Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Co i kiedy doprowadzi naszą cywilizację do upadku...
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 45

Zakładam ten temat załamany niektórymi ludźmi... nie tylko z internetu, ale ogólnie ze świata. Wg mnie problemem, który godny jest rozwiązania nie jest UFO, nie jest koniec świata, nie jest w końcu zło - tylko zwykła, prosta a jakże potęzna i niezgłębiona LUDZKA GŁUPOTA I PYCHA. Pycha przesłania nam głupotę i nie możemy z nią walczyć... przez co mamy coraz większą liczbę pysznych niewiedzących o tym, że potrzebują zmian... To co może nas w przeciągu kilku pokoleń zniszczyć nie są niby to przepowiedziane wojny, kataklizmy ale po prostu ludzka głupota i pycha... Jeśli coś sobą reprezentujemy to umiemy milczeć... Jeśli reprezentujemy sobą coś więcej to UMIEMY ( ! ) dużo mówić Jeśli się ciągle uczymy to znaczy że jeszcze żyjemy... Jeśli się ciągle uczymy a czasami MYŚLIMY nad tym o czym się uczymy to faktycznie żyjemy i dążymy do prawdy... Jeśli mamy wiedzę to nie odrzucimy ŻADNEJ morlaności ale w całości odrzucimy pychę i przyobleczemy się w pokorę... Jeśli zdobyta wiedza nam się przydaje i umiemy ją pokornie wykorzystywać - znaczy że jesteśmy INTELIGENTNI... Jeśli jesteśmy inteligentni to nasze życie spożytkować na zło lu dobro... nienawiść bądź miłość... Ale te wszytkie etapy trzeba odkryć i przejść... !!! Nie zdobędzie się inteligencji nie umiejąc milczeć! Nie umiejąc mówić! Nie ucząc się o rzeczach WAŻNYCH czyli takich, które nam i światu się przydadzą! Jeśli dążymy do prawdy to nie powinno nas zmylać byle co! Byle tekst! Jeśli nie mamy źródła to w ziemskich sprawach nie wierzmy!!! Jeśli nie mamy moralności, na nic nam wiedza... Jeśli nasza wiedza nie jest pożytkowana w sposób głupi ( tzn nie przynoszący nikomu korzyści ) to możemy mówić że jesteśmy inteligentni... Jeśli zaś powiemy przed samym sobą że spełniliśmy już wszytkie pozostałe warunki pozostaje nam wybór - zło lub dobro... i dlatego zło i dobro walczą ze sobą ( walczą w specyficzny sposób) , bo są inteligentne... i potrafią walczyć - jeśli w Waszym życiu nie ma walki to znaczy że jeszcze nie możecie powiedziec ze jesteście ludźmi w pełni rozwieniętymi... a takimi najłatwiej jest się złu wyręczać... Pierwszym krokiem do osiągnięcia wewnętrzenej dojrzałości jest uświadomienie sobie, że o dojrzałość trzeba walczyć... a pierwszym gongiem w tej walce est świadomość tego, że niewielu jest takich, którzy świadomie i z dobrowolnego wyboru opowiedzieli się w walce po jednej ze stron. Reszta jest "rezerwą", która jest na hasło gotowa rzucić się do walki ale nie walcząca czynnie... Heh... nie róbmy się wojownikami, podczas gdy jeszcze nie posiedliśmy podstawowych umiejętności jak wiedza, pokora, moralność... !!! Pax vobiscum :)

Dziekuję :) Powodzenia w nauce :)

do konca naszej cywilizajcji doprowadzimy sie sami

Edyto słuszna uwaga, aczkolwiek niektórzy pisali o asteroidach i czynnikach klimatycznych niezależnych od człowieka :) Hmm... ciekawe :) Pax:)

Moze i sami moze nie ale zauwazcie ze nikt nie wie kiedy a przepowiednie to jest jak gra w totolotka...

Eyry - powiedzialbym więcej, to jest jak zabawa - bo to jest zabawą... Pax :)

to nie zabawa ,zdążamy do samozagłady coraz szybszymi krokami ,gdy byłem małym dzieckiem babcia opowiadała mi (ciekawe że tylko mnie)co będzie się działo w przyszłości i co czeka ludzkość, dzisiaj jestem dorosłym człowiekiem i z przerażeniem stwierdzam że wszystko się dotej pory spełniło w najdrobniejszym szczegule a przyszłość zapowiada się dla większości naszego gatunku tragicznie , przetrwają tylko ci na wyższym poziomie rozwoju,podobno jest mi to dane zobaczyć HM... W TYM ROKU KOŃCZE 47 LAT

Mark, chyba każdy człowiek może dedukowac co będzie... też przewidzę przyszłość: W najbliższych latach ludzie będą zdobywac kosmos. Cele polityczne na Ziemi zostaną rozwikłane mniejszym lub wiekszym nakładem prawy a ludzkośc będzie dażyć do pokoju, który ostatecznie osiągnie. Celem konsolidującym całą ludzkośc będzie podbicie kosmosu. Pewnie nie za naszego życia, ale za życia naszych dzieci zostaną założone stałe bazy na książycu czymarsie. Kolonizacja wszechświata stanie się faktem. Coraz to nowsze technologię będą wykorzystywane... etc etc etc Można tak pisać godzinami. Ciekae czy za 100 lat ktoś nazwie mnie wizjonerem? Wątpię... to co będzie można przewidzieć ale to jest właśnie zabawa... Pax :)

mark poruszył bardzo trafną kwestie-przezyja tylko ci wyzej rozwinięci a ci nie swiadomi i ba, ci ktorzy świadomie odpychają wiedze takich poprostu zabije Tsunami!! Dlatego musimy dązyc do wiedzy,chciec ją zdobywac i nie takiej szkolnej ale duchowej!! Te wszystkie przepowiedziane końce świata to poprostu nic jak zabicie sie własną głupotą,złem i nierozmyślnością!! Problem w tym ze my to wiemy a Ci którzy nie wiedza nawet na takie strony nie zaglądają!

Martyno wersjao tyle niepotwierdzona co nielogiczna i... ehhh Tsunami zabije ludzi bez wiedzy... Oszalałem?

Ci co mają zginąc-zginą,Ci którzy są"wyżej"duchowo zostaną.... Przepraszam Bracie ,ze moje wypowiedzi posiadają mniej inteligentnych słow niz twoje....aczkolwiek piekno tkwi w prostocie i zrozumiałośći....Niektorzy mogli nie zrozumieć tego co chciałes przekazac a ja napisalam to w kilku zdaniach... Jak nie chcesz czegos zrozumiec,to nie zrozumiesz...

Martyno - tu masz rację piękno i głębia tkwi w prostocie. Ale język którego używamy najlepszym nośnikiem prostoty nie jest. Mówię tak jak umiem i nie umiem mówić inaczej... Do tego wcale nie napisałem że ktokolwiek musi zginąc bo "będzie na niższym poziomie rozwoju duchowego" - nijak też nie potrafię wyłożyć sobie co to może znaczyć... Co to znaczy? Pax vobiscum :)

to znaczy że niektórzy są swiadomi pewnych rzeczy i np.według twojej wiary chca zagłebiac sie w istote wiary i Boga a niektórzy odrzucają to wiedze -sa racjonalistami,realistami i wątpiącymi w istnienie zycia po śmierci.... Oczywiscie nie twierdze ze to ja mam wlasnie racje ale kto wie moze własnie tak to wygląda...

No istnieją i tacy i tacy. W mnie i tacy i tacy są bardzo potrzebni. Dlaczego ktokolwiek miałby ginąć?

Na pewno tacy ludzie co Ty (...)

sam sobie na to odpowiedz........ chcąc nie chcąc giną i nic na to nie poradzisz.........

Nie potrafię sobie sam na to odpowiedzieć...

TO BARDZO PROSTE ODPOWIEDZ to : - P O D A T K I nas zniszą :-) Kiedy ? juz niedługo :-)

Konkludując...do upadku naszej cywilizacji doprowadzi człowiek....kiedy?...niebawem,czas to pojącie względne:))))))))))))))

Brat-to zapytaj Boga.....on napewno ci odpowie...!

Martyno, muszę sięz Tobą nie zgodzić, niestety. :/ "Jak nie chcesz czegos zrozumiec,to nie zrozumiesz..." - to nic nie warte stwierdzenie, bo po prostu może nastąpić problem w przekazie na poziomie samego przekazu. Czyli albo słuchacz Cię nie zrozumie, bo Ty mówisz niezrozumiale, albo bo on jest za głupi. Poza tym, choć sam mam zamiłowanie do prostoty, to jednak pamiętaj, że światło białe najlepiej ujawnia swoje piękno, gdy jest rozszczepione w pryzmacie... [%sig%]
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 45
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.