| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Jeśli ma ktoś zdolności nadnaturalne to zapraszam. | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 126 |
|
Istnieje następująca strona:
www.randi.org
Od lat czeka na osobę, która wykaże jakąkolwiek umiejętność nadnaturalną nagroda w wysokości 1 000 000 $.
Problem polega na tym, że wykonywane jest to w warunkach wykluczających oszustwo.
Wielu próbowało.
Nagroda Randi'ego wciąż czeka.
Nie ma zdolności nadnaturalnych.
|
|
|
Ale to tylko Twoje założenie, i masz do takiego prawo. Ja założylem coś innego: jeśli nie ma dowodów na NIEISTNIENIE zjawiska, ale zdarzyło sie lub była jego obserwacja tzn. że takie zjawisko JEST MOŻLIWE. Nawet gdy sądzimy, że zostało mylnie zinterpretowane (JEŚLI MY SĄDZIMY). Jeśli nie będzie precyzyjnych dowodów na to, zjawiska nie można skreslać jako "nieistniejące". Dotyczy to zarówno dowodów jak i antydowodów.
Pozdrówka
|
|
|
Czy poruszanie się z niewiarygodną prędkością po całym globie (OBE) nie jest niezgodne z zasadą zachowania energii?
|
|
|
A ja mam pewnosc!istnienia zdolnosci nadnaturalnych! Bo mialam OBE ito spontanicznie(niechcialam anawet nieznalam tego zjawiska) Czesto sie powtarzalo ze sie jakbym budzila a moje cialo mnie nie sluchalo,bylo jak zdretwiale i czasem cos cislo mnie.Ras taki stan trwal dosyc dlugo (i dziwnie strach ustepowal)zaczelam cale cialo kolysac zeby spasc z wersalki i czulam jak lece lecz nie uslyszalam upadku i wtedy zrozumialam (prosze sie nie smiac)ze wylecialam z mojego ciala!!i wiem ze mogla mym gdzies isc ale ja jakos weszlam w cialo.Potem opowiadalam o tym znajomym ale nikt nic mondrego nie wiedzial.Ze odretwienia czesto powracal poszlam do normalnego lekarza i i powiedzial ze to cisnienie albo jakies niedotlenienie.Dostalam proszki nasenne jes juz troche lepiej.Szukalam i pytalam ludzi czy cos takiego przezyli i nic Az w internecie znalazlam pojecie OBE i opisy pasowaly. Itylko dalej niewiem DLACZEGO akurat ja miewam to .BO ja sie tego stanu(beswladnosc)boje pozdrawiam eva
|
|
|
A masz pewność, że nie był to stan świadomego snu?
Szkoda, że tego nie kontrolujesz, bo można zrobić prosty eksperyment, który by dowiódł prawdziwość tezy, że faktycznie opuściłaś swoje ciało.
|
|
|
Zrozum, ja nie bronię OBE. Zakładam tylko możliwośc istniena tego zjawiska dlatego, że nikt nie udowodnił, że nie istnieje. Co do fizyki to zupełnie traci sens w najnowszych teoriach astrofizycznych. Może nie ma zastosowania także w OBE ? Mówimy o doświadczeniu, które jest niemierzalne, bo bezdowodowe...
|
|
|
Czy wiesz czym jest prawo zachowania energii?
Jak fundamentalne jest te prawo?
Posłuchaj. Skąd by się brała energia, do podróżowania po całym globie, od tak sobie?
|
|
|
Zgadzam sie na kazdy eksperyment bo wsumie szukam pomocy juz nawet myslalam badaniu w laboratorium snu.Ja mam pewnosc ze to nie byl stan swiadomego snu.aZapomnialam dodac ze kiedys slyszalam wolanie mojego imienia i szum.Moze ktos zna gdzie stym isc eva
|
|
|
Prawo zachowania energii obowiązuje w ściśle określonych warunkach. Jeśli przyjmiemy że prędkość światła nie jest ograniczeniem, wtedy i to prawo można uchylić A tak dzieje się np. w przypadku zagięcia czasoprzestrzeni.
|
|
|
obserwujący, zapędzasz sie w rejony w których nic nie jest pewne. I to jest jedyna pewność.
|
|
|
Tego nie wiesz Leto! To tylko SF, a nie nauka.
Evo gdybyś mogła kontrolować OBE, mogłabyś wziąść 10 kartek i napisać na nich cyferki od 0 do 9. Następnie przykleić do nich taśmę klejącą dwustronną.
Wylosować bez patrzenia jedną z karteczek i przykleić sobie do czoła.
Wyjść z siebie. Zobaczyć cyfrę. Wrócić.
Gdybyś miała na 10 udanych wyjść 10 trafień, znaczyłoby że faktycznie opuszczasz ciało.
Co nie jest prawdą. Ulegasz złudzeniu.
Ludzie zasypiając słyszą szum i co w tym dziwnego skoro umysł zasypia?
Ludzie zasypiając słyszą że są wołani i co w tym dziwnego skoro umysł zasypia?
Ludzie zasypiając czują jak spadają i co w tym dziwnego skoro umysł zasypia?
Ludzie zasypiając może niby opuszczają ciało i co w tym dziwnego skoro umysł zasypia?
To wszystko naturalne.
|
|
|
Gino nic nie rozumiesz.
Ty uwierzyłeś w możliwość nadnaturalnych zdolności człowieka.
Ja nie twierdzę, że ludzkość wie wszystko.
Ja tylko twierdzę, że OBE nie nadaje się do badania, bo nie zostało NIGDY zaobserwowane.
Gdyby zostało, powyższy mój test z karteczkami na pewno by ktoś zdał.
A wystarczyłoby to do zgarnięcia nagrody Randi'ego.
|
|
|
Mylisz sie bo odbiegajac od tematu nic nie jest naturalne i nikt niewie dlaczego i jakt jestesmy stwozeni Naturalne so dla nas tylko prawa fizyki ktore sami moglismy zmierzyc (wymyslona przez ludzi matematyka )i gdzies zaszeregowac. A czlowiek jeszcze doskonaly nie jest,wiec i jego nauka jeszcze duzo do poznania ma.Czlowiek ma na milion pytan odpowiedz ale tak naprawde na jedno stare jak swiat pytanie niezna jeszcze odpowiedzi.Skad jest czlowiek i poco jest czlowiek Prawdziwa nauka bieze pod uwage wszystkie mozliwosci nawet zjawiska "nadnaturalne "Tylko naukowcy-karierowicze tlumia to bo nie sa kreatywni i moga tylko wklute wiadomosci dla studetow klepac.Ja mysle ze jeszcze jest sporo do odkrycia. T.o co odkryl kopernik tez bylo "nadnaturalne"dla tamtych uczonych .To ze mialam OBE to naturalne masz racje.Tylko ja tego niechce prosilam o pomoc a nie zeby sie tobie tlumaczyc wierzyc mozesz nie musiszOrtografia tragiczna i tu sie wytlumacze ja krutko w polsce do szkoly chodzilam a niechce zeby sie ktos ort czepial jak niena orgumezow tylko tresci eva
|
|
|
Okej, nie ma problemu.
Rozumiem, że doświadczenie zwane OBE jest dla Ciebie samej problemem.
Pozostawiam Cię więc z pytaniem czemu nikt nagrody Randi'ego nie zgarnął.
|
|
|
"bo nie zostało NIGDY zaobserwowane."
Otóż zostało ,tak jak i zjawisko NDE.
z http://users.pandora.be/limen/ndeurope/poland.html :
"Kiedy krwawienie nie ustawalo, Bill wiedzial, ze umiera. "Odchodzilem, ogarnial mnie jednak zupelny spokój. Widzialem zlote swiatlo, jasniejsze niz slonce. Nie bylo razace. Nigdy niczego bardziej nie pragnalem od podazania w kierunku tego swiatla. Bylo tam jednak cos, czy raczej ktos - wydawalo mi sie, ze to mój tata, który zmarl, kiedy bylem dzieckiem - kto przekazal mi 'To jeszcze nie twój czas. Musisz wrócic i dokonczyc swoje zycie' Nastepnie zostalem wcisniety z powrotem do swojego ciala. Przypominalo w dotyku mokra skarpetke, a ból byl ogromny." Dla Marilyn, bedacej w izbie przyjec z atakiem serca, ból nagle przestal byc odczuwalny. "Nagle wyskoczylam z wlasnego ciala i powedrowalam w góre, pod sufit. Zauwazylam kurz na lampach i pomyslalam "Kurcze, ktos za to oberwie!" Widzialam jak lekarze pracuja nad kims na stole operacyjnym, kiedy nagle doszlo do mnie, ze to ja, a raczej moje cialo. Pomyslalam, ze to troche glupie, ze oni tak bardzo sie staraja. Moja rodzina czekala w hallu, a ja pragnelam, zeby moje dzieci przestaly plakac; chcialam im dac znac, ze wszystko w porzadku, ale one nie slyszaly. A wtedy poczulam, ze musze wracac, ze opieka nad nimi to moja praca i ze musze dopilnowac by dobrze wyrosly."
Gdy samochód przestal koziolkowac, Kurtowi wydawalo sie, ze zostal wyrzucony w przestrzen kosmiczna. "Bylem sam, zupelnie sam we wszechswiecie. Slyszalem odglosy, podobne do jeków i widzialem w oddali sylwetki. To byli chyba ludzie ubrani w biale togi, nie mieli twarzy. Przezywali meczarnie. Nie wiem dlaczego tak myslalem, po prostu tak mi sie zdawalo. Byli bezradni i pokazywali mi, bym do nich dolaczyl. Wtedy zdalem sobie sprawe, ze jak to zrobie, nie bedzie juz odwrotu. Cos - nie wiem co to bylo - wysylalo mi wiadomosc, mówiaca o dokonaniu wyboru. Nie pamietam dokladnie. Przebywanie tam bylo okropne. Zdarzylo sie to czternascie lat temu. Do dzis nie wiem co takiego zrobilem, ze na to zasluzylem." "
Problemem jest jedynie odtworzenie tego spektaklu w wraunkch laboratoryjnych. A pozostawanie nagrody randiego nie jest żadnym dowodem , gdyż regulamin dopuszcza możliwość negacji dosł. wszystkiego przez sędziów. Nie sądze aby ta nagroda możliwa była do zdobycia.
Co do zjawisk paranormalnych - nie ma takich.
OBE jest jak najbardziej naturalne. Tak samo jak sen , tak samo jak śmierć
|
|
|
Tak to moj problem i mysle a nawet jestem pewna ze to sie da w np laboratorium(pod aparatami )za dokumentowac.Bo to odczuwalam nie tylko duchowo ale tez fizycznie(PARALIZ)i kiedys to zrobie . Nagrody jaszcze nikt nie dostal bo ta nagroda to pewnie piz na wode.Bo np telepatia jest udowodniona eva
|
|
|
Jak osoba postronna potrafi rzetelnie ocenić jakąś rzecz, dzięki eva : )
|
|
|
Eva
Evo skąd posiadasz tę pewność, że telepatia jest udowodniona.
Tylko rozumiesz co to znaczy 'udowodniona'?
Dwie osoby. Zero kontaktu. Przekazanie konkretnego tekstu stworzonego przez zewnętrznych obserwatorów na bieżąco.
Doprawdy? Jest taki dowód?
Czy tylko znowu przeczytałaś 10 książek o zjawiskach paranormalnych, w których doktor botaniki dochodzi do wniosku o prawdziwości zjawiska?
Winter
Zauważ, że przedstawiłeś opis fenomenu życia po życiu.
Takie coś faktycznie w laboratorium się nie przeprowadzi, bo nikt nie będzie ryzykował.
Natomiast OBE jest podobno realizowane przez niektórych na zawołanie w łóżku. Nie zawsze się udaje, ale co jakiś czas.
A to już w laboratorium można zrobić!
|
|
|
obserwujący,-powiedz mi czy Twoim zdaniem ,-radiestezja jest [umiejętnością] paranormalną ?,np. na jednym kilometrze kwadratowym,którego nigdy nie widziałem [pole orne],ktoś powie że jest pociągnięty kabel elektryczny ,bądż rura do wody,którą woda płyneła ,płynie ,i ja to znajdę [za pierwszym razem] przy pomocy wygiętych drutów, trzymanych w dłoniach,to będzie w [tym] cecha paranormalności? ,czy nie?, odpowiedz zwiężle -jednoznacznie- cze.Acha -mówiąc radiestezja -nie biorę pod uwagę wahadlarstwa-co inni zaliczają do radiestezji.
|
|
|
Do obserwującego:
"Gino nic nie rozumiesz."
Wybacz Wodzu, może za długo myślisz i to staje sie Twoja obsesją ?
"Ty uwierzyłeś w możliwość nadnaturalnych zdolności człowieka."
Nie uwieżyłem, po raz kolejny Ci napiszę, dopuszczam możliwości występowania zjawisk paranormalnych u człowieka, ponieważ nikt nie udowodnił, że one nie istnieją. Jeśli nad czymś badania i obserwacje przeprowadza się, dopuszczam taką możliwość.
"Ja nie twierdzę, że ludzkość wie wszystko."
A to według jakiego niby założenia ? I co to ma do rzeczy w Twoich ekmm... komentarzach ?
"Ja tylko twierdzę, że OBE nie nadaje się do badania, bo nie zostało NIGDY zaobserwowane."
O jakaż drastyczna zmiana punktu widzenia. Na początku wogóle odrzucałeś taką możliwość i zakładałeś nieistnienie takich zjawisk :-)
A ja dopuszcam jego istnienie, ponieważ NIGDY NIKT NIE UDOWODNIŁ, że nie istnieje. Mało tego, podałem Ci przykłady obserwacji i badań nad OBE, które odrzuciłeś po jakimś tam swoim "być może on był ateistą". U siebie pozwalasz na śmiałe założenia, u innych owe założenia krytykujesz z całą zawziętością.
"Gdyby zostało, powyższy mój test z karteczkami na pewno by ktoś zdał.
A wystarczyłoby to do zgarnięcia nagrody Randi'ego."
A ja twierdzę, że regulamin jest tak zredagowany (poczytaj sobie), że szacowne arbirum owej fundacji nigdy nie będzie zadowolone z wyników testu.
I tak całkiem na końcu. Twoja krucjata legła jednak w gruzach całkowicie...
Pozdrówka
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 126 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |