Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Joseph Ratzinger papieżem!!!!
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 59

Joseph Ratzinger został papieżem!!!! Przybrał imię Benedykt XVI - czy może jego nazwisko, pochodzenie, przybrane imię ma jakiœ zwišzek z oliwkami znanymi z przepowiedni?

Życiorys Urodził się 16 kwietnia 1927 w Marktl am Inn (Niemcy) w rolniczej rodzinie z głębokimi tradycjami.W wieku 14 lat w 1941, dołšczył do Hitlerjugend, aczkolwiek nie był entuzjastycznym członkiem. W 1943, w wieku 16 lat, rozpoczšł przygotowanie wojskowe w zakresie obrony przeciwlotniczej. W listopadzie 1944 został wcielony do Wehrmachtu. W 1945 internowany w obozie dla jeńców wojennych jako niemiecki żołnierz. Zwolniony w czerwcu wstšpił do monachijskiego seminarium. ... I co wy na to? Co było lepsze: Hitlerjugend czy Komsomoł, a Szare Szeregi? Czy Joseph był niemieckim patriotš? Czy można mu wybaczyć dezercję z wojska? Czy seminarium było bezpiecznš przechowalniš? http://pl.wikipedia.org/wiki/Joseph_Ratzinger

Pewnie dzialacz Hitlerjugend i zolnierz Wehrmachtu, to trafil wam sie papiez. ;P i wybrany dzien przed urodzinami Adolfa Hitlera :D

HM moze to dziwne ale miałam takie wrażenie ze dzis wybiora nowego papieża koło 17 .oo słuchałam barki i wstawiłam te słowa w autostatus na gg , jedna z kolezanek zapytała mnie czy sie oby dobrze czuje ,odparłam ze dzis jeszcze wybiora nowego papieza ,potem o 19 słuchałam wiadomosci i az zamarłam z wrażenia ehehe co za dziwny zbieg okolicznosci

przeszkadza wam niemiec??????????????????????????bo mnie nie, ale jesli znajda sie ograniczeni to trudno. Niemiec jak niemiec. Nalezy im sie, bo mieli polaka papeza w dupie. Teraz poznaja co to znaczy miec rodaka za papieza.

Haghi bardzo duzo jest w tym racji co napisales. Niemcy nie tylko Polaka Papieza mieli w dolnej czesci ciala, ale wszystkich dotychczasowych Papiezy. To dobrze, ze przyszedl taki czas, ze Niemcy bede pracowali dla spraw pokoju i pojednania na swiecie. Juz duza odwage wykazali w przeciwstawieniu sie USA jesli chodzi o wojne w Iraku. Do dzisiaj sa jej przeciwnikami !!!

Znalazlam cos "czarnego" ;o) Benedyktynów nazywano, ze względu na kolor ich habitów, mnichami czarnymi!!! ;o)

To, że przybrał imię Benedykta, nie znaczy, że był benedyktynem. ;) Poza tym akurat to imię bardzo Ÿle się kojarzy w poczcie papieży - mam na myœli okres œredniowiecza: antypapiestwo, niewola awiniońska, itd... Sam nie wiem... Zresztš, co ja, poganin, mogę wiedzieć na temat papieży...? [%sig%]

Najpiękniejszš sprawš z tymi przepowiedniami jest fakt, że ich wyniki sš jasne dopiero post factum, taki był cel tego osławionego Nostradamusa (tzw. lista Malachiasza to też jego produkt). A wszyscy Ci co się tutaj nabijajš z przepowiedni to sš młoty niemiłosierne, które nie zadały sobie nawet trudu przeczytania oryginału -fakt trza znać języki:), tylko zajmujš się komentowaniem szumu informacyjnego powstajšcego wokół proroctw i ich niejednorodnych interpretacji. Zaznaczam przy tym, że sam jestem sceptykiem i agnostykiem, nie uwierzę póki nie zobaczę, ale w odróżnieniu od zajadłych przeciwników wieszczenia, dostrzegam pewne fakty składajšce się w logicznš całoœć, a dzieło Nostradamusa jest dla mnie majstersztykiem.

JW.

Taaakkk.... ;-)

Bene - dictus to Benedykt. Ruszcie szkolnymi główkami, jeœli uczono was łaciny. No, co znaczy Benedictus?

Guiscard... w jakim jezyku zostalo napisane to dzielo?? Ja slyszalam ze sa to ciezkie do przetlumaczenia czterowiersze, ktore zostaly napisane w jezyku starofrancuskim i po czesci angielskim... skad szanowny pan takie zdolnosci posiada?????? Ludzie sie latami nad tlumaczeniem glowili... a pan tak po prostu wszystko przetlumaczyl... WOW!!!

wolodia.... benedictus znaczy "blogoslawiony" i co dalej???

@isis jestem historykiem (zobacz mój nick; francusko-normańskie brzmienie nieprawdaż), martwe języki to mój konik:))), a przetłumaczenie centurii Nostradamusa to nie był aż taki problem (jak ma się wersję łacińskš dodatkowo). Gorzej jeœli chodzi o interpretację. Owe czterowiersze nie występujš w porzšdku chronologicznym, no i ta symbolika stosowana przez autora ehhhh.... dużo by o tym pisać. Pozdrawiam

Heil ! Heil Papa ! Hitlerjugend, Wehrmacht, München, Opus Dei, Inkwizycja (Sanctous. Oficio de Fe y Spiritus Sanktus),Watykan... Zapomnijmy o Ewangelii Dobroci No to niech go.... Alez papieza wybrali. Niech Was Bog blogoslawi, bo Papiez pozdrawial, pozdrawial i pozdrawial, a o znaku krzyza nieomal zapomnial. Tanczyl na tym balkonie jak Mike Tyson po walce na ringu. Pozdrawial, podnosil lapki, to jedna, to druga, to obie, to na jedna strone, to znow na droga, to na wszystkie naraz. Jak mu zwrocili uwage, to od razu trzy znaki wykonal i jakies takie "polamane", jakies takie jakby jak "hackenkreuz". Tyle, ze z niego juz stary dziad (78). Moze dlugo nie pociagnie. Mysle, ze go szybko zaciukaja.

moze treme mial!!! pozdrawiam!!!

A dzien wczesniej jak sie "autoproklamowal", jak sam sie oglaszal, ze zostanie wybrany papiezem, to tez mial treme ? Heil Papa !

Romek co ciebie przeszkadza ze to niemiec???

Romek. Właœnie dzięki takim ludziom jak Ty, negatywnie nastawionym wobec innych narodowoœci Hitler zrobił takš "karierę". Sformułowania w stylu "Heil Papa", "połamane znaki niczym hackenkreuz", tršcš o obrazę przedstawicieli wyznawców Chrystusa (piszę to Ja, który nie uważam tego wyznania za jedynš i ostatecznš drogę do zbawienia). No, ale tolerancji w naszym kraju zawsze było jak na lekarstwo. Dałeœ Romek ciała. Zupełny brak klasy. Jesli myœlisz, że rugajšc nowego Papieża jesteœ trendy, to popełniasz błšd. A co do Hitlerjugend, czy wiesz chociaż co groziło wtedy takim chłopaczkom w razie odmowy? W najlepszym razie kulka w łeb, w najgorszym obóz. A jeœli nawet Joseph Ratzinger wstšpiłby do Hitlerjugend z żarliwoœciš i oddaniem (czego nie możemy wiedzieć), to radzę sobie przypomnieć życiorys œw. Franciszka z Asyżu. Siła złego uczynił, ale przez resztę życia odkupił zło, wstšpił na właœciwš drogę. Każdy człowiek ma przecież przyrodzone prawo do błšdzenia, bo nie jest istotš doskonałš, wszechwiedzšcš -tak tak droga Isis, ja za wszechwiedzšcego na pewno się nie uważam:). Doskonale obrazuje to maksyma rzymska: Humanum est errare, insipientis in errore perseverare.

Guiscard bravo!!! a co do Romusia to chłopak jest chyba nieco płytki
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 59
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.