha antysemityzmu . Jeli mowa o religii to oskarżamy Żydów o zamordowanie Jezusa, jeli mowa o wieckim podejciu to na ruszcie pieczemy zapędy Żydów do objęcia władzy - jakie to wygodne podejcie ! Jak nie w te stronę, to w drugę , zalezy co komu bardziej pasuje .
Jedno z przykazań chrzecijańskich zapożyczonych przecież nie skšd indziej jak z 10-ciorga przykazań Mojżeszowych brzmi " nie zabijaj" . Małko kto wie, że w pierwowzorze hebrajskim dokładne tłumaczenie brzmi " nie morduj". Widzi kto różnicę, czy nie? Można to odnieć nie tylko do życia fizycznego, ale i duchowego ....nie morduj w kimkolwiek ducha wiary !!!!!
|
|
|
Tak samo pewnie jak dzisiaj co niektórym " owieconym" zapewne Bóg dyktuje nowe objawienia prawdy. Albo tak samo majš spotkania czwartego stopnia, gdzie się mówi " jak krowie na rowie" co jest prawdš, a co fałszem.
Kto wie, kto komu, co dyktuje ?
|
|
|
Z takich nowych "owieconych" to najbardziej znany jest Bush, któremu Bóg podpowiada gdzie interweniować :):)
A ten kto myli, że tak pełna sprzecznoci i pokazujšca tak beznadziejny obraz Boga Biblia, ma z Bogiem co wspólnego, ma chyba Boga za szalonego, mciwego, niedowartociowanego idiotę.
[%sig%]
|
|
|
Mowa oczywicie o Starym Testamencie.
[%sig%]
|
|
|
Chrzecijanie chcš być lepsi od Żydów, chcš udowodnić, że ich wiara jest lepsza (właciwie każda religia tak ma) i nie mogš darować Żydom, że wiara chrzecijańska wyrosła na bazie religii Żydowskiej i że Żydzi sš "starszymi braćmi w wierze".
Jacy ludzie sš prymitywni, małostkowi i jak dajš się wykorzystywać tym, których władza opiera się na utrzymywaniu podziałów.
Oj, jakie to wszystko smutne i małe, ręce opadajš na głupotę co poniektórych.
Bšdcie wreszcie kim, a nie tylko małymi zajadłymi pieskami.
Zacznijcie wreszcie myleć!
[%sig%]
|
|
|
Judaizmu jak i chrzecijaństwa nie idzie inaczej rozumieć jak tylko w oparciu o Biblię, gdyż to własnie z tej księgi wywodzi się i jedna i druga religia. Dlatego jeli mówimy o wierze judaistycznej czy chrzecijańskiej to można mówić tylko w kontekcie Biblii. I tylko takie może być podłoze tej dyskusji.
Jeli będzie mowa o zjawiskach paranormalnych, ezoterycznych inne będzie podłoże .
Inna rzecz skšd się wzieła Biblia, kto był jej twórcš i czy stanowi faktycznie całoć , czy jest kompilacjš innych starszych dzieł.
To jest już jednak inny wštek do dyskusji :)))
|
|
|
Jeli mówimy o antysemitymie, to jednoczenie rozpatrujemy przyczyny i skutki takiej postawy. Skšd się wzięła i dlaczego ? A wszystko zaczeło się od Jezusa......to jest nie inaczej jak historia Biblijna.
|
|
|
Oczywicie, że to inny wštek do dyskusji.
Częć pierwsza i druga historii powstawania Biblii była tu:
http://www.ejsi.com.pl/tajne/forum/read.php?f=1&t=49681&p=9
częć trzecia tu:
http://www.ejsi.com.pl/tajne/forum/read.php?f=1&t=49681&p=11
C.D.N.
[%sig%]
|
|
|
Oj...wiele jest ródeł mówišcych o powstawaniu Biblii.
Tyle , że niestety ale jeli mówimy o prawie to nie z pewnociš językiem bezprawia.
Niestety ale w większoci ludzie uznawajš tę księgę za natchnionš i jeli tak uważajš to na ich płaszczynie należy z nimi rozmawiać , gdyż płaszczyzny rozmówcy jeszcze nie sš w stanie zrozumieć. Cóż jednak może rozmowa, dialog - czasem wbudzi zdenerwowanie gdyż brak argumentów, czasem strach i dekonsternację a innym razem wzbudzi zainteresowanie i głód poznania. Dopiero przy takim zaiskrzeniu może stać się rzecz taka , że twoja płaszczyzna stanie się jego płaszczyznš - o wzajemne zrozumienie już nie trudno :))))
A to ciekawostka z innej beczki :))) Różne sš ródła mówišce o powstawaniu Biblii.
Mity i oszustwa biblijne
Autor tekstu: Lloyd Graham
Fragment "Deceptions and Myths of the Bible"
Biblia nie jest "słowem Bożym", lecz zbiorem zapożyczeń ze ródeł pogańskich. Historia Edenu i Adama i Ewy jest wzięta ze ródeł babilońskich; a opowieć o potopie jest niejako streszczeniem około... czterystu innych na ten temat. Arka Noego i góra Ararat majš swoje odpowiedniki w kilkudziesięciu innych mitach o potopie. Nawet imiona synów Noego zostały skopiowane. Podobnie ma się sprawa z ofiarš Izaaka, sadem króla Salomona w sprawie sporu o dziecko czy opowieciš o Samsonie obalajšcym gołymi rękami słupy potężnej budowli.
Mojżesz wykreowany jest na wzór syryjskiego Mizesa, a biblijne prawa opracowane sš w znacznym stopniu na baziekodeksu Hammurabiego. Biblijny Mesjasz pochodzi od egipskiego zbawiciela Mahdiego, a niektóre wersety biblijne sš słowo w słowo cišgnięte z pism egipskich. Pomiędzy Jezusem a egipskim Horusem Gerald Massey naliczył 137 podobieństw, oraz setki podobieństw pomiędzy Chrystusem a Krisznš.
Według Wulgaty, tetragram YHWH ma oznaczać "Ego sum qui sum", czyli "Jestem który jestem", i dla wygody wymawiamy to słowo "Jahwe". Ale wszystkie wištynie egipskie miały na cianach wypisane słowa "Nuk Pu Nuk" - "Jestem który jestem". Hindusi mieli swoje "Tat Twam Asi" "Jestem który", a Persowie "Ahmi Yat Ahmi".
Imię "Adam" nie jest pochodzenia hebrajskiego. O Adamie mówiš pisma chaldejskie, znacznie starsze od hebrajskich. Znane było ono również Babilończykom. Na babilońskich tablicach glinianych George Smith znalazł opowieć o stworzeniu wiata niczym nie różnišcš się w treci od wersji biblijnej. Według niej, pierwszemu człowiekowi na imię było Adamu. Za według hinduskich "Proroctw" Ramutsariara - księgi starszej od Biblii o dwa tysišce lat, pierwszemu mężczynie na imię było Adama, a pierwszej kobiecie - Heva. Opowieć ta jest również niemal dosłownš kopiš hebrajskiej wersji stworzenia.
Wielu ludzi uważa Mojżesza za postać równie autentycznš jak Cezara czy Aleksandra. Jeli więc naprawdę istniał, to dlaczego historia nie ma o nim nic do powiedzenia. Nie ma o nim najmniejszej wzmianki w jakichkolwiek ródłach, z wyjštkiem żydowskich. Imię "Mojżesz" jest pochodzenia egipskiego i pochodzi od egipskich słów "mo" czyli "woda", i "uses", uratowany, wzięty z wody. Arabia, Syria i Fenicja również miały swoich Mojżeszów, a raczej Mizesów, bo tak wymawiano to imię w tych krajach. Pewien hymn do Bachusa mówi, że ów Mizes został uratowany, znaleziono go pływajšcego na wodzie w drewnianej "kołysce". Egipski Ozyrys został również włożony do kufra lub trumny i puszczony na wodę, zdany na łaskę lub niełaskę fal.
Nawet słowo "Sabat" nie pochodzi z języka hebrajskiego, lecz z babilońskiego "Sabattu", czyli dzień odpocznienia, które Babilończycy obchodzilijako swoje więto znacznie wczeniej niż Żydzi. Trudno jednak dociec dlaczego Żydzi zapożyczyli włanie to babilońskie więto Sabattu. "Pomysł obchodzenia dnia siódmego jako dnia odpoczynku od pracy narodził się w Babilonii. Co do tego nie ma wštpliwoci" pisze profesor Langdon. I nie ma wštpliwoci co do tego,że niemal wszystkie swoje metafizyczne pojęcia Żydzi zapożyczyli od innych, starszych kultur. W Biblii czytamy że "zbawienie jest z Żydów" (według słów Jezusa), ale okazuje się że sam judaizm nie jest "z Żydów".
Wielu niedouczonych chrzecijan wierzy w to, że tylko ich Zbawiciel poniósł męczeńskš mierć na krzyżu, nie majšc pojęcia o tym, że co najmniej szesnastu innych zmarło w taki włanie sposób.
Oto lista:
Jezus - Nazaret
Kryszna - India
Sakia - India
Iva - Nepal
Indra - Tybet
Mitra - Persja (bardzo popularny w czasach poczštków chrzecijaństwa był głównym konkurentem "naszego" Zbawiciela, miał się urodzić 25 grudnia! - przyp.)
Tammuz - Babilonia
Criti - Chaldea
Attis - Frygia
Baili - Orissa
Thules - Egipt
Orontes - Egipt
Zbawiciel z Witoba - Telingonese
Odin - Skandynawia
Hesus - zbawiciel Druidów celtyckich (ukrzyżowany jako baranek, który miał zgładzić grzechy wiata - przyp.)
Quetzalcoatl(Quexalcote) - Meksyk (ukrzyżowany w 587 r. przed Chr., został przybity razem z dwoma innymi złoczyńcami do krzyża, zmartwychwstały drugiego dnia - przyp.)
Zatem krzyż nie jest symbolem chrzecijańskiego pochodzenia. Jest on znakiem uniwersalnym. Można go spotkać często na cianach starożytnych budowli - pogańskich wištyń, na dawnych tablicach i dziełach sztuki.
Paweł mówi "Jezus Chrystus wczoraj i dzi, tenże sam i na wieki", a autor Apokalipsy w.. Jana "Jam (Jezus) jest alfš i omegš, poczštek i koniec". Za Vishnu mówi "Jam jest poczštkiem, rodkiem i końcem wszystkich rzeczy istniejšcych", a egipski Horus - "Jam jest dniem wczorajszym, dzisiejszym i jutrzejszym".
Wystarczy przeczytać choćby historię Herkulesa, Mitry i Bachusa aby zrozumieć pogańsko-mistyczne ródło całej tej opowieci o Jezusie. Herkules również narodził się z dziewicy której na imię było Alcmene. Ojcem jego był bóg Zeus, a jego koleje życia sš prawie takie same jak Jezusa.
E.E. Gold napisał o perskim bogu Mitrze: "Wstępuje do komór mierci po to, aby powstać w pełnej chwale wiatłoci i mocy dla wiecznego zbawienia człowieka". O Bachusie zwanym przez Eurypidesa "Bachusem, synem Bożym" profesor Wilder pisze: "dla swoich naladowców był personifikacjš wiata natury i wiata sprawiedliwoci, z uzdrowieniem na swoich skrzydłach. Narodzony z ziemskiej niewiasty, wyprowadził jš z krainy mierci i przeniósł do królestwa niebieskiego aby była godna wszelkiej chwały".
Opowieć o wskrzeszeniu Łazarza to jedno z największych oszustw biblijnych. Jej pochodzenia znów należy szukać w Egipcie. Jezus, Zbawiciel z Judei, poszedł do Betanii wzbudzić z martwych swojego przyjaciela Łazarza, podobnie jak egipski Zbawiciel Horus poszedł do Bethanu wskrzesić swojego ojca. Następnie, imiona Maria, Marta i Łazarz również pochodzš z Egiptu. We wspomnianej opowieci egipskiej występujš imiona kobiet Meri i Merti, które maja brata El-Azar-usa. Widzimy wiec w jaki sposób egipski El-Azar-us stal się żydowskim Łazarzem. Słowo Bethanu oznacza "dom Boga", w tym przypadku chodziło o egipskiego boga Anu. Widzimy znów skšd wzięło się w języku
żydowskim słowo "Beth" i cala ta biblijna opowieć.
Natomiast ewangeliczna opowieć o wskrzeszeniu córki Jaira pochodzi z Indii. W Hari-Purana czytamy o tym jak Kryszna (Chrishna) wzbudził z martwych młodš dziewczynę. Według tego hinduskiego mitu była to Kalavatti, córka Angashuna. Po jej mierci żałobnicy zebrali się aby jš opłakiwać. W przekładzie Jacolliota brzmi ona następujšco:
"...nagle wielki szum rozległ się w całym pałacu i słychać było słowa tysišckrotnie powtarzane "Pacya pitarum; pacya gurum!" - "Ojcze, Mistrzu!". Wtedy Kryszna podszedł, umiechnšł się i oparł na ramieniu Arjuna. - Mistrzu - zawołał Angashuna rzucajšc mu się do stop i zalewajšc je łzami. - Spójrz na mojš biednš córkę - po czym wskazał na ciało Kalavatti złożone na macie... Dlaczego płaczesz - zapytał Kryszna łagodnie. - Czy nie widzisz ze pi? Zobacz że się rusza. Kalavatti ! Powstań i chod!
Gdy tylko Kryszna wypowiedział te słowa, oddech, ciepło, ruch i życie zaczęły wstępować powoli w to młode ciało. Młoda istota, posłuszna rozkazowi owego półboga, wstała na własne nogi i podeszła do swoich bliskich i znajomych. Lecz tłum zdumiał się i zawołał: "To jest bóg, bo mierć nie jest dla niego czym więcej niż snem".
Według meksykańskiej religii, wysłannik z nieba obwiecił dziewicy Sochequetzal, że pocznie w sposób niepokalany i urodzi Quetzalcoatla. I podobnie jak Gabriel ogłosił Maryi przyjcie na wiat Jezusa, tak Bodhisat zapowiedział Mai, matce Buddy, narodzenie jej syna. Oba imiona - Mai i Maryja, pochodzš od wspólnego rdzenia oznaczajšcego "woda". Żona Mojżesza również miała na imię Miriam. I rzeczywicie, imię Maryja pojawia się w wielu postaciach w rożnych kulturach i zawsze jest nim nazwana matka zbawców wiata. Oto przykłady:
Matka - Syn-zbawca
Maria - Jezus
Maia - Budda
Maia - Hermes
Maya - Agnis
Myrrha - Adonis
Maya Maria - Sommona Cadom (syjamski zbawca)
Mariama - Kryszna
Wszystkie te Maryje oznaczajš jedno - Planetę-Matkę, a katolicka Matka Boska nie stanowi tu żadnego wyjštku.
Widzimy więc, że ta opowieć o zwiastowaniu przez anioła narodzin dziecka nie jest bynajmniej wyłšcznie chrzecijańskiego pochodzenia. Wszystkie pogańskie ziemie-matki były zabierane do nieba przez swoich boskich synów, aby objšć tam władzę jako "Matka Boża", "Królowa Nieba", itd. Alcmene, matka Herkulesa wstšpiła w obłoki i stała się Królowš Nieba. Podobnie Semele została zabrana do nieba przez swojego syna Bachusa zwanego "Synem Bożym", aby panować jako Królowa Wszechwiata przed którš "cale piekło drży". Pallas Atena nazywana była "jedynš Matkš Bożš" oraz "Królowš Nieba". Żydzi w Egipcie też oddawali czeć Królowej Nieba jakie 600 lat przed narodzeniem się biblijnej Maryi, matki Jezusa. W Babilonii, z kolei, była Isztar-Królowa Nieba, a modlitwa do niej brzmiała następujšco:
"Królowo Nieba i Ziemi, która przyjmujesz modlitwy, wysłuchujesz prób i błagań, miłosierna bogini kochajšca sprawiedliwoć; Spójrz na mnie, o Pani, i zwróć się do mnie, tak aby serce sługi twego zostało pokrzepione".
Czy bardzo rożni się ta modlitwa od katolickich litanii do Najwiętszej Marii Panny ? (Zatem uwaga Polacy - zwłaszcza pielgrzymi na Jasnš Górę - "Królowej Anielskiej piewajmy"! - dop. tłum.)
Jakim wiec cudem Biblia może być objawieniem danym Żydom przez Boga? Masy wiernych nigdy nie czytajš tych innych ródeł, a księża i pastorzy którzy je znajš, milczš na ten temat. Zresztš niewiele tych ródeł zachowało się, bo poniszczyli je fanatyczni biblici. Starożytni Żydzi mieli jednak dostęp do wielu z nich, o czym niewielu z nas pamięta. W roku 125 n.e. w. Ireneusz powiedział, ze za jego czasów istniała ogromna iloć ewangelii. Zachowały się i dotarły do nas tylko te, które kapłani chcieli wykorzystać do własnych celów; resztę poniszczyli. Aby pojšć istotę sprawy, czytelnik musi wiedzieć, że całe kapłańskie zrzeszenia konspiracyjne starannie redagowały i dobierały teksty biblijne przez dłuższy czas. Według ich teorii Chrystus był stworzycielem wiata, uznajšcym biblijna teorię stworzenia za prawdziwš. Ale Bóg nie jest nawet ródłem miłoci, lecz tylko ródłem życia; miłoć nie jest bowiem darem, lecz owocem z wielkim trudem i mozołem osišgniętym w wyniku powolnego procesu ewolucyjnego życia, do tego owocem doć wieżym.
|
|
|
Wielkie dzięki Ci o Doro...
Jeste wielka.
Tym tekstem wzbudziła we mnie zainteresowanie i głód poznania.
I chyba co zaiskrzyło :)
[%sig%]
|
|
|
Doro, jak zwykle ostro odjechała od tematu.
Wracajšc do meritum zgadzam się, że należy ostatecznie skończyć
z tym fikcyjnym pojęciem antysemityzmu. Polacy na to nie zasługujš.
Nie wynika to w najmniejszym stopniu z naszego postępowania, a
tylko po czynach można nas nazywać i oskarżać.
Chyba nikt by nie chciał, a już na pewno nie Żydzi, aby to fikcyjne pojęcie
nabrało rzeczywistego sensu.
Tak więc nie wywołujcie wilka z lasu, bo gdy się zjawi to was zje.
Pozdro
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 89 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |