| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Zamarzanie wody | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 28 |
|
Może jakiś fizyk się wypowie. Wystawiam dwie butelki z wodą, takie 1,5litrowe platyki. Jedna jest okrągła druga kwadratowa (ta po żywcu). Na dowrze minus 10stopni w nocy, a rano ta okrągła zamarznięta, a kwadratowa nie. Ciekawi mnie czemu tak jest?
|
|
|
czy to mozliwe ze goraca woda wystawiona na mroz zamarznie szybciej niz woda zimna?? i dlaczego tak lub nie.. ??
|
|
|
Twierdzę, że to prowokacja. W przypadku plastikowych butelek
cinienie jest pomijalnie małe, więc nie powinno mieć wpływu.
Dodatkowo butelka "kwadratowa" ma przy tej samej objętoci większš
powierzchnię, więc szybciej się ochłodzi(nieznacznie).
Tak więc twierdzę, że podany tu wynik eksperymentu to oszustwo.
Takie samo jak to, że post powyżej to nie ja tylko jaki cymbał.
Pozdro
|
|
|
to jak z tš goršcš wodš?? potrzebuje wnioskow... help me:) pzdr:)
|
|
|
Ja jestem fyzykiem i jusz wam tlumacze lolki. Otusz woda w butelce Żyfca jest "bardziej skupiona" tzn tyle ze dziadek mruz potrzebuje sie bardizej wiecej czasu zeby sie do niej dobrac. Jakbys ta swoje 1,5 l wody wlal do takiej rureczki co sie przez nia siorbie tylko ze 25 metrowej dlugosci to by ci zamarzlo w 3 minuty.
[%sig%]
|
|
Pszed urzyciem zapoznaj sie z tresciom ólotki dołonczonej do opakofania bonć zkonsóltój sie z lekażem lub farmacełtom. |
|
ALE TO NIE MA SENSU Z TYMI CINIENIAMI BO PRZEZ CAŁĽ NOC 1,5L ZAMARZNIE BEZ WZGLĘDU NA KSZTAŁT NACZYNIA PRZY TAKIM MROZIE.MOIM ZDANIEM TO TA BUTELKA BYŁA NASMAROWANA JAKĽ SUBSTANCJĽ IZOLUJĽCĽ NP TŁUSZCZEM
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 28 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |