| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Inkwizycja - herezja kościoła? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 124 |
|
Wyraźcie swoje zdanie i podajcie jakieś ciekawe linki na ten temat.
|
|
|
ta moda nie wziela sie z bEle powodu.....moze ludzie poprostu zrozumieli cos ...
tak czy siak Inkwizycja była złem a wiec takie teskty jak ja znalazłam w ogole nie powinny miec miejsca......a i moge sie załozyc ze napisał to jakis kler!
|
|
|
Jakie fakty? Poki co cale zycie slycham o ty ze inkwizycja wcale nie byla tak straszna jka ja maluja.. ach i ponawiam pytanie co to jest "wiara katolicka"?
Czesc
nie jestem katolikiem całkiem przypadkiem tutaj trafiłem , troszkę przesadziłem ale
ktos stwierdził że w ciagu inkwizycji zgineło zaledwie 100 osób ok. bawcie sie dobrze (znacie historie) nie chciałem nikogo obrazic pszepraszam obrażajcie innych
a moze zgineło 96 osób?
|
|
|
Wniosła do cywilizacji zdobycze którymi teraz się chlubimy
jakie wielo krązek?
|
|
|
Martyna a teksty typu Polskie obozy zakłady? Ehhh ludzie żyjecie w jakichś własnych światkach i widzicie tylko to co pasuje Wam zobaczyć... popatrzcie szerzej...
Szary a co wniosły państwa europejskie zaczynając jakąkolwiek z wojen? Heh... :/ ile osób o to wydaje mi się nie powinno się rozchodzić. Każda woja pożera ofiary. I kazda woja jest zła.
Pax vobiscum :)
[%sig%]
|
|
|
Inne był rozumowanie w średniowieczu to rozumiem. Pozdro.
Wiersz pierwszy był kopią Martyny.
|
|
|
Dudi co to za podania ? Proszę powiedz nam.
Jeżeli nie czujesz sie na siłach to nie odpowiadaj i tak sie posmiejemy "inteligencie'
|
|
|
HEREZJE-DUDIEGO
100 osób.
Pozdrawiam
Dobre sobie i on mówi takie słowo jak inteligentny
Może ty jestes inteligentny ale według jakiej skali, (100-osób) bądz tak miły i oprócz podań i i innych legęd oraz basni dowiedz sie i nie startuj z cyframi, przespaceruj się
pogadaj z kimś przemyśl to. Może cię obraziłem ale chyba zasłużłes-100 osób.
A może to była prowokacja (udana) Ja nie mam nic do ciebie Zhistori pała
Natym kończe i bomba kto czytał ten trąba.
|
|
|
no coż to ja moze autorytetem nie zablysne i wogole mnie za to zjedziecie pewnie ale o tych ponizej 100 skazanych to ja od 2 profesorow historii slyszalem. Ale dobra moze i oni sie myla i moze inkwizycja skazala nawet wiecej ludzi ale to nie zmienia faktu ze to czego "dokonala" bylo kropla w morzu zbrodni i okrucienstwa czasow sredniowiecza i wczesnego renesansu.
Acha Bracie apropo agitowania mego "chrzescijanstwa" prowadze mala krucjate przeciwko hipokryzji i niewiedzy.. nawet nie wiesz jak wiele razy spotkalem sie z textami w stylu : "No jestem katolikiem ale zadnym chrzescijaninem nie bylem i nie bede!" zwracam uwage na slowka i na to co ludzie mowia by ich pouczyc ze bycie osoba wierzaca nie konczy sie na kosciele katolickim.
[%sig%]
|
|
|
Cześć DUDi
Ja wiem to z książki też profesora 1.JOHNA EDWARDSA wyklada historię Hiszpani,"Inkwizycja Hiszpańska"
2.Biały Leszek "Dzieje Inkwizycji Hiszpańskiej"
Nie wnikam być może na terenie polski zgineło 100 osób.
Ja jestem niewierzący chodziło tylko o prawde historyczną.
Pozdrawiam.
|
|
|
Ile osób pochłonęła wojna trydziestoletnia? ile osób pochłoneła wojna półncna? ile siedmioletnia? ile wielka z zakonem? ile I i II światowa?
tez chodzi mi o poprawnośc i prawdę historyczną...
[%sig%]
|
|
|
co za róznica czy 100 czy tylko 1(jezeli wziać pod uwage inny aspekt)!!Tylko a moze az tyle,bo z winy kościoła-instytucji powołującej się na DOBRO!Moze gdyby z winy jakiejs sekty to nikt nie zwrocil by na to wiekszej uwagi wkoncu ZŁO-->NISZCZY......mysle ze nic dodac ,nic ujać.....w tym przypadku w historie zagłębiac sie nie trzeba.......
wyobrazcie sobie ze papiez kogos zabija a potem glupio usprawiedliwiaja go ,ze moze jednak miał jakis powód a jego wierni kochaja go nadal mimo tego ze jest mordercą...
|
|
|
Tak - więc dlaczego skoro wojeny również były złem potępiamy tylko Inkwizycję? Przecież wojny też zawsze miały szczytne cele i nawoływały do dobra...
Pax :)
[%sig%]
|
|
|
bo to ten dobry kosciol przyczynil sie do zabijania. A wojna jest okrutna, bo widzial ktos kiedys, by wojna byla e... dobra???
|
|
|
haghi wsyztkie wojny miały jeden i ten sam cel - dobro tylko wprowadzane na różne sposoby i różnie rozumiane.
Kościół nie zabił tylu ilu uratował. To raz, a dwa to że nie obwiniamy za wojny nikogo innego to nie obwiniajmy i Kościoła.
Pax vobiscum :)
[%sig%]
|
|
|
jak nie obwiniamy? np IIWS-> Adolf H, Irak-> odwet za WTC, wiec inkwizycja-> wojna z niewiernymi w imie "Pana"
|
|
|
Sluchajcie nikt tu nie broni inkwizycji i nie sadze zeby ktokolwiek uwazal ze byla ona pozyteczna! Juz na poczatku zaznaczylem ze wg. mnie byla ona "plama na honorze kosciola katolickiego". Mi chodzi jedynie o prawde i obiektywizm w spojrzeniu.
[%sig%]
|
|
|
inkwizycja to wedlug mnie byl szczyt debilizmu ale w ten sposob duchowienstwo trzymalo plebs za ryja i nikt nie fikal. na szczescie minelo mordowanie nie wiernych.
na nieszczescie przyszly jakies cieniasy i wywoluja swieta wojne... ehhh
|
|
|
??? no to ja juz zaczynam tracic watpliwosci co do wystepowania "inteligencji" na tym forum...blah blah blah
[%sig%]
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 124 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |