| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Dobro | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 81 |
|
Oczywiście pomijam fakt oczywisty ; )
Dobrzy to :
Leto , Winter , Chaos Theory ( C.T. )
Źli to :
leftfield , chłopak alfy , alfa , kobra , Anka , eva
Ale nie o tym chciałem mówić, a o tym :
Podczas medytacji rozważałem taką oto kwestię : Czy dobro jest dobrem , gdyż czyni je Bóg ( czysto teoretyczny , katolicki ) , czy dobro jest dobrem niezależnie od czynów Boga ?
|
|
|
Hmm... Simonus masz rację. Przepraszam za moją wypowiedź poniosły mnie emocje. Mam nadzieję że "Trójca" nie czuje się urażona. Po prostu piszecie aby wkurzyć coponiektórych i udało się Wam to. Świadczy to o czym świadczy i ja komentował tego nie będę. Ale zgadzam się z Simonusem. W pełni. Jego spostrzeżenia i przemyślenia sa bardzo trafne i zgodne z prawdą. Dodam tylko jedno - Bóg nie stworzył zła. Zło to sprzeciwienie się Bogu... zło stworzyli ludzie. ale też nie można o nikim powiedzieć, że jest zły. Bo nie ma ludzi złych. Simonusie bardzo trafne spostrzeżenia i przemyślenia :) Pozdrawiam :) Trzymajcie sie cieplutko :)
|
|
|
przepraszam ale az mnie korci zapytać....kto stworzył zło...bo zło sie sprzeciwiło Bogu...a skoro Bog nie stworzył zła,to skąd sie wzieło...zło jest starsze niż ludzkość....
nigdy sie w ten sposób nad tym nie zastanawiałem...ale posługując sie logika dziecka mozna dojść do wniosku ze Bog albo nie jest samotnym dobrym ojcem ( czyli jedynym Bogiem) albo nie jest wszechmogocy... bo nawet buntującemu sie aniołowi musiał ktos dac przykład
czy nie jest zastanawiajace skad sie wziął Bog...kto stworzył Boga...czy Bog był zawsze i bedzie...czy jest istotą której nigdy nie pojmiemy...i czym tak naprawde jest dobro....bo czasem dobro jest złem...a zło dobrem....a może raczej sa tylko przyczyny i skutki...pewne działania dakie efekty a inne inne.....
pozdrawiam zycze miłego dnia
[%sig%]
|
|
|
Fikcyjne byty rzadko mają mają możliwośc tworzenia czegokolwiek. A już na pewno , skoro byt wszechmogący tworzy wszystko, to musi też tworzyć zło. Musi się w tym absolutnym bycie zawierać więc zło i dobro jednocześnie jing i jang. A koncepcja "tylko dobrego" Boga upada.
|
|
|
cholera....musze przyznać że prawie sie z Toba zgadzam.....
[%sig%]
|
|
|
sadzę że byty wszechmogące nie tworza ani dobra ani zła...one kreuja łancuch przyczynowo-skutkowy....i dla nich nie istnieja takie pojecia...
ale ja jestem tylko człowiekiem ....i dumny z tego jestem....
[%sig%]
|
|
|
Skoro tworzy , to przecież musi tworzyć dobro i zło , a jeżeli kreują łańcuch przyczynowo - skutkowy ( kharmy i dharmy ) to nie są bytami pierwotnymi. No , ale takie byty faktycznie istnieją. To już nie jest religia katolików ; )
|
|
|
Jednak bardziej prawdopodobne, że łańcuch przyczynowo skutkowy jest jedynie wprawiony w ruch , nie ma kierownictwa. Wtedy takie byty zajmoowałyby się co najwyżej tworzeniem supernowych.
|
|
|
hhhmm... fakt cos w tym jest....ale i tak to sa dewagacje....bo tak naprawde nikt nie ma pewności jak to jest....fakt to juz nic nie ma wspolnego juz nie tylko z katolicyzmem ale z wiekszoscia monoteistycznymi religiami swiata....
[%sig%]
|
|
|
Zaraz , ale nie mów , że nikt nie ma pewności. Są ludzie, którzy ją mają... ; )
|
|
|
ale to oni maja pewnośc i wcale w to nie wątpię...a pewnośc nie oznacza ze znaja prawde....
[%sig%]
|
|
|
Haha , zaraz , zaraz , a skąd ty możesz NA PEWNO wiedzieć , że jej nie znają ?
|
|
|
a skad ty mmozesz miec pewnośc ze znaja...ja nie powiedziałem ze znaja ani ze nie znaja....bo ja nie wiem......
[%sig%]
|
|
|
Ah , no własnie... nie wiesz. Przepraszam, źle przeczytałem.
|
|
|
No witam :)
Left spieszę z wyjaśnieniami.
A mianowicie:
1. Boga nikt nie stworzył. Był od zawsze i będzie na zawsze. Bóg stworzył czas dlatego nie możemy mierzyć Go w kategoriach czasu.
2. Bóg nie stworzył zła. Zło jest sprzeciwieniem się Woli Bożej. Bóg się Sobie ie sprzeciwia. Człowiek jest tylko zdolny do sprzeciwienia się Bogu.
Natomiast zło i dobro są rzeczami filozoficznymi. A w kwestii filozofii jak dobrze wiemy każdy, kto mówi z sensem ma rację.
No więc tyle :) proszę zadawac pytania a ja z chęcią podzielę się moją skromną wiedza na ten temat :)
Pozdrawiam :) Trzymajcie się cieplutko :)
|
|
|
Brat dobrze napisał, że zło to sprzeciwianie się Bogu.
Dobro przybliża nas do boskości.
Gdyby było tylko dobro, to wtedy nie mielibyśmy wolnej woli, ponieważ zawsze robilibyśmy to co jest dobre, bo nie można zrobić tego czego nie ma.
Jako, że Bóg istniał od zawsze jako istota z wolną wolą, więc i nas tak jak i inne stworzenia w całym wszechświecie obdarzył wolnością wyboru.
Myślę, że gdyby Bóg chciał to stworzyłby świat bez zła, ale Bóg nie czyni z nas niewolników i pragnie, abyśmy sami go wybrali.
No i oczywiście, upadek aniołów, które też mają wolną wolę, sprawił że walka dobra ze złem trwa od samego początku istnienia wszechświata.
No cóż ten temat powoli robi się coraz bardziej zagmatwany.
narazie
|
|
|
Dobro i zło, w tym kontekście, jest względne. Jeśli ktoś czci Szatana, to szerzenie dobra (w pojęciu standardowym) od boskości będzie go raczej oddalać.
|
|
|
Ale Szatan nie jest dobrem. Szatan jest dokładnym przeciwnieństwem Boga - czyli właśnie złem... Są niektórzy, którzy myślą, że to robią. Albo są śmeszni albo chorzy umysłowo. A niektórzy faktycznie czczą zło. I tych nalezy się obawiać. Ale szatan jak już mówiłem nie jest Bogiem.
Pozdrawiam :) Trzymajcie się cieplutko :)
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 81 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |