| rosomak: |
| Epitetu w wykonaniu Teji juz nie wspomnę, tu poziom kultury osobistej się kłania. |
Kultura ,poziom kultury - co to jest ???
| Chciałabyś.
Uważasz że płeć jest remedium na to o się dzieje?
Śmieszne.
Historia dowodzi, że kobiety gdy już się znajdą u władzy, bywają okrutniejsze i brutalniejsze od mężczyzn.
Caryca Katarzyna, Elzbieta Batory, żona Mao... można by wymieniać długo więc daj sobie spokój z taką retoryką. |
Historia dowodzi, ze wojownicza plec meska tak wlasnie uformowala swoja rozumna wladza swiat, w ktorym dzis sie musisz zastanawiac w co zainwestowac by zabezpieczyc swoj materialny byt. Cala "rozumna" wladza :)
Podajesz za przyklad kobiety tego samego systemu, w ktorym tkwimy.
| Jeśli jesteś u władzy kieruj się rozsądkiem a nie uczuciami.
Biorąc odpowiedzialność za czyjś los używaj umysłu zamiast kaprysów spowodowanych chwilowymi zachciankami.
Logiczny tyran o wiele mniej jest niebezpieczny niż rozchwiana emocjonalnie furiatka. |
Jesli jestes u wladzy, kieruj sie uczuciami i rozsadkiem. Uczucia mowia o poszanowaniu drugiego czlowieka a rozsadek o wspolnym dobrobycie.
| Uważasz że płeć jest remedium na to o się dzieje? |
Nie! Uwazam ze musi byc zachowana rownowaga meskosci i zenskosci. Co maja kobiety, nie maja tego mezczyzni i odwrotnie. Wzajemnie sie uzupelniamy, my wam jestesmy potrzebne jak i wy nam jestescie potrzebni.
Ta rownowaga zostala zachwiana, szala meskosci przewazyla i w konsekwencji dzis to wy sie zastanawiacie jak zabezpieczyc swoj byt. W co zainwestowac aby zyskac.
Twierdze nadal, ze to nie tego typu inwestycja wchodzi w gre. Mozesz robic zapasy, mozesz magazynowac zloto, innego rodzaju kruszce ale to w zasadniczy sposob nie zmieni formy i systemu tego swiata, ani nie zabezpieczy ciebie materialnie.
Przy pierwszej trabie zaczniesz sie pakowac i gromadzic wszystko co moze ci sie przydac. Przy drugiej trabie stwierdzisz, ze nie dasz rady wszystkiego ze soba zabrac wiec zaczniesz myslec co wziac najwazniejszego. Przy trzeciej, nie zdazysz zabrac nic tylko szukac bedziesz mozliwosci przezycia.
Tak to jest z materialnymi inwestycjami, im czlowiek bardziej zaprzata sobie nimi glowe, tym wiecej zabezpieczenia potrzebuje bedac bardziej zniewolony i objuczony.
| Ancik1410: |
| Ano, dlatego, że baby tak mają - mamy swoje dni |
Baby moze i tak maja, ale nie kobiety :)
Poki co, ciesze sie , ze mam na tyle srodkow finansowych , ze glodna nie jestem aczkolwiek nie gromadze oszczednosci na koncie. Inwestuje w cos innego, jak mi kobiecy instynkt podpowiada, zreszta nie ja sama , udalo mi sie wprowadzic te "tajniki" w szersze grono ludzi.
Najzwyklej na swiecie, stworzona zostala siec wzajemnej pomocy, czasem nikt jej nie potrzebuje a czasem tak. Gdy ktos traci prace, skupiamy wszyscy swoje wysilki na znalezienie nastepnej, w czasie bez pracy wspieramy i wspomagamy osobe a czasem cala rodzine finansowo lub kazdy z nas daje zywnosc. Znamy swoje adresy, miejsca pracy i wybralismy jeden punkt w razie W na zgromadzenie sie wszystkich. Przekonalismy sie , ze sila jest w wiekszosci. Zeby nie doswiadczylo nas PRAWO DZUNGLI stworzylismy z wlasnej inicjatywy pomoc wsparcia i oparcia. Wystarczy , ze rownowaga w naszym systemie jest zaklocona, wtedy kazdy z nas oddaje czesc od siebie by ta rownowaga zostala zachowana nadal.
Jesli w malej spolecznosci jest to mozliwe kierujac sie sercem , uczuciami i rozsadkiem, w duzej spolecznosci jest to tez mozliwe- to kwestia tylko zarzadzania i przeplywu informacji.
Tu nie chodzi o zysk, zabezpieczenie ale o poczucie bezpieczenstwa, ze w chwili zagrozenia - NIE JESTES SAM!!!!
| zbyszek123: |
| dlatego inwestować należało by w własne systemy przetrwania na wrazie czego- reszta- to machlojki- olać |
Prawda, jeden z takich systemow opisalam wyzej.