| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Co czujemy po śmierci Jana Pawła II... i Ty napisz co czujesz | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 68 |
|
Nie ma już Ojca Świętego Jana Pawła II wśród nas - żywych, jednak nadal czujemy Jego obecność. Jego słowa nigdy nie zginą. Obyśmy byli dobrymi uczniami Jego nauki.
|
|
|
Dziękujemy za jego serce, za miłość za wszystko co dla nas zrobił.
|
|
|
ja wiem ze to byl jedyny papiez ktory poruszyl ziemie aby wszyscy uslyszeli o Bogu i mowili o nim glosno i nie wstydzili sie tego mimo to sadze ze nie powinno sie nastawiac negatywnie do nastepnego papieza . Sadze takze ze nastepny papiez powinien moc powiedziec ze on tez umie stworzyc wokolo siebie taka atmosfere jaka stawarzal Jan Pawl II .
|
|
|
Hmm..przeczytajcie to....nastepny przyklad jak jestesmy sterowani przez media...to komentarz pod tekstem w Onecie o tym jak wloska gazeta jedzie na polskie otoczenie papieza:
O Pogrzebie .... i O mediach.
Wybralem sie z 9 osobami na pogrzeb Ojca Swietego w srode popoludniu. Granice przekraczalismy w Chyznem, a w radiu bebnili ze na tej granicy trzeba czekac ok 2 H. Wjechalismy na przejscie , dwaj celnicy ,Polak i Slowak, oparci o siebie , jestesmy sami, zadnych kolejek...Jedziemy,minelismy Slowacje,Austrie,wjechalismy do Wloch.Z Polski naplywaja sms-y : WRACAJCIE!RZYM ZAMKNIETY!200 KM PRZED RZYMEM JEST JUZ META ! PO CO JEDZIECIE ! Podjelismy ryzyko i jedziemy dalej. Wyswietla sie tablica ROMA 200 KM , denerwujemy sie i zastanawiamy gdzie zostaniemy ulokowani. 150 , 100 , 50 , 20 , KM - Nigdzie korków nie ma ! Wjezdzamy do Rzymu w czwartek o godz 12 w poludnie. Patrzymy, znak CENTRUM. Jechac? Spróbujemy. Auto parkujemy na parkingu przy Watykanie ! O 14 jestesmy przy katafalku Papieza, i przez 2 godziny tam stoimy bo nie ma juz pielgrzymów. Na drugi dzien pogrzeb. Stoimy w pierwszych rzedach i placzemy za Ojcem Swietym i za tym ze media , szczególnie polskie zrobili ludzi w konia. Nie bylo zadnych problemów z ulokowaniem pielgrzymów bo bylo ich tak malo. Sprawozdawcy z TVP,TVN,POLSAT , powinni powiedziec jaka jest sytuacja, - Wielu pilgrzymów w ostatniej chwili wycofala sie z przyjazdu do Rzymu.
I jeszcze jeden paradoks. Mój kolega spóznil sie na pogrzeb i byl w Rzymie w piatek , 30 minut przed rozpoczeciem pogrzebu. O godz 10,30 stal przy nas na Placu Sw Piotra , a przed soba mial, jak na wyciagniecie reki trumne Jana Pawla II.
A pan Krasko,Durczok,Lis mówili ze....
~Dziwny jest ten swiat..., 2005-04-11 13:09
...................................................................................................
Cyrk powiem wam....
|
|
|
Ja po śmierci naszego kochanego papieża czuję wielki nieogarniony smutek,pustkę,ból,rozpacz.Był kochanym człowiekim,sam wyraz twarzy miał taki dobry,bardzo kocham papieża Karola Wojtyłę.Zawsze Go będę kochać.Bardzo żałuję,że nie mogłam uczestniczyć w jego pielgrzymkach.Obiecałam sobie,że kiedy nastepny raz przyjedzie do Polski na pewno do Niego przyjdę.Spózniłam się...
[%sig%]
|
|
|
Wszyscy czuja zal i bol ,mamy bardzo moralne i pelne podziwu spoleczenstwo.I to wszystko po smierci Jana Pawla II mam nadzieje ze tak tez pozostanie!
Ja osobiscie ciesze sie ,ze istnial taki czlowiek i ze byl moim rodakiem ,bo na wzor moralny i nie tylko ,ciezko w naszym kraju znalesc godnego czlowieka.
|
|
|
Papieze
Powinno byc ogolnie wiadomo, ze papieze (papiezowie?) Jan XIX oraz hiszpan Alexander VI, (Borgia), placili niewyobrazalne wprost sumy (lapowki) aby byc wybranymi. Choc jak twierdzi kosciol to wlasnie sam Duch Swiety wybiera Papieza, lub, ze kardynalowie sa pod bezposrednim wplywem Ducha Swietego. Papiez - Sixto V udawal smiertelnie chorego, az kardynalowie, ktorzy pragneli krotkiego pontyfikatu wybrali go pod koniec XVI wieku. Wtedy dopiero nagle "cudownie" ozdrowial i rzadzil twarda reka przez dosyc dlugi okres czasu. Legenda czy rzeczywistosc ?
Te historie pokazuja, ze papiez mial byc osoba czysta i godna tego stanowiska, choc w Pismie Swietym nie ma na ten temat ani jednej wzmianki. Jak nalezaloby wybierac nastepce Piotra ? Sam Piotr (pierwszy papiez), byl rybakiem ktory zostal wybrany przez samego Jezusa aby mu dopomogl w "budowie kosciola", bycl czlowiekim prostym, ktory pozostawil wszystko, aby isc za "Mistrzem", nawet swa corke, Ponoc mial przynajmniej jedno dziecko.
Od tego momentu ciekawe historie sie same mnoza... Alexander VI trul i mordowal systematycznie kardynalow, posiadal wiele synow i corek w tym z loza pozamalzenskiego a nawet byl kadzirodca i miewal stosunki z wlasna corka Lucrecia. Adrian II zostal ogloszony Ojcem Swietym pomimo iz mial zone i conajmniej jedno dziecko (corka). Obie kobiety zostaly pozniej sciete.
Stefan VI (moze Szczepan VI ?), Papiez od 896 do 897, kazal exhumowac cialo jednego ze swych poprzednikow, Formoso, zeby go sadzic posmiertnie "post mortem", kawalkowac jego zwloki poczym wrzucic do rzeki, konkretnie do Tybru. Benedykt IX uzyskal aby byc wybranym trzykrotnie (!) Papiezem, po raz pierwszy ogloszony zostal Ojcem Swietym w wieku lat 12, a bylo to w roku 1032 !
Byla tez jadna Papieza - papiezyca ? (!), kobieta, ktora zostala wybrana Ojcem Swietym i nastepca Piotrowym w X wieku. Chodzi o znana postac "Jana", zostala wybrana jako Jan VIII. Zmarla w czasie porodu, ktory sie odbywal w czasie jednej z procesji, ponoc cizba tak sie rozwscieczyla poznaniem prawdy, ze papieza - kobiete ukaminiowano.
W czasie sredniowiecza chyba zaden z papiezy nie zmarl smiercia naturalna, i wiekszosc z Ojcow Swietych wybranych za namowa Ducha Swietego, szczezla marnie, a to: w wojnach, to znow otrutych, to z glodu w bedac uwiezionymi w celach, a to dla odmiany znow byli paleni zywcem, a to zakluci nozem, sztyletem, badz ukamieniowani.
Inni marli tez w dziwnych i niezby wyjasnionych okolicznosciach: Benedykt XI zmarl w roku 1304 jedzac sliwki czy figi, ktore otrzymal w prezencie od Papieza Pawla II, ktory w 1471 zmarl na niestrawnosc spowodowana melonem (?).
Papiezowie dnia wspolczesnego nie organizuja juz wypraw krzyzowych, ani nie sa podobno poligamistami, bigamistami itp., lecz pomimo to Kosciol nadal jest ofiara innych skandalicznych zachowan, ktore sa wzburzajace w taki sam sposob. Pederasci i pedofile, jak w przypadku skandalicznych wiadomosci dotyczacych kleru z USA, zapominanie o slubowaniach czystosci, pokory i biedy, oraz coraz dalsze zbaczanie z drogi Ewangelji.
Same Konklawy tez sa wypelnione ciekawymi historiami i anegdotami. Nazwa takiego zebrania, sama w sobie wywodzi sie z XIII wieku, kiedy to kardynalowie zebrali sie by byc doznac natchnienia Ducha Swietego i wybrac kolejnego Godnego nastepce Sw. Piotra. Zebrali sie we Wloszech, w miescie Viterbo, gdzie debatowali i biesiadowali (bez skutku !)przez ponad 3 lata (!). Wreszcie wierni sie zbuntowali i zamkneli tych wszystkich kardynalow "pod kluczem" ('cum clave' po lacinie) oraz poczeli porcjowac jadlo i wino. Zmeczeni glodem i zminem, oraz natcnieni Duchem Swietym obrali szybko Grzegorza X w roku 1271.
A jako ciekawostke chce dodac, ze od czasow Jana II, ktory to sam wybral swoje imie w roku 533, bowiem naprawde nosil poganskie imie Mercurio, wszyscy nastepcy maja prawo do wybierania swego imienia. Gdy spytano Karola Wojtyle o to, jakie imie chce wybrac dla swego pontyfikatu, bez jakiegokolwiek zastanowienia odparl: STANISLAW, na czesc patrona Polski. I tu po raz pierwszy w historii Watykanu, odmowiono papiezowui uzywac wybranego przezen imienia...
|
|
|
po smierci mojego kochanego ojca czuje sie bardzo smutna lecz pocieszam sie ze tam na tamtym lepszym swiecie bedzie mu lepiej
|
|
|
nie wiem czy to przeczytasz, bo minęło już tyle czasu. Mam ochotę cię zapytać, czy to wszystko co napisałe co ci dało? To co się wydarzyło, jego choroba i mierć pokazała jak wielu z nas był bliski. Nie jako papież, ale przede wszystkim jako człowiek. Sam wybór, sposób, imię - to wszystko to tylko otoczka. Ale tak właciwie to nie ma nic wspólnego z nim. Sobš jest się niezależnie od miejsca pobytu, okolicznoci, "zawodu" itp. On był taki sam zawsze, choć z pewnociš wzrastał z każdym dniem. Był kochany jeszcze przed wyborem na następcę Piotra.
|
|
|
Nie rozumiem jak komu może brakować osoby z którš sie nie miało kontaktu na codzień, nawet się jej osobicie nie znało i nie wiedziało jaka jest naprawdę. Człowiekowi może brakować matki, ojca, babci dziadka, siostry, brata, najlepszej przyjaciólki itd. a nie kogo kogo się znało właciwie z telewizji. Cały ten szum w mediach jest poprostu mieszny!!!
|
|
|
Ja tam niczego nie poczułem kiedy papierz odzszedł. Nigdy go nie widziałem na oczy, nigdy nie rozmawiałem...Nie przejołem się zbytnio.
[%sig%]
|
|
|
Hmmm...
Nigdy już nie spotkamy takiego papieża takiego jakim był Jan Paweł II
Był on naszym papieżem
Był polakiem i to go wyrózniało ! ! !
Pozdr wasz ^^CUDAK^^
|
|
|
Nie zawsze podobala mi sie polityka Papieza. Zdaje sobie z tego sprawe, ze nie wszyscy na swiecie go sluchali i traktowali powaznie, po pierwsze dlatego, ze byl Polakiem, a po drugie dlatego, ze byl chory. Patrzac na Jego cierpienie i dewastacje pozycji Kosciola Katolickiego dziekowalam Bogu, ze mogl wreszcie odejsc z tego padolu rozpaczy. Papiez Jan Pawel II mogl byc naprawde wielki i mogl miec naprawde wielki posluch u wiernych. Byl niezalezny i dlatego uknuto zamach na niego. Mysle tez, ze byl kontrolowany HAARP-em. Wszystko mi na to wskazuje !!!!
|
|
|
Wszystkie rzeczy, ktore naocznie kazdy widzial u Papieza Jana Pawla II, HAARP mi robil. A wiec : slinienie sie, trzesienie reka, znieksztalcenie glosu, powolne ruchy i blokade gardla.
Wszystko to w roznych okresach praktykowano na mnie.
|
|
|
Napisałem to po mirci papierza. Smutek w sensie stracenia czego cennego, oczywicie w sensie duchowym. A pustka zostaje;/ Ale czemu miałem ze łzami siedzieć w koncie pokoju przez 3 dni? Bo papierz umarł? Nawet go nie znałem! Więc po czym tu płakać? Czy które z was płakało bo kto zginoł na drugim końcu wiata?
No włanie. To samo czułem po stracie paperza.
[%sig%]
|
|
|
Nie mej się ze mnie. miej się z szczurka:-) Może mag wam kiedy objani.
[%sig%]
|
|
|
"A zwłaszcza że papierz mówił co innego a ludzie słyszeli co innego...nie rozumieli."
Wysiłek staruszka szedł na marne. To nie boli?
[%sig%]
|
|
|
Ojcze więty Janie Pawle || odszedłe od nas i teraz czujemy pustke żal ale dlaczego?!!!!!!!!!!! dalaczego?!!!!!!!!!
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 68 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |