| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| magia to bardzo duże zagrożenie | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 55 |
|
Poznań: "magia to bardzo duże zagrożenie"
Praktykowanie jakichkolwiek form magii może być groźne, tymczasem współczesny człowiek coraz rzadziej zdaje sobie z tego sprawę - uważają organizatorzy sympozjum "Magia - cała prawda", które odbywa się w Poznaniu.
Wśród zagrożeń związanych z magią wymieniają nie tylko wróżenie z kart tarota, wizyty u wróżki czy wiarę w horoskopy, ale także czytanie literatury związanej z historiami magicznymi i granie w niektóre gry komputerowe.
Jak powiedział współorganizator konferencji, Piotr Bączyk z Katolickiego Stowarzyszenia w Służbie Nowej Ewangelizacji "Wspólnota Św. Barnaby", sympozjum ma upowszechniać wiedzę nt. zagrożeń wynikających z kontaktu z duchową rzeczywistością demoniczną poprzez otwarcie się na praktyki okultystyczne.
"Magia to bardzo duże zagrożenie, z którego nie zdajemy sobie do końca sprawy. Poznawana nawet ze szlachetnych pobudek, np. w celu uzdrowienia, szkodzi. Często mamy do czynienia z osobami, które po doświadczeniach z magią, po wizycie u wróżki czy bioenergoterapeuty mają problemy ze snem, czy stany lękowe" - powiedział PAP Bączyk.
Jak dodał, zainteresowanie praktykami magicznymi wzrasta -obecnie we Włoszech jest więcej zarejestrowanych osób, które zajmują się magią niż kapłanów.
W trakcie konferencji wykłady prezentują m.in. specjaliści z zakresu teologii, egzorcyści, psychiatrzy a także były bioenergoterapeuta.
Biblista, ks. dr Łukasz Laskowski zwraca uwagę, że zainteresowanie magią może rosnąć w sytuacjach kryzysowych. Takimi sytuacjami mogą być daty związane np. z końcem roku, przełomem wieków, ale także obecna perspektywa kryzysu ekonomicznego.
"Europa coraz bardziej odchodzi od religii, a kiedy rezygnujemy z religijności i z zaufania Bogu na to miejsce wchodzi myślenie magiczne. Wierzymy, że coś przynosi nam szczęście, że możemy zapewnić sobie spokojną egzystencję"- powiedział PAP.
Jak dodał, mało kto zdaje sobie sprawę z realnych zagrożeń tkwiących w popularnych rozrywkach tj. gry komputerowe czy literatura. Wśród nich wymienił cykl książek o Harrym Potterze.
"Spotkałem się z bardzo negatywnym oddziaływaniem Harry'ego Pottera na młodych czytelników. Są to książki przedstawiające magię jako coś rzekomo pozytywnego; nie istnieje coś takiego jak +dobra+ magia. W wielu grach komputerowych pojawiają się symbole, których stosowanie w życiu powoduje negatywne skutki duchowe. Mówimy tu o pentagramach czy symbolach kozła" - powiedział PAP ks. Laskowski.
W liście skierowanym do uczestników sympozjum metropolita poznański abp Stanisław Gądecki podkreślił, jak trudno jest obecnie rozmawiać o szkodliwości magii.
"Wielu ludziom mówienie o złym duchu wydaje się nieprzyzwoite albo infantylne. To tak, jakby zupełnie nie wierzyli, że on rzeczywiście istnieje i nieustannie stara się skłócić człowieka z Bogiem i bliźnimi. Tymczasem jego przebiegłość nie zna granic i nie jesteśmy w stanie o własnych siłach jej poznać" - napisał abp Gądecki.
Sympozjum zakończy Msza św. połączona z modlitwą o uwolnienie.
http://wiadomosci.onet.pl/2702,1908042,,wydarzenie_lokalne.html
|
|
|
Emocjo ,ja się Ciebie boję...dlatego nic nie mam do napisania;),bo jeszcze parasolką dostanę;)
|
|
"Kto boi się zrobić błąd, ten nigdy nie będzie tworzył historii."!!! |
|
|||
|
|||
|
Ech.... to byly czasy kiedys....
Ksiezy sie na pale nawlekalo....
Zreszta mysle, ze kazdemu powinno byc milym zawedrowac na krzyz.
|
|
Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO |
|
|||
|
|
|
Szaleństwo staje się jedynym sposobem na zmierzenie się ze światem. |
|
...ale to nie go pisałam... - może to będzie jako okoliczność łagodząca?!
|
|
|
Nie ma okoliczności łagodzącej...będziesz musiała ponieść karę! daj mi buzi hihi;D
|
|
|
|||
|
hehe,dla niej byłaby to przyjemność więc inną kare trzeba jej wymyślić;D
|
|
|
Za rozpowszechnianie tekstów o tym, że Kościół uprawia magię należałoby na Ciebie Ariadno jakąś klątwę rzucić :)
Szkoda, że nie ma już Świętej Inkwizycji - zaraz byś się przyznała do współpracy z Szatanem, ale zostałabyś uratowana - ogień by Cię oczyścił :)
Na stos z Nią! Na stos! ;)
Poza tym widzę, że jesteś niepokorna, pewnie mężczyzn się nie słuchasz i nie zdziwiłbym się, gdyby się okazało, że masz czarnego kota!
Łezka się w oku kręci z tęsknoty za tymi pięknymi czasami (średniowiecze), gdzie wszystko było proste - czarne było czarne, a białe było białe :) Instrumenty były odpowiednie do walki z niewiernymi, a teraz co? Jak tu z Szatanem walczyć, jak już nawet na tortury, ani na stos posłać nie można? Do tego kobiety pyskują, a nawet rządzić chcą! Normalnie koniec świata! ;))
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
|||
|
Polecam:
http://www.okultura.pl/tabu.htm
Tę obsceniczną, lubieżną, bluźnierczą, wywrotową i bardzo ciekawą książkę zależałoby zakazać, okroić, ocenzurować, poddać represjom i spalić na stosie publicznym. I nie będzie przesadą, jeśli stwierdzę, że każda zorgnizowana grupa idiotów uzna ją za niezwykle niebezpieczną.
(Robert Anton Wilson)
Oto okno zdrowego rozsądku, dzięki któremu można przyjrzeć się temu, co przez całe wieki było źródłem nieporozumień i zabobonów.
("Baelder Magazine") |
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
|||
|
|
|
|
Dziwne... jesli w zyciu nie byłoby magicznie to wogóle byłoby strasznie nudno, przewidywanlnie. nie wiem jaki jest problem np. z umiejetnoscia czytania połozenia planet na moment urodzenia? przecież to tylko może człowieka oswiecić w temacie. Kim jestem? I po co się zjawiłem na planecie Ziemnia jako podróznik?
|
|
Iść z uśmiechem na twarzy do końca.... a nawet i potem |
|
Czytaj Biblię i tylko Biblię - reszta to diabelstwo ;)
Z astrologią skończ czym prędzej, bo to prosta droga do opętania ;)
Jedna kobieta mi opowiadała, że przyszedł do niej ksiądz po kolędzie, a ona miała na palcu pierścień atlantów. Złapał ją za rękę i zaczął dosłownie krzyczeć: "proszę to wyrzucić!" Zapytała, czy dobrze się czuje. Powiedział, że dopóki tego nie wyrzuci, niech nie zaprasza księdza do domu.
Ja mam znak atlantów przyczepiony do drzwi (zamiast numeru). Może dlatego księża do mnie nie przychodzą :)
|
|
|
ciekawe z Biblia jest to, ze nie ma jej jednej jedynej a zresztą żeby cos z niej zrozumieć to trzeba umieć czytać przenośnie i paralere i inne dziwne sprawki :)
Sssssssszok!
A przeciez jedna jedyna jest nasza duchowość nasze Ja które wie zawsze dla nas najlepiej! To ono wie co jest nam potrzebne i co warte nazego czasu!
|
|
Iść z uśmiechem na twarzy do końca.... a nawet i potem |
|
|||
The truth is constantly changing. Are you able to follow it? http://truthism.com/ |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 55 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |