| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| ...DO MIĘSOŻERCÓW..... | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 130 |
|
Kiedyś , w któryms z postów obiecałam ze szerzej wytłumacze sprawe jedzenia mięsa......
Pierwszym i decydujacym powodem ,uzasadniającym konieczność wyłączenia mięsa z diety ,jest fakt ,ze człowiek NIE NALEŻY do istot mięsożernych,tylko do roślinozernych a ścislej ze jest przystosowany do zywienia sie owocami....( nie znaczy to ze ma jesc tylko owoce,bo wiekszosc z was pewnie zaraz wybuchnie ironicznym smiechem).Nalezymy przeciez do rzedu naczelnych,podobnie jak nasi najblizsi sąsiedzi z drabiny ewolucyjnej i w systematyce ssaków-małpy goryle ,szympansy i orangutany......
No dobra ale nie bede zanudzać a poprostu udowodnie naturalne przystosowanie człowieka do pokarmu roślinnego.......Porównam cechy drapieżników z owocożernymi.....
1.Zęby drapiezników charakteryzują sie tym ze siekacze są słabo rozwinięte podczas gdy trzonowe są ostre,długie spiczaste.Natomias u orangutan ,podobnie jak u człowieka siekacze są rozwiniete dobrze a trzonowe są płaske,przystosowane do rozgniatania i rozcierania pokarmu
2.Slina mięsożerców ma skład potrzebny do trawienia białaka zwierzecego:nie zawiera ptialiny przeznaczonej do trawienia skrobi ,jej odczyn jest kwasny,Slina owocozercy jest alkaiczna,przystosowana do trawienia skrobi i cukrów zlozonych.Taki tez jest sklad ludzkiej sliny
3.żąładek mięsozercy ma kształt okragłego woreczka i wydziela 10 razy wiecej kwasu solnego niz zaladek zwierza roslinozernych,Kształt żołądka rosl. jest zupelnie odmienny,bardziej posluzny o zlozonej strukturze
4.Jelito mieskozercy jest trzy razy dłuższe niz jego tułów,natomias jelito roslin. jest dluzsze od tułowia 12 razy.I taka jest wlasnie dlugos jelita ludzkiego
5.Wątroba wszystkich roslinozercow ,podbnie jak i u czlowieka posiada zdolnosc do eliminowania niewielkich ilosci kwasu moczowego,Natomias wątrobamiesozerców jest wiele bardziej aktywna,zdolna do usuwania w organizmie 10 do 15 razy wiecej kwasu moczowego niz watroba orangutanai czlowieka
6.Rece owocozercow i czlowieka sa zaopatrzone w dlugie i ruchliwe palce przystosowane do zrywania owoców podczas gdy konczyny drapiezników maja twarde ,ostre pazury, sluzace do zabijania i rozdzierania miesa.
7.Skóra drapieznków, w przeciwienstwie do skóry owocozerców nie ma porów i nie wydziela potu.
8.Język mięsozerców jest szorstiki a owocozerców gładki.
w trakcie dyskusji jezeli takowa zaistnieje bede mówic dalej........
|
|
|
Kosmici IV gęsstości nas jedzą to i my możemy jeść stworzenia II i niższej. Taka jest kolej rzeczy i harmonia wszechświata. I pamiętajcie: ROŚLNY też żyją.
|
|
|
Luki-jak basz dawac takie durne komentarze to bardzo cie prosze nie wypowiadaj sie na moim poscie.....
|
|
|
martyna to co ja mam jeść bo do obiadu już tylko godzina a jeść mi się chce a tu :
tego nie , tego nie , to co jeść
a ta śruta to co takiego ????
|
|
|
No cóż Martynko przepraszam za moje infantylne podejście do tego tematu ale nie potrafie inaczej.. zaraz pozabijamy sie o to kto co je na śniadanie. A co powiesz na usytuowanie oczu człowieka z przodu głowy a nie po bokach co jest cechą roślinożerców? Nie chce tu sprowadzać ludzi do tego by Nas porównywać do zwierząt bo nimi nie jesteśmy.. Hmmm teraz tak sie zastanowiłem i wiecie co WIEM - człoweik jest po prostu uniwersalny. Możę przeżyć żrąc trawnik i równiedobrze wcinając chrząszcze wszelkiej maści. Nie udowodnisz MArtynko tego że jesteś my roślinożerni tak samo ja nie udowodnie że jesteśmy mięsożerni. POzdrawiam i ide jeść śniadanko, co prawda troszke późno ale napewno zjem kawałek jakiegoś prosiaka.:D
[%sig%]
|
|
|
To , że czegoś nie widzisz czy nie słyszysz nie oznacza , że to nie istnieje martyna. Rośliny nie bronią się przed nami w sposób dla nas zauważalny ale to nieoznacza , że się nie bronią. Miały mnóstwo czasu by wytworzyć odpowiednie mechanizmy obronne. To nie przypadek, że gąsienica nie dojada liścia do końca. Im dłużej je dany liść tym bardziej staje sie on trujący dla niej. Mamy roślinki za takie niewinne i bezbronne itp. Nic bardziej mylnego. One nie są wcale lepsze od nas i tak jak my chcą przetrwać w tym świecie za wszelką cenę i to najlepiej w stanie jak najmniej naruszonym.
martyna zanim zarzucisz komuś mówienie totalnych bzdur poszukaj informacji na ten temat. Inaczej wyjdziesz na kolejnego niby ekologa, który swą wiedzę czerpie ze źródeł bajkowych lub "takwidzimisiowych". Poza tym wiedzę na temat budowy anatomicznej i fizjologii też powinnaś zaktualizować bo to co piszesz to bajki. Skąd czerpiesz np informacje o tym, że uzębienie człowieka jest typowe dla roślinożercy?! Tak? Naprawdę? To dlaczego człowiek posiada kły!! Który roślinożerca posiada kły? Kły zaś posiadają drapiezniki! Czy zatem te kły człowieka są po to by łapał nimi uciekające przed nim owoce?!
To był pierwszy lepszy przykład z brzegu ale we wszystkich twoich wywodach są tego typu błędy.
|
|
|
nibir
jestes biologiem,naukowcem lub chocby lekarzem??pewnie nie
a moje informacje sa zaczerpniete z tych zrodel wiec nie podwarzaj zdania oosb ktore znaja sie na tym tysiac razy lepiej od ciebie!To jest udowodnione!!
co do roslin-zgdadzam sie z tobą-one tez cos czują i orientuje sie troche w tym temacie aczkolwiek one nie mają oczu,duszy,świadomosci itd....
CZłowiek nie musi nic jesc!
ale zacznijmy od tego ze nie bedziemy jedli zwierzat......oszczedzimy im wielu przykrości
|
|
|
Albo może zacznijmy od tego, że popełnimi zbiorowe samobóstwo a wtedy na pewno już żadnej więcej istoty nie skrzywdzimy. Co do mojego wykształcenia to zapewniam cię, że mam odpowiednia wiedzę w tym temacie.
Odpowiedz mi zatem na pytanie.
Po co roślinożernemu (wg ciebie) człowiekowi kły skoro nie jest drapieżnikiem??
martyna potrafisz to wytłumaczyć? Skoro je posiada to jest wszystkożerny! Czy krowa posiada kły? Albo taki koń. Długość jelita też nie świadczy o rodzaju pokarmu jaki dany zwierz spożywa. Niektóre roslinożerne posiadają bardzo krótkie jelita a mimo tego potrafia trawić efektywnie rośliny.
A co do duszy to posiada ją wszystko. Nawet ziarnko piasku.
Pozdrowienia dla ciebie martyna, okrutna ;-) pożeraczko roślin
|
|
|
martyna Ty przestan powolywac sie na naukowcow, a zacznij sama logicznie myslec !!!!
Naukowcy jednego roku mowia zeby kartofle jesc, a drugiego zeby nie jesc. Nikt tyle bredni na tym swiecie nie wymyslil jak naukowcy, ktorzy opanowali mozgi prostakow.
|
|
|
Sposób odżywiania jest sciśle powiązany z ludzką świadomością dlatego Ci ludzie, którzy uznają samych siebie za istoty będące tylko ciałem a ich życie to walka o przetrwanie, będą spożywać mięso i to właśnie będzie im służyło.
Ludzie uznający siebie za duszę-jaźń posiadającą ciało i żyjącą po to by doświadczać radości piękna i miłości nie bedą spożywać mięsa, co najwyże będą delektować się owocami roślin.
Ci ostatni wiedzą, że jako dusza-jaźń są niesmiertelni i wieczni więc nie potrzebują materialnego pokarmu tylko energii do utrzymania swojego narzędzia doświadczania, którym jest ciało.
POZDRAWIAM
|
|
|
Kombinujesz!
jak mam swiadomosc jazni, a pracuje ciezko, moze nawet w zimnie, to potrzebuje duzej dawki bialka.... I tyle.
Dusza jest niesmiertelna, ale cialo nie...
Jak ktos ma takie mozliwosci, to niech zywi sie owocami....
Ale jesli cialo domaga sie bardziej konkretnych rzeczy.... ?
|
|
|
Heeeeej ja też wiem ze mam dusze i jest mi ona stokroć cenniejsza od ciała!! a mięsko jem aż tylko chrupie
|
|
|
Rośliny mają zbiorową gatunkową świadomość. Nie wyklucza się też u nich duszy.
|
|
|
Wiecie co, nasz pech, ze jestesmy na szczycie lancucha pokarmowego....
Gdyby nas zjadaly jakies stwory, nie mielibysmy takich dylematow.... :)
|
|
|
COOOOOOO!!!!! rośliny dusze??!! Buahahhahahahahah to najgłupsza rzecz jaką słysząłem od czasu kiedy ostatni raz słuchałem radio maryja...
[%sig%]
|
|
|
Dudi poczytaj sobie trochę o istocie życia i wszechświata, to może nie będziesz wypisywał podobnych bzdur. Poza tym powinieneś przestać pisać tą samą ciągle sentancję. Odnoszę wrażenie, że nie do końca ją rozumiesz. Pozdrawiam :)
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 130 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |