Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Skąd w nas tyle nienawiśći i agresji
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 24

Skąd w nas tyle nienawiśći. Dlaczego tacy wredni jesteśmi. Kto jest inny trzeba go zniszczyć, zdeptać, opluć, poniżyć. To jest chore.Patologia.

Dudi, przecież SPRAWIEDLIWOŚĆ nie jest synonimem DOBRA. Jest tylko jedną z cnot głównych, obok Roztropności, Wstrzemięźliwości, Męstwa. Jest składową, a nie samym DOBREM. Ja od początku piszę, że natura człowieka jest dobra, ale człowiek jest słaby, omylny, skłonny do ulegania pokusom. Ja nie przeczę, że ludzie są grzeszni. Tylko, że po prostu człowiek odszedł "daleko od korzeni". Jego korzeniami jest DOBRO. I do tego ma rację Martyna. Jakbyś mógł cytując podać dokładne miejsce w Biblii. Wtedy mozna będzie stwierdzić na ile cytaty mogą być samodzielne, a na ile wyrwane z kontekstu. Pozdrawiam!

Old, podobno jesteś obznajomiony z katolicką doktryną więc powienieneś wiedzieć :D Ale cóż :D Pax :) [%sig%]

To, że Ciebie pytam , nie znaczy, że nie wiem. Wg. katolickiej doktryny człowiek jest dobry z natury. Wcześniej wyrażałeś pogląd przeciwny do oficjalnego stanowiska Kościola w tej kwestii, napisałeś bowiem: Brat:"No bo taka już natura ludzka - jest "żmijowa" i zła," Och, czyżby jedna z sprzeczności, które jakoby nie występują w Twoich wypowiedziach w myśl Twojej twierdzącej deklaracji: Brat:""Żadnej sprzeczności nie było i nie będzie w moich wypowiedziach." Pozdrawiam Bracie.

ha! ha! ludkowie moi...... drzewiej Matka nasza Kosciol Rzymski twierdzil, ze czlowiek zla jest istota, bo skazona grzechem pierworodnym. Dopiero JPII zmienil oficjalny obraz Boga i Czlowieka.... Co ciekawe, nawet nowy kirunek w psychologii, czyli psychologia humanistyczna, wychodzi z zalozenia, ze czlowiek ze swej natury jest dobry..... A czemu jest tyle nienawisci i zle? pewnie przez glupote!!!!!!!!!!!!!!!
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 24
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.