| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| trzeba być skurwysyńskim! | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 95 |
|
Tyle pieprzycie ,że jak sie cos zrobi złego w tym zyciu , to że sie to odbije na twojej pozycji w następnym zyciu itd, itp , z drugiej strony mówicie ze czlowiek uczy sie na błędach , i trzeba sie kierować dowiadczeniem. A moje dowiadczenie jest takie ze lepiej jest byc złym niż dobrym!!! Taka prawda!Praktycznie wszysycy bogaci ludzie , doszli do swego majštku wszelkiego rodzaju oszustwami. Mylicie , że gdyby kierowali się oni zasadami to doszliby do tego co maja??? bo wydaje mi się że nie. Tak naprawde to każdy człowiek jest egoistš i nie ma co pierdolić , ze jest inaczej , nie ma sensu udawac że tak nie jest . Tak wiec przestańcie udawac mšdrych , jestecie tacy sami jak wszyscy!
|
|
|
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Czy życie jest złe? Tego to ja nie jestem pewien, ale na pewno życie jest cierpieniem jak to stwierdził niejaki Siddhartha Gautama (szejrzej znany jako Budda). Według niego ródłem tego cierpienia jest zawsze pożšdanie.
Człowiek pożšda tyle rzeczy sšdzšc, że one ukojš jego duszę. Pienišdze, władza, seks, autorytet, wyglšd, sława, czy one dajš szczęcie? Czy na przykład taka Merlin Monroe była szczęliwa, przecież miała wszystko co dziewczyna mogła sobie zażyczyć, a jednak popełniła samobójstwo.
A czy Jan Paweł II, Mahatama Ghadi, matka Teresa z Kalkuty i wielu, wielu innych byli w swoim życiu choć trochę "skur*ysyńscy", a czy byli szczęliwi?
Szczęcie przychodzi wtedy, gdy w pełni pogodzimy się z kruchociš życia i przestaniemy gonić za tym co większoć ludzi nazywa "szczęciem".
Końcowa konluzja Mahabharady (nie wiem czy to dobrze napisałem) czyli więtej księgi hindusów brzmi: "Nauczyć się patrzeć na kopiec kreta i górę złota tak samo, tak samo patrzeć na krowę jak na mędrca, na radoc i na smutek, to jest wyższa forma inteligencji".
Zacznijmy żyć, a nie w swojej ignorancji pokazywać jak wielcy jestemy. A czy isntnieje, co po życiu uważam że tak, ale to nie ma większego znaczenie teraz jestem tu i nie chcę zmarnować życia w końcu i tak kiedy umrę jak wszyscy...
|
|
|
No , ale kurde skad możecie na 100% wiedzieć , ze co jest po smierci? a moze to wszystko nie ma sensu? A szczęcie jest dla każdego czym innym. Ja też kiedys mylałem , że byłbym szczęliwy majšc fajnš dziewczynę , oddanych przyjaciół , i będšc pomocnym dla innych . Jednak to nie jest takie proste. Większoć dziewczyn leci tylko na kase, chyba niemożliwe jest znalezienie panienki , która by w miare wyglšdała i miala fajny charakter....ci którzy majš najlepsze komórki i najbardziej szpanujš wyrywajš najwiecej dziewczyn . niestety nie pozostaje mi nic innego jak sie dostosować. Wiem , zaraz napiszecie że nie ma co zwracać uwagi na takie dziewczyny co leca na kase , tyle ze chyba wszystkie na to lecš. takie jest juz to życie , silniejszy wygrywa , słaby odpada, i nikt nie jest w stanie tego zmienić
|
|
|
Dariusz ,moze i zostanie mi pustka ,tyle że jesli udało by mi sie osišgnšć to bogactwo to na pewno przez pare lat byłbym szczęliwy. Lepsze te pare lat szczęliwoci niz wieczne życie w cieniu. A co do rydzyka , to skad wiesz czy jest on nieszczęliwy? znasz go? dla mnie jest on idealnym przykładem , że będšc naprawde skurwysyńskim mozna do czego dojć.
Wojciech, pożadnie jest zgodne z ludzkš naturš. Nie jestesmy w stanie nad nim zapanowac. Godzšc sie z kruchociš życia pozostaniemy na zawsze z boku , trzeba własnie umieć walczyc z ta kruchosciš!
A forum to czytam już od dłuższego czasu.
Aha i jeszcze jedna rzecz , ja nie chciałbym skończyć jak ci dla których liczy sie tylko pienišdz , i żałujš każdego grosza , choć majš w chuj pieniędzy. Uważam jednak ze tak jak napisałem w temacie trzeba być troche skurwyński . Trzeba pamiętać , ze nie można sie nigdy zbytnio przywišzać do drugiego człowieka, bo możesz na takim przywišzaniu sie mocno sparzyc....trzeba tez pamiętac ,że liczyć można tylko na siebie. I to jest własnie smutne na tym wiecie.
|
|
|
Każdy obiera własnš drogę życia mnie osobicie męczy ten cišgły bieg za tym by być lepszym od innych.
Oczywicie pożšdanie jest naturalnš cechš człowieka, ale to sš kajdany które zalepiajš, gdy je zerwiesz staniesz się wolny, staniesz w cieniu jak mówisz zrozumiesz bezsens ludzi mylšcych jak ty w tym momencie. To co wydawaje ci się teraz największš karš może być największym błogosławieństwem, gdy umiesz je postrzegać.
Czy istnieje na pewno co po życiu nie można jednoznacznie okrelić, ani nie można nikogo spytać kogo to spotkało (z wiadomych przyczyn), ale jeżeli nic nie ma i po prostu znikamy to po co tracić czas patrzšc na to jak mieć więcej i jak mieć lepiej?
|
|
|
Kibolu, jak juz pisalem wczesniej..... podkreslam, Ty juz znasz wlasciwa odpowiedz, teraz "tylko" musisz do niej dojrzec, aby ja (te odpowiedz) moc zaakceptowac. czasem nigdy sie nam nie udaje rozwinac sie dostatecznie, a czasem nie przychodzi to wcale z wielkim klopotyem. Rozwoj moralny wskazuje na dorge, bowiem nasza wlasna swiadomosc potrafi nam wskazac droge, ale poniewaz posiadamy WLASNA i WOLNA WOLE, mozemy wybrac droge wolniejsza i na pozor mniej wygodna. Mozemy wybrac droge pieniedzy i latwego zycia. ale czy pomimo naszego wyboru, uda nam sie zyc latwo i w bogactwie ? A nie zaprzepascimy przy tym tej jedynej szansy na nasz rozwoj i "wzrost", jedynych prawdziwych wartosci, ktore posiadaja jedyny i rzeczywisty wplyw, na to co naprawde ma jakas wartosc ?
Czy Ty kiedys sie zastanawiales po co tutaj jestesmy ?
No bo nawet jesli nic "tam" nie ma, to jednak po jakas cholere, jestesmy tu obecni ?
[%sig%]
|
|
Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO |
|
ale nic nie jest takie łatwe. Powiem wam , że duzo łatwiej jest być tym gorszym niż lepszym. Tak wiec wybierajšc droge bycia dobrym , wybieramy gorszš cieżkę. A jeli nic nie ma po mierci to nawet za taki wybór nie spotka nas nigdzie nagroda. a jesli chodzi o te n sens życia ,to jak wytłumaczysz mi to , że niektóre dzieci umierajš zaraz po urodzeniu??? jaki jest do cholery w tym sens ? juz łatwiej uwierzyć jest w to , ze jestemy tu przez przypadek , wtedy mozna to wszystko jako wytłumaczyc.
|
|
|
Kibolku, idzisz dobra sciezka i czynisz te same przemyslenia co wszyscy inni, ktorzy tym szlakiem podazali przed Toba. Sa dzieci, ktore mra nienarodzone i sa takie ktore mra zaraz po urodzeniu, sa tez takie ktore mra w kilka tygodni, miesiecy, badz lat pozniej.
WSZYSTKO cokolwiek sie wydazy jest po to abysmy mogli sie rozwinac, bol, smierc bliskich i malych dzieci takze. To, ze ktos umiera nie oznacza przeciez, ze konczy swa egzystencje, a jak sie bedzie rozwijal i czy aby nie sprawilo mu to bolu, to juz inne pytanie. Ale dla ciebie wazne ma byc, abys Ty mogl dzieki temu czegos sie nauczyc....
piszesz o nagrodzie po smierci.... TY SAM i Twoj ROZWOJ duchowy, moralny i intelektualny wyznacza wraz z Twa swiadomoscia, czy stan w ktory sie przeniesiesz bedzie dla Ciebie kara czy nagroda. Poki nie zrozumiesz, to tez nie bedzie Cie ciagnac, necic, czy wrecz kusic, aby sie rozwijac i niesc swiatlo i milosc innym.
do tego sie po prostu dojrzewa, lub nie... a czy latwiej jest krasc i zabijac ? Moze na poczatku drogi, dopuki nie zrozumiesz sensu istnienia, celu wszechswiata i bytu. Jesli osiagniesz jako-taki rozwoj to bedzie Ci ciezko (bolesnie) pojac dlaczego (niektorzy) ludzie (sami-sobie) wybieraja najgorsza z opcji.
Jestes juz na odpowiedniej drodze.
pozdrowionka
[%sig%]
|
|
Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO |
|
Wszyscy madrze mówicie, tyle że ja wród wszystkich znajomych nie znam ani jednej osoby , która by choćby interesowała sie zjawiskami paranormalnymi. Musze powiedzieć , ze chcšc czynišc miłoć musiał bym chyba przestać gadać z większoscia kolegów. nie mówie , ze oni sš jacy żli , po prostu wydajš sie być.....normalni! Można powiedziec że każdy taki włanie normalny ma i dobre i złe nawyki . Tzn. dobrym jest to , ze gdy zbierane sš pienišdze na jakies dobroczynne cele to każdy z nich rzuci jakies pieniadze . Złym nawykiem jest na przykład mianie sie ze słabszych itd, gdybym miał żyć miłociš dla innych to chyba musiałbym zerwać kontakt z większocia znajomych , przestac chodzić na mecze , i chyba bym zwariował wogóle.
|
|
|
Kibol'u, czy Ty pomyslales kiedys, ze wiekszosc z nas, ktorych mozesz spotkac na tym, badz podobnych do tego forum miejscach, tez jestesmy "normalnymi" ludzmi i tez mamy znajomych "normalnych" ?
Nie tylko, ze w wiekszosci bylismy normalni, ale nawet chyba jestesmy....
A to, ze poza nami wiekszosc osob nie interesuje sie tym czym my, to tak jak poza astronomami, nie wszyscy musza miec pociag do astronomi.
Czy wszyscy musza interesowac sie na przyklad paleontologia, badz mechanika ?
Ale najwazniejsze, ze skoro tutaj zawiatlismy, to oznacza, ze z jakiegos powodu cos nas zainteresowalo w tym co niezbadane i nie wyjasnione....
to oznacza, ze szukamy odpowiedzi, a to zas oznacza, ze szukamy prawdy. PRAWDA zas jest NAJWAZNIEJSZA. No a skoro w jakis sposob sie do niej przyblizamy, to znaczy, ze szlachetniejemy i sie rozwiajmy i przez to potrafimy, nawet mimowolnie oddzialywac na nasze otoczenie i srodowisko, nawet wtedy gdy wszyscy naokolo przyjmoja postawe obronno-ochronna wysmiewajac te rzeczy.
Nie tylko, ze nie musisz, wrecz nigdy nie powinienes zrywac kontaktu z Twoimi znajomymi, po prostu z czasem czesc z nich zaakceptuje Cie takim jakim jestes, a inni po prostu pojda swa droga. Ale Ty moze wplyniesz na ich zycie, na to jak sie potocza losy ich zycia i losy tego swiata, nawet tylko poprzez to, ze bedziesz nadal szukal mozliowsci poznania i przez to wlasnego rozwoju, a co sie z tym wiaze rozwoju i Twych bliznich...
[%sig%]
|
|
|
Kibolku, nie przechod z jednej skrajnoci w drugš. Czarne - białe, to nie tak.
Żeby być dobrym człowiekiem nie trzeba interesować się zjawiskami paranormalnymi, chodzić do kocioła, czy w ogóle w cokolwiek wierzyć. Wystarczy kochać bliniego swego jak siebie samego, a że wielu ludzi nie kocha samych siebie to już inna sprawa.
Nie zmuszaj się do miłoci. Ja na przykład tak już mam, że sprawia mi przyjemnoć, jestem szczęliwy, gdy ludzie wokół mnie sš zadowoleni. I to jest dla mnie nagroda.
Teraz coraz więcej ludzi interesuje się zjawiskami paranormalnymi. Niestety częć z nich traktuje to jak swego rodzaju modę, cel sam w sobie, sztukę dla sztuki.
Pamiętaj, że to wszystko jest tylko narzędziem, a celem jest Twój rozwój.
Każdy ma własnš cieżkę do celu i różne mogš być cele w danym wcieleniu.
A może kibolku twoim obecnym przeznaczeniem jest osišgnięcie wielkiego bogactwa i... udławienie się nim. Może po mierci trafisz do raju bogaczy, gdzie będziesz napawał się bogactwem aż do przesytu, latami, wiekami, aż się znudzisz i zapragniesz czego więcej. Dopiero wtedy pójdziesz dalej.
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
w sumie to masz racje kibolku....ledwo zyje bo zamiast olac wszytsko i wszytskich i pomyslec o sobie to ja sie rozklejam...i juz czuje ze sie wykanczam....ale nawet nie mam jzu sily zeby sie sprzeciwiwc komukolwiek...lepeij bylo byc wredna suka i olewac wszytskich,przynjamniej byc cos miala..a tak nie mam nic:/
[%sig%]
|
|
|
To jest dobra dziewczyna kibolku.
|
|
|
Można być uczciwym skromnym i żyć w dostatku................. Szkoda tylko że jeszcze nie w Polsce :((
|
|
|
I dlatego Darek mieszka w Belgii, a moja rodzinka w Szwecji.
|
|
|
to ja sie wynosze do anglii..bo w polsce mnie jzu zjedli:/// ale najpierw bede plakac...a jzu mnie glowa boli i oczy i wogole..ide sie polozyc:/
[%sig%]
|
|
|
Ostatni gasi wiatło.
|
|
|
Nie, to nie chodzi to to gdzie mozemy byc uczciwi, tylko o to czy chcemy tacy byc.
Czy mozna w Polsce byc uczciwym i zyc dostatnio ? Tak, z pewnoscia tak samo jak w kazdym innym miejscu.
pozdrawiam NAJSERDECZNIEJ !
[%sig%]
|
|
|
Hmmm , mam przez was mętlik w głowie:D , filozofowanie jeszcze nikomu nie wyszło na dobre:) , mysle jednak , że każdy jest inny , mnie też czasem cieszy to ,ze kto jest szczęliwy , ale za chwile wpadam w melancholie przez to ze ja nie jestem. Wtedy wydaje mi sie , ze trzeba sie zrobić cwańszym i przestać pomagac innym ,a zaczšć myleć głównie o sobie. Przyznam że też chciałbym mieć charakter dobrego , pomocnego człowieka, ale niestety chyba mam troche inne usposobienie. Powiedzcie niby czemu miałbym być skromny , jeli widze ,że ci którzy ze skromnocia majš najmniej wspólnego żyjš najlepiej.....
Zgadzam sie ze bogactwo nie daje szczęliwosci , ale sam nie wiem ci jš daje, szkoda ze nie ma recepty na bycie szczęliwym.
|
|
|
Sorry , za to że moje wypowiedzi a niezbyt uporzšdkowane ,ale czasem trudno jest wyrazić w słowach to co sie myli.
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 95 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |