| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Religia czy tradycja? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 55 |
|
Uważam, że religia katolicka jest niczym innyn jak tradycją. Myślę tak, ponieważ studiując troche biblie nie odnajbuję tam porządnego haka, na którym możnaby zawiesic line podtrzymującą na wierze. Np. nie znamt życia Jezusa w latach młodzieńczych. Śledzimy narodziny, potem możemy odczytać jak Jezus pomaga ojcu następnie już mamy dorosłego mężczyznę. Duża luka czasowa. Sam NT został spisany po ok 100 latach po wydarzeniach. Jak więc łatwo można się domyśleć ten czas zaowocował w pewnego rodzaju przekręcenie treści. Język, którym został bnapisany NT nie ma w dzisiejszym świecie mistrzów, tzn ludzi umiących go bezproblemowo odczytać i przede wszystkim rozszyfrować.
Religia uczy, że jest wiarą w jednego Boga, który jest pod postacią trzech osób. Czyli jeden w tzrech? To jest monoteizm? Jak można być jednym w trzech? Albo jeden albo trzy.
Jest jeszcze wiele problemów, które religia nam dostarcza ale o nich może później:-)
|
|
|
Nie zyje kazdym slowem kazdym przecinkiem tej ksiegi bo to Zywe Slowa mego Boga. Co do niedociaglosci to nie wiem czego tu sie czepiasz kazdy z ewangelistow opisal to inaczej ale to sa malutkie roznice bo sens jest najwazniejszy.. Jezus umarl za nasze grechy na krzyzu i to sie liczy!
Czlowieku gonisz za tania sensacja a nie szukasz prawdy i poznania u zrodla czyli w bogu bo tylko On moze rozwiac twe watpliwosci...
[%sig%]
|
|
|
Nie gonie za sensacja. Gonie za sensem biblii. Nie dopatruje sie w niej niczego niezwyklego. Zastanawiam sie jak mogla porwac miliony ludzi. Cos co nie trzyma sie kupy zrobilo taka furore.
|
|
|
Bo to Bog nawraca ludzi nie czlowiek i nie cos tylko slowa Boga.. Eeeeh wiesz nie widze nic co moglo by potwierdzic ze biblia nie trzyma sie kupy.. poki co obalilem Twoje argumenty slucham dalej..
[%sig%]
|
|
|
Czyli sam bóg ingeruje w zycie czlowieka i go nawraca? niby jak to wyglada? z tego co slyszalem to czlowiek np ksiadz, misjonasz sa od nawracania. Bog nimi kieruje, ale sam nie bierze w tym udzialu bo to od czlowieka zalezy czy uwierzy. Co do niekompletnosci biblii to trzeba byc naprawde niewidomym by nie ujrzec ze to fragmenty.
|
|
|
Religia czy tradycja?hmmm...trudne pytanie?! Ja wiem jedno jeżeli ten collo Bóg istnieje to jest dla mnie bez uczuć,nie sprawiedliwy....itd!Już wyjaśniam dlaczego! Typ chce żebyśmy go sławili,czcili i wogóle(niby nie ale nie będziesz w niego wierzył lub żył według przykazań to pozamiatane raj odpada!Pozostaje tylko czyściec lub pieklo!Też mi kurwa wybór!) a za co?! Za te biedne dzieciaki które umieraja dziennie tysiącami z głodu kiedy inni wydają kase bo mają jej za dużo w portfelu! Boże co Ty kurwa odpierdalasz! Ponoć wszechmocny jestes a siedzisz na górze i obserwujesz tylko ten stworzony przez Ciebie film akcji! Wesoło Ci co nie!? Patrz dalej na ten gówniany świat! A z kogo mamy brać przyklad z wszechmocnego który tak spartolił Świat! Zrobił go na odwal a teraz nie chce się przyznać do winy! A może go takim chciał stworzyć? A zresztą Boże pierdol to Ty za swoje błedy nie poniesiesz konsekwencji!Nawet nie musisz się z tego spowiadać! Był kiedys taki Papież LEON X-Giovanni de Medici, jest on autorm zajebistego powiedzenia "WIADOMYM JEST, JAK WIELE ZAWDZIĘCZAMY BAŚNI O CHRYSTUSIE...."! Papież ten był sławny z umiłowania pieniędzy i kobiet a raczej sexu!Z resztą jak większość duchownych! Więc zostawie was z tym cytatem miejcie chwile na refleksje! Tym miłym akcentem chcę podziękować za możliwość wypowiedzenia się! A tak apropo jestem chrześcijaninem żeby sobie nikt nie myślał! Ale raczej z tradycji bo im jestem starszy tym mam większe watliwości! ELO
|
|
|
Susel - masz moc wybory, to ty wybrales sobie taka droge!
Haghi - a po co Ci znac mlodziencze czasy Jezusa, jak tylko nauka jego jest wazna? Nie widzisz tam prawdziwej harmonii?
Religia jest postrzeganiem... narzedziem zas wiara, nadzieja i milosc! Jest w niej wiele tradycji i przyzwyczajen, ktore nie powinny miec miejsca... ale to sie zmieni. Najwazniejsza jest wiara w Boga... on jest i to dzieki niemu zawdzieczas to, ze mozesz sobie na Niego pogadac zle rzeczy... pytanie tylko czy jestes fair wobec Niego? Jak mozesz gadac na Boga zle rzeczy, skoro nie wiesz jaki jest cel Twojej egzystencji w ciele czlowieka? Najlepsze z tego jest to, ze sam to wybrales!
|
|
|
Religia to produkt kultyry skałdający się na zwyczaj ei obyczaje czyli zachowania a to jeśłi się utrwali w świadomosci to wtedy mówimy o kulturze.
Kultura to twór powstały w czasie.
Ona tak samo się adoptuje do warunków jak wszystko, wydaje mi się , ze własnie dlatego istnieją potem kłopoty z dosłowna jej interpretacją
Pozdrawiam
Igor
|
|
|
Wiec widze ze sa osoby ktore jeszcze maja watpliwosci co do wiary. Po co znac mlodziencze lata Jezusa? Chocby po to by miec pelny obraz jego zycia a nie narodziny, smierc, zmartwychwstanie i jazda do nieba. to za malo
|
|
|
Za bardzo upraszczasz i dlatego trudno z toba plemizowac.
Z doktryna i dogmatem polemizowac sie nie da bo niemozna.
Pozdrawiam
|
|
|
Nie da sie bo nie ma dowodow ze tak bylo. Co sadzisz o tym ze biblia zostala "ocenzurowana"? Slyszales o tym???
|
|
|
Musze Ci przyznać Suseł racje . Wczoraj w NTO czytałem o ludziach ,którzy przeżyli gehenne holocaustu i straciłem kompletnie poczucie panowanie bożego nad tym padołem , chociaż męka Jezusa ukazuje że Bog tam cały czas przy nim czuwał.To było jedyne co mógł dla niego zrobic ,jeżeli by próbował powstrzymać ludzi przed ukrzyżowaniem Jezusa to byłaby to ingerencja w ich wolną wolę.beznadziejne ale prawdziwe.
|
|
|
Przyczyna/Cel -> Zdarzenie -> Doswiadczenie (cieprpienie/szczescie) -> Wniosek -> Zrozumienie -> Ewolucja swiadomosci -> Przyczyna/Cel
Taki jest schemat dzialan Boga, w bardzo ogolnej postaci!
|
|
|
"Przyczyna/Cel -> Zdarzenie -> Doswiadczenie (cieprpienie/" tu sie zatrzymam.Nie wiem czy wiesz ,ale duża część z tych ludzi (holocaust) była tak głodzona i poniżana że nie pamiętali już nawet jak się nazywają .I gdzie tu mówić o czymś takim jak wyciągnięciu wnisku z takiego koszmarnego doświadczenia.Chyba tylko osoby trzecie mogą to zrobić ale nie sami doświadczeni losem.Już nie wspomne nawet o zrozumieniu tego co sie doswiadczyło .Tego sie nie da pojąć.
|
|
|
Zboczylismy z tematu ale to tez jest ciekawe:-) Popieram Jonsona. ZAstanawiam sie skad Arek wie jakim schematem posługuje sie Bog. Wg mnie nie mozna tego przedstawic w tak latwy sposob.
Tu tez jest maly problem. Wiara ponoc daje czlowiekowi oparcie, ale w przypadku cierpienia wierzacy przewaznie odtraca Boga i zastanawia sie dlaczego go nie ma, gdy go potrzebuje. Miłosciwy Bóg? A moze kat, ktory lubi sie przygladac smierci? Pozwolil ukrzyzowac syna. Niby dla zbawienia a le czy tak postepuje kochajacy ojciec?
|
|
|
Owszem tak postepuje kochajacy Ojcec "bo Bog tak umilowal swiat ze Syna swego jednorodzonego wydal na na smierc"..
[%sig%]
|
|
|
"Owszem tak postepuje kochajacy Ojcec "bo Bog tak umilowal swiat ze Syna swego jednorodzonego wydal na na smierc".."
I ZA TO NIENAWIDZE SIEBIE NAJBARDZIEJ.
|
|
|
I wg ciebie udalo sie odkupienie swiata? Ja mam inne zdanie. Sekty, przemoc itp raczej nie przedstawiaja umilowanego swiata lecz swiat zniszczony, a wiara jest po to by dac zarobic, bo to komercyjna maszyna
|
|
|
Drogi Dudi. Widac, ze jestes fanatykiem. Baptysci, tak samo jak Jehowy znaja tylko fragmenty biblii i tym sie szczyca, a wiesz czemu? Bo tylko tym moga sie szczycic. Nie obalilies moich argumentow, bo pisales non stop to samo, jak zarysowane cd. Nic nie prezentujesz jesli chodzi o znajomosc biblii, a ten twoj cytat ktorym konczysz wypowiedzi jest bezsensowny.
Pozdrawiam Cie Dudi
|
|
|
Haghi moze i nie znam calej bibli moze i nie jestem najbardziej oczytanym czlowiekiem na ziemii (co to to napewno) ale wiesz co powiem tak: A rob se i mysl se co chcesz, zyj jak Ci jest wygodnie, mysl o czym chcesz, marz o czym chcesz.. ale zapewniam Cie ze nadejdzie czas kiedy wszystko w co wierzysz w niwecz sie obroci zwiotrzeja ludzkie madrosci i nie bedzie juz miejsca na watplwosci.. Tyle ode mnie aha i jestem fanatyiem w calej slusznosci tego slowa bo za Chrystusa dalbym sie zabic. Bo kocham Go bardziej niz matke i ojca bardziej niez jakiegokolwiek czlowieka bardziej niz samego siebie.
[%sig%]
|
|
|
Dudi, a jesli sie okaze, że to w co wierzysz Ty obroci sie w niwecz? Taka opcje tez musisz przyjac, bo nikt nie zbadal, co czeka nas po zyciu.
Ale mimo to fajnie mi sie z Toba polemizuje
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 55 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |