| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Kler szykuje stosy | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 34 |
|
"Kod Leonardo da Vinci" zyskał ogromną popularność / AFP
Po miesiącach "nadstawiania drugiego policzka", Watykan ostro zaatakował powieść amerykańskiego pisarza Dana Browna "Kod Leonarda da Vinci".
Pisze o tym dzisiejszy amerykański dziennik "International Herald Tribune".
Według gazety, Watykan twierdzi, że chrześcijanie nie powinni kupować, a nawet czytać tej książki.
Arcybiskup Genui i były sekretarz watykańskiej kongregacji Nauki Wiary, kardynał Tarcisio Bertone w serii wywiadów dla różnych mediów mówił - zauważa gazeta - że powieść to archetyp "antykatolickich uprzedzeń", pełna "wulgarnych kłamstw i manipulacji" na temat historii Kościoła, a szczególnie roli Jezusa.
"IHT" dodaje, że wczoraj w nocy Bertone zwołał w swoim genueńskim biurze specjalną konferencję prasową na temat powieści Browna.
"Jestem naprawdę zszokowany, że książka oparta na tak wielu błędach i licznych kłamstwach, mogła osiągnąć taki sukces - mówił cytowany przez dziennik kardynał - Jeżeli wyszłaby podobna książka pełna kłamstw o Buddzie, Mahomecie czy (...) historii holokaustu, ciekawe co by się stało".
Gazeta dodaje, iż rzadko zdarza się, aby hierarcha kościelny krytykował popularną opowieść. Jednak "Kod Leonardo da Vinci", który sprzedał się w 25 milionach egzemplarzy i został przetłumaczony na 44 języki, wywołał wiele bólów głowy w Kościele katolickim.
|
|
|
No właśnie? Gdzie istnieją? np Afrodyta to bogini, ale powstała na skutek wierzeń. Nie chodziła sobie po świecie.
|
|
|
Papierz się pisze przez z kropką a głupota i nienawiśc nie jest dobrą platformą do dyskusji.Ci co tak pluja na Rydzyka czy też Giertycha są tacy sami operują argumentem nienawiści i razem buduja stosy.Jak mówil Lec "głupota nie zna granic gdzie stąpnie tam jej terytorium".To jest żałosne że zamiast do logicznej dyskusji iprowadzenia sporów internet wykorzystuje sie do wylewania pomyj na głowy przeciwnikow,jeśli jestesmy tacy odważni podawajmy swoje prawdziwe dane na zakonczenie dyskusji a nie chować sie za zmyślone niki.Naprawdę żałosne.
|
|
|
Jeśli dla ciebi autorytetem jest jakaś amerykańska gazeta to współczuję,nie wypowiadam sie natemat tej ksiązki bo nie czytalem i nie gustuję w tym gatunku literatury i nie mogę powiedziec czy obraziła uczuci katolikow czy tez nie.Ale mam wrazenie że wszyscy ulegają modzie ataku na kosciół katolicki.Ja nie jestem kościólkowy lecz uważam że kościół katolicki mimo swoich wad niesi bardzo ważne posłanie szacunek do ludzkiego życia,a jeśli tak dalej sprawy się potoczą to jest kwesti 10-20 lat ludzi po czterdziestce będzie się stawiac pod murem tylko czy nie będzie za póżno na otrzeżwienie kochani postępowcy
|
|
|
Strzelcu!
Pozdrawiam rozsądny glos w dyskusji....
Pytanie, dlaczego reakcja Watykanu jest tak ostra, mimo, ze ksiązka jest kiepściutka.... fajny pomysl, ale nie Browna....
O co tak NAPRAWDE chodzi....?
|
|
|
Sagittarius przez dwa tt Panie intelektualny - Tacy jak Ty są betonem myślowym .
|
|
|
Tobie i podobnym do Ciebie .
Sagittarius Nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee !!!!!!!!!
Mroczny przedmiot pożądania twojego Mrocznego Ja jest zły .
Nad tym popracuj.
|
|
|
HAJL UND SIG NI WIDER KRIG ! :))))
no siemasz kolorowo -szary koleszko
a czy zastanawiałeś się nad taka sprawą , jesteś nieuleczalnie chory
np na raka .....nagle okazuje się ze wynaleziono cudowne lekarstwo .
Ono ślicznie działa i zdrowiejesz . po kilku latach wychodzi na światło dzienne
wiadomość iz firma zabijała zdrowych ludzi by otrzymać to lekarstwo -jak się ma wtedy twoje samopoczucie ?
jeśli ok , proponuje się przenieść do lasu gdyż jestes zwierzęciem
jeśli nie ok czytaj dalej :)))
Moralność i Wiara sa wartościami i nie są na sprzedaż
źródła od których ww pochodzą muszą być czyste jak one same
Nie wiem jak Ty ale ja i miliony ludzi na świecie nie chcemy
by dla stworzenia Wiary -zabijano ludzi , fałszowano zdarzenia
Poza tym Watykan jest właścicielem potężnej firmy Immobiliare
,która posiada najdroższe nieruchomości na całym świecie
, interesy poboczne -nie zawsze legalne
U nas na Dolnym Śląsku , był sobie niedawno taki fajny proboszcz ks Matkowski
Założył fundację im Św JAna Bosko i za jej pomocą zmonopolizował kilka rynków kościoła m.in budownictwo , nagłośnienie .Pobrał kredyty na kilkaset osób ok 500 tys euro , był w trakcie budowy pod płaszczykiem ośrodka dla dzieci -luksusowego ośrodka rekreacyjnego , grał na giełdzie Londyńskiej pieniędzmi KGHM , z Krzysztofem Krafczykiem oskarzony o przemyt i handel haszyszem , a w końcu
jego przyjaciel -właściciel m.in. księgarni im Jana Bosko zostaje brutalnie zamordowany we Włoszech -strzałem w głowę .I teraz najlepsze -jego zwłoki
przywozi do Polski tajemniczy człowiek z glejtem watykańskim -prawdopodobnie Jezuita (świadomi wiedzą kim sa Jezuici rzeczywiście)
Nie jest kontrolowany na granicy -jak doniosła nasza policja , na granicy nie ma śladu o o ficjalnym przewozie zwłok...
i teraz ja się pytam
kochamy gołębie ??
\\
czy kochamy też dzikie sępy za nie przebrane
???
powodzenia !evam!
p.s.
WSZYSTKO CZEGO POTRZEBUJEMY BY ZNISZCZYC TEN MARNY ŚWIAT -TO ŚWIATŁO :)))
ŚIWATŁO PRAWDY
|
|
|
watykan to grzyb
...i musi odejść
na pułkę z groźnymi Starociami
|
|
|
A co ta książka ma wspólnego z wolnomyślicielstwem.....?
Tragiczne jest to, ze jak wyszła książka "Święty Grall, Święta Krew", to pies z kulawą nogą się tym nie zainteresował, a to ONA była inspiracją dla Browna...
Moze wiec lepiej poznać orginał, bo podniecanie się Brownem jest typowe dla popkultury, o inteligencji której nie warto dyskutować....
Podejrzewam, ze dlatego Watykan tak ostro zareagowal.... Bo wie, że nikt nie bedzie zgłębiał tematu, by dowiedzieć sie czegos wiecej, tylko poprzestanie na powierzchownym "liżnięciu" tematu....
Tak, jak niestety Wy to robicie.....
Pozdrawiam. :)
|
|
|
Opus Dei jest prałaturą personalną Kościoła katolickiego. “Opus Dei” oznacza “Dzieło Boże”. Pełna nazwa brzmi: Prałatura Świętego Krzyża i Opus Dei. Nazywana także krócej Prałaturą Opus Dei, lub po prostu Opus Dei.
Dalej
Posłannictwem Opus Dei jest krzewienie wśród wiernych chrześcijan każdego stanu zasad życia w świecie zgodnego z wiarą i w ten sposób przyczynianie się do ewangelizacji wszystkich środowisk społecznych. Inaczej mówiąc, szerzenie orędzia o tym, iż wszyscy ochrzczeni są powołani do świętości i głoszenia Ewangelii, jak przypomniał Sobór Watykański II (por. Konstytucja Lumen gentium, 32 i 33).
Do powyższego tekstu :
Ci nie ochrzczeni niestety muszą odejść i szkoda no ale tak wyszło poprostu Oni nie mieli tego szczęścia Pa nie ochrzczeni Pa .
|
|
|
biblia jest ksiega rewecji, da vinci kod jest tylko kolejna ksiazka...
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 34 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |