| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Kto wymyślił Trójcę Św. ??? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 64 |
|
Chrzecijanie odeszli od koncepcji Jednoci Boga, do niejasnej i tajemniczej doktryny, która została sformułowana w czwartym wieku. Doktryna, która jest znana jako Doktryna Trójcy więtej, jest ródłem kontrowersji zarówno w religii Chrzecijańskiej jak i poza niš. Upraszczajšc, chrzecijańska doktryna Trójcy więtej, stwierdza, że Bóg jest zespoleniem trzech boskich osób "Ojca, Syna i Ducha więtego" w jednym boskim bycie.
Jeli ta koncepcja, podana w prostych słowach, brzmi wštpliwie, kwiecisty język obecnego tekstu doktryny, wprowadza zagadnienie w jeszcze większš tajemniczoć:
" ... wielbimy jednego Boga w Trójcy, i Trójce w Jednoci... gdyż jest Jedna Osoba Ojca, inna Osoba Syna, inna Osoba Ducha więtego, wszystko jest Jedno... nie ma trzech bogów, ale jeden Bóg... wszystkie trzy osoby sš wieczne i równe... i tak więc ten będzie zbawiony, który myli o Trójcy..." (wyjštek z Atanazjańskiego Wyznania Wiary)
Połšczmy to wszystko w innej formie: jedna osoba, Bóg Ojciec + jedna osoba, Bóg Syn + jedna osoba Bóg Duch więty = jedna osoba, Jaki Bóg?
Czy to jest język czy to nonsens, słowo bez znaczenia?
Mówi się, że Atanazy, biskup który sformułował tę doktrynę, przyznał, że im więcej pisał na ten temat, tym mniej możliwym było dla niego jasne wyrażenie jego myli z tym zwišzanych.
Trójca w Biblii
Odniesienia w Biblii do Trójcy jako boskiego bytu, w najlepszym przypadku można okrelić jako niejasne.
W Ewangelii wg Mateusza (28:19), znajdujemy Jezusa mówišcego swoim uczniom o wyjciu na zewnštrz i wygłaszaniu kazań do wszystkich narodów. Natomiast "Wysoka Komisja" wspomina trzy osoby, które póniej stanš się częciš Trójcy, zwrot"... chrzcijcie ich w imię Ojca, i Syna, i Ducha więtego" jest z pewnociš dodanym do Biblii zwrotem, - nie jest natomiast właciwymi słowami Jezusa - co mogš pokazać dwa przykłady:
1. Chrzest we wczesnym Kociele, omawiany przez Pawła w jego listach, odbywał się tylko w imię Jezusa.
2. "Wysoka Komisja" znaleziona w pierwszej spisanej ewangelii, Ewangelii wg Marka, z pewnociš nie wspomina Ojca, Syna i / lub więtego Ducha (zobacz Ewangelia wg Marka 16:15)
Jedyny inny odnonik do Trójcy w Biblii znajdujemy w Pierwszym Licie Jana (5:7).
Współczeni teoretycy biblijni przyznajš, że zwrot "sš trzy postaci w niebie, Ojciec, Słowo, i Duch więty: i tych troje jest jednociš" jest definitywnie "póniejszym dodatkiem" do tekstu biblijnego, i nie ma go w żadnej z obecnych wersji Biblii.
Dlatego też widać, że koncepcja Trójcy boskich bytów nie była ideš poddanš przez Jezusa ani żadnego innego Bożego Proroka. Doktryna ta, podzielana przez Chrzecijan na całym wiecie, jest od poczštku i w całoci tworem ludzkim.
Doktryna nabiera kształtów
Paweł z Tarsu, człowiek którego z całš pewnociš można uznać za założyciela Chrzecijaństwa, sformułował wiele doktryn, poród których nie ma doktryny o Trójcy. Podłożył jednak pod niš podwaliny, kiedy sformułował ideę o Jezusie jako "boskim synu". Przecież Syn potrzebuje Ojca, a poza tym co w takim razie z "przekazicielem" Boskiego posłannictwa dla ludzi? W istocie, Paweł nazwał każdš z głównych postaci, ale dopiero w póniejszym okresie Kociół połšczył je w jednoć.
Tertullian, prawnik i duchowny Kocioła, po raz pierwszy użył słowa "Trójca" w trzecim wieku, w Kartaginie. W swojej teorii przedstawił Syna i Ducha więtego jako dzielšcych byt Boga. Syn, Duch więty i Ojciec sš w istocie jednociš.
Formalizacja doktryny
Kiedy w 318 wybuchły kontrowersje wokół sprawy Trójcy pomiędzy diakonem z Aleksandrii - Ariuszem, i jego biskupem - Aleksander, cesarz rzymski Konstantyn I rozpoczšł batalię. Mimo tego że dogmat był dla niego całkowitš zagadkš, zdawał sobie sprawę z tego, że dla silnego królestwa zjednoczony kociół był koniecznociš. Kiedy negocjacje nie przyniosły żadnego rozwišzania, Konstantyn zwołał pierwszš w historii Kocioła radę ekumenicznš, by raz na zawsze rozwišzać problem. Szeć tygodni póniej w 325, odbyło się w Nicei pierwsze posiedzenie z udziałem 300 biskupów. Doktryna Trójcy została przypieczętowana. Od tej chwili, Bóg Chrzecijan był postrzegany jako trzy istoty, lub natury, w osobach Ojca, Syna, i Ducha więtego.
Upór Kocioła
Spór był daleki od zażegnania, pomimo wielkich oczekiwań ze strony Konstantyna. Ariusz i nowy biskup Aleksandrii - Atanazy zaczęli od nowa spierać się na temat dogmatu, mimo że Nicejskie Wyznanie Wiary zostało przypieczętowane. Od tej pory "Arianizm" stał się hasłem dla każdego kto nie uznawał doktryny Trójcy.
W 451, podczas Rady Kaledońskiej, za sprawš i aprobatš Papieża, Nicejskie / Konstantynopolskie Wyznanie Wiary stało się autorytatywne. Od tej pory wszelkie debaty na ten temat przestały być tolerowane. Głone opowiedzenie się przeciwko Trójcy uznawano za herezję, blunierstwo, którego wynikiem były srogie kary, poczynajšc od tortur kończšc na karze mierci. Chrzecijanie zwrócili się teraz przeciwko Chrzecijanom, okaleczali i mordowali tysišce z nich z powodu odmiennej opinii.
Kontynuacja Debaty
Brutalne kary a nawet mierć nie powstrzymywały sporów wokół doktryny Trójcy, trwajšce do dzi. Jeli poprosimy Chrzecijan o wyjanienie fundamentalnej doktryny ich religii, większoć z nich nie odpowie nic ponadto, że: "Wierzę w to, ponieważ tak mi powiedziano". Tłumaczy się to również wymijajšco jako "tajemnica" - a przecież tak Biblia mówi w Pierwszym Licie Pawła do Koryntian 14
|
|
|
Oczywicie , że hipotetycznie....rozmawiamy .
Tak tylko , że obecnie nie jest tak łatwo poprzez tłumaczenia ewangelii , jak również być może niecisłe przekazy ustne - dojć do sedna.
Z pewnociš nauki Jezusa były obce Żydom, zgodze sie z hipotetycznym twierdzeniem , że jest to kompilacja filozoficzno- religijna, urozmaicona póniejszymi wpływami greckimi. Sam Jezus jednak nie był ich ( greckich wpływów ) autorem.
|
|
|
Tak naprawde, to jakie to ma znaczenie?
Wazne jest przesłanie. Ludzie maja tendencję do kłócenia sie o słowa, cytaty, interpretacje. To tak, jakby patrzec na drzewa, nie widzšc lasu......
Księgi, jakkolwiek by nie były "wiete" ( to jest moje osobiste zdanie), powinny być impulsem do przemyleń....
Nie, nie był autorem, ale na pewno znał je, tak samo, jak nie wykluczone, ze był w Indiach.....To, co mówił, było spójne, logiczne i na wysokim poziomie abstrakcji....(niestety), stšd od poczštku zastanawiano sie, "co poeta miał na mysli...." :)
|
|
|
Cała istota i sedno w tym , że nauki Jezusa poczatkowo tak skwapliwie wdrażane w życie , zostały zastšpione naukš o Jezusie w większej mierze. Jeli skupimy się tylko na życiu " muzyka" , nie słuchajšc jego " muzy".....na cóz wówczas jego twórcze dzieło?
I w większoci cała wrzawa na przestrzeni wieków powstała o osobę Jezusa - kim był......niż o sens jego nauk.
Dlatego zgadzam sie z Toba.....ważne przesłania , choć tak abstrakcyjne własnie dlatego czyni je niezwykłymi, ponad czasowymi !
Każdy po swojemu wie i rozumie " co poeta miał na myli" stad też ileż głów , tyleż interpretacji :)))
|
|
|
Tak sie zastanawiam......
Gdyby Jezusowi zalezało na stworzeniu nowego Kocioła, to wykorzystałby słowo pisane do tego celu..... Był uczonym człowiekiem, wiedział, ze przekaz ustny jest nietrwały i ze ludzie "przeinacza" Jego słowa.....
Ciekawe, dlaczego oparł sie tylko na przekazie ustnym?:)
|
|
|
Można wywnioskować z treci Jego słów.....a gdy do tego dodamy ówczesne tło polityczne....wszystko jawi się jak na dłoni. Faktem jest , że nie chciał zakładac nowego kocioła. Samo pojęcie Kociół w ewangeliach w pierwowzorze nie istniało.
Jezus był Żydem , nauczał w synagogach a do tego nazirejczykiem ....Nazirejczycy składali luby ofiarowania, nosili długie włosy, które mogli cišć po wykonaniu lubów.
Nazirejczycy nie wywodzili się z Nazaretu- miejsca, to specyficzna nazwa ludzi , którzy lubowali Bogu ofiarę.
Jezus oparł sie tylko na przekazie ustnym....dlaczego? Może wytłumaczenie znajdzie się między innymi w slowach , które mówiš o bliskim Królestwie, nie zdšżš uczniowie przejć wszystkich miast a ono nastanie. Oczekiwano bliskiego przyjcia Królestwa, wyzwolenia z pod panowania cesarstwa rzymskiego. Jewzus kazał sprzedać szaty i kupić miecz....po co? Piotr powiedział mamy dwa...starczy. Wiele jest pytań....gdyby ewangelie były wiernym przekładem byc może odpowiedzi byłoby więcej.
|
|
|
Pewnie tak, ale ilu ludzi straciłoby prace;)))))))))))))
Analizy, interpretacje, itd, itp......
Nudno by było....:)))))))))))))))))
|
|
|
Nazir....powięcony Bogu, zobowišzywał sie na okres lubów nie strzyc włosów, nie pić wina i nie zbliżac się do trupa. Słowa Jezusa , że jeszcze nie nadszedł czas , że może pić z winnego krzewa duzo mówiš.
Być może nazwa nazareńczyk....własnie stšd się wywodzi. Ponoc istnieje hipoteca, że Nazaret- wie, powstała dużo póniej....na potrzeby kocioła, jaka jest prawda?
Jeli Nazaret ...to nazaretańczyk !
|
|
|
O Tak !!!! :)))))
Praca....i to w obecnych czasach :))))
Nie każdy umiałby się znaleć w nowej rzeczywistoci....Ršczki trzebaby było zakasać....przypominam sobie słowa pewnego księdza, powiedział tak..." ja z biednej rodziny pochodzę , ale ja głupi nie byłem wiedziałem co robię " brakowało tylko aby dodał....jak się w zyciu urzšdzić :))))))))
|
|
|
Ahwa: widziała jak kociół zdobywał bogactwo na kłamstwach? Na mordach? Widziała polowania na czarownice? Jeli nie to nie pisz o filomwych pseudofaktach
podawanych przez antyklerykałów... a jeli już o nich piszesz to przynajmniej podawaj ródła.
Cóż to nazywasz istotš wiary? To że nie wierzę w to co mówisz? To bynajmniej nie jest istotš tylko zwykłym ludzkim odczuciem, które powinna uszanować. A jeli jest błędnę po prostu mnie z niego wyprowadzić.
A tš rzekomš kolejnš Ewangelię można miało nazwać falsyfikatem. Mnie odstręczył juz prolog. Jest to nieudolne nawišzanie do prologu jana co oczywici jest nie tylko dziwne ale chyba oczywiste w swej wymowie. Prolog to swego rodzaju objawienie. Dwa razy w podobny sposób objawiłby się Bóg żeby powiedzieć to samo? Dwóm innym osobom? Dziwne.
Osoby które dzisiaj krytykujš wiarę z punktu widzenia ludzi współczesnych i starajš sie udowonić cokolwiek co działo się przed 2 tys. lat i nie sš z wykształcenia historykami, archeologami i autorytetami naukowymi sa po prostu szalbiercami, albo głupcami zadufanymi w swojš mšdroć. "Wielu fałszywych proporków przyjdzie"...
I niech mi kto powie że Jezus nie miał racji... :-)
Pax :-)
[%sig%]
|
|
|
wyglšda na to że Jezus był zwykłym człowiekiem, który miał po prosu dużš wiedzę bo na pewno studiował różne wczeniejsze religie i wierzenia. Jeżeli tak to pierwotne Chrzecijaństwo jest zlepkiem buddyzmu, judei, sumeru i innych. Jezusa stworzono niejako na siłę. Żydzi stworzyli sobie mesjasza, którego być może przygotowywali do tego przez całe jego młodzieńcze życie. Być może to on sam nawet w to uwierzył lecz póniej poszedł swojš drogš stšd w końcu Żydzi go nie uznali.
Dalszš historię znamy. Powstał Rzym i ogłosił się kociołem powszechnym, który zmienił większoć z tego co głosił Jezus i przez to stworzył rozłam w kociele. Powstało wiele odłamów Chrzecijaństwa.
Hm... jeżeli to prawda to dzisiejsze doktryny kocioła to kłamstwo całkowicie zmieniajšce sens wiary, którš zapoczštkowali w sumie sami Żydzi.
|
|
|
Przede wszystkim istotne jest to , że Żydzi oczekiwali przyjcia Mesjasza Izraela....nie wiata !!!! Izraela , by wyzwolił ich z jarzma cesarstwa rzymskiego. Mowa jest równiez w odniesieniu do Mesjasza, że poniesie grzech wielu....nie wiata ! Dlatego jest niezrozumienie !!! Gdy czytam o proroctwach , słowa Boga , jawi się zupełnie inny wizerunek Mesjasza na którego powołuje się kociół Iz53 – gdzie czytam i albo le rozumiem , albo jest to tajemnica , którš tylko kociół potrafi „ objawić” . „ Wyrwano go z krainy żyjšcych za występek mego ludu , miertelnie został zraniony „....I wyznaczono mu grób wród bezbożnych i wród złoczyńców jego mogiłę ....Ale to Panu upodobało się utrapić go cierpieniem . Gdy złoży swoje życie w ofierze , ujrzy potomstwo, będzie żył długo przez niego wola Pana się spełni. Za mękę swej duszy ujrzy wiatło i jego poznaniem się nasyci, sprawiedliwy mój sługa wielu usprawiedliwi i sam ich winy poniesie. Dlatego dam mu udział wród wielkich i z mocarzami będzie dzielił łupy za to ,że ofiarował na mierć swojš duszę i do przestępców był zaliczony.”
Pytanie za występek jakiego ludu ? czy może ludzkoci? Wyznaczono mu mogiłę wród bezbożnych – a nie złożono do grobu, gdy złoży swoje życie w ofierze ( czyżby jak Abraham Izaaka? ) ujrzy potomstwo , będzie żył długo ____potomstwo w życiu , długie życie na ziemi, nie ma mowy o wiecznym życiu, za mękę swej duszy – nie ciała , ujrzy wiatło, sprawiedliwy mój sługa – a nie syn? Dlatego dam mu udział wród wielkich i z mocarzami będzie dzielił łupy za to ,że ofiarował na mierć swojš duszę -----udział wród wielkich, dzielenie łupów to chyba nie niebiańskie przywileje? raczej typowo ziemskie ! Gdy złoży swoje życie w ofierze----nie każda ofiara życia to mierć, czyż ludzie nie ofiarowujš swego życia dla służby Bogu i ludziom ?
Nie wiem , czy Jezus chciał by wielbic go bardziej niż Boga Stwórcę. Ludzi stac na to , by uzyskać autorytet i władze poprzez kłamstwa ....duchowni, kociół nie jest wolny od tego !!!
Po owocach poznacie.....jakie sa owoce koscioła?
Co do Inkwizycji, polowania na czarownice itd. Ahawa widac wie co pisze....ródła historyczne o tym mówiš.
Brat nie słyszałe o tzw. w.Inkwizycji? o pogromach Żydów? o stosach na czarownice ? Jeli na krwi jest zbudowany kociół to jaki to jest kociół, pod czyim patronatem bo chyba nie Ducha w. ......A gdzie tu miłoć bliniego? Jezus sam nauczał aby do domu pogan nie wchodzić, wybaczał wielu.....kociól widać wówczas był ponad tym czego Jezus nauczał. Znam usprawiedliwienia typu ....to tylko ludzie, ludzie błędy popełniajš. W takim razie ponowię pytanie.....czy wobec tego działał Duch w. ?????
|
|
|
|
|
|
Brat
Widziałe Jezusa? jego narodzenie , mierć i zmartwychwstanie? No tak , czytałes w Biblii. To poczytaj jeszcze i o inkwizycji, materiały ródłowe znajdziesz w necie !
Co do naukowców, archeologów, historyków , oni opierajš sie na zgromadzonych dowodach, wielu z nich jest osobami wierzšcymi ,jeli to do Ciebie nie przemawia - to trudno " Mšdry wie co mówi, głupi mówi co wie " !!!
Dzieło Kopernika " O obrotach sfer niebieskich " też swojego czasu było wcišgnięte do zbioru ksišg zakazanych. No tak naukowiec to szalbierca !!! Tak jak i Giordano Bruno , któremu dopiero w naszych czasach Papież przyznał rację , a bidaczysko zginšł na stosie .
|
|
|
Znów patrzycie na drzewa.....:)))))
Powiem Wam z całš odpowiedzialnociš, ze stosów z czarownicami było w sumie bardzo niewiele. Przynajmniej jesli chodzi o Sw Inkwizycję. Natomiast to, co obcišza Kociól jako organizację, to bestialskie wymordowanie Katarów. Było to ludobójstwo.
Dzisiaj tez mamy konflikt miedzy kreacjonistami i darwinistami. Tak juz jest. :(
Kociół jest organizacjš, ma swoja politykę, swoje dogmaty.....
Co do wypraw krzyzowych, byla to ordynarna, cyniczna polityka.....
A jak sie chłopcy bawia w polityke, niewazne, czy w sutannach, habitach czy mundurach, tam z reguły leje sie krew......
Ps. W Hiszpanii, gdzie Inkwizycja szalała na calego, w cišgu 400 lat, na smierc skazano ok 4000 osób. Jest to 1/3 przeciętnej armii, które tłukły sie miedzy soba w tym okresie......:)
POzdrawiam......:)))))))
|
|
|
Dziwi mnie, ze tak malo jest przekazow o dobroci Kosciola Chrzescijanskiego !!!
Zawsze zastanawiam sie, kto ta historie o Kosciele pisal ???
Dlaczego nie ma zadnych przekazow o religii Judaizmu ???
Dora, Ty chyba zbyt duzo czytasz, a za malo myslisz !!!! Do Kosciola Katolickiego dzisiaj nalezy ponad miliard wiernych. Nikt ich do tego kosciola nie zmuszal przez ostatnie 100 lat. Zastanowmy sie moze, dlaczego wybrali ta religie i ten kosciol ?
|
|
|
Maxx Słuszne zdanie "jeżeli to prawda". Ale niestety to kłamstwo - mam dokładnie takie same powody żeby wierzyć w to albo i nie wierzyć.
Tzn nie do końca - za to w co ja wierzę ludzie oddawali życie, otrzymywali niezliczone łaski. Za to w co Ty wierzysz nie wiem jaka jest nagroda. A no i ja mam obiecane po mierci życie wieczne. A Ty masz co?
Dora: Ludu Bożego czyli wszystkich ludzi. Każdy z nas jest wg mojej wiary dzieckiem Bożym i jako taki nalezy do ludu odkupionego przez Chrystusa... Słuszna za analogia do Abrahama i Izaaka które sš zapowiedziš Chrystusa. Podobnie rzecz ma się z Jonaszem, Melchizedekiem i wieloma innymi.
Ahawo: jeli będę czytał jakiekolwiek materiały ródłowe to ostatnim miejscem do tego będzie internet. Wolę poszperać w czytelniach itp. miejscach. Kociół jako taki uczynił wiele złego na wiecie ale rachunki krzywd wyrównuje cały czas. Kociół tworzš ludzie siłš rzeczy nie jets on więc doskonały. Ale bezmylne krytykowanie tego co kociół zrobił/nie zrobił budzi we mnie wręcz agresję. To tak jakby krytykować potomków za to co zrobili ich praprapradziadowie. Owszem można i tak czynić ale czy to ma jakikolwiek sens w obliczu wielokrotnych przeprosin i wielorakiej pomocy?
Ahawa: może odkopiemy Twoich przodków i dokłšdnie się im przyjżymy. pewnie niejedna zbrodnia miałš miejsce w zamierzchłej przeszłoci i pewnie jestemy baaaardzo dalekš rodzinš. Czy to o czym wiadczy?
Remigius :-) Pewien profesor ( którem szczerze nie wierzę zbytnio ) powołujšc się na swój autorytet przekonywał, że Inkwizycja w całym okresie swojej działalnoci doprowadziła do mierci 3500 ludzi. Gorsze od tego było chyba stosowanie tortur...
Gosiu ależ sš! Tylko po co wycišgać to co dobre? Zawsze łatwiej jest oczernić...
Pax :-)
[%sig%]
|
|
|
Goska
Sorry ! Jestem widac ułomna w myleniu. Fakt do kocioła należy masa ludzi. Z czego to wynika? Może z tradycji, może z wychowania - religia ta prym wiedzie , to fakt. Należeć do kocioła nie jest tożsame z wiarš !!!!!
Znam takie stwierdzenie " po co zmieniać religię, kiedy ta jest najlepsza bo jš znasz od dziada - pradziada " Że akurat ta religia rozpowszechniona została w tak szerokim zasięgu? Może to działanie Ducha w. może kwestia rozbudowanej polityki kocielnej, społecznej . Wiele jest czynników, każdy może skubnšć co dla siebie.
Pewnie , że nikt nie zmuszał i nadal nie zmusza. Tradycja jest bardzo silna.....ona czasem wystarcza za wszystko !
Religia Judaizmu w naszym społeczeństwie jest obca.....tak jakby zapomniano , że Jezus był Żydem......to przecież Jego religia :)
Brat
Oczywicie , że kociół ma i dobre swoje strony....o czym każdy wie, słyszy , widzi gołym okiem.... Natomiast nad historia nie wielu sie zastanawia. Pewnie to i dobrze, lepiej nie wiedzieć, nie dopuszczać do siebie takich " wieci".....wystarczy jeden klocek wysunšć, a cała konstrukca w gruzach leży. Nie dziwię się - łatwiej sie tak zyje i rozumiem takie podejcie.
Analogii nie zrozumiałe, a raczej zrozumiałes według tego co chcesz rozumieć....OK!
Nie wiem czego sie tyczy " Lud Boży"..... , że jestesmy Boga dziećmi - to ja wiem ! Ale do czego twoje stwierdzenie odnieć- tego już nie wiem.
Ciekawe , że każdy wierzy w Boga...no w większoci. I o tego Boga, Jego słowa, przesłania......więcej jest nieporozumień , słownych potyczek....to jest zdumiewajšc. Różnorodnoć religii, opcji zbawczych, widać konsensus w tym temacie jest niemożliwy.
|
|
|
Jeszcze malutki cytat....który zapadło głeboko , we mnie :)
A jeli powiesz w swoim sercu : Po czym poznamy słowo, którego Bóg nie wypowiedział? Jeli słowo, które wypowiedział prorok nie w imieniu Boga , nie spełni się i nie nastapi, jest ono słowem , którego Bóg nie wypowiedział, lecz w zuchwalstwie wypowiedział je prorok: więc nie bój się go.
Zastanawiam sie, gdyby Żydzi nie zabli Jezusa , to jak się miałoby z odkupieniem człowieka od grzechu? ( chociaz grzech nadal istnieje), ofiary by nie było, zmartwychwstania tez nie.....
No tak ...ale głupio mylę !!!!!
|
|
|
Tak Doro. To ostatnie jest z całš pewnociš prawdš.
Powodzenia Doro w drodze do owiecenia.
------------------------------------------------------------
Bracie, widzę, że dalej toczysz walkę z wiatrakami (?).
Powodzenia, możesz liczyć na moje wsparcie w dyskusji.
Nie wiem czy zauważyłe, ale do pewnych twoich stwierdzeń nikt się
nie odniósł, udajšc(lub nie)jakby ich nie było. Oto jedno z nich:
"Tzn nie do końca - za to w co ja wierzę ludzie oddawali życie, otrzymywali niezliczone łaski. Za to w co Ty wierzysz nie wiem jaka jest nagroda. A no i ja mam obiecane po mierci życie wieczne. A Ty masz co?"
Odpowied na to pytanie, ale taka prawdziwa, z głębi duszy i rozumu,
może nawrócić niejednego. Lecz oni przechodzš obok tego z daleka,
jakby lepi; lub czujš, że to może przewrócić ich dotychczasowe życie.
Goska, twoje pytania dotykajš samego jšdra problemu.
Niech się każdy nad nimi głęboko zastanowi.
Szczególnie jedno z nich mnie uderzyło:
"Zawsze zastanawiam sie, kto ta historie o Kosciele pisal ???"
To pytanie jest jednoczenie odpowiedziš.
Ciekawe, co powiedzš niedowiarki na autentyczny, wręcz naukowo
namacalny cud, jakim jest obraz Matki Boskiej z Gwadelupy ?
Na bawełnianym płótnie jest kolorowy wizerunek, który jest
stworzony bez użycia jakichkolwiek farb !!!!!!!!
Barwy powstajš poprzez odpowiednie załamanie i interferencję wiatła,
zachodzšce w powierzchniowej warstwie białych, bawełnianych włókien.
Można to porównać do dzisiejszej techniki holograficznej.
Jest jednak "mały" problem. Obraz pochodzi z roku 1531 !!!!!
Jak znam Dorę, to i na to znajdzie Wyckret !
Pozdrawiam
|
|
|
Tak Ufita , jestes bardzo nastawiony na miłoć bliniego.
Głębiej jednak nie myslisz, prawda? Boisz się zastanowić nad "głupim myleniem" ?
No cóż, niczego innego się nie spodziewałam.
Jednych się obwinia i karze za ukrzyżowanie - drudzy majš przyobiecane życie wieczne - po mierci oczywicie, gdyż czerpiš łaski z winy innych.
Brat ma rację, wielu ludzi oddawało życie za wiarę , wielu otrzymywało niezliczone łaski - czy kto to neguje? bynajmniej ! O wielu łaskach wiat nie usłyszał .Mylisz, że tylko za wiarę w religie katolickš ludzie oddawali życie? No tak , ale więci sš tylko katoliccy. Nie odbieraj takiego stwierdzenia zaraz jako ataku .
" Jak znam Dorę" :))))) dobre sobie !
Dobro nie krzyczy, szeptem mówi, pokornie i tkliwie....w przeciwieństwie do zła.
Kto jest " autorem" wielu cudów? ta dziedzina jest niezbadana.
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 64 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |