Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
10 planeta układu słonecznego
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 192
Poprzednia strona | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | .. | 9 | 10 | Następna strona

Dziesišta planeta Układu Słonecznego jest nieco większa od najdalszej, dotychczas znanej, planety - Plutona (ok. 1,5 jego masy) a jej orbita znajduje się w odległoœci 14,5 mld km od Słońca. Poinformowali o tym naukowcy z Kalifornijskiego Instytutu Technologicznego (Caltech) w Pasadenie. Jak powiedział jeden z naukowców, astronom Michael Brown, planetę, oznaczonš symbolem 2003UB313, odkryto w styczniu br. w obserwatorium na górze Palomar, w pobliżu San Diego. R E K L A M A czytaj dalej Planeta składa się najprawdopodobniej z lodu i skał i jest obecnie najbardziej odległym od Słońca ciałem niebieskim okršżajšcym tę gwiazdę. Pełny okres obiegu wynosi 560 lat - powiedział Brown. Wyjaœnił on, że planeta tak długo pozostawała nie wykryta ponieważ jej orbita jest nachylona pod kštem 45 stopni do tzw. płaszczyzny ekliptyki, w której znajdujš się orbity wszystkich pozostałych planet Układu Słonecznego.

ale to wszystko kiedys i tak w końcu wyjdzie na jaw,musi w koncu wyjœć.Przeciez nie da sie tak długo utrzymywac takich tajemnic.Musimy tylko cierpliwie czekac,jesli nie jutro,za rok,to może za 50 lat,ale na pewno wszystko sie odsłoni,prawda [%sig%]

Pamiętam w Nieznanym Œwiecie taki artykuł o dziwnych strukturach znalezionych na Księżycu. Było to coœ przypominajšcego bunkry, anteny i wieże. Co ciekawe, NASA przed pierwszym lšdowaniem na księżycu (czyli daaaawno temu) robišc zdjęcia jego powierzchni odkryła owe nienaturalne struktury. Zdjęcia wtedy zrobione upubliczniono, jednak nie te ze strukturami. Te ujawniła dopiero jakoœ kilka lat temu. Niestety nie było wokół tego szumu i cała sprawa ucichła. Zdjęcia wyraŸnie przedstawiały coœ, co nie mogło powstać naturalnie. A teraz dodajcie do tego fakt, że po pierwszychlotach, zainteresowanie Księżycem całkowicie ustało. Nieładnie, oj nieładnie z ich strony ukrywać przed ludŸmi takie rzeczy :/ O Księżycu można jeszcze się dowiedzieć innych ciekawych teorii. Jedna z nich to - bardzo dawno temu zasiedliła go (zresztš Marsa też) cywilizacja ludzka żyjšca na Ziemi, która jednak upadła i œlad po niej zaginšł. Inna, to że Księżyc jest tak naprawdę statkiem kosmicznym, w którym przylecieli do nas przybysze z jakiejœ niedalekiej gwiazdy. Zniszczyli oni poprzedniš cywilizację ziemskš (która już wtedy panowała nad Marsem) i teraz zatrzymała się przy Ziemi przygotowujšc się do natarcia). Ostatnia teoria, która mi osobiœcie najbardziej przypadła do gustu: Zakłada istnienie rasy kosmicznej, "służšcej sobie", żywišcej się emocjami takimi jak smutek, żal, ból, itd. Cywilizacja ta teraz kontaktuje się z rzšdami na Ziemi i próbuje przejšć faktycznš kontrolę nad kierunkiem rozwoju nasze cywilizacji. Księżyc jest ich stacjš nadawczš. W œrodku jest wydršżony i ma jakšœ maszynerię wywołujšcš u ludzi stany depresyjne i tym podobne, co by ci obcy mogli się pożywić. Mnie osobiœcie bardzo podoba się Księżyc. Uwielbiam nocš oglšdać jego srebrny glob. On sprawia, że czuję się bliżej gwiazd :)

wiktor Wyluzuj. Za dużo o jaszczurach i usuwaniu. Sami się już usuwajš. A szaraki nas potrzebujš. Oni nie sš Ÿli, tylko inni. Mentalnoœć majš podobnš do Chińczyków.

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

Jestem wyluzowany :) O jaszczurach i szarakach nie czytałem wcale zbyt dużo. Moje podejœcie najlepiej obrazujš słowa: "Poczekamy, zobaczymy". Staram się nie stawać po stronie żadnej z teorii; niektóre sš mi bliższe, ale nie chcę w nie absolutnie wierzyć. Czy inni kosmici istniejš czy nie, sš Ÿli czy nie, zginiemy jutro czy za tysišc lat, to wszystko nie ma znaczenia :) Po prostu bšdŸ i nie myœl o tych wszystkich sprawach.

Jaka jet strona www NEXUSA? Chodzi mi o polskš stronę.

http://www.nexus.media.pl/

hi... planete opisuja majowie... nazywa sie w ich jezyku podobno marduk... hm... zastanawiam sie dlaczego sie na ten temat w wiadomosciach milczy??????

Człowieki zdradze wam jedna tajemnica .. moja familia byla kiedys na 10 planeta i tam duzo lodu production robilsmy , w koncu nasza maszyna do robienia lodów miała megagalaktyczna zware i musielismy zmienic na inna planeta 11 , no od was to kawałek drogi autostradš , no i dalej ... Słuchajcie ! bo to wazne .. , no i dalej cała 10 planeta sie zamienla w kupe lodów . Ja pomyslalem sobie "Kurde na 11 planeta duzo nudów bo cała rodzina , u was to Człowieki sš , pracuje nad tym 2012 heh i wiecie ciekawska byla moja patrzałka i porzucila tamte ciuchy wskakuja w obecne , takie jak wasze . Gdy sie urodzilem odkrylem ze mam pisiora jak to Feredek , taki chlopak upoœledzony , ale z darem z podowrka mi powiedzial podczas jednej z zabaw w Dom . No i odkrylem ze jestem inny ! to było pierwsze wazne odkrycie . Potem dziadzia Frycek wzišł mnie na wycieczke do ameryka country , poznałem tam wtedy hisotrie waszego drzewa . No i w wieku lat 19 ufoluda zobaczylem jak w krzakach robi jakies ruchy dziwne . Okłamał mnie i oczami przeniosł pod takie œwiatło i poznalem prawde ! Jestem Ufoludem i mam dar , o kurka pomylscie sobie .. Szef Ufolud powiedział mi ... Ty inna struktura , Ty jesteœ nie Człowieka tylko Ufoluda i masz waznš misje na tej œmiesznej pelnej dziwnosci planeta ! no i teraz wiem ze zyje by zyc , czasem wypije , kocham Czlowieka i duzo mowie o tym 2012 , juz na datach sie znam ;) czasem Ufoludy wpadaja i mi tłumaczš co te Piktogramy znaczš . One rysuja , bo wiecie ufoludy taka lekcje plastyka majš by dawac człowiekom nowe bajki ktore ich czekajš . Robię je Ufoludy w wieku 5 lat tj u Człowieka . Bedzie duzo tancu ziemia miala wiem to , i nawet powiem ze miasto bedzie i ten Pan w długich wlosach bedzie Idolem znow tj dawniej po wsze czasy , no a wczesniej troche Fajerworków postrzela , to wszystko ufoludy powiedzialy . Duzo teraz odkrywa ze Ciuchy człowieka to tylko taka œciema heh fajnie byc ufoludem . A 10 planeta to kiedy ktores z was poleci bo ta Ameryca tam bedzie wycieczki robic , ale wczesniej na ksiezycu powstanie park wodny i masa pierdółek by wam zapewnic relaks . Pozdrawiam - były mieszkaniec planeta 10 teraz ziemia ! UFOLUD

Ludzie sluchaja, ale nie staraja sie zrozumiec sami! Wczesniej wspominalem juz o tym, ze JAKIE MALE TAKIE DUZE! Tak jak atom potrzebuje wspolistnienia z innym atomem poprzez wiazanie, tak i nasz Uklad Sloneczny ma swoje. Jest nim wlasnie planeta Nibru, dziesiata od Slonca. Nie bede sie rozpisywal wiecej na ten temat. Kto lagnie wiedzy, sam znajdzie moja wypowiedz. http://www.bbc.co.uk/polish/scitech/story/2005/07/050730_new_planet.shtml

dziesiata od slonca to nibru raczej nie jest... 10. planeta - naukowcy majš wštpliwoœci "Rzeczpospolita": Obiekt odkryty ostatnio przez amerykańskich astronomów wcale nie jest dziesištš planetš naszego Układu Słonecznego, lecz większš planetoidš. Dziennik przytacza komentarz naukowy doktora Krzysztofa Ziółkowskiego z Centrum Badań Kosmicznych Polskiej Akademii Nauk. Sš głosy wœród naukowców, że ponieważ odkrywane ostatnio obiekty sš bardzo małe i rozmiarami przypominajš Plutona, to oznacza to, że zarówno nowe obiekty, jak i stary Pluton nie sš planetami. R E K L A M A czytaj dalej Odkrycie obiektu 2003 UB313, który okazał się mniejszy masš nawet od "naszego" Księżyca, pozwala przypuszczać, że i on, i Pluton sš raczej planetoidami należšcymi do tak zwanego pasa Kuipera. Ostatnie odkrycie Amerykanów potwierdza więc opinię, że do dziewięciu tradycyjnych planet nie należy dodawać dziesištej, ale raczej odwrotnie - od tradycyjnej dziewištki należałoby odjšć jednš planetę - dyskusyjnego Plutona - uważa sekretarz naukowy PAN skopiowane z onet.pl

to by było COŒ ... nie 9 planet a 8 !!! ciekawe jak to się skończy i jak będš uczyć w szkołach, że w końcu ile planet ma nasz układ słoneczny ????

Swiat jest wielka tejamnica, a nauka narzedziem odkrywania tej tajemnicy. W szkole nikt nie mowi, ze jest tyle i kropka, lecz ze dotad poznano tylko tyle i tyle! [%sig%]

w szkole nie ucza rowniez owynalazkach Tesli -

W te bajki o Planetach jeszcze ktos wierzy ????

Goska, co masz na myœli? O których bajkach mówisz?

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

Gazeta Wyborcza: "W pištkowy poranek wydawało się,że wiadomoœciš dnia w œwiecie nauki zostanie odkrycie na granicach Układu Słonecznego obiektu trochę mniejszego od Plutona i majšcego własnš satelitę.jednak dwie godziny pózniej okazało się,iż inny zespół astronomów również dostrzegł obiekt większy i jasniejszy niż Pluton(...)Nowo odkryty obiekt znajduje się w Pasie Kuipera(...)Z badan wynika,że jeœli nowa planeta odbija 100 % docierajšcego do niej promieniowania,to jest przynajmniej równie duża jak Pluton-tłumaczy Brown.Czy jest większa?Orbitalne obserwacje wykonane w podczerwieni teleskopem Spitzera pokazujš że raczej nie,a jeœli tak,to najwyżej dwukrotnie.Brown więc ostrożnie stwierdza:-Jest prawdopodobne póltora większa niż Pluton,ale nie jestesmy pewni ostatecznych rozmiarów". Niedawno czytałam,że ta nowa 10 planeta jest niewiele większa od Plutona,a teraz okazuje się,że może być nawet dwukrotnie od niego większa!!! Oj,oj,czuję,że coœ się szykuje...Coœ na bardzo wielkš skalę.. A teraz przeczytajcie to: "Naukowcy mieli zamiar poczekać z ogłoszeniem odkryca do czasu,gdy będš mieć pełne informacje na jej temat,ale-jak przyznał sie dziennikarzom Brown-do przedwczesnego podzielenia się wiadomoœciš zmusił go haker próbujšcy wykraœć z jego prywatnego komputera kosmiczne informacje". Już uwierzę temu Brown,jak można tak kłamać???Na pewno gdyby ten haker sie nie włamał,nikomu by nie powiedzieli o tej planecie!!To tylko takie ich gadanie,że mieli zamiar poczekać z ogłoszeniem odkrycia. Gazeta Wyborcza: "Uczeni od lat zastanawiaja się,czy Pluton jest rzeczywiœcie planetš.nawet Brown znany był ze stanowczeo zdania nawołujšcego do degradacji Plutona,choc obecnie jego poglšdy złagodniały.Zwolennicy oœmiu planet(bez Plutona)majš silne argumenty:obiekty odkrywane w Pasie Kuipera majš orbity znacznie różnišce ise od orbit zwykłych planet,a także zupełnie inny skład chemiczny i rozmiar,niż należałoby oczekiwać w tak odległych rejonach układu Słonecznego." Pisze teżze Pluton bedzie chroniony jako planeta przez Amerykanów,bowiem został własnie odkryty przez nich. Powiedzcie mi co to znaczy ten Pas Kuipera,gdzie on sie znajduje we Wszechœwiecie? [%sig%]

Tak z 8 lat temu, jak chodziłem do szkoły to dostałem na fizyce pytanie ile mamy planet w układzie słonecznym i ewentualnie ich nazwy. Powiedziałem że 8 i podałem nazwy, potem była dyskusja przez całš lekcję i dostałem 6. Bo w pasie kuipera jest takich plutonów od cholery, ale pewnie pozostanie on planetš bo to jedyna planeta odkryta przez amerykanina, a wiadomo jacy oni sš. Satine wpisz to pytanie w googlach, naprowadze cię że jest on w naszym układzie słonecznym (jak na ogrom wszechœwiata to i tak dokładne namiary).

to w końcu ile jest tych planet w Układzie Słonecznym? Bo ja się już pogubiłem... Merkury, Wenus, Ziemia, Mars, Maldek, Jowisz, Saturn, Uran, Neptun, Pluton?, Planeta X?, Nibiru?...:P Napisałem Maldek, gdyż dla mnie ta planeta wcišż istnieje ale w gruzach, ale istnieje :P:P

Nie Maldek tylko Marduk.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/3511678.stm [%sig%]
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 192
Poprzednia strona | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | .. | 9 | 10 | Następna strona
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.