| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Magia, Ufo, Duchy, Wampiry itp. | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 415 |
|
Witam. =)
Są posty o każdym z osobnych tematów, więc postanowiłam zebrać je wszystkie razem. Zapraszam do udziału w konwersacjach. :) Jeśli ktoś ma jakieś pytania do mnie, (albo chciałby mi powrzucać :] ) można się ze mną skontaktować przez e-mail.
Serdecznie pozdrawiam :*
|
|
|
Karina...
Po 1) jestem dziewczyną =)
Po 2) Wiedza medyczna w czasach, gdy wierzono w instnienie wampirów, była znikoma, toteż wszelkie oznaki wampiryzmu: długie kły, rany od "ukąszenia", nowe paznokcie były albo chorobami, albo zwykłymi procesami towarzyszące w procesie rozkładu ciała. Niestety nie mogę sobie przypomnieć dokładnych nazw tych chorób, bo były to długie nazwy pochodzące z języka łacińskiego, ale obiecuję, że specjalnie dla dokładniejszego ich wyjaśnienia znajde je. :)
Do usłyszenia =)
|
|
|
W wampiry nie wierze..
W duchy wierze.. ostatnio coraz bardziej.. szczerze to nigdy sie tym nie interesowalem.. do poki moja najlepsza przyjaciolka mi nie powiedziala o tym co ją spotyka.. kazdej nocy.. zostalem z nia raz do pozna na gg.. czulem ze sie bala.. sam sie balem.. przechodzily mnie dreszcze gdy mi pisala o tym co w danym momencie slyszy.. ze czuje czys oddech na sobie.. wiem ze to sie dzialo naprawde.. ja nigdy nie doswiadczylem tego osobiscie. ale wierze mojej przyjaciolce.. najgorsze bylo to ze nie bylem jej w stanie pomoc...
Wiesze w Boga i w istnienie Szatana.. w zielone ludziki tez :P
|
|
|
Witam ponownie... :) Poszukiwania nie trwały zbyt długo. Oto dokładniejsze wyjaśnienie poszczególnych "cech" wampira:
1. KŁY - Z medycznego punktu widzenia zjawisko to było spowodowane dysplazją ektodermalną, chorobą dziedziczną, w wyniku której niektóre zęby były krótkie i tępe, a kły przybierały na ich tle nienaturalnie długiego i ostrego wyglądu.
2. RANY - Według dawnej ludności były to znaki zaatakowania przez wampiry. Tymczasem wiele chorób skóry, jak np. pęcherzyca zwykła, powoduje powstanie ran przypominających ukąszenia.
3. PAZNOKCIE - Twierdzono, że wampir ma nowe-świerze paznokcie. Tak na prawdę to podczas rozkładu ciała paznokcie mogą odpaść, ale nie będą zastąpione przez nowe, jedynie skóra na palcach się kurczy co daje wrażenie jakby była nowa.
4. PICIE KRWI - Ludzi twierdzili, że jeśli ktoś ma fioletowe wargi musi pić krew innego człowieka. W rzeczywistości była to choroba - twardzina skóry, która powodaowała nabierania przez wargi fioletowe koloru.
P.S. Przepraszam za niedociągnięcie w poprzedniej wypowiedzi... nie wiem dlaczego odniosłam wrażenie, że były to łacińskie nazwy... Musiałam sobie coś pomylić. :P
Jeszcze raz przepraszam.
Pozdrawiam
|
|
|
Nie wiem czy istnieją czy nie.. ale przyznać trzeba, że to temam-rzeka.
C z y z n a c i e j a k i e ś f a j n e l i n k i d o t a k i c h t e m a t ó w ?
to najnowszy, dopiero koleżanka mi przysłała (podobno fajne):
http://sylene.blog.onet.pl/
a to wypróbowane, nawet ciekawe:
http://www.dzieci.ciemnosci.prv.pl/
|
|
|
Tak Haghi,,-nawet jeśli bedzech jest patologią zdrowia ,,to -właśnie każde OOB jest poprzedzone bezdechem,,,-KAŻDE
|
|
|
Wegług mnie wampiry istnieją........... Przynajmiej tak mi sie wydaje...... Bo te wszystkie zapiski w księgach nie wyzsały się z palca !
|
|
|
Ale te zapiski w księgach są stare... Stare czyli za czasów gdzie wiedza medyczna była na poziomie... no żeby nie przegiąć BAaaaaaaaaaaaaaaaaardzo niskim.
Ale Twoich wierzeń nie zmienię. Pozdrawiam. :)
|
|
|
Hmmm...Gothica, jestes bardzo mądrą dziewczyną...zgadzam sie z Tobą...
:*:*:*:*:*:*:*
|
|
|
Dlaczego na tym temacie gaworzycie tylko o wampirach?
ja tam wole duchy lub zielonych ludków
|
|
|
Gaworzymy tylko o wampirach, bo akurat to było poruszone. :P Ale jesli chcesz coś konkretnego :D To tez możemy obgadać zielone ludki czy duchy :D
|
|
|
Siedziała przy filiżance kawy w mełej zwyczajnej, paryskiej kafejce. Wyglądała jak każda, normalna, młoda kobieta, ubrana w obcisłe spodnie i różową koszulkę. W dłoniach trzymała telefon i widać było, że jest zajęta pisaniem SMS'a. Zwykła kobieta? Tylko dlaczego w tym krótkim, elektronicznym tekście prosiła Daniela o spotkanie tak czarujące, jak to miało miejsce 343 lata temu? Dlaczego pisała, że drażni ją Mar, i że trzysta lat u jego boku to stanowczo za wiele. I dlaczego czuje się słaba, choć krwi przelewa się dziś sporo i nie czuje się spragniona "energii"?
|
|
|
Wybacz MareM. :( Ostatnio nie mam najlepszych dni i mam same dołki. :( Mój były chłopak i przyjaciel, który był dla mnie jak brat nie chca mnie znać. :( W ogóle... wszystko szlag trafia ;(
|
|
|
To ja Cie przepraszam. Nie chce sie wcinac, ale takie przypadki sa dosc czeste w dzisiejszej dobie (stres, pogon za pieniadzem, nieuzasadniona zazdrosc), to minie. Wiesz, zyjemy w czasach "agresji przenoszonej". Cos sie komus nie uda w jednym m, drugim miejscu wiec pojawiajac sie w trzecim - wywala tam cala zlosc, nie zdajac sobie sprawy jak wielka krzywde czyni. Ja jestem pewien, ze ta osoba (kiedy juz sobie poradzi z samym soba) znow zechce Cie znac i to dobrze. A tym czasem - Gothica, pomysl ile takich rozczarowan musiala przezyc Matylda, ktora spedzila z mezczyzna 300 lat, a wczesnie? Ho, ho? Wieczorem napisze Ci kim jest Mar i co laczy Matylde z Danielem. Pzdrawiam bardzo.
|
|
|
Gothica, jesli chcesz porozmawiac napisz na moja poczte. To nie jest tak, ze swiat sie konczy na jakims niedomknietym rozdziale. UWIERZ!!! A wampiry wcale nie gryza :) Matyla mi o tym mowila.
|
|
|
Gothica, Twoja ostatnia wypowied mnie powaliła...siedziałem przed ekranem i czytałem ja wielokrotnie...
Teraz juz wiem że nic nie rozumiem...dosłownie nic...
|
|
|
Wallook, nie dramatyzuj. Osoba, taka jak Gothica, interesujaca sie wampirami, tez moze miec swoje priblemy zyciowe. Ty ich nie masz? Wyobraz sobie, zy WAMPIRY tez maja problemy, a najbardziej przezywaja zawody milosne, uwierz. Zycie!!!
P.S.fajna masz ksywke.
|
|
|
Matylda - z wygladu przpomina mloda kobiete, ok. 28 lat. Ma dlugie ciemnoblad wlosy, ktorych nigdy nie farbowala, wzrost - 168 cm, szczupla budowa ciala, maly biust, ale tak naprawde, Matylda zyje na tym swicie 805 lat. Powiesz - stary, ale sciemniasz - i dobrze. Sa osoby, ktore powiedza, ze to bzdury, i oni maja racje, ale sa osoby, ktore mysla inaczej, ktore wierza, i one tez maja racje, poniewaz, punkt widzenia zalezy od punktu patrzenia. Ale przejdzmy do sedna. Matylda przyszla na swiat 13.04,1200 roku w Genui, miescie, w ktorym pozniej urodzil sie Paganini. Byla zwykla, drobnomieszczanska dziewczynka, wychowywana w dosyc surowych, religijnych zasadach. Do 13 - roku zycia, ksztalcila ja guwernantka - Genoweffe, bardzo madra kobieta. Wpoila jej proste zasady zyciowe, nauczyla ja literatury wloskiej, jezyka francuskiego oraz greki i laciny. Poznala matematyke, fizyke, biologie, podstawy filozofii, a ponadto gre na gitarze i fortepianie.
Mam kontynuowc? Npiszcie, znam Mtylde osobiscie.
Bardzo wszystkich pozdrawiam. Bardzo.
|
|
|
Marem...lubie Cie.
Moja wypowied miala sens o ktorym nie wiesz...
A co do ksywki to jej historia jest...dziwna
"The druid has awaken"
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 415 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |