| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| WANTED | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 31 |
|
WANTED:
Ktoś kto będzie w stanie wytłumaczyc istocie zmanipulowanej o ksywie "Brat:)" iż dogmaty zinstytucjalizowanej religji nie mogą, ani nie powinny być wogóle wykorzystywane w inteligentnej dyskusji. Osobnik proszony jest o wytłumaczenie, że ludzie na pewnym poziomie nie uznają dogmatów i opierają się tylko na dowodach rzeczowych w postaci podań , malowideł , tekstów itd. Widziany na wielu wątkach , poszukiwany , atakuje i sabotuje dyskusje sprowadzając je do jałowych zmagań. Gdyby nie jego bezsensowne , długie wypowiedzi byłby osobą NIEZWYKLE CENIONĄ ,za poświęcanie swego czasu na forum. Ale Brat:) nie dysponuje argumentami , sam stwierdzając , że jest prostym człoweikiem nie zastanowi się zanim odpisze. Osobnikiem zasłużonym w walce z ignorantem jest dyskutant "Leto" , który walcząc z nim na wszystkich frontach , topicach itd. Pomimo szczęku żelaza i jęczenia nie odniósł zwycięstwa. Wina nie leży po jego stronie , gdyż Leto operował językiem niezywkle złożonym , językiem ludzi oczytanych. Przkonany o swej dziejowej misji nawrócenia na myślenie Brata nie odniósł sukcesu. CO WIĘCEJ, Brat:) został utwierdzony JESZCZE BARDZIEJ NA SWOIM STANOWISKU. Ostatnio widziany walczący z "duchem" tego forum i próbujący wciągnąć w dłuugie i bezsensowne dyskusje.
Po przedstawnieniu sytuacji zwracam się z prośbą do Brata:) i wszystkich, którzy będą z nim dyskutowali na tym forum, o to , aby nie zmagali się z nim w dyskusji o fakty , ale o sposób myślenia. Zwracam się z prośbą do tak prawdawnych uczestników forum jak : "szlachcic" , "MOSKIT" . "Sew" i inni , do wzięcia udziału w dyskusji i pilnowania , aby wątek nie wymknął się z pod kontroli.
Dziękuję
|
|
|
hmm... cieszę się że wysoko mnie cenisz Winter... Natomiast jak już mówiłem skoro nie masz nic ciekawego do powiedzenia w dyskusi to nic nie mów. Tak będzie lepiej i dla nas i dla wszytskich...
hmm... Leto zawsze wskaujesz na nieprawidłowości w moim myśleniu - teraz moja kolej poatrz i ty na swoje... :)
Proszę o dokonanie porównań, analiz i wyciągnięcie wniosków:
1.
"...jak sami widzicie, NIGDZIE nie ma tu mowy o racjonalnym dowodzeniu prawdziwości dogmatu..."
"...Ale NIE jest prawidłowym obrona fałszywych dogmatów."
No może nie jestem tak inteligentny jak Leto, bo nie rozumiem jego stwierdzeń poprawnie, < zresztą On moich też nie skoro mówi że bełkoczę zadając pytania > ale od razu rzuca mi się w oczy nieścisłość tych dwóch założeń. One nawzajem siebie wykluczają... zresztą sama definicja dogmatu jest pogmatwana i źle wyjaśniona < choć, być może autor dobrze myślał tylko w oparciu o powszechnie panujący racjonalizm źle napisał >, a poza tym na każdym etapie sama siebie wyklucza...
2.
"...Dogmat z samego swojego założenia (7b) nie powstaje w oparciu o fakty, tylko o założenia (7a). Zazwyczaj też wywodzi się bezpośrednio z legendy (9), którą ktoś kiedyś uznał za fakt historyzny (6)...."
Dogmat mój drogi powstaje nie w oparciu o założenia < a już wogóle nie ma nic wspólnego z legendą >.
Tutaj pozwolę sobie zastosować w użyciu dwie definicje: Waszą i moją
wasza:
DOGMAT - IDIOTYCZNE GADANIE FANATYKÓW RELIGIJNYCH KTÓRZY NIE WIEDZĄ CO MÓWIĄ A MÓWIĄ I YWEIRDZĄ GŁUPOTY DAWNO PRZEKREŚLONE PRZEZ NAS < LUDZI MYŚLĄCYCH I PATRZĄCYCH IDEALNIE NA ŚWIAT > OCZYWIŚCIE TYLKO DLATEGO BO TAK, NIE PODAJĄC ŻADNYCH DOWODÓW
moja
dogmat - inaczej kanon, założenie na którym opiera się < ogólnie > wiara. Ale nie tylko dogmaty występują też w życiu codziennym. Dogmatem wiary np jest że Jezus Zmartwychwstał, co nie jest oficjalnie potwierdzone przez świat naukowy tylko przekazywane przez tradycję i łączone z faktami historycznymi < zniknięcie jezusa z grobu odnotowano w kronice Rzymian >. Dogmat z dnia codziennego < np dobrego wychowania > polega na tym, że witamy znajome nam starsze osoby. Wbrew obiegowej opinii dogmat to nie zwyczaj, to założenie wynikające z ludzkiego przyzwyczajenia czy wiary. Synonim dogmatu - kanon. Antonim dogmatu - pseudodogmat < który jest zniekształconą przez grupy ludzi wersją dogmatu >
Pozdrawiam a resztę wypowiedzi pozostawiam do waszego wnikliwego wzglądu. kiedy wreszcie popatrzycie faktycznie bezstronnie a nie stroną waszego "rozumu " to wtedy zobzczycie nieścisłości i dziwaczne przekręty, które dla dziecka z przeczkola < nie katolika tylko bezstronnego > byłyby widzoczne gołym okiem...
Pozdrawiam:)
|
|
|
Chylę czoła przed wielkim umysłem. Ty umiesz rozumować, ja - tylko z encyklopedii przepisać... Mam na myśli te trzy znaczenia poprzedzone "-".
|
|
|
hmm... nie jestem taki pewien czy ty nawet z encyklopedii umiesz przepisywać Leto... bo jeśli chodzi o kościół to jak już nieraz pisałem < i jak pewnie nieraz napiszę >
1. kościół - instytucja i budynek
2. kościół < NIE TYLKO KATOLICKI > wspólnota wierzących np. Katolików, Muzułmanów, Buddystów... :)
No to tyle - cieszę się że zrozumiałeś swoje błędy :)
|
|
|
W życiu nie słyszałem o "Kościele Muzułmanów".... Pojęcie "Kościół" raczej odnosi się wyłącznie do Chrześcijaństwa... No, ale może jestem zapóźniony i ostatnio Watykan ujawnił jakieś kolejne, starannie ukrywane wiadomości....
|
|
|
Tak Leto, widać nie byłeś najnowszej definicji... Kościół to wspólnota ludzi wierzących - więc w języku polskim prof. Mroczek może użyć : Kościół muzułmanów, społeczność kościelna buddystów, baptystów... kościół Żydowski :)
Cieszę się że mogłem Ci w tym pomóc :) A zgryźliwą uwagę traktuję w świetle powyższego tlumaczenia jako żart...
|
|
|
Prosze bardzo... Z przyjemnościa o nim poczytam jak już się rozwnie i jak skorumpowani i zmanipulowani z pewnością dla ukrycia prawdy będą starali się Go rzobić. Właśnie dzwonię do biskupa, mojego mafijnego kolegi, żeby miał na Ciebie oko...
Tak Leto - kościół fanatycznych Chrześcijan i Kościół Fanatyków UFO...
Ciekawe co gorsze...
Ale co gorsze to czas pokarze...
wiesz mam swojego faworyta... Ale nie powiem który...
Pozdrawiam:) :D :D :D :) I nie bierz moich słów na serio - są one podyktowane goryczą i przepraszam za nie :)
|
|
|
Jadnak nikt nie spełnił warunków, jakie postawiłem w Wanted. Zaczynam twierdzić, że Brat jest niereformowalny, co zresztą było oczywiste.
Tylko nie wyjdź katolikiem, Oldzie :D
|
|
|
Więc Leto źle z Encyklopedii przepisał ? ;)
Dziękuję ponownie Winter, było wesoło.
|
:D :D :D :D :D :D
He he he Wy to macie tematy... zamiast zająć się rozmową to zajmujecie się głupotą... faktycznie trzeba zrobić "katolicki najazd" a to forum :D
No dobra żartowałem :) "katolickie najazdy" już są nieaktualne :) Ale nie zrezygnuję - bo nadal nie podaliście nic czego nie wiedziałem lub czego nie dostrzegałem aby zmienić mój światopogląd :D :D :D
WANTED nadal aktualne :D ;) :D
Choć teraz chyba założe pdobne wanted na forum wiara.pl :D
Wszytkiego dobrego :) Pax vobiscum :)
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 31 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |