Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
ATLANTYDA - mit czy zew przeszłości.
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 62

No właśnie.... co wiecie na temat Atlantydy, gdzie leżała, jak zatonęła, jak ludzie żyli na tej wyspie.... cokolwiek wiecie, piszcie tu :)

Do strumyka: Kurdę, strumyk, jak ci się chce takie wypracowania pisać? Cholera ja w mojej książce o UFO napisałam 3 i pół zdania i więcej mi się nie chce. A ty?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Witam w tym temacie .Widze ładne opracowanie i doœć wyczerpujšce chodz sš pewne małe luki.Mnie brakuje jeœli chodzi o to opracowanie zapewne tej skrupulatnoœci co Autorowi tematu ,nie pamiętam żrudeł czerpanej wiedzy gdyż niejednokrotnie była doœć odległa w czasie i czasami chaotyczna.Lecz można tak powiedzieć systematyczna i poukładana chronologicznie (jak puzzle zaczynajšc od ramki a zapełniana od dołu jak budowla od fundamentów.)Pierwszš lukš ,którš zauważyłem jest opowieœć jednego ze œwiadków zagłady .Słyszał on jak kapłan wypowiadał się do władcy że jak napisano wyżej ,znany jest dzień zagłady i dodaje że wczeœniej mieszkańcy przeżyli już dwa kataklizmy które pozwoliły na precyzyjne obliczenie dnia następnej zagłady .Ale i na następne które nastšpiš .A sygnałem który jest widoczny i powtarzalny to przejœcie i nawrót planety wenus znanej jako (gwiazda bo widoczna na niebie lub )planeta œmierci ,na tle pasa Oriona.Stšd możliwa korelacja między ustawieniem piramid w Giza i czciš jakš darzyli starożytni te gwiazdy chcšc może przebłagać nieuniknione.Mowa tam też była w tych zapiskach że to słońce jest odpowiedzialne za tš zagłade.Dziœ wiemy że przyczynkiem może być tak zwane cykliczne przebiegunowanie słońca,którego skutkiem mogš być perturbacje jak te opisane w zagładzie Atlantydy.Piszšc teraz ten tekst przyszło mi namyœl rozwišzanie zagadki czemu niejednokrotnie po przebiegunowaniu słońca które notabene następuje mniej więcej co 11500 lat.Skutki nie zawsze były aż tak tragiczne jak mogš być teraz. Powodem może być terażniejszy układ planet których siła oddziaływania na ziemie może być katastrofalna a w innych przypatkach mogła być mniej niebespieczna lub wręcz sprzyjajšca,i dochodziło wtedy tylko do mniejszych lub większych przesunięć bieguna magnetycznego ziemi wraz z przesunięciem osi obrotu co niosło ze sobš zmiany klimatyczne w różnych rejonach ziemi.A znane sš budowle na ziemi usytuowane w taki sposób że tylko w jeden dzień przesilenia letniego lub zimowego ,promienie słońca wpadajšc do nich tworzyły zjawiska wręcz cudowne.Gdyż słońce odbijajšc się od specjalnie w tym wypadku dobranych do budowy kamieniach lub minerałach twożyło istnš bajkowš kraine z pomieszczenia ,gdyż odbijało się od œcian specjalnie co do milimetra poustawianych i rozbłyskiwało fetš barw wydobywanych właœnie z kamieni.Ale jak naukowcy obliczyli te budowle nie pasujš do terażniejszego usytuowania osi obrotu,co pozwala sšdzić iż zbudowano je zanim ta oœ zmieniła swoje położenie.Ale sš znane też legędy czy zapiski które mówiš otym iż kiedyœ słońce wschodziło na zachodzie a zachodziło na wschodzie .Mogło to być wynikiem też właœnie przebiegunowania słońca a w skrajnych niedogodnych ustawieniach planet mogło powodować przekręcenie się ziemi "do góry nogami "że tak powiem co notabene powodowało kataklizm najstraszniejszy jaki można sobie wyobrazić gdyż ziemia obracajšc się dalej w tym samym kierunku a robišc fikołka powoduje przelanie się siłšcišżenia całych mas wody przez lšdy,która to zmiecie wszystko ze swej drogi.Przy tym naprężenia panujšce wewnšcz skorupy ziemskiej spowodowane ruchem odwrotnym do dotychczasowego zruszenie całej PŁYNNEJ wewnęcznej materi naszej staruszki ,która od œrodka w jednym miejscu wypycha a w drugim wsysa całe płyty tektoniczne i powoduje takie sytuacje jak opisywane podczas zagłady kiedy to całe kontynenty jedne opadajš tonšc w otmentach wód a inne wychodzš na powierzchnie spod wody lub wyrastajš na potężne góry.A spękania liczne wystšpujace w tym czasie powodujš straszne erupcje nieczynnych od dawna wulkanów działajšcych jak wyżutnie dyfuzyjne przykładowo jak częœciowo zatkana butelka wypełniona płynem który po przemieszczeniu pcha się całš mocš w otwór który umożliwia osłabienie ciœnienia.Poza podanymi skutkami możliwe sš zawirowania całych mas powierza które nie doœć że zareagowały by na takiego fikołka ziemi ale też na odwrócenie biegunowoœci gdyż jak wiemy powietrze tz wiatry sš podpożšdkowane magnetyzmowi który kręci wiatrem zależnie od tego czy dzieje się to na południu czy północy gdzie masy powietrza kręcš się w odwrotnych kirunkach.A co do daty tak dokładnie opisanej majšcej nastšpić zagłady niema mowy o odejmowaniu lub dodawaniu lat jakoby urodzin Chrystusa bo nie o date ziemskš chodzi a o zjawisko które nastšpi .A mianowicie jak pisałem będzie to przejœcie tak zwany koniec drogi okrężnej planety (widziany z boku kiedy to planeta zataczajšc koło przesówa się w jednym kierunku poczym zaczyna przesówać się zpowrotem i taka sytuacja występuje precyzyjnie w porównaniu z datš ziemskš niezależnie od tego czy liczymy lata tak czy siak.)WENUS podczas przejœcia widocznego akurat w tym czasie z ziemi w tak zwanym pasie ORIONA i ten moment został okreœlony właœnie jako godzina zero(no dzień zero) który akurat przypadnie w dniu 21.12.2012 r,Nie pamiętam jak się to ma do godzin i położenia w tym czasie kontynentów ale widziałem już szczegółowe wyliczenia na ten temat.Na tym kończe narazie bo musze coœ wrzucić na ruszt ;-) bo trzeba jednak przezyć do tego czasu więc narazie. Pozdrawiam i dziękuje. [%sig%]

wiedza ulozona, chronologiczna - lewopolkulowa:) ..interesujace..musze tu wrocic i zaglebic prawa polkule:) tymczasem czas na rzeczywistosc i rownowaznie - czyli praca...czas juuuuuz biec:) ps. Edward na ruszt najlepsze sa barany;)... tuzin do tego czasu moze wystarczy:) pozdro atlantyciakowie:)

Beatko -ale jeœcio niewiem czy będš bogom miłe te Baranki:(( ;-) Może lepiej jakiœ przypieczony szpinak<lol> [%sig%]

tak czytam waszych opinii i dochodze do wniosku że nikt jednak nie poruszył i nie zastanowił się BARDZIEJ na ten temat....ja wierze że Atlantyda mogła istnieć...bo jakim cudem mogli jš wymyœlić?eh....sama już nie wiem..mam bardzo mieszane uczucia co do tej historii Dusza nicoli cię znajdzie....wszędzie...Wszędzie....WSZĘDZIE!!!

mieszane uczucia - mozna wyprostowac na temacie "co jest potrzebne bys uwierzyl?"... tak je tam osobiscie prostuje, ze az mi apetyt wzrasta i zwoje szemrza;) i wciaz nie moge znalezc kwintesencji!!! lekcja na niecierpliwosc sie klania;) co mnie przekonuje do zawierzenia???? ...i o dziwo kogokolwiek...w realu pytam co mysli na ten temat..slysze odpowiedz..daj zyc..nie masz co z czasem robic???..hmm wiec jak to jest ..albo ja za duzo przemysliwam, gmeram, szukam, pragne, chceniem sie zagryzam;)...albo wiekszosc ma w glebokim powazaniu..sprawy powiedzmy "nadprzyrodzone", odpowiedzi na pytania "trudne" i glebokie... nie ma to jak konsumpcja podanego na talerzu kuraka z grilla..bez mysli...co ta kurka czula before jej szczesliwym "bezbolesnym" zejsciem... ...ale nawet w trakcie konsumpcji...wolny kwadrans...na mysl...nie przechodzi przez mysl?:) moze niezbyt na temat... ale nie ma forum na temat kurakow..a nie chce haczyc juz dzis o gastronomie;)... hehehe wiec.. zreszta enter dosc blisko na klawiaturze ..i sie napatoczyl:) B....w dosc rozrywkowym podejsciu do life:)

Beatko -jeœli chcesz rady ? Przeczytaj biblie jak Elementarz(dosłownie!)nie jak mit,ale jak Historie.Potem "Zaginionš Księge ENKI" potem coœ z greki gdyz tam można znaleœć to co brakuje w Tabliczkach Babilońskich .Wtedy napewno prędzej będziesz mogła powiedzieć WIEM a nie WIERZE a to różnica. Dziękuje i pozdrawiam. [%sig%]

Edward nie wiem skad czerpiesz tak bzdurne informacje ale polecam zachowac troche wlasnego rozumu a nie przepisywac jakies farmazony nawiedzonego sekciarza. W 21.12.2012 Wenus w pasie Oriona? Czlowieku czy ty wiesz jak wyglada ten gwiazdozbior? Wiedz gdzie i kiedy go szukac? Pewnie nie, wiec powiem ci ze zima (grudzien 2012) widac go tylko pozno w nocy. A wiesz co to oznacza? Ze slonce juz dawno zaszlo. A wiesz co to jeszcze oznacza? Ze Wenus poszla juz dawno spac ze sloneczkiem - w koncu jest blizej slonca niz ziemia i z ziemi wydac wenus tylko w poblizu slonca. Poczekaj wyciagne kartke papieru i powiem ci gdzie dokladnie bedzie wenus wtedy...tralala...otoz panie kolego 21.12.2012 Wenus bedzie w gwiazdozbiorze skorpiona troche powyzej gwiazdy Antares. A wiec zonk totalny z Twojej strony bo to w zasadzie przeciwlegla strona firmamentu...hmmm nawet chyba byl taki mit o orionie i skorpieonie...skorpin zabil oroina i ktos tam postanowil umiescic ich na niebie naprzeciwko siebie zeby sie nie zarli hehe.

taaaaaaaa....a tak powracajšc do tematu to czy ktoœ może wreszcie pogadać poważnie na ten temat? [%sig%]

Nie wiem czy ona istniała, chciałbym żeby tak było. Moim zdaniem duży kontynent nie mógł ot tak sobie zniknšć. Wiadomym jest (przynajmniej dla mnie) że antarktyda była kiedyœ w strefie umiarkowanego klimatu, więc tłumacze zawsze sobie że to antarktyda jest atlandydš, tylko o tym nie wiemy. Antarktyde pokrywa lód o gruboœci liczonej w kilometrach, więc nie wiadomo co się tam ukrywa. Antarktyda byłaby idealnym lšdem łšczšcym afrykę z amerykš.

Lolku-A może TY byœ wysilił twojš komórke myœlowš i zapytał czy te dane pochodzš z obserwacji ziemskich czy może z innej planety?? np NIBIRU?? przecież sš zapiski że ziemia była 7-udmš planetš a jest 4-tš?? I nie koniecznie musi to zjawisko byœ opisywane do obserwacji ziemskich.Wszak chyba na tyle masz wiedzy aby wiedzieć że punkt widzenia zmienia się w zależnoœci od punktu siedzenia!!A po któreœ z kolei to czyżbym rozumiał że prubujesz mnie oœwiecić że ziemia jest płaska??!!!! Bo z twojego wywodu tak wynika!!!! Gdyż twierdzisz że w tym momęcie niezależnie od tego gdzie znajduje się akurat Wenus jeżeli chodzi o widocznoœć z ziemi jaki to gwiazdozbiór.To jednak jeœli w danym miejscu obserwacji wenus zachodzi to w innym miejscu na ziemi wschodzi czyż nie chyba że twierdziszże może to słońce kręci się wokół ziemi??!!! nie na odwrót.Takich myœlicieli jak TY znali już starożytni Grecy tyle że tam taki mędżec miał swoje imie a było mu Heraklit z Efezu.i nie podpisywał się LOLEK. Dziękuje i pozdrawiam. [%sig%]

niezła dedukcja moich poprzedników pozwala mi nadmienić że przecież atlantyda była ciepłych i spokojnych wodach nie pokrytykch lodem [%sig%]

szuineg-Ten post który tu widnieje powyżej jest moim zdaniem dostępny więc chyba niema problemu się z nim zaznajomic i względnie podišć polemike bo tam opisałem co w takim wypadku jak przebiegunowanie ziemi się dzieje i chyba doœć logicznie to przedstawiłem awięc chyba na tej podstawie można powiedzieć że zapadanie i wynoszenie nawet z głębin oceanu lšdów jest jak najbardziej słuszne.Więc nie widze potrzeby jeszcze raz tego pisać.Rozumie że długoœć postu zniechęca wielu do dokładnego czytania ale to akurat nie tłumaczy .No chyba że ma się innš teorie na uzasadnienie takich zjawisk wtedy można się do tego odnieœć ale jak narazie niewidze innej.A polemika to nie odpowiedz typu Głupi jesteœ i tyle,bo to akurat jest tylko odpowiedziš retorycznš na którš de fakto autor nie oczekuje odpowiedzi a stwierdza na podstawie własnej INDOLENCJI a nie polemiki. Dziękuje i pozdrawiam. [%sig%]

uuu...ale mu pojechałeœ....rzeczywiœcie, niektórych długoœć postu może przerażać, więc albo czytamy dokładniej albo piszemy krótsze posty [%sig%]

Moniko -według mnie nie cała tak zwana Atlantyda była w takiej strefie jak podajesz.Moim zdaniem właœnie na skutek wczeœniejszych zdażeń mogła już tylko częœciowo być w takiej strefie co tłumaczyło by że Atlanci-jak nazywani byli przez Greków chcieli podbić inne tereny i zaanektować je pod własnš juryzdykcje i niestety przeliczyli się jak podajš zapiski Egipskie gdzie czytamy za sprawš Solona iż jak dowiedział się Grecy wygrali Wojne z ATLANTAMI gdy CI chcieli zajšć ich tereny.Czego Grecy nie pamiętali gdyż jak mniemam wczeœniejsze zapiski na ten temat musiały akurat zaginšć na ich terenie z powodu może właœnie (Potopu)i œmierci pamiętajšcych to zdażenie.A zapytam jeszcze czy potrafisz zadawać tylko pytania wirtualne gdzie trzeba się domyœlać oco tak naprawde pytasz ?Bo z postu trudno to odczytać i niewiadomo właœciwie oco chcesz zapytać piszšc że cytuje- niezła dedukcja moich poprzedników pozwala mi nadmienić że przecież atlantyda była ciepłych i spokojnych wodach nie pokrytykch lodem Według tego co piszesz nie wiadomo oco pytasz? I jakiego wyjaœnienia oczekujesz. Dziękuje i pozdrawiam. [%sig%]

edward>tylko że...:| ja nie pytałam....to było zdanie twierdzšce.A co do twoich wniosków to masz racje.Tak rzeczywiœcie mogło być [%sig%]

A to zapytam teraz ja CZEMU NIE PYTASZ??;-) [%sig%]

eh....sama nie wiem...moze dlatego że po prostu nie lubie pytać...wole odpowiadać...czuje się wtedy taka skrępowana i jakby uwolniona [%sig%]

Moniko widze filozoficzny typ rozmowy z Twojej strony ale moje zdanie na temat Młodych Filozofów niestety niejest zbyt przychylne chodz nie chodzi o retoryke a doœwiadczenie które niestety nie można pokryć wiedzš nawet najogromniejszš. Ale na takš odpowiedz ja odpowiem pytaniem czy TY aby nie jesteœ typem doœć wyroœniętej Nastolatki;-) na jakš się krteujesz? [%sig%]

tak szczerze to mam 14 lat...więc jestem nastolatkš i to bynajmniej nie wyroœniętš:) [%sig%]
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 62
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.